Amire, ne znam je li važno, ali eto šta ja znam:
Citat:
Melasa/Maple sirup - to je javorov sirup i ima ga za kupit kod nas...
Maple (eng) - javor, pa je i maple sirup - javorov sirup.
Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera (onog običnog - kristal, koji se koristi svakodnevno).
Citat:
I važno je svaki dan popiti mlake slane vode u količini od pola litre. Sol - najbolje himalajska, kod nas ima u privatnim ljekarnama.
Valjda sam pomogla.
So, verovatno kao i med i sirup itd, služe kao kompromis, tj kako bi omogućili ljudima sa zapadnim stilom života da psihički a i fizički izdrže post... Ja ne kapiram drugi razlog, i mislim da nemaju drugu ulogu...
Inače kad od posta zaboli glava ili se zavrti, kada se taj slani rastvor popije, ovi simptomi prestaju... to je istina... No ja na to gledam kao na kafu, kada se čoveku prispava i popije kafu, ona mu "pomogne" da se oseća bolje, a isto tako provereno deluje i pri postu (ne kažem da je treba koristiti, već samo da sam probao).
Med i sirupi daju energiju, limun vitamine i minerale, so elektrolite, a paprika je dezificijens, antibiotik, antimikrobik uopšte... Možda je šturo, ali to je uglavnom to...
Najbolji bi onda post bio na bistrom soku od pšenične trave, cvekle i mrkve... no ja ipak tipujem na čist vodeni post...koji i primenjujem kad-kad. On bukvalno savršeno pokreće razne telesne mehanizme, najjednostavniji je, i najlakše ga je sprovesti... Po neki čaj za to vreme, ali blagi čaj, je ok... jer bi gorki podstakli apetit, što je vrlo nepoželjno u postu

Amire, ta so iz apoteke je možda gorka so... Gorka so je MgCl, i koristi se za pojačanu peristaltiku, tj čišćenje creva... Može biti da je tu korisna, ali kako i koliko, dont know
No mislim da nema niti isto dejstvo kao himalajska a ni slučajno nije isto što i ona. Himalajska so, koliko ja znam o njoj, je multi mineralni dodatak, i za to se i koristi...
Sve to treba proveriti.
Pozdrav