petra je napisao/la:
Pedijatricu nećemo mijenjati,jer svi oni više manje pušu u isti rog,a s njom smo bar nekako rasčistili-uvjerili je da nećemo cijepiti,dali joj to napismeno-a ona očito smatra da mora svaki put napomenuti nešto u vezi toga.Srećom kod nje smo bili u 2 godine samo 5 puta(većinom na sistem.pregl.,a kako nam je dijete poprilično zdravo za sad nadam se da ćemo ići i rjeđe).
U Hrvatskoj (za sada) se može necijepljeno dijete upisat u školu bez problema,ali u državni vrtić ne(za privatne vrtiće ne znam,možda i može ali su znatno skuplji).
Kalista,ne bi vjerovala ali ima ljudi koji će ti pokušati navući soc. službu na vrat ako saznaju da nisi cijepio dijete-znam jedan takav slučaj.Jer mi koji ne cijepimo djecu smo za takve ljude zločinci koji ugrožavaju zdravlje i život njihove i vlastite djece(iako je činjenica da se ne jedanput desilo da je svježe cijeplj. dijete zarazilo osobe iz svoje okoline(najčešće članove obitelji) bolešću protiv koje je cijepljeno).
Tako da muž i ja nismo ni najbližim čl.obitelji rekli da nismo cijepili dijete-jer većini je cijepljenje svetinja pa bi nas doslovno razapeli.
Jedino mi je žao što mi klinac neće ići u vrtić-ali ako trebam birati između njegove socijalizacije i njegovog zdravlja biram ovo drugo.
Draga, potpuno te razumem!!!Pa pročitaj šta sam pisala o svom iskustvu sa decom - totalno isti scenario!A zbog toga sam i stavila zakon o vakcinama i pravilnik u svoj 4share.Dakle, mi smo uradile to što smo uradile za svoju decu i nemoj se više osvrtati. U srbiji je predškolski program OBAVEZAN i tu se ne pita da li je dete vakcinisani ili ne

Takodje, kako je na snazi i novi Zakon o osnovnoj školi, SVAKO DETE KOJE NAPUNI 6,5 GODINA JE UPISANO U ŠKOLU...čak ni ono testiranje za proveru detetove spremnosti za polazak nije presudno, čula si za inkluziju?
Drugo, šta ti može socijalna radnica???I ona mora da radi po zakonu.Još bolje, ako treba da dođe, neka dođe i vidi da niste zlostavljači deteta, da je vaše dete u zdravim porodičnim uslovima, da se ne svađate, niste alkosi, narkomani i sl.Ona može samo da napiše šta vidi.Eh, da su tako efikasni kada je to stvarno potrebno!
I još nešto:zar misliš da je meni bilo svejedno kada su me plašili?Ne