Kupila sam prije otprilike 6 tjedana 3 Ferment-gljivice:
Kombucha, mlijecni kefir i vodeni kefir-Japanski kristali.
Japanski kristali razmnozavaju se ko ludi, od otprilike 150 Grama sto stavljam u 3,5 L vode dobijem poslije 48 sati 600 Grama Japanskih kristala. Mlijecni kefir je bio super dok ga nisam nakon 2 tjedna nehoticno ofurila prevrucom vodom pa je ostala samo sluz, moram nove kupiti.
Kombucha je bila malecka svega 25 Grama, tako da sam ju morala polako uzgajati da naraste. Ide jako sporo, prvo 1/2 L zelenog caja, pa nakon 12 dana 1 L, itd. Sada ju imam u jednoj staklenoj (6 L) okrugloj kao lopta posudi oko 4 litre. Problem je u tome, da stalno rastu tu oko 1 mm tanki neravnomjerni slojevi sa puno mjehura, nikako da odeblja kao npr.ovdje na slici:
http://www.heilkraeuter.de/kombucha/teepilz.htmStavljam 80 Grama braun secera od trske ( kombucha posebno obozava secer od trske) po 1 L zelenog caja, i stoji tu oko 11 dana pri prosjecnoj temp. oko 23 ° C. Nakon 11-12 dana kombucha mi bas nije jako gazirana, ali je jako slatka sa kiselim okusom. (ne upotrebljavam metal)
Danas sam procitala, da za turbo-rast treba da se stavi 150 Grama secera po litri caja, pa cu probati. A u ostalom procitala sam da se voce i povrce moze konzervirati sa kombucha- sircetom "sirovo" bez zagrijavanja. Kombucha - treba da fermentira oko 4 tjedna da bi nastalo sirce.
Ako neko ima takvih iskustava ili mozda zna sto bi moglo biti?????