e..još nešto..
Tibetanci nisu samo za starce (jer piše u naslovu knjige da pomlađuju)
tibetanci su vrlo popularni i rašireni, rade ih mnoge poznate osobe iz javnog života, i većina mojih poznanika je bar neko vrijeme vježbala, a mnogi vježbaju godinama (nekih desetak godina)
Tibetance radimo s djecom koja su na tečaju umjetničkog izražavanja kao vježbu za podizanje kreativnosti, kojom se ostvaruje veza između tijela i duha. Umejtničko izražavanje je izražavanje duha, ali bez tijela ne ide. Ona stara izreka "U zdravom tijelu zdravi duh", mogla bi se parafrazirati u "u gipkom tijelu gipki duh"...pa je sve jasnije...
Tibetanci su idealni za klince kao oprevencija krivog držanja tijela i s time i mogućih budućih problema s kičmom. Klinci koji rade tibetance hodaju uspravnije, ali to nije položaj kojeg su svjesno zauzeli ili se natjerali da se usprave, nego to dolazi samo po sebi, kao prirodno.
Depresivne osobe koje vježbaju tibetance uspijevaju lakše prebroditi svoje krize. Oni "živčani" postaju smireniji..
Tibetanci su tako popularni jer su jednsotavni, lako ih je zapamtiti, ne zahtijjevaju puno vremena za vježbanje. Sličan učinak na duh i tijelo imale bi (početne) vježbe joge, ali za jogu treba odvojiti više truda i vremena)
Predlažem da uzmete ipak knjigu, papirnatu i temeljito sve poučite.
U početku kao da se vježbe "opiru" i teško ih je zapamtiti iako su više nego jednostavne, a naročito se ljudi spetljaju s tim kad treba udahnuti, izdahnuti zrak. To je tako...ZAto treba stalno imati pri ruci knjigu da se ponovi gradivo.
Ne valja početi s više ponavljanja nego tamo piše. Tri puta se zavrtiti, tri puta izvesti drugu vježbu..itd..
Tijelo se postepeno navikava na vježbanje, ali nisu sva tijela ista... Ako bi po redosljedu trebalo vježbe izvoditi više puta nego ih možete s lakoćom podniejti, slobodno nastavite vježbati manji broj ponavljanja nego bi bio red... ako nemate vremena ili strpljenja (ponekad je dosadno 21 put napraviti istu vježbu za redom), također možete smanjiti broj ponavljanja na onaj koji se vama osobno čini da je dovoljan. Može se i razdvojiti, npr. pola tibetanaca naraviti ujutro, pola navečer, ili kako vam odogovara.
Kada se kanali otvore, tada neće biti problem odvojiti potrebno vrijeme i psotići strpljenje da se izvedu sve vježbe. Kada uspijete duže vrijeme raditi svih 21 komada, znači da ste stvarno zaslužili pohvalu.
Dok to ne postignete, ne morate se strogo držati zadanog broja ponavljanja (s time da smijete raditi manje ali nije dobro raditi više nego treba) Morate se strogo pridržavati pravilnog disanja.
Ako neki period niste radili ne mrate se baš vraćati na tri ponavljanja, možete početi i sa pet ili sedam, i povećavati brže nego kao kad ste ih prvi put radili.
Vježbe koje izvodite uz neprikladno disanje neće biti štetne, ali će se svesti na običnu fiskuturu, koja jača mišiće i to je isto dobro. Međuim, cilj vježbi je na višem nivou, -otvaranje i usklađivanje energetskih kanala i energetskih centara.
Ma..ja toliko volim te tibetance da vam to ne znam opisat..i oni su toliko dobri da bi trebalo na jumbo plakate napisati:
SVI NA TIBETANCE !!!
SVI SMO MI TIBETANCI!!!!!