kuba je napisao/la:
Ja bas imam problem sa grlom i imao sam bakteriju sterptokoku koju sam nedavno izbacio ali opet grlo je osjetljivo bas..
A hebiga brate, šta da ti kažem, ima leka, ali ipak tragaj za uzrokom, a ako nisi emotivac kako ja nisam, pa strahove ne smatraš uzrokom, ti ga potraži u načinu ishrane.
No, dok tragaš za tim, ti radi grgoljenje i pomalo pijuckanje u toku dana, sa sledećim čajevima:
1. Kadulja, 1 kašika na 2dL vode. Preliti izmrvljenu travu kipućom vodom i ostaviti najmanje 15min. Pored grgoljenja (najmanje 3 puta dnevno po nekoliko minuta), u toku dana, s vremena na vreme, progutati sitan gutljaj.
2. Orahov list, preliti kašičicu usitnjenog lista kipućom vodom. Postupati kao sa kaduljom.
3. Čaj od ljuski crnog i crvenog luka. Postupak isti. Može se sve popiti.
4. Čaj od pelina. Veliku kašiku na šolju čaja. Kao i kod prethodnih, veću količinu utrošiti na grgoljenje a malenu gutati katkad u toku dana.
5. Kunica/stolisnih/hajdučica. Isto.
Koristi neki od čajeva neko vreme, pa rotiraj. No, i samo kadulja npr daće odlične rezultate.
Pored ovih čajeva dobro je svakoga jutra popiti po šolju čaja od korpive i šipurka. Po jedna kašika trave na šolju čaja. Preliti vrelom vodom i ostaviti oko pola sata. Još bolji način spremanja ovog čaja jeste taj da se uveče kašika koprive i kašika usitnjenog šipurka prelije toplom vodom, poklopi, ostavi do jutra, ujutru zagreje do pojave ključanja, ostavi još 5-10min, i pije s medom.
Naravno, pored ovoga, možeš da koristiš i terapiju uljem. Najbitnije je ujutru, odmah nakon ustajanja staviti u usta kašiku ulja i mućkati 10-15min, zatim oprati usta toplom vodom, i popiti čaj.
(Elem, redovno nakrkavanje belim lukom isteraće ti svaku bakteriju iz grla, ali predpostavljam da ti to nije rešenje, zbog arome dotičnog

)
Metode ovde opisane su praxa, ne teorija.
Neki na forumu tvrde da bi u tvom slučaju mogla da pomogne i soda bikarbona, isto kroz grgoljenje, no ja to ne znam. Pre bih savetovao rastvor soli u čaju od kadulje, pa pored ispiranja grla, raditi i ušmrkavanje kroz nos (ispljuvavanje na usta). So ima tu ulogu da olakša proces, jer inače obična voda, čaj i sl, izazivaju jako neprijatne efekte.
Uzdravlje