Sada je: pet maj 02, 2025 6:01 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1957 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 98  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sri jan 04, 2006 9:14 pm 
Član foruma

Cool tekst, thx.

Vrh

Naslov: Evo i ja napravih !
PostPostano: čet jan 05, 2006 11:48 am 
Član foruma

Dakle:
U pola litre destilirane vode kupljene u apoteci 1l =>3 kn postavio sam dvije srebrene zice 3 mm (elektrode ) koje su bile spojene na adapter 12 V ...3A 36 W max tako pise na njemu :-) to je adapter od SCSI snimalice externe, proces je trajao 2h i 10 minuta. Drzao sam proces aktivnim sve dok nije pocela crnjeti jedna od elektroda. Tada sam prekinuo i presipao u pivsku flasu CS. Otopina je bila potpuno bistra !!!
Odmah sam i konzumirao dvije male zlicice, a kako imam kronicnu upalu grla. Cudno sam osjetio kao da odmah djeluje odnosno kao da lagano peckanje u grlu mada to nije peckanje , ne znam kako to objasnit. Javim za par dana dali ce se upala povalciti mada kazem vec mislim da se lagano povlaci, vjerujem da je CS odlicna stvar. Hvala svima na komentiranju i ovom forumu pogotovo JACK987 stvarno se trudi da sve ovo funkcionira (mislim na forum,web....).

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 05, 2006 12:17 pm 
Član foruma

Da, ja sam prije par mjeseci bio u jednoj jako prasnjavoj prostoriji i pocelo me peckati u nosu i prema zdrijelu, uspricao sam si srebra u nos i tako me jako pocelo peci te je zatim naglo prestalo i vise se nije vracalo. 8)

Uspricaj si par puta na dan ks u nos i isperi grlo svakih par sati i za 1 dan ces bit kao nov.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 12, 2006 3:07 pm 
Član foruma

Napravio sam ispravljac (http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html) i jucer prvi puta napravio proces. Voltaza je je bila konstantno na 18V, a struja se kretala od 2mA (na pocetku), cca sat vremena nakon struja se popela na 9 mA i u trenutku iskljucivanja ispravljaca (nakon 1,5 sati) struja je pala na oko 8 mA. "+" elektroda je bila pocrnila dok "-" elektroda je bila tamno sivo-zelene boje. Kad sam pretocio u casu, laserom sam prelazio po tekucini i opazio sam slijedece:
- snop lasera je vidljiv u cjelosti kroz tekucinu (zanimljivo je da snop svijetlosti iz lasera je vise "plosnat" a ne okrugli kak sam ocekivao)
- vidi se i na oko da voda nije skroz prozirna vec je malo "pobojana"
- uocio sam "oblake" "crnila" kad sam prolazio laserom po tekucini, tj. vise bi rekao da je to izgledalo mijesanju dvije guste boje
- uocio sam da je voda "gusca" i da se vidi jako malo odsjaja (ko zvijezde, nemrem se sjetiti kak bi to drukcije opisao)
- tekucina je bljutava, al to je od plasticne ambalaze u kojoj je bila psremljena dest. voda, ali nekak mi se cinilo da je imala i malo "metanlog" okusa al nisam ziher

s obzirom da mi je transformator preslab (bio doma pa probao s njim) nisam mogao bas smanjivati struju, jel bi u slijedecem procesu bilo zgodno drzati struju cim manjom?

Pozdrav,

PS. jel moguce kupiti destiliranu vodu u staklenoj ambalazi (mozda gslupo zvuci, al eto...)?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 12, 2006 4:14 pm 
Administrator

Citat:
PS. jel moguce kupiti destiliranu vodu u staklenoj ambalazi (mozda gslupo zvuci, al eto...)?

Rayden, odlično! Da, to je otprilike to...

Destiliranu u staklenoj boci probaj potražiti u apotekama ( ljekarnama )... tko zna, možda imaju. A možeš i ovu iz plastike, preliti u staklenu veću prozirnu bocu, i prvo je držati na suncu dan-dva. Da se "pročisti" i deprogramira. Možda će onda biti "bolja".

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 13, 2006 3:27 pm 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:
Rayden, odlično! Da, to je otprilike to...

Destiliranu u staklenoj boci probaj potražiti u apotekama ( ljekarnama )... tko zna, možda imaju.

Pitao, zena me cudno gledala, pogotovo kad sam joj spomenuo da ne namjeravam peglati :D

[/quote]A možeš i ovu iz plastike, preliti u staklenu veću prozirnu bocu, i prvo je držati na suncu dan-dva. Da se "pročisti" i deprogramira. Možda će onda biti "bolja".

:wink:[/quote]

bas cu probati da vidim kaj ce reci na to. I jos da sam pogledao datum na ambalazi mozda bi bi vidio da ta dest voda cuci u plasitici 4 mj.

Mali update:
- pustio sam tekucinu da odstoji u casi jedan dan i na dnu se nakupilo jos crnila (bez obzira sto sam pazio dok sam pretakao u casu)

Pozdrav,
R.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 13, 2006 8:30 pm 
Administrator

Rayden,

mislim da si pretjerao što se vremena tj. koncentracije tiče. Ja imam aparat od kanadske firme SOTA koji radi na bateriju od 9V. Za nekih 20 minuta u pola litre vode dobije se potrebna koncentracija od 3-5ppm. Doduše, negdje nakon 10 minuta isključim aparat, očistim elektrode krpom pod tekučom vodom jer pocrne, pa onda nastavim dalje.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 16, 2006 10:12 am 
Član foruma

galaksija je napisao/la:
Rayden,

mislim da si pretjerao što se vremena tj. koncentracije tiče. Ja imam aparat od kanadske firme SOTA koji radi na bateriju od 9V. Za nekih 20 minuta u pola litre vode dobije se potrebna koncentracija od 3-5ppm. Doduše, negdje nakon 10 minuta isključim aparat, očistim elektrode krpom pod tekučom vodom jer pocrne, pa onda nastavim dalje.

Pozdrav!

moguce, ali gasim kad elektrode pocrne... koliko dugo bi trebalo drzati upaljni ispravljac, dok eletrode dobro pocrne ili tek krenu "crniti" (tu ne bi htio stavljati vremenski uvijet, jer dosta drugih stvari je tu u pitanju)?

Pozdrav,

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 16, 2006 11:57 am 
Član foruma

Rayden,
onako kako ja vidim to sta si opisao...cini mi se da voda koju si koristio moze biti i bolja.

Prvo sta sam zamijetio je da si rekao da se srebrni karbonat natalozio na elektrodu.
To bi bila ova sivkasto - zuckasto - zelenkasta tvar na elektrodi.
Relativno je netopiva a kasnije je vjerojatno i oksidirala/pocrnila i dokraja se istalozila u otopini nakon nekog vremena kao sta si i sam primjetio kasnije. To znacajno smanjuje kvalitetu otopine.

Kad vec imas laser, pazljivo pogledaj da li je na putu zraka samo crvenkasta magla ili se vide male cestice. Ako je ovo drugo u pitanju premda odmah nakon elektrolize otopina moze izgledati bistro nakon nekog vremena ce pozutjeti jer ce u otopini cestice vrlo lako agregirati i povecati koncetraciju koloida a smanjiti koncetraciju ionskog srebra. Drugim rijecima imat ces zlatno zutu otopinu, vec u ovisnosti od koncetracije. To se tebi vjerojatno desilo.

Takoder ako zelis sprijeciti da dobijes taj crni talog iz otopine, nakon gotove elektrolize makni sa povrsine vode male srebrne "mrlje". Izgledaju kao mali ostaci srebra i cesto se mijesanjem naizgled maknu, a u otopini su, oksidiraju i istaloze se kao oksid.

Sta se tice te crne tvari ona nije opasna i ako dobro radis elektrolizu, drzis struju malom, elektrode ce pocrnjeti i to je sve. Ja pustim uredno elektrode da pocrne i ne obazirem se na to.
Drzim to na minimumu jer cesto znam zamijeniti eletrode. Dakle + i - eletrodu zamijenim. Najgore sta se moze desiti tada je da se smanji aktivna povrsina elektrode.
Inace nije mi jasno kako si na kraju elektrolize imao manju struju nego na sredini. Mozda su baterije izdahnule?

Citat:
jel bi u slijedecem procesu bilo zgodno drzati struju cim manjom?

Uvijek drzi struku cim manjom. Ovih 8 mA se cine ok ali sve ovisi o povrsini elektroda. Sa mojima bi to bilo ok sa tvojima mozda je i 5 mA previse.

Citat:
koliko dugo bi trebalo drzati upaljni ispravljac, dok eletrode dobro pocrne ili tek krenu "crniti" (tu ne bi htio stavljati vremenski uvijet, jer dosta drugih stvari je tu u pitanju)?

Ovisi opet.
Moj savjet je da ne slusas nicije savjete kad se malo uvjezbas u tome jer ima 1000 parametara i svaki aparat kojeg ljudi naprave je po tome poseban.
Ti koliko vidim imas sve sta ti treba. Usporeduj vlastite rezultate.
Laser i mjerac struje. Bez toga se ni ne moze bog zna sta vidjet.
Drzi struju minimalnom uvijek. Otprilike procijeni povrsinu eletroda. sta su vece to veca struja smije biti.
Gledaj sa laserom i vidjet ces koliko su cestice velike. Neces doslovce vidjet nanometre ali ako pazljivo gledas vidjet ces da magla moze biti heterogena i da se zaiskri tu i tamo. To se svjetlost lasera od kojih cca 400 nm odbila od neceg. Sta znaci da je to nesto poogromno sa obzirom sta zelis dobiti i valnu duljinu lasera. To ti je to otprilike.

Mada ne razumijem ove ljude po ljekarnama.
Vec nekoliko puta cujem da prodaju destiliranu vodu i da je toce kao pivu.
Bas gledam neke karakteristike vode destilirane, kao minimalna gotovo nikakva vodljivost i ph 7, a cujem da je toce u rinfuzi?
Svasta.

Destilirana voda nije destilirana ako stoji dugo na zraku.
Normalna stvar.
CO2 se na licu mjesta otopi u vodi i u otopini zavrsi sasvim fina kolicina srebrnog karbonata nakon eletrolize.
Dakle destilirana voda cim se boca otvori to vise nije i to je jasno i nema se tu sta napraviti nego pokusati smanjiti stetu sta je vise ali drzati tu vodu dugo vrmena u nekon spremistu kroz koji stalno ide novi zrak i tociti to ljudima kao destiliranu vodu tako je stvar za Udrugu za zastitu prava potrosaca.

Uostalom dovoljno je vidjeti da sve destilirane vode koje se kupe daju na ph testu, ph manji od 7. Dakle unutra je otopljeno vec sasvim simpaticna kolicna CO2.
Nema tu nista bez originalne ambalaze a i sa njom je upitno.

Vrh

Naslov: Destilirana voda ?
PostPostano: pon jan 16, 2006 1:04 pm 
Član foruma

A jebat ga meni su u apoteci sipali iz karnistra tu destiliranu vodu, a cini mi se ok. sad nisam mjerio kolika je vodljivost pa.....a kao sto ste rekli tak i tak ovisi koliko su elektrode razmaknute. Bilo bi dobro da netko kaze kolika mora biti struja kad su elektrode recimo razmaknute na 10 cm.
Citat:
Dakle unutra je otopljeno vec sasvim simpaticna kolicna CO2.

Cek a ugljicni dioksid smeta u proizvodnji KS-a???

Vrh

Naslov: Re: Destilirana voda ?
PostPostano: pon jan 16, 2006 2:02 pm 
Član foruma

Zoky je napisao/la:
Cek a ugljicni dioksid smeta u proizvodnji KS-a???

Svaka voda ima u sebi otopljen CO2.
Postoje dve mogucnosti da nema.
1) Proizvedena je i koristena u vakuumu
2) Nije proizvedena ili koristena na Zemlji ili bilo kojem drugom planetu sa CO2 u atmosferi.

Tako da svaki put kad otvorim posudu u kojoj drzim kolidno srebro ono dolazi u kontakt sa atmosferom. Nista previse bitno a i ne moze se bas izbjec.
Ovdje se samo radi o tome da ljudima prodaju neke vrste destilirane vode koje zadovoljavaju odredene kriterije koji ne mogu biti postovani ako u sebi ima otopljen CO2. A imaju sigurno ako je drze tako kako je drze.Tu ponajprije mislim na ph i vodljivost.

I da...CO2 smeta proizvodnji koloidnog srebra iz razloga sta nemas namjeru proizvoditi AG2CO3.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 17, 2006 9:19 am 
Član foruma

Portal je napisao:

>Dakle moja procjena je da moje elektrode imaju povrsinu od kojih 4cm2. Sta znaci da na elktrodama jacina struje moze dosec i 10mA a da reakcija bude kontrolirana. Jer jakost struje se rasporeduje po cijeloj elektrodi (neravnomjerno doduse, jace pri kraju).

evo da ponovim posto neki izgleda pazljivo ne citaju :)

elektrode 15cm,2mm u vodu uronjeno 10cm
povrsina jedne elektrode (uronjenog dela) 6.28cm^2
razmak elektroda 6cm
destilovana voda iz dobrog fabrickog destilatora. ako se dobro secam stajala je na napolju (na suncu) neko vreme i to je smanjilo pocetnu struju. kazem ako se secam,nisam siguran, provericu ovaj podatak naknadno.
1/2 litra vode

30V oko 0.33mA pocetna struja
24V oko 0.27mA
18V oko 0.22mA
12V oko 0.15mA

cini mi se da je izmedju 12-24 Volti optimalno
reakciju pustim da traje 2-3 sata i struja na kraju bude 1-2mA. neki put je pustim i vise od 3 sata i do 5mA. kako sam raspolozen :)

i portal tebi pitanje na osnovu ovih mojih podataka

koja mislis da je maksimalna struja koja pocinje da pravi "nedelotvorne" tj. prevelike cestice?

samo da napomenem da sam nailazio i na kupovnu "destilovanu" vodu koja je pri istim uslovima imala pocetnu struju na 30V od cca 70mA!!!!!

kada nadjete kupovnu vodu koja vam odgovara zadrzite se na njoj. povremeno je ipak proverite reda radi.
kada jednom nadjete korektnog proizvodjaca drzite se njega. sigurno ne menjaju opremu i tehnologiju svaki dan ;)

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 18, 2006 10:20 am 
Član foruma

ras je napisao/la:
koja mislis da je maksimalna struja koja pocinje da pravi "nedelotvorne" tj. prevelike cestice?

Ljudi koji rade to srebro godinama (neki imaju cak i male laboratorije u kojima odreduju koncetraciju otopina i sl.) otprilike u praksi potvrduju moj teoretski racun. Dakle oni koriste struju ovisno o povrsini elektrode i sl. od 5 mA do kojih 30mA. Ovo 30mA je kod elektroda koje su u "pogonu" neko vrijeme vec i imaju vecu povrsinu.

Tu postoji mali problem doduse.
U pocetku ce bilo koja struja davati odredenu kolicinu prevelikih cestica.
Elektroni koji prolaze elektrodom dok reakcija pocinje nece ulaziti u vodu jer tamo nema sta primiti elektron nego ce ici do kraja elektrode. Tamo ce zavrsiti vecina elektrona u pocetku i gustoca struje ce biti puno veca na vrhu elektrode. Nece biti ravnomjerne podjele i u otopinu ce ici velike cestice..
Zato obicno nije dobro imati špicaste eletrode.
Obicno zato se i crnilo kod vecih struja obicno kristalizira ili na kraju elektrode ili na nekom ostecenju na elektrodi samoj.

Ljudi da bi ili to sprijecili ili ubrzali elektrolizu znaju stavljati neke soli u vodu i sl. To se pokazalo kao lose zbog nekih nusprodukata.

Medutim...ako covjek zeli znacajno ubrzat proizvodnju srebra moze u destiliranu vodu uliti malo prijasnje otopine koloidnog srebra i time odmah zapoceti reakciju i osigurati normalan prolazak struje kroz otopinu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 18, 2006 1:01 pm 
Administrator

Hej, upravo mi je "pala" ideja na pamet:

A da napravimo elektrode u obliku prstena, onako od žice??? Ne bi bilo "krajeva". Ili samo uronimo većinu "kružnice" od žice...

OPO, što ti misliš, jel bi ovako možda bilo bolje?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 18, 2006 9:59 pm 
Član foruma

[quote="Organski portal osobno"]

Ljudi koji rade to srebro godinama (neki imaju cak i male laboratorije u kojima odreduju koncetraciju otopina i sl.) otprilike u praksi potvrduju moj teoretski racun. Dakle oni koriste struju ovisno o povrsini elektrode i sl. od 5 mA do kojih 30mA. Ovo 30mA je kod elektroda koje su u "pogonu" neko vrijeme vec i imaju vecu povrsinu.

evo sad rezultata jednog testa:

kupio sam 1/2 litra NAPRAVLJENOG SREBRA koje se prodaje u beogradu.
kupio sam ga samo da bih ga stavio u moju teglu i video kolika je struja kod srebra koga je po navodima na flasici 5mg u 100ml. to je valjda 5ppm. struja sa ovim srebrom je bila 1.8mA.

e sad... to mozda znaci da je moja pocetna struja od 0.3mA na 30V mozda preslaba. u pravu si da je verovatno bolje sipati malo vec napravljene vode u novu vodu koja se pravi i tako odmah postaviti struju na oko 1mA i ustedeti u vremenu.
jedino je potrebno odrzavati tu struju u granicama 1-10mA uz ove moje elektrode.
probao sam sa drugarima da uporedim moju vodu sa kupovnom i slozili smo se da je moja malo slabija na ukus.
ubuduce sipam kasicicu vec napravljene, podesim recimo 2mA i pustim 2 sata i ako nema 20ppm-a nema ni jedan :)
kad struja predje npr. 5mA smanjim napon da opet bude 2mA i pustim opet do 5mA i to je to
i ovako dok ne sklopim izvor konstantne struje, imam i semu, vrlo je jednostavno ali nemam vremena :)

pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 19, 2006 8:50 am 
Član foruma

Deckovi, vase opaske meni pomazu stvarno puno. Po vasim postovima vidim da sam na pravom putu :) sad da nadjem malo vremena da se poigram i brojkama.

RAS, jel mozes staviti link na shemu ispravljaca cisto da vidim kaj ti imas u planu napraviti. Ja sam slozio ispravljac 2mA-3A, 0V-30V (http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html) koji sam bas trazio po netu za isprobavanje sa ioniziranim srebrom.

Jack987, ja imam poprilicno dugu zicu (cca 40 cm svaka elektroda, bilo mi je zao rezati ih na krace)) i prvo sam ih napotao u spiralu, nije se bas pokazalo dobrim jer je tesko ih postaviti da se elektrode ne dodiruju. Mislim da je tak svejedno kak ih namotas bitno da je veca povrsina zice u vodi :) ,jedino ako ne pucas na Sshaubergera i njegove ideje i opazanja pa da se iz toga ne izrodi nesto :)

Pozdrav,

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 19, 2006 11:52 am 
Član foruma

Jack987 je napisao/la:

A da napravimo elektrode u obliku prstena, onako od žice??? Ne bi bilo "krajeva". Ili samo uronimo većinu "kružnice" od žice...

Ja svoju elektrodu (zica obicna) vec imam savijenu u otopinu da vecu povrsinu dobijem. Bitno mi je samo da svaki djelic jedne elektrode bude jednako udaljen od druge eletrode.
Mislim da nije potrebno savijati ih u kruznicu. Oksidaciju na kraju eletrode se moze sprijeciti mislim i na ovaj nacin..ulijevanjem zlice-dve koloidnog srebra u otopinu. Ne prevelika voltaza i to je to. Ja to crnilo sam dobio prva dva puta a sad ni izbliza. Elektrode malo pocrne i to je sve.

ras je napisao/la:
kupio sam 1/2 litra NAPRAVLJENOG SREBRA koje se prodaje u beogradu.
kupio sam ga samo da bih ga stavio u moju teglu i video kolika je struja kod srebra koga je po navodima na flasici 5mg u 100ml. to je valjda 5ppm. struja sa ovim srebrom je bila 1.8mA.

5 mg u 100 mL ti je isto sta i 50mg u 1L sta znaci da je to 50 ppm otopina!!!
Dakle ta srebrna voda koja se proizvodi u Srbiji je podosta koncetrirana.
Nije ni cudo da je "jaca" po okusu od ove tvoje kad je vise od 10 puta koncetriranija!
Ako je u tamnoj boci pogledaj kakva je boja te otopine. Dal je zlatno zuta? Ako nije svaka cast.
Mozda da vidis laseroma ako imas...

Uglavnom nevjerojatno zvuci podatak da sa tom 10 puta jacom i koncetriranijom otopinom ti imas struju 1.8mA.

Oni ili muljaju oko koncetracije...ajd recimo da ne muljaju ali nemoguce je da koncetriranija otopina gdje sigurno imas od 80 - 85% iona vodi struju uz isti napon slabije od otopine gdje je otpor kojih 10 puta veci.
Uopstalom ne moram ti objasnjavat Ohmov zakon.

Dakle da li mozda stavljaju neke stabilizatore unutra. Da li keliraju srebro? Ako da to bi objasnilo malu vodljivost super koncetrirane otopine ali to bi otvorilo pitanje o bioloskoj upotrebljivosti iste.

Sve u svemu to mi nije jasno...takva otopina bi uz nekih 18 V trebala davati dobrih 20 mA minimalno.
Ili mozda je srebro tako lose proizvedeno da su sve cestice agregirale i da je efektivna koncetracija svega 1-2 ppm bez obzira na masu otopljenog srebra. Ili su na neki nacin proizveli bas koloidno srebro bez udjela ionskog sta je moguce i sta bi objasnilo tu stvar ali i smanjilo ucinkovitost srebra tj otopine.
U nekoliko studija potvrdeno je da koloidno srebro nema nekog posebno letalnog utjecaja na bakterije...u usporedbi sa ionskim.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 19, 2006 12:04 pm 
Član foruma

Rayden je napisao/la:
RAS, jel mozes staviti link na shemu ispravljaca cisto da vidim kaj ti imas u planu napraviti. Ja sam slozio ispravljac 2mA-3A, 0V-30V (http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html) koji sam bas trazio po netu za isprobavanje sa ioniziranim srebrom.

ras je napisao/la:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jan 19, 2006 6:58 pm 
Administrator

Probajte sa zagrijanom vodom... 40 - 50 stupnjeva C. Možda će bolje voditi struju na početku, a kasnije će se hladiti - super - struja bi trebala rasti kod iste temperature, a ovako kad se voda hladi - možda se održi istom... ili tu negdje... neznam, ovo mi je sad upravo palo na pamet...ak netko proba nek javi ovdje.

Thanx.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 20, 2006 8:50 am 
Član foruma

Organski portal osobno je napisao/la:

thx za linkove!, ovaj http://www.silvergen.com/technica.htm ima info iz kojeg sam vidio kaj jos ne valja kod mog procesa... za pocetak dvije stvari, predugo sam drzao upaljen ispravljac i struju bi trebao drzati manjom...

Pozdrav,

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1957 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 98  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.