ras je napisao/la:
nije bilo nikakve maglice, nikakvog zamucenja sem blage povrsinske oksidacije minus srebrne elektrode. prekinuo sam posle sat ipo samo...
... jedino ne znam sta sam i koliko napravio

Samo da napomenem da gotovo da nema nacina da se tocno odredi sta se je dobilo pa cak ni u uobicajenim laboratorijima kako je iskustvo nekih ljudi pokazalo.
Naime u ovisnosti o metodi primjenjenoj uglavnom ce se doci do kolicine totalnog tj. ukuppnog srebra sta je sta se tice bioloske iskoristivosti totalno irelevantan podatak.
Naime tu ima nekoliko vrste cestica, od iona do koloida manjih ili vecih sta je sve vrlo bitno. U principu zeljena velicina cestica je od 0.001 do 0.04 mikrona. To je vrlo lako premasiti sa vecim naponom.
Uglavnom tesko je to objasniti nekoj zeni u laboratoriju u kojem tesko da imaju instrumenti potrebni za tako nesto sta zapravo oces da izmjeri kad ona vecinom radi sa gotovim receptima rutinske stvari.
Odlaziti kod svake elektrolize u specijaliziran laboratorij je vec neprakticno i preskupo.
MEdutim ako neko pazi na voltazu moze otprilike izracunati cega je i koliko dobio.
Za to je dovoljno u pravilnim vremenskim razmacima zapisivati voltazu i jakost struje. Na kraju elektrolize moze se izracunati prosjecna kolicna naboja u tim vremenskim intervalima te kad se sve skupa zbroji dobije se ukupna kolicina naboja koja je prosla kroz elktrodu.
Vec sam napisao da je Faradayeva konstanta cca 95485 C/mol i da je potreban jedan elektron po atomu srebra da ga izbaci iz resetke.
Dakle ukupnim brojem kulona covjek moze izracunati koliko atoma srebra je izbacio iz resetke elektrode u otopinu.
Ajd recimo da je netko izracunao da mu je kroz otopinu od 1L proslo 0.2 C.
Buduci je Faradayeva konstanta takva kakva jeste a za izbaciti jedan ion srebra je potreban 1 elektron dolazimo do toga da je u otopini zavrsilo cca 0.00002 mola iliti 1.2048 x 10 na 22u iona Ag. Molarna masa je 107 i kusur grama sta bi znacilo da je 0.00215 grama srebra u 1L vode.
To je 2.15 ppm-a sta je premalo dakle treba jos nastaviti sa elektrolizom do bar negdje 7 ppm kad racun kaze jer u principu ja ovdje podrazumijevam da se samo ioni otpustaju u otopinu sta nije istina jer se znaju i cijeli komadici odlomiti u otopinu ali oni i nisu bioloski aktivni tako da ih mozemo zanemariti ali koloide ne mozemo.
Dakle ako dobije tim racunom oko 7 ppm rezultat mozemo racunat koncetraciju negdje oko 5ppm aktivnog srebra.
Na taj nacin mozemo bar usporedivati svoje eletrolize medusobno i doci do nekog orijentira koliko imamo srebra u otopini uopce.
Takoder ako netko bas kupi srebrnu eletrodu...dakle ne zicu obicnu. Gore neke elektrode znaju imati (ako se plati naravno) mali sustav za prikupljanje plina.
Tako da netko koga bas zanima a ne mjeri struju moze prikupljati plin i na koncu mu pratiti volumen (plin je vodik). Pri normalnom tlaku i 25 stupnjeva celzijusa svaki plin zauzima 22.4L po molu. Dakle tu se moze dobiti broj molova vodika. Za jedan mol vodika treba 19 600 C cca zbog 2 elektrona po molekuli plina. Ostatak racuna je isto kao i u slucaju da se mjeri struja mada ovaj prvi je tehnicki puno izvediviji i jeftiniji nego mjerenje volumena plina na elektrodi.
Racun je jednostavniji nego sta sad tu zvuci dok sam ga ovako na brzinu objasnio a moze biti odlican orijentir.