Dodat ću ovo kao jednu zanimljivu informaciju. Praničko disanje uopće nije dijafragmatsko disanje. Nemojte ovo shvatiti pretenciozno, ali ja oduvijek dišem "dijafragmatski", što sam otkrila još u osnovnoj školi kad su nam pumpli mozak o broju udisaja čovjeka u minuti. Moj prirodni način disanja, svakodnevno je uvijek bio 16tak udisaja u minuti. Kad nisam fizički aktivna i uočim da udišem češće i da mi se miče prsni koš - odmah znam da sam ispala iz svog em ritma, em unutarnjeg (mentalno-emocionalnog, psihičkog) ritma.
Istini za volju, čak sam i kod nekih ukućana primijetila da ne dišu dijafragmatski niti dok spavaju.
Informacija koju hoću podijeliti je, a tiče se tzv. "praničkog disanja" je ta, da kod pravog praničkog disanja, samadičko-praničkog, dah ide još dublje od dijafragmatskog, prozvala sam ga "pupčanim disanjem", vjerojatno bi ljepši naziv bio "dantjeničko disanje" (donji dan tjen ili tan den). Prvi put kad mi se dogodilo, kad sam postala svjesna te vrste disanja, malko sam se zbunila (jer nigdje nisam čula za tako šta), jer dogodilo se sasvim spontano, i u suštini, svako disanje se dogodi spontano ovisno o unutarnjem stanju, što većina forumaša ovdje jako dobro zna i ne treba im ponavljati.
Kad smo opušteni i kao efekt vježbi relaksacije dolazi se u fazu dijafragmatskog disanja (oni koji inače dišu prsno). Oni kojima je (poput meni) uvijek prirodno bilo i ostalo dijafragmatsko i nisu usvojili naviku okruženja prsnog disanja uz malko relaksiranja lako postižu dijafragmatsko, produbljeno disanje, koje je zaista osvježavajuće, ali masa ljudi nije navikla na njega i znam osobno pojedince kojima je isto iskustvo neugodno, upravo zbog vrste unutarnje (mentalno-emocionalne) opuštenosti koja mu je pandan, a koja im je strana.
Sad, kod spomenutog pupčanog (tj. praničkog) disanja, uoće se ne mrda niti prsni koš niti ošit. Disanje je toliko neobično i rezultat je potpunog unutarnjeg mira, sabranosti i recimo to tako: nepomućenog prisustva koje zrači mirom i ljubavlju. Kad sam prvi put shvatila tj. kad mi se prvi put spontano dogodilo takvo disanje skužila sam zaista da kao da dišem iz pupka. Naravno da me moja reaktivnost redovito odvodi iz tog pravog praničkog disanja i da nisam imala iskustva koja sam imala, ne bih ni znala da je takvo disanje, ne samo da postoji, već i da je uopće i moguće.
Nemojte sad pokušavati tako disati, jer samo ćete si pobrkati ritam vitaliteta, disanje dolazi samo od sebe kad je udovoljeno preduvjetima za njega, baš kao što je stvar i s dijafragmatskim. Dijafragmatsko zaista ima blagotvorne efekte i na tijelo i na psihu (i teško je reći da li su efekti efekti ili su mu uzrok). Stres u organizmu i pristupu (i najmanji) odmah manifestira "ispadanjem" iz dijafragmatskog disanja i ulijetanjem u to tzv. plitko "prsno" disanje.
Ishod i uzrok jednako potpuno pounutarnjenog tj. zaživljenog pravog (ispravnog) psihičkog stava i duha (pristupa svakodnevnom životu i životu općenito - kroz yama i nijama stav npr. u yogi) usko su povezani s kretanjem prema pupčanom disanju, ali i jedan od aspekata njegovog pandana, na nekoj razini.
Ishodi i uzroci su u oba (tj. sva tri načina) slučaja tako čudno isprepleteni kao da podliježu nekakvoj "retrokauzalnosti" gdje ishod ispada uzrok samom ishodu, pa zato istovremeno možemo doživjeti blagotvorne efekte dijafragmatskog disanja npr. (pukom) fizičkom relaksacijom (koja budući je i sama mentalno potaknuta usko je povezana i s psihološkom tj. mentalno-emocionalnom relaksacijom i o(t)puštanjem) s jedne strane, a s druge kad je naš stav relaksiran sam, isto to disanje se javi spontano i automatski. Vrijedi pravilo i za ostala dva.
Lijep pozdrav