Meni biodinamička metoda izgleda jako komplicirana, stalno moraš paziti koji je dan idealan za koju biljku, i čini mi se da tu ima jako puno posla oko vrtlarenja odnosno pripreme komposta i pripravaka. Ja sam odlučila baviti se prirodnim vrtlarenjem, pročitala sam "Vrt bez motike" od Ruth Stout i "Revoluciju jedne slamke" od Fukuoke , oduševila se i prije godinu dana krenula u vrtlarenje. Ideja Stout i Fukuoke je da se sa što manje rada, odnosno sa što manje zadiranje u tlo postignu dobri rezultati u uzgoju biljaka. Ne pripremaju kompost već prostiru sijeno oko biljaka kako bi spriječili rast korova i ujedno hranili tlo. Tako sam i ja posadila odnosno posijala biljke, oko njih stavila sijeno koje sam skupljala sa pokošenog travnjaka. Svi su me sa čuđenjem gledali što ja radim sa sijenom no bila sam uspješna unatoč suši jer sijeno (debeli sloj) zadržava vlagu. Biljke su bile zdrave, dale su dobar urod, u rujnu je susjeda došla u moj vrt i uzviknula: joj kako je kod tebe sve zeleno...
Isto tako, za "borbu" protiv nametnika i bolesti dobro je na gredice posaditi biljke (dobre susjede) umjesto špricanja:
NAMETNIK LIJEK
buhač - pravi pelin, paprena metvica, salata krumpirova zlatica - hren, mrtve koprive, paprati kupusni bjelac - kopar, kadulja, ružmarin, majčina dušica, paprena metvica, pelin, rajčica, celer lisne uši - dragoljub, lavanda, čubar lukova muha - mrkva muhe - bosiljak, vratić, orah, nikandra miševi, voluharice - češnjak, kockavica, pasji jezik, kokotac, suncokret (rubno bilje) mravi - lavanda, vratić, matovilac mrkvina muha - luk, kadulja, grbica nematode (glistaci) - kadifica, neven, facelija pepelnica - češnjak (općenito baktericid i fungicid), vlasac puževi - gorušica, luk, češnjak, dragoljub, kadulja, izop, majčina dušica ribizova hrđa - pravi pelin uz grmove ribiza
|