Citat:
Mene zanima sto se moze i na koji od nacina protumaciti ovih 10 zapovjedi.
Nadam se isto od vas cuti na ovu otvorenu temu nesvakidasnje.
Ponukan odavno odlucio sam otvoti ovu temu.
Da li se u ovoh 10 zapovjeti vidi slika danasnjeg drustva - svijeta na ovom planetu? ....
Mislim da se vidi. Rekao bih da je danasnji svet "slika i prilika" ovih deset "bozijih" zapovesti, ili bar vecine od njih.
Na primer Prva od ovih zapovedi: Nemoj imati drugih bogova osim mene, JA sam tvoj Bog. Odmah na pocetku se vidi odredjena psihopatologija koja takoreci naredjuje, odnosno namece se kao jedan jedini bog. Iz toga nuzno sledi "elitizam" odnosno "separacija", podela na "mi i oni", sto je naravno uzrok velikog nasilja i problema. Sto se kroz istoriju i dokazalo, s obzirom da su pripadnici SVIH monoteistickih religija, pocevsi sa Judaizmom, preko Hriscanstva do Islama, u kracem ili duzem vremenskom periodu, smatrali sebe "bogom-danim", i u ime toga pravili stravicne zlocine i nasilje nad pripadnicima drugih religija. Uostalom to rade i danas. Meni licno je zanimljiva stvar da ni jedan "paganski" Bog nikada nije zahtevao da se postuje samo On i ni jedan drugi niti je pripadnike drugih vera/kultova smatrao nizim bicima kojima sledi "pakao". I ne samo to, nego su oni tretirani kao niza bica nad kojima "pravovernici" imaju pravo da rade sta god pozele. A ovaj "bog" Jehova upravo to radi, sto se jako lepo vidi iz ostatka tzv. zapovesti.
Najbolji primer za to su, po meni, ova 9. i 10. zapovest. Treba samo obratiti paznju na to kao da je u pitanju bilo koji drugi tekst a ne "bozije" zapovedi. "Ne reci lazna svedocanstva na bliznjeg svoga, ne pozeli kuce, zene, sluge, vola, magarca, nista od BLIZNJEG svog. Sta to znaci? Ako predpostavimo da pod "bliznjim" entitet koji se predstvalja kao Jehova, misli na ceo svoj narod i pastvu, onda bi znacilo da to isto mozemo slobodno da pozelimo ukoliko taj neko nije "bliznji". Dakle, pravovernik IMA puno pravo da: lazno svedoci protiv ne-bliznjeg, da pozeli njegovu kucu, pa i da uzme ako moze, pa sad tako redom: zene, sluge, volove, magarce. Jos je gora situacija ako taj entitet pod "bliznjima" podrazumeva samo porodicu tj. familiju. Ali licno mislim da je prvo u pitanju. Naravno, svako racionalan, ko nije religijski programiran ce shvatiti da je ceo ovaj princip duboko poremecen i da nema veze sa duhovnoscu i Bogom nego da je u pitanju cista psihopatija.
Sve u svemu, cini se da je danasnji svet uveliko usvojio ova "naredjenja", ili bar neka od njih, ona koja cine 'princip'.
Pozdrav