sector57 je napisao/la:
kartikeya je napisao/la:
Da je riječ o ljudskoj degradaciji vidljivo je svakom čak i onom tko se ne bavi takvim istraživanjima. Često putujem u susjednu Bosnu, poznajem puno ljudi svih generacija i u razgovoru sam doznao da je situacija kod mlade populacije katastrofalna. Cure prodaju svoja tijela vjerovali ili ne za nadoplatu mobilnog računa odnosno bon., dok ljudi gube obraz za svega nekoliko maraka i to nisu izolirani slučajevi već masovna pojava koja ima tendenciju rasta, ovakva situacija je bila nezamisliva čak i u ratna vremena a o prijeratnim da ne spominjem.
Sve ovo sam imao priliku doživjeti u zemljama latinske amarike gdje muž podvodi vlastitu kćer ili ženu samo da bi preživjeli, izgleda da svako ima svoju cijenu kad ga se prisili ili ucjeni. Ružičaste naočale neće nikome pomoći jer kad tad ih mora skinuti, ljudi imaju sve manje mogućnosti da na pošten način zarade za život pa postaju lak plijen za kriminalni milje koji je pod kontrolom loših dečki. Velika većina ljudi se danas sve više prostituira neki intelektualno, drugi kreativni a treći prodaju vlastito tijelo jer to jedino imaju. Toliko ja znam o ovoj temi jer volim istraživati, smatram da je kapitalizam izvukao iz ljudi ono najgore i veliko je pitanjedali će se čovječanstvo iskoprcati iz ovog ambisa, ako se kojom srećom čovječanstvo izvuče to će biti uz veliku bol i žrtve kakve će pamtiti samo preživjeli. Svaka je revolucija jela svoju djecu.
Slazem se sa svime, jedino sto mislim da ljudima nije potrebna revolucija nego evolucija. Revolucija ce samo donjet opet neki drugi sistem... a tu evoluciju nazalost ne vidim, bar ne tako brzo, gledam ljude oko sebe sve je i dalje isto nista se ne mijenja....
Pročitam u prolazu šta bi sve prilično dobro situirane osobe, među kojima ima i normalnih i prilično neuprljanih, učinile zbog novca ogromnoga.
Misle da je moderno biti iskren, a zapravo bi ih trebalo biti sramota zbog svojih javnih stavova, pa mi ružno ispadne kad žene svedu na nivo raširenih nogu, kada znamo da su i muškarci takvi: Obama sebi snižava platu, a Balkanac bi povjerovao da je predsjednik Marsa, kada bi pronašao dva glasa podrške - no to i jeste balkanska prednost, jer jednom kada nekoga otkriješ nema potrebe da se više njime baviš.
Većinom se, čast izuzecima, Balkanci razlikuju po tome gdje su se ukotvili, bivajući trenutno umorni za nove poduhvate samospomeničkoga slavljenja.
Da ništa nemam ne mogu biti siguran šta bih učinio, ali trenutno znam, a premda sam izuzetno dobro materijalno obezbijeđen znam da bi to važilo i da siromašno živim, šta ne bih učinio da je u pitanju ne znam kakav novac: isto važi i u vezi seksualnih odnosa sa poznatima ili samoslavljenjem.
Nismo svi isti: još uvijek imamo na južnoslavenskoj sceni razne dripce i hulje koji od '80-ih ispunjavaju svoje vizije na račun onih koji su u to sve uložili i danas najčešće u ozbiljnim godinama nemaju ni posao.
Rekao bih da je kapitalizam izvukao najbolje iz ljudi - profesionalac će se uvijek snaći poslovno, čak i biti sposoban da živi izuzetno dobro materijalno, a neće mu biti potrebne razne interesne društvene grupe.