OK, organski, halali mi/oprosti sto sam donijela zakljucak bez malo vise razmisljanja. Vidim, zadacu si dobro uradio

Aferim. Nastavi tako

, volim imati sagovornika mudrijeg i pametnijeg od sebe.
Vidis, sto se tice kulture i napretka Arabije prije i za vrijeme dolaska Poslanika a.s. tacno je to sto kazes.Jaca je doduse bila Perzija, cini mi se. ALI, zaboravio si na cinjenicu da je u Kabi tada postojalo 345 kipova koji su predstavljali bogove raznih plemena koji su imali vrlo znacajne trgovinske odnose sa Mekkom. A tad je to bilo bitnije od ko je istinski Bog i kako ga ko dozivljava. A nezaboravimo da je svrha stvaranja covjeka od samog pocetka bila spoznati i obozavati jedino istinskog Stvoritelja. Medjutim, materijalizam je izoblicio narod pa tako i vjerovanje. Sta je pomoglo faraonima sto su imali veliku moc i daleko napredniju civilizaciju od danasnje? Nista! Moc kod covjeka izaziva stanje da se on uzdigne iznad svojih mogucnosti.U negativnom smislu. Tad covjek pocne da misli da je on najveci, najbolji i da mu nema premca. Pocne da se ponasa kao da je i sam bog, neuzubillah. Pa bar danas imamo takvu situaciju da haman pa svaka malo veca zajednica ima svoga boga.
A pravi Stvoritelj nam porucuje: da na nebesima i na Zemlji ima jos bogova, osim Allaha, poremetili bi se i Zemlja i nebesa. (el-Enbija,22)
Allah znaci: jedan, jedini. Znaci isti Onaj Jedan koji je bio i Kod Adema a.s. Nije to samo Arapski ili muslimanski Stvoritelj. Jer sama rijec Bog je vremenom izgubila svoje pravo znacenje, da kad bi covjek rekao Bog, pitali bi se : KOJI? Ali kad kazes Allah, onda se zna da je On Taj Jedan.
Znaci isti za sve nas! I muslimani ga nesvojataju samo za sebe.
E, takvo stanje kad nastane onda Allah posalje covjeka , koji je uvijek bio neko izmedju njih, nikad nepoznat, da ih upozori da je njihovo vrijeme vladanja, ako tako nastave, pri kraju. Mnogi narodi su nestali. Allah nas upozorava na to. Kad se prosiri nemoral medju narodom, kad vise ne znas kome uistinu vjerovat, kad uceni ljudi budu pricali nabuloze,kad novac vodi ljude, postane im bozanstvo, e onda znaj da je covjek duboko zaglibio. Danasnja situacija, kad nemamo covjeka u kojeg bi se mogli ugledati, nema uistinu insana koga mozes uzet za ozbiljni primjer sebi, svojoj djeci... je slicna situaciji u vrijeme zadnjeg poslanika. Koga danas nasa djeca uzimaju za primjere, za idole? Holivudske produkte! Gospodar nash nas upozorava na slucajeve-sudbinu naroda od prije. Ne bez veze. Sta smo naucili dosad?! Apsolutno nista.
Navescu jedan mali primjer kad Ibrahim/Abraham ima raspravu sa tadasnjim kraljem-vladarem Nimrudom
Ibrahim a.s. : Moj Bog je stvarni Bog, jer On prozivljuje i usmrcuje i On je svemocan, On moze uciniti ono sto ti nemozes"
Nimrud: Pa i ja zivot dajem i smrt dajem
tj. on zivot daje posredstvom spolnog opcenja, a usmrcuje ubijanjem.
Ibrahim a.s. je znao da bi njemu bilo tesko shvatiti njegovu pogresku te prelazi na ono sto mu je jasnije rekavsi :
Allah zbilja daje da se sunce na istoku radja! Daj ti da Sunce grane sa zapada! I nevjernik se zbuni! (el-Bekara,258)
Rezimiracu: znaci dok jedan narod drzi se pravila Bozijih, njemu Bog da da napreduje u svemu. Ali kad zaboravi na Boga, e onda ga Uzviseni ponizi. Znaci, kao sto sam ti dao, mogu ti i uzeti. Sad ko je kome potrebniji mi Bogu, ili Bog nama?
Uzviseni kaze: da sam htio ucinio bih vas sve iste. Ucinio bih da svi budete vjernici.
Ali, onda nebi imali slobodnu volju, do koje insan toliko drzi. Znaci, dao sam ti slobodnu volju, pa prosudi.
Interesantno je, da sve sto je pozitivno u Islamu, nekako svojataju svi drugi i eto kao nije Islamsko.(poput sufija, jer je rijec o njima tu bila)Ima tu jos dosta toga. Dosta si i sam naveo. Koliko se sjecam u skoli nam niko ni spomenuo nije nista o brojevima, matematici, astrologiji, medicini...sa korijenima u Arabiji. A gdje li je prva geografska karta?
Bolnica kao ustanova danasnjeg tipa, produkt je Islama, ne Arapa i njihove kulture. Nekad je Bagdad bio sjediste nauke, gdje je danas? Barbarski grad? Fontane,baste,papir,staklo, medicinski alkohol...
Kad sam navela jedan period vladavine Halifa (pravedni vladar) htijela sam samo da impliciram, da dok se je pridrzavalo vjere i Allaha, tad je svako bio rahat.
Evo recimo stanje danasnjeg umeta u Islamskim zemljama. Najmanje islama ima kod vladara tih zemalja. Ulizice su zapada. A Uzviseni kaze: Kad uzmete nekog drugog za zastitnika osim Allaha, dat ce Allah pa ce vam taj postati i vas gospodar. Zar nisu danas kolonija zapada? Sem mozda Irana.
Nema danas drzave u kojoj je istinski Islam. Zalosno , ali tako je.
E sad dolazimo na zapad i muslimane zapada. Uceni, obrazovani i neoptereceni nikakvom plemenskom niti beduinskom kulturom i tradicijom. Znaci, on takav SVJESNO bira da bude mumin-pravi istinski vjernik. On se neulizuje nikom, nije materijalista. Novac posjeduje samo iz razloga jer se nemoze na zapadu bez njega. Znaci, u ovom djavolom kavezu iznaci nacin da zivis kako nam je Poslanik ostavio u amanet.
Niko te netjera, znaci svjesno biras. Nisi naslijedio tradiciju i nezivis u arabiji. Cist si od njihovog licimjerstva.
Recentan primjer imamo u Bosni. Da je musliman takav, kakvim ga zapad zeli predstaviti, danas u Bosni nebi bilo niti jednog Srbina, nijednog hrvata. A pogledaj statistike, koliki je procenat danas. Koliki je procenat muslimana u Srpskoj republici?! Ili danas u Palestini. U siriji se nalazi 3 miliona prognanih Palestinaca. Pritisak na Siriju je i taj da im da drzavljanstvo. Jer kad imaju drzavljanstvo, ne mogu se onda vise vratiti u Palestinu. Sirija im neda, ne zato sto ih nevoli, nego sto zna da im onda nema povratka na njihovu djedovinu. Onda bi ih bilo vise nego zidova, i propade onda plan da je Izrael drzava SAMO zidova. Ovako dok su manjina, nekako i ide.
Hehe, mogla bih se ja bacit u spisateljstvo. Ne bih ni tamo mogla sa dva prsta
Sto se tice izvora nafte. Allah je Arapima dao da bih ih stavio na kusnju. Odkad su pocele bitke oko tih nalazista niti vjere niti morala, i jednih i drugih. I onih koji ih posjeduju i ovih drugih, koji zele da ih oni prigrabe za sebe.
Za vodu. U Kur`anu se voda spominje kao nesto vrlo dragocijeno i neprocijenjivo.(Jedan gutljaj gutaj iz tri puta, bolje ces osjetiti vodu a ima i medicinsku vrijednost) Zar nije covjek sastavljen od 70% vode. Planeta takodje.
Kur`an je objavljen na Arapskom. Znaci, u to doba Arapima. A Poslanik Muhammed a.s. je Milost svijetovima. Ne svijetu, nego Svijetovima.On nije poslan sa nekom novom vjerom, vec da bi usavrsio vjeru Ibrahimovu/ Abramovu.
Spominjanje vode onima koji je nemaju u izobilju, je poruka njima. Mi pojma nemamo koja je vrijednost vode. Imamo je u izobilju. Odvrni slavinu i zatvori kad ti dosadi. Ali onaj ko je nema, znat ce sta je prava vrijednost. A moras vazda biti cist! Znaci, to je poruka putem objave gdje se Dzenet (Raj)opisuje kao mjesto gdje su rijeke vode. Sad zamisli beduina koji ima malo zalihe ustajale vode u onoj svojoj kozici i kad mu se Dzenet predstavi takav.
Jedan Holandjanin je prosle godine bio medju 7 kidnapovanih turista u Sahari. Oko 6 mjeseci su bili u pustinji. Kad se je vratio u svoju zemlju rekao je: ako sam trebao da izvucem neku pouku iza moga boravka u pustinji izvujao sam to, da pojma nisam imao koja je vrijednost voda za covjeka.
Da se vratimo na bit. Da i druge religije imaju iste i slicne vrijednosti, ne poricem.Znam da je tako. Zato imam respekta za sve. Ali zasto je bas tolika hajka samo na Islam?
Islam je danas jedina religija koja je sacuvala svoju dinamicnost,iako se tvrdi drugacije. Danas ljudi masovno konvertiraju u islam. Zasto? Pa islam danas jedini daje odgovore na sva zivotna, drustvena i politicka pitanja. Znaju to vodece strukture vrlo dobro. Imaju oni svoje ljude koji to izucavaju. Cak i oni u Vatikanu znaju za to. Ali hajde stisni pa to i kazi. Hajde reci da civilizacija koja se izgradjuje 2000 god. mozda i nije izgradjena na pravoj ideji, ideologiji! Kamata,neravnopravnost medju ljudima u zivotnim uslovima, nemoral, alkohol, droga... Sve ono sto Islam strogo je zabranio. Znaci, onaj ko to skonta, onda i odluci da uzme Islam kao svoj put,jer nije tesko dokuciti da duhovno slabo drustvo koje nema vise nikakvu ideologiju, ne nudi vise nikakav izlaz razumnom covjeku. Sve mi se cini da ce Svijet, predvodjen Bushom, ako se nastavi zafrkavati sam sa sobom, ubrzo prestati da se i sam uklapa u svoja pravila.
Toliko za sad dok me ne ugasite

a i prsti mi utrnuli. Odoh uzeti gutljaj vode