Sada je: sub jul 12, 2025 10:03 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: ned aug 21, 2005 5:13 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Organski,
poistovetio si arapsku kulturu sa islamom. To su dve sasvim različite stvari. Islam je naprednu arapsku kulturu pola uništio a pola preuzeo i prikazao kao svoju.

Pantelija svjestan sam toga zato obrati paznju da sam rekao da te stvari nije napravio Islam nego ljudi koji su u tom trenu slucajno bili muslimani kao i to da ne cijenim tolko Islam nego neke stvari koji su napravili kasnije muslimani i u tom kontekstu spomenuo Saracene.

Inace slazem se sa tim da je arapska kultura bila napredna i da bi bi bila i naprednija bez Islama vjerojatno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 2:18 am 
Član foruma

OK, organski, halali mi/oprosti sto sam donijela zakljucak bez malo vise razmisljanja. Vidim, zadacu si dobro uradio :wink: Aferim. Nastavi tako :) , volim imati sagovornika mudrijeg i pametnijeg od sebe.

Vidis, sto se tice kulture i napretka Arabije prije i za vrijeme dolaska Poslanika a.s. tacno je to sto kazes.Jaca je doduse bila Perzija, cini mi se. ALI, zaboravio si na cinjenicu da je u Kabi tada postojalo 345 kipova koji su predstavljali bogove raznih plemena koji su imali vrlo znacajne trgovinske odnose sa Mekkom. A tad je to bilo bitnije od ko je istinski Bog i kako ga ko dozivljava. A nezaboravimo da je svrha stvaranja covjeka od samog pocetka bila spoznati i obozavati jedino istinskog Stvoritelja. Medjutim, materijalizam je izoblicio narod pa tako i vjerovanje. Sta je pomoglo faraonima sto su imali veliku moc i daleko napredniju civilizaciju od danasnje? Nista! Moc kod covjeka izaziva stanje da se on uzdigne iznad svojih mogucnosti.U negativnom smislu. Tad covjek pocne da misli da je on najveci, najbolji i da mu nema premca. Pocne da se ponasa kao da je i sam bog, neuzubillah. Pa bar danas imamo takvu situaciju da haman pa svaka malo veca zajednica ima svoga boga.

A pravi Stvoritelj nam porucuje: da na nebesima i na Zemlji ima jos bogova, osim Allaha, poremetili bi se i Zemlja i nebesa. (el-Enbija,22)

Allah znaci: jedan, jedini. Znaci isti Onaj Jedan koji je bio i Kod Adema a.s. Nije to samo Arapski ili muslimanski Stvoritelj. Jer sama rijec Bog je vremenom izgubila svoje pravo znacenje, da kad bi covjek rekao Bog, pitali bi se : KOJI? Ali kad kazes Allah, onda se zna da je On Taj Jedan.

Znaci isti za sve nas! I muslimani ga nesvojataju samo za sebe.

E, takvo stanje kad nastane onda Allah posalje covjeka , koji je uvijek bio neko izmedju njih, nikad nepoznat, da ih upozori da je njihovo vrijeme vladanja, ako tako nastave, pri kraju. Mnogi narodi su nestali. Allah nas upozorava na to. Kad se prosiri nemoral medju narodom, kad vise ne znas kome uistinu vjerovat, kad uceni ljudi budu pricali nabuloze,kad novac vodi ljude, postane im bozanstvo, e onda znaj da je covjek duboko zaglibio. Danasnja situacija, kad nemamo covjeka u kojeg bi se mogli ugledati, nema uistinu insana koga mozes uzet za ozbiljni primjer sebi, svojoj djeci... je slicna situaciji u vrijeme zadnjeg poslanika. Koga danas nasa djeca uzimaju za primjere, za idole? Holivudske produkte! Gospodar nash nas upozorava na slucajeve-sudbinu naroda od prije. Ne bez veze. Sta smo naucili dosad?! Apsolutno nista.

Navescu jedan mali primjer kad Ibrahim/Abraham ima raspravu sa tadasnjim kraljem-vladarem Nimrudom
Ibrahim a.s. : Moj Bog je stvarni Bog, jer On prozivljuje i usmrcuje i On je svemocan, On moze uciniti ono sto ti nemozes"

Nimrud: Pa i ja zivot dajem i smrt dajem
tj. on zivot daje posredstvom spolnog opcenja, a usmrcuje ubijanjem.

Ibrahim a.s. je znao da bi njemu bilo tesko shvatiti njegovu pogresku te prelazi na ono sto mu je jasnije rekavsi : Allah zbilja daje da se sunce na istoku radja! Daj ti da Sunce grane sa zapada! I nevjernik se zbuni! (el-Bekara,258)

Rezimiracu: znaci dok jedan narod drzi se pravila Bozijih, njemu Bog da da napreduje u svemu. Ali kad zaboravi na Boga, e onda ga Uzviseni ponizi. Znaci, kao sto sam ti dao, mogu ti i uzeti. Sad ko je kome potrebniji mi Bogu, ili Bog nama?

Uzviseni kaze: da sam htio ucinio bih vas sve iste. Ucinio bih da svi budete vjernici.
Ali, onda nebi imali slobodnu volju, do koje insan toliko drzi. Znaci, dao sam ti slobodnu volju, pa prosudi.

Interesantno je, da sve sto je pozitivno u Islamu, nekako svojataju svi drugi i eto kao nije Islamsko.(poput sufija, jer je rijec o njima tu bila)Ima tu jos dosta toga. Dosta si i sam naveo. Koliko se sjecam u skoli nam niko ni spomenuo nije nista o brojevima, matematici, astrologiji, medicini...sa korijenima u Arabiji. A gdje li je prva geografska karta?
Bolnica kao ustanova danasnjeg tipa, produkt je Islama, ne Arapa i njihove kulture. Nekad je Bagdad bio sjediste nauke, gdje je danas? Barbarski grad? Fontane,baste,papir,staklo, medicinski alkohol...

Kad sam navela jedan period vladavine Halifa (pravedni vladar) htijela sam samo da impliciram, da dok se je pridrzavalo vjere i Allaha, tad je svako bio rahat.

Evo recimo stanje danasnjeg umeta u Islamskim zemljama. Najmanje islama ima kod vladara tih zemalja. Ulizice su zapada. A Uzviseni kaze: Kad uzmete nekog drugog za zastitnika osim Allaha, dat ce Allah pa ce vam taj postati i vas gospodar. Zar nisu danas kolonija zapada? Sem mozda Irana.

Nema danas drzave u kojoj je istinski Islam. Zalosno , ali tako je.
E sad dolazimo na zapad i muslimane zapada. Uceni, obrazovani i neoptereceni nikakvom plemenskom niti beduinskom kulturom i tradicijom. Znaci, on takav SVJESNO bira da bude mumin-pravi istinski vjernik. On se neulizuje nikom, nije materijalista. Novac posjeduje samo iz razloga jer se nemoze na zapadu bez njega. Znaci, u ovom djavolom kavezu iznaci nacin da zivis kako nam je Poslanik ostavio u amanet.
Niko te netjera, znaci svjesno biras. Nisi naslijedio tradiciju i nezivis u arabiji. Cist si od njihovog licimjerstva.

Recentan primjer imamo u Bosni. Da je musliman takav, kakvim ga zapad zeli predstaviti, danas u Bosni nebi bilo niti jednog Srbina, nijednog hrvata. A pogledaj statistike, koliki je procenat danas. Koliki je procenat muslimana u Srpskoj republici?! Ili danas u Palestini. U siriji se nalazi 3 miliona prognanih Palestinaca. Pritisak na Siriju je i taj da im da drzavljanstvo. Jer kad imaju drzavljanstvo, ne mogu se onda vise vratiti u Palestinu. Sirija im neda, ne zato sto ih nevoli, nego sto zna da im onda nema povratka na njihovu djedovinu. Onda bi ih bilo vise nego zidova, i propade onda plan da je Izrael drzava SAMO zidova. Ovako dok su manjina, nekako i ide.

Hehe, mogla bih se ja bacit u spisateljstvo. Ne bih ni tamo mogla sa dva prsta :wink:

Sto se tice izvora nafte. Allah je Arapima dao da bih ih stavio na kusnju. Odkad su pocele bitke oko tih nalazista niti vjere niti morala, i jednih i drugih. I onih koji ih posjeduju i ovih drugih, koji zele da ih oni prigrabe za sebe.

Za vodu. U Kur`anu se voda spominje kao nesto vrlo dragocijeno i neprocijenjivo.(Jedan gutljaj gutaj iz tri puta, bolje ces osjetiti vodu a ima i medicinsku vrijednost) Zar nije covjek sastavljen od 70% vode. Planeta takodje.
Kur`an je objavljen na Arapskom. Znaci, u to doba Arapima. A Poslanik Muhammed a.s. je Milost svijetovima. Ne svijetu, nego Svijetovima.On nije poslan sa nekom novom vjerom, vec da bi usavrsio vjeru Ibrahimovu/ Abramovu.
Spominjanje vode onima koji je nemaju u izobilju, je poruka njima. Mi pojma nemamo koja je vrijednost vode. Imamo je u izobilju. Odvrni slavinu i zatvori kad ti dosadi. Ali onaj ko je nema, znat ce sta je prava vrijednost. A moras vazda biti cist! Znaci, to je poruka putem objave gdje se Dzenet (Raj)opisuje kao mjesto gdje su rijeke vode. Sad zamisli beduina koji ima malo zalihe ustajale vode u onoj svojoj kozici i kad mu se Dzenet predstavi takav.
Jedan Holandjanin je prosle godine bio medju 7 kidnapovanih turista u Sahari. Oko 6 mjeseci su bili u pustinji. Kad se je vratio u svoju zemlju rekao je: ako sam trebao da izvucem neku pouku iza moga boravka u pustinji izvujao sam to, da pojma nisam imao koja je vrijednost voda za covjeka.

Da se vratimo na bit. Da i druge religije imaju iste i slicne vrijednosti, ne poricem.Znam da je tako. Zato imam respekta za sve. Ali zasto je bas tolika hajka samo na Islam?
Islam je danas jedina religija koja je sacuvala svoju dinamicnost,iako se tvrdi drugacije. Danas ljudi masovno konvertiraju u islam. Zasto? Pa islam danas jedini daje odgovore na sva zivotna, drustvena i politicka pitanja. Znaju to vodece strukture vrlo dobro. Imaju oni svoje ljude koji to izucavaju. Cak i oni u Vatikanu znaju za to. Ali hajde stisni pa to i kazi. Hajde reci da civilizacija koja se izgradjuje 2000 god. mozda i nije izgradjena na pravoj ideji, ideologiji! Kamata,neravnopravnost medju ljudima u zivotnim uslovima, nemoral, alkohol, droga... Sve ono sto Islam strogo je zabranio. Znaci, onaj ko to skonta, onda i odluci da uzme Islam kao svoj put,jer nije tesko dokuciti da duhovno slabo drustvo koje nema vise nikakvu ideologiju, ne nudi vise nikakav izlaz razumnom covjeku. Sve mi se cini da ce Svijet, predvodjen Bushom, ako se nastavi zafrkavati sam sa sobom, ubrzo prestati da se i sam uklapa u svoja pravila.

Toliko za sad dok me ne ugasite :wink: a i prsti mi utrnuli. Odoh uzeti gutljaj vode :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 3:18 am 
Član foruma

...skontah da ti jos nisam odgovorila.
Eh, dok je Islam bio u svom najvecem usponu, Evropa i zapad bili su u blatu. Kad se Evropa trgnula malo,ujedinili su se i otjerali Islam sa kucnog praga. Onda su ga,jacajuci, poceli unistavati,razarati iznutra. Kolonizacija, pa i prije tog vremena, pri kraju otomanske vladavine, imali su svoje skolovane ljude(zapad-u ovom slucaju Engleska) spijune, koji su perfektno govorili Arapski, poznavali su , izucavali Kur`an, stvarali su kopije vladara u islamskim zemljama(sjetimo se identicnih kopija Sadama Husseina), slali djevojke obucene za udaju za ugledne muslimane(naravno za tu priliku su dobivale islamska imena) da bi im one odgajale djecu (jer je u Islamu zena STUB porodice)... Kopije ljudi su pocele da govore onako kako je zapadu odgovaralo. Naravno, obicno pucanstvo nije primjecivalo razliku u izgledu, jer je nije ni bilo, a polako su poceli prihvatati ono sto su ljudi pripovijedali.

Danas hoce da muslimanki zabrane mahramu. Zasto? Pa ona vise nije ona ugrozena zena kojoj islam brani da se skoluje, nije vise ona za koju zapad tvrdi da je takva muslimanka. Ona sad studira, obrazuje se i nema pravo vise niko da joj govori kako ona treba da se ponasa i zivi. Ona to sad sama zna, jer biti pokrivena, izabrala je jer je spoznala sta to znaci. Znaci, prvo je vjerski obrazovana, pa onda i svjetski. Znaci, najveci adut zapada protiv Islama, ugrozenost zene, sad pada u vodu. Ali, ako joj zabranis mahramu, ona postaje nevidljiva, pa mozda cak pocne da i slabi u vjeri, to zapad hoce. Da muslimanka bude kao sto su i njihove zene, bezbojna i sredstvo kojim se moze dobra reklama napraviti. Dobra radnica, ali manje placena nego muskarac. Ali ne i odgajateljica djece. Ne trebajunjima pametne buduce generacije, oni zele radnu snagu. Pogledaj gdje su zene, majke zapada. Rade zajedno sa muzem do besvijesti, a djecu odgajaju obdanista, kasnije skole. Ona nema vremena ni za sebe a kamoli za djecu i familiju. Zato su nam ustanove pune djece sa kojekakvim sindromima. Svake godine po nekoliko novih naziva za bolesti nase djece.
Budi siguran, da djeca koju ce odgajati muslimanka koja svjesno u danasnji vakat izabere Islam, bit ce djeca koja su upucena u sve sfere drustva i zivota. Znat ce i za holivudske marionete, ali nece dati da ga oni vode. Znat ce koristiti razum.

Danasnja razumna muslimanka zna ko joj je dao prava i isto tako zna da ih joj niko vise nemoze oduzeti! I neboji se vise muza, sefa, vladara nego jedino Uzvisenog Gospodara.
A takve zene postaju opasne.

Jesi li znao da 10% od ukupnog privatnog vlasnistva u poduzetnistvu u Arabiji posjeduju zene. malo, ali vjerujem da je na zapadu jos manje.

Zena u Islamu ako ima svoje prihode,onda nije duzna nikom polagati racun za to. Niti dijeliti sa muzem. Moze da radi sa tim sta hoce, a da niko nema pravo da je povuce za rukav i kaze: slusaj ti, nije to samo tvoje i duzna si da dijelis, das.

Zapad uvijek pravi dugorocne planove. A muslimanka ,sa doktorskom diplomom, mozda postane nekom i uzor, pa eto ti vraga. A zna se da danas su najbrojnije zene koje konvertiraju u Islam.

Nadam se da sam bar malo pojasnila svoj stav od samog pocetka.

Kad je Islam poceo da stagnira, zapad je poceo da stvara, na temeljima koje je u vecini slucajeva postavio Islam. Govoris o pojedinim osobama koje su bile impozantne, ali ih , kako sam shvatila odvajas od Islama. Oni su produkt cistog vjerovanja i kao takvi mogli su i biti veliki ljudi!

Dalje, Islam je sad za zapad daleko.Granada vise nije muslimanska.
Znaci, daleko i nimalo jak kao prije.
Ali, danas Islam je jaci nego ikad. U srcima ljudi zapada ozivljava iskra pravog , cistog Islama. Ne onog kao u Arabiji, Afganistanu, nego istinskog, kakav i treba da bude. I to je danas problem. Sa sve vise rastucom populacijom ljudi koji znaju da misle svojom glavom, zapad nema nista od hindusa niti sljedbenika veda, jer oni se haman ni ne cuju. Ne traze da se ukinu banke koje ce svoj opstanak zasnivati na kamatama. Ne traze drugacije uredjenje drzave i drustva. Zato je sad frka sa vremenom, sto prije ugrabiti naftu, pa neka oni prave svoje banke. Neka brane alkohol, neka brane trgovinu drogom...

Vidis, vezano za prosli post. Izrael kao jedna mala drzavica, omedjen muslimanima? Da su muslimani barbari i osvetoljubivi, vjeruj nestalo bi jevreja davno iz Palestine. Muslimani su im i pruzili gostoprimstvo. I eto im zahvala.
Problem inace muslimana sto su mozda naivni. Vise je to njihov merhamet(dobra dusa) nego naivnost. Mi prastamo, ali neizvlacimo pouku! valjda ostavljamo da svakom sudi njegov Stvoritelj!

Sto se tice sunita i siita. Suniti su ti koji su na pravom putu.
Muhammed a.s. je rekao: narod Mojsijev ce se podijeliti u 71 grupu, ehli kitab-narod knjige/krscani u 72 a moj ummet u 73. Sve se to dogodilo.
Vidis, kad je Poslanik umro, on nije ostavio onog ko ce ga naslijediti. (Dokaz da nam nije sve naredio)Ostavio je sljedbenicima da biraju nasljednika, najboljeg medju njima.
Siiti su oni koji tvrde da je Muhammed a.s. eksplicitno naredio da to bude Ali r.a. njegov zet, i jedan od najucenih ljudi tad. Medjutim to nije tako, inace bi tako i bilo da je oporuka ostavljena. Muhammed jest tvrdio za Alija da je on jedan od najboljih, ali ga nije imenovao za nasljednika. I tako je raskol na samom startu nastao. U Iranu su siiti.A u drugim okolnim zemljama su manjina. 80% muslimana su suniti.
Suni, znaci da slijedis Muhammeda a.s.
Znaci, sto se tice same vjere Islam, izvorna je kod sviju, i Kur`an je jedan. Osim razlicitosti u izabiru nasljednika i nekih rituala koje su siiti unijeli kao novotariju. Bicevanje samih sebe do krvi (znaci, svoje tijelo unakazujes, i sam sebi nanosis bol-sto je Allah izricito zabranio)kao sjecanje na smrt sinova hazreti Alija.
:oops:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 7:20 pm 
Početnik

samo bih jos dodao malo stvarciaca

arapski narod kao napredna kultura?!?
prije islama arapski narod je bio na samom dnu dna. vladao je toliki nemoral da ti se povraca od njega.. zena je bila, kao i u mnogim drugim kulturama smatrana nizim bicem koje postoji da, kao i zivotinje, bude na raspolaganju muskarcu. muskarac je sa zenom mogao da radi bukvalno sto je htio a ona nije imala pravo glasa, te ako bi skupila hrabrost da se usprotivi, samo bi prolazila gore ( slicnu situaciju imamo danas na svjetskoj vojno-politickoj sceni ).. zenska djeca bi bila zakopavana ziva u pustinjski pjesak ili bi otac morao da se nosi sa sramotom sto je dobio zensko umjesto musko djete... koga interesuje kakva je bila pozicija zene u predislamskom periodu u arapa, moze da pronadje na netu, da ne trosim prostor nepotrebno.
ista je stvar i sa arapskom kulturom.. arapska kultura je dozivjela procvat tek kada je dosao islam... vodjen idejom jednakosti, cistoce, napretka u svakom smislu... matematika, filozofija, medicina, knjizevnost, astronomija, astrologija... sve je to dozivjelo procvat u vremenu kada su se postivale islamske norme i propisi i kad se slijedila Bozija objava srcem i dusom.. u tome se pripisuje zasluga pojedincima a ne istice se da su ti pojedinci to postigli bas za vrijeme procvata islamske kulture. prve rijeci objavljene Muhammedu s.a.v.s. su bile:
CITAJ, U IME GOSPODARA TVOGA KOJI STVARA,
STVARA COVJEKA OD UGRUSKA
CITAJ, PLEMENIT JE GOSPODAR TVOJ,
KOJI POUCAVA PERU,
KOJI COVJEKA PODUCAVA ONOME STO NE ZNA.
znaci, uci, citaj, proucavaj, istrazuj... ne trosi uzalud vrijeme svoje na svijetu ovom.
KAD BI IZ NEKE DRUGE KULTURE NEKI POJEDINAC NESTO KORISNO I VAZNO OTKRIO, ZASLUGE BI SE PRIPISIVALE TOJ NAPREDNOJ KULTURI, DOK JE KOD ISLAMA SITUACIJA OBRNUTA (gledano od strane nemuslimana)

htio sam samo reci da je tek nakon dolaska islama, zahvaljujuci njegovim uputama, koje su bile slijedjene i kojih se u to vrijeme pridrzavalo, arapsko drustvo dozivjelo napredak i bilo je ispred ostalih kultura u sfim sferama nauke i kulture. znaci nisu u pitanju pojedinci koji su se slucajno potrefili muslimanima, vec filozofija zivota koja je vodila te pojedince.. i kako se samo potrefilo da svu svi pojedinci koji su u to doba nesto napravili bili pod okriljem islamske misli. UCI, CITAJ, PROUCAVAJ... vodjen idejom jednog jedinog Tvorca, jednakosti medju ljudima, podsticanjem na cinjenje dobrih djela i klonjenjem losih, nauke itd.

Naravno da mnoge stvari koje se u islamu promovisu nisu ekskluzivno rezervisane samo za islam. To je zbog toga sto su sve upute ljudima, u svome izvornom obliku, poslane od JEDNOG JEDINOG BOGA. Ljudi su ih vremenom mijenjali onako kako im pase. Posto tada svijet nije bio globalno selo kao i danas, svakom narodu je slat poslanik iz njihovih redova. Razlicita vremena su trazila razlicite zakone. Nije bilo isto za vrijeme Ibrahima a.s./Abrahama i za vrijeme poslanika Muhammeda s.a.v.s. (Normalno, nije isto za vrijeme Muhammeda s.a.v.s i danas, ali je Kur'an univerzalan za cijelo covjecanstvo od objave do Kijametskog dana/smaka svijeta. U izvornim objavama Ibrahimu a.s./Abrahamu, Isau a.s./Isusu i ostalim poslanicima, za koje je to bilo relevantno, najavljen je dolazak Muhammeda s.a.v.s. ali su to izbrisali oni kojima je to smetalo) Ali ovo bi sad islo preopsirno, bolje da skratim.
Uglavnom, ljudi normalno nisu mogli da sve izmjene, niti su zeljeli, tako da je ostalo nekih stvari koje su izvorne rijeci JEDNOG JEDINOG BOGA, Boga svih nas. I te stvari koje su ostale neizmjenjene u Svetim Knjigama i Spisima su one iste koje potice i Islam, naravno jer su sve objave istog tj. JEDINOG TVORCA, STVARAOCA, UZVISENOG, MUDROG, KOJI SVE VIDI I SVE CUJE I SVE ZNA. UZVISENE INTELIGENCIJE, VISEG BICA, UNIVERZALNOG STVARAOCA. Pa zasto se ljudi uzohole i okrecu mu ledja i misle da su dovoljni sami sebi. Duse je stvorio onaj koji je stvorio sve sto postoji, svi se mi ovdje slazemo da postoji univerzalni stvaraoc, pa zasto mi sami sebe uzdizemo?
Reinkarnacija se kosi sa islamskim vjerovanjem, barem, reinkarnacija o kojoj se govorilo ovdje na ovoj temi. Spominju se neki slucajevi gdje je Isa a.s./Isus, Bozijom Voljom i Mudroscu ozivljavao mrtvace radi dokaza ljudima, ali to je bilo privremeno. Ljudi hoce biti ponovo prozivljavani ali u drugom Svijetu (ili kako se ovdje forsira DENZITETU :) ) ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 9:54 pm 
Član foruma

Nisam sigurna pantelija da smo se razumijeli. Znas mnogo se toga cita medju redovima, naravno ako insan ima sposobnost za to.
Iz svake tvoje rijeci izbija mrznja, pa kao ishod bilo kojeg razmisljanja u vezi islama (ako ga uopste ima)bit ce obojen mrznjom.
Ne mogu cak da te dovedem u vezu ni sa budizmom, koji cesto citiras.
Elem, nije ni bitno, posto nas Jack gleda, a ovo je njegova mehana :wink: onda ce mo se truditi da budemo ljudi a ne zvijeri koje ce rezati jedna na drugu.
O ratu u Bosni nisi uopste kompetentan da o tome pricas. Ako zelis malo vise znanja o tome obrati se Amoru Masovicu i slicnim ljudima koji se godinama bave poslom koji nebi pozelio nijedan "normalan"insan/covjek.
O maltretiranjima svih vrsta, mogla bih napisati knjigu, jer direktno sam bila ukljucena kao prevodioc jedno vrijeme u Holandiji. Crveni krst i razne druge organizacije dovodile su osobe koje su bile u takvim stanjima da niti jedna mutacija od grejsija se nebi mogla porediti sa njima.
Covjek kojemu su crijeva izvadili, pa ih kidali i onda vezali zicom, trudnica kojoj su fetus izvadili i ubacili zivo mace...Hoces li jos? :oops:
Od njih mozda 500 takvih i slicnih(koje sam samo ja vidjela), niti jedan Zoran, Ljubica...vec Husein, Haso, Senada... ne zato sto ih crveni kriz nije htio primiti, nego jednostavno nije ih ni bilo. Bar tad.
Kasnije ako je bilo slucajeva sa sigurnoscu mogu tvrditi da su bili ishod pojedinaca kojima je neko u familiji poginuo, maltretiran, zatvoren...
Nije bilo smisljenog plana kao kod srba. Inace nevolim o ovome da pricam, jer sam se nagledala svasta, ali me uistinu boli sto i dan danas isti oni koji su PLANIRANO radili to sto su radili pripisuju to isto drugima i to jos da bude gore tvrde da su ti drugi prvi poceli.
Ja pantelija mogu mrziti DJELO koje uradi covjek ali ne i covjeka. Njega mogu samo zaliti. Jer dozvoliti sebi i trun mrznje, NE, NIKAD. Jer znam da mrznja ubija onog koji mrzi kao i onog kojeg sae mrzi. Shvati ovo kako hoces. Toliko za tebe!

Kad sam otvorila ovaj post,haman da se i zaboravilo koja je tema, onda sam eksplicitno htijela da ukazem na zla postojanja Dzina u nama samima. Preduslov za njihovo uvlacenje u covjeka je necistoca, svih vrsta. Necisto srce, npr. Dalje, misli koja stvaraju dijela,... jer zna se da dzini zele jedno, a to je da covjeku nanesu stetu bilo koje vrste,intenziteta. Dzini kolaju venama, znaci on je u samom jezgru tvoga bica. Koliko ces dozvoliti da ovlada tobom, zavisi od samoga tebe. Kako se odbraniti? Prvo ocisti svoje srce.
Nas Poslanik s.a.v.s. je rekao da jedna mala laz, stvara crnu fleku na srcu. Pa sad , sta je mala laz. Nista, naspram zlodijela drugih. Ali tu je pocetak kad otvaras svoje srce,vrata, dzinu koji samo zeli da putem tvoga tijela,poslije putem tvoga djelovanja,ostvari svoje ciljeve. Na kraju osoba vise i ne lici na sebe. Izoblicava se.
U ovo ja danas apsolutno nemam sumnje.
kad upoznas osobine dzina i sejtana, onda ces ih znati i prepoznati utjelovljene u ljudima oko nas. A isto tako oni mogu da vide,osjete koliko je ko jak.
Vjernik kad zeli obaviti molitvu, onda ga spopadaju sa svih strana. Nemoj jos, sapucu, sacekaj, pa uradi jos ovo... i tako do vremena kad ti istekne vrijeme za tu molitvu,jer nastupa onda vrijeme kad se druga molitva treba obaviti. Ovo je samo jedan mali primjer koji se desava kod onog koji je sebe diciplinovao do odredjenog stepena. A sta li je onda sa onim koji se nepridrzava bas niceg.Njega nose, pa ponekad moze da osjeti kao da lebdi, kad zuri da uradi nesto sto mu je zabranjeno.
Puno je toga da bi se ovdje uopste bar jedan mali dio mogao predstavit, ali potrebno je biti svjestan :da NIKAD nisi SAM.

P.S.
Sto se tice "odsijecanja". Ja licno jesam za odsijecanje sake onom ko ukrade. Pa zar zlo,kriminal, nepocinje "malom"kradjom?
Prvo kad te niko nevidi, pa onda i naocigled sviju, ali to sad vise i nije kradja.
Za onog ko ukrade iz nuzde, znaci kad mu je uistinu potrebno za prezivjet, Islam oprasta (Ali bas takvih je i najmanje!)
Sto znaci, da u svakoj zabrani postoje i iznimke.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:00 pm 
Administrator

Citat:
Sto se tice "odsijecanja". Ja licno jesam za odsijecanje sake onom ko ukrade.

Eh, kad bi barem BILO KOJI ZAKONI važili za sve isto... S ovim bi onda većina vlada i političara bili bez obje ruke, invalidi... drugi bi ih hranili... oooo, to tako baš i neide... hehe.

Gdje ste vidjeli da u nekoj vladi ima brdo bezrukih???

Hehe... nije problem u odsijecanju ili ne, problem je da zakoni vrijede za SVE, a to nije slučaj, pa ih niti ne treba. Slobodna volja.

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:18 pm 
Član foruma

Citat:
Sto se tice "odsijecanja". Ja licno jesam za odsijecanje sake onom ko ukrade.

neću se uključivati previše u , u biti religijsko-vjerske -političke teme to sam odavno prevazišla,i zaključila da je besmisleno ulaziti u konflikt s "sustavom", ali kada bi se ovaj zakon provodio morali bi odsjeći i ruke meni, naime znala sam kao dijete ukrasti u dućanu kaugumu.. ustvari puno bi ljudi iz moje okoline bili bez šaka, neki su krali i životnjsko carstvo..
danas unatoč tome što sam znala posegnuti za kaugumom ne kradem, ali me nitko nije kaznio 7zbog jedne kaugume, a ne kradu ni oni koji su imali pik na životinjsko carstvo..

i ne samo to, oni koji zastupaju ovakva riješenja, vjerovatno bi po tom sustavu bila i završila sa smrtnom kaznom, naime imam i ovaj liberalan stav prema sexu..

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:20 pm 
Administrator

Citat:
ali u drugom Svijetu (ili kako se ovdje forsira DENZITETU

Dobrodošao Istina...

Ma denzitet ti je samo nivo svjesnosti. Moš to zvat kako oćeš, ali ih ima samo 7, a drugih svjetova mislim da je beskonačno... Recimo da svi svjetovi imaju određena svojstva, a sadrže materiju/energiju/bića/sve što jest... itd. i ti njeni sadržaji imaju određeni nivo svjesti. Neko manji, neko veći. U npr. 3. denzitetu, nisu recimo samo ljudi. Ima i drugih bića, ali su na nekim drugim točkama vremena/prostora u svemiru. Dakle, denzitet je nivo svjesti ( 7 stupnjeva ) na kojem se nešto/netko nalazi, a svijet je obično definiran sa pojmom realiteta. A njih je bezbroj.

Inače, za sve, općenito što se tiče vjerskih rasprava:

Nije uopće bitno tko je bio prvi, a tko drugi. Da li su Arapi muslimanima ili muslimani arapima, kršćani ovima, budisti onima... ovako možemo do besvjesti... ako je nešto bilo prije onda je to kao točno, što je bilo drugo onda je to iskrivljena kopija, bla, bla... pa takvo razmišljanje nas neće odvesti nikuda. Vrtimo se u krug.

Ljudska vrsta je i PODIJELJENA na različite ( od jezika, kulture, ovoga, onoga... ) skupine da se njima lakše vlada i manipulira. Svi smo isti u tom pogledu. Ovakve rasprave o počecima i istinitosti vjere ove ili one, navlačenja o točnosti nekih natpisa i religijskih knjiga... itd., baš i proizvodi negativne energije kod svih u ovakvim raspravama, a time se baš lijepo "slade" naši predatori. Ako želite biti hrana tim negativno opredjeljenim bićima - OK, radite to i dalje. Slobodna volja. Međutim, ako malo upalite SVOJE, a ne tuđe mozgove, uvidjet ćete da ovakve rasprave ne vode nikuda, ili vode do svađa i destrukcija. To je baš lijepo... naravno, za ove "usisavače" kojima je to u interesu. Dakle, mislite svojim glavama, ionako ništa nikome ne možete nametati, bilo silom, bilo uvjeravanjem. Ionako svatko ima svoju percepciju stvari.

Zato je najbolje da istražujete, širite "sliku" percepcije učenjem, saznanjima i dijeljenjem informacija sa ostalima, te ako netko u nešto nije siguran, neka se stvar napiše, pohrani za daljnje razmatranje. Ne to vam je OVAKO bilo, ONAKO se napisalo, ovaj je rekao to i to je apsolutna istina, onaj laže... bla, bla...

Dajte ljudi, malo kreativnog a ne destruktivnog razmišljanja !!!

Hvala na razumijevanju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:27 pm 
Član foruma

Kapljice,
Ti moju kritiku vidiš kao mržnju jer ne možeš drugačije. Svoju veru nisi birala nego si rođena u njoj, ona ti je nametnuta i sada je prihvataš kao svoj izbor. Vrlo providno i žalosno.
Niti možeš da je napustiš i da misliš drugačije jer to ne smeš da uradiš, svi bi te se odrekli. Muslimani ne razlikuju krv od vere, vera za njih nije duhovna i individualna kategorija i lična sloboda, već (kao i kod jevreja) krvna pripadnost i otpadnik rizikuje smrt.
Smešno je i žalosno kako tvrdiš da muslimanke same prihvataju da nose džakove preko glave jer razumeju zašto. Tvoj islamizam tu polako prelazi u licemerje. Koliko znam, bar je ranije bilo, da u islamskim zemljama muž može da ubije ženu ako samo posumnja da ga vara, bez ikakvih dokaza, i da ne bude kriv. Sada ste srećne što će pod uticajem Zapada ipak morati na sud. I u školu sada možete da idete. I to vam je emancipacija. Blago vama.
Za Crveni krst u Holandiji nije bilo mesta za Srpske izbeglice i žrtve. Inače svi ste vi iz Bosne jedan narod s jednim jezikom, ali mentalno podeljeni različitim verama. Zato ne treba da se čudite i zgražavate šta je 'onaj drugi' radio.

Pošto ti svoju veru nisi odabrala nego ti je rođenjem nametnuta i ne smeš da je menjaš ni da pomisliš drugačije, svaka diskusija s tobom je suvišna.
Mislim da si iza te islamske indoktrinacije jako dobra osoba. To je dovoljno.
Budi pozdravljena.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:33 pm 
Član foruma

uh i da još samo nešto, pobjegla sam na ove malo drugačije forume da ne bih bil preplavljena s religiskim i sličnim sustavima, a sada opet to i ovdje ... zar se ne može bez toga.. ipak sam osjetljiva na ova recimo "ženska pitanja". Po islmaskim pravilima mene bi doista zbog nekih stvari koje sam napravila akoje ne smatram uopće lošim i radim ih i dalje , dočekala smrtna kazna.. dovoljno

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon aug 22, 2005 11:39 pm 
Administrator

Citat:
ali me nitko nije kaznio 7zbog jedne kaugume, a ne kradu ni oni koji su imali pik na životinjsko carstvo..

Ja sam krao "Pony" i "Gringo", praškove za raditi sokove... to smo lizali kao klinci u osnovnoj školi... A maznuo sam i jedina 3 broja izašlog časopisa "Pilot Video", koji je bio prvi časopis o kompjuterima u Yu... nisam imao para, ali me to toliko zanimalo, da jednostavno nisam mogao odoljeti...

Eto, ovoga se ne sramim, i mislim da je čak bilo i produktivno, jer sam se otad počeo zanimati za kompjutere... učio sam iz toga, prijavio se na slobodne aktivnosti kompjutera ( između još njih 3-4 )...

Radi ovoga nitko nije propao, naravno platio sam cijenu na neki drugi način, ali to su sve lekcije, zar ne?

Vrh

Naslov: Pohvale, kritike, molbe, vaša mišljenja o forumu
PostPostano: uto aug 23, 2005 4:18 am 
Početnik

Pozdrav ekipi.Eto i mene posle godine dana citanja ovog sajta.Dosad nisam imao potrebu da ucestvujem u forumu jer da budem iskren nisam imao previse sta ni da dodam ni da oduzmem u vasim diskusijama.Drzao sam da sam poprilicno obavesten sa svojih 30 i kusur godina ali kad sam shvatio da pisete o stvarima o kojima nemam pojma osim konvencionalnog znanja koje ocigledno nije dovoljan uslov za nekakvu kvalitetnu konverzaciju(bar sa moje strane),te stoga sam dosad bio “nem”na ovom forumu.Povod mog ucesca za pocetak nazalost nije od tematike ovog sajta vec reakcija na odvodjenje tema ka islamsko-hriscanskim odnosima.Polako pocinju i zrtve da se prebrojavaju.Ima zaista mnogo foruma sa ovom tematikom na kojima olako odsecaju glave muslimanima,hrvatima,srbima.Ovo je dosad bila oaza gde su gore navedeni mogli na miru
o zanimljivim pojavama da razmene po koju recenicu.Zaista bih zamolio da tako i ostane u buduce.www.galaksija.com je zaista retko mesto gde nije sve tako ocigledno kao recimo na serbiancaffe-u gde tip postavi temu o recimo postanku piramida i posle prvog posta koji je zvucao “misticno”taj isti ga ismeje pa jos pozove i ostale da se izigravaju sa covekom.To ovde nisam video i zaista mi je drago. A sto se tice religija….jedna je krstila skorpione i poslala ih u Srebrenicu da u ime valjda nje ubija.Druga je u ime alaha odsecala glave u tom istom komsiluku.Treca je u Jasenovcu prekrstavala pa ipak ubijala jer valjda nije dovoljno dobro krsteno.I tako u nedogled.I na kraju ih religija i pokopa.A preziveli traze oprost i iskupljenje greha od iste.ZATVOREN KRUG.Licemerje…
Protiv islama zaista nemam nista protiv ali takodje ima jako puno sajtova na kojima o istoj veri mogu puno da naucim ako to i pozelim.To napominjem jer vidim da neki insistiraju na tome da je islam odgovor na mnoga ovde postavljena pitanja.Jer valjda ovde egzistiraju verski nedefinisani pa ih mozda valja osvestiti i usmeriti na “pravi put”.Ovde su nadprosecni(moje misljenje) i zaista umeju sami da odrede buduce smernice svog zivota i verovanja .Ja se malo oduzih u nameri da se stvari vrate u kolosek i da sve tece po starom,jer je tako bilo i najlepse.Smatram da ste svi genijalci i drago mi je da postojite takvi kakvi jeste.Moj pozdrav svima,podrazumeva se Mometu I kapljici takodje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 6:38 am 
Član foruma

U pravu si, evo ja više neću o tome. Inače mi je neprijatno i vidim da je uzaludno. Ovo što sam i do sada iznosio je bilo uglavnom u duhu činjenice da je religija jedan od glavnih mehanizama za kontrolu uma, za stvaranje mentalnog obrasca, a islam je u tome izgleda najjači. To se vidi po slepoj odanosti muslimana. Oni to vide kao vrlinu, a ne kao dobru obradu uma.

Pre par godina je na drugom forumu, na Krstarici, na diskusiji o religiji, upala grupa muslimana iz Bosne, bukvalno kao stampedo su navalili o islamu sve i svašta, ljudi im odgovarali slično kao i ti, ali nije vredelo. Neki su dobijali privatne poruke od muslimana, vrlo uvredljive i preteće, sasvim drugačije od bogobojažljivih postova tih istih muslimana, pa su ovi javno postavili te poruke da se vidi šta oni govore javno a šta tajno. Neko ih je prepoznao da ova grupa to radi organizovano, idu s foruma na forum, Hrvatskim i Srpskim, i navaljuju o svojoj veri i guše svaku raspravu.
Morali su da zatvore celu diskusiju o religiji.
Mislim da ovde još nema takvih. Ali bolje da ih ne privlačimo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 7:12 am 
Član foruma

Slažem se Sony! =D>

Vrh

Naslov: Re: APEL
PostPostano: uto aug 23, 2005 7:48 am 
Član foruma

SONY je napisao/la:
Protiv islama zaista nemam nista protiv ali takodje ima jako puno sajtova na kojima o istoj veri mogu puno da naucim ako to i pozelim.To napominjem jer vidim da neki insistiraju na tome da je islam odgovor na mnoga ovde postavljena pitanja.
Samo da podcrtam. Isto ide i za kršćane (Jan Bibijan, Tuzlak).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 9:02 am 
Član foruma

Ma tako je sa svim religijima. A kršćani zaboravljaju tko ih je naučio brojati :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 11:49 am 
Početnik

Baphomet je napisao/la:
Ma tako je sa svim religijima. A kršćani zaboravljaju tko ih je naučio brojati :D

Pozdrav svima!

Da,istina ovaj forum je daleko zanimljiviji od npr. serbiancafea. Gdje se ekipe kolju vjernici protiv ateista ateisti protiv vjernika.Srbi vs hrvati i obratno. Zbrka...
:roll:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 11:50 am 
Početnik

Baphomet je napisao/la:

Zaboravljaš da je i ateizam religija - http://www.worldnetdaily.com/news/artic ... E_ID=45874 :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 12:00 pm 
Početnik

Zašto je Islam broj 1. na listi. Vjerujem da to mnogi znaju ovdje. Da je Islam jedini otpor cionizmu, danas. Islam se odupire svjetskoj judeo-mafiji.. za razliku od zapada koji je još davno pao pod noge največim neprijateljima čovječanstva. Zato neprijatelj igra prljave igre, podmeće, terorizira New York ,London itd neki bi li na taj način navukli gnjev ljudi da Islam. Kao "največoj" prijetnji po svjetski mir. A znamo da to nije tako. Da teror ne dolazi iz islamskog svijeta, nego od cionista. Kao je to fino objašnjeno u protokolima.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto aug 23, 2005 1:00 pm 
Administrator

Pozdrav novoj ekipi, Dornom, Sony... dobrodošli.

Da, već razmišljam već par dana da upalim crveno svjetlo svađanjima o religijama na forumu, jer tome nije mjesto ovdje.

Nadam se uskoro će, kako je već rekao admin T-1000, forum biti malo organiziraniji i posloženiji. Malo još strpljenja, ljudi rade na tome. Zajedno, bilo ovakvi ili onakvi... nema poante u razlikovanju na temelju VJERE=NEZNANJA. Jedna neznalica protiv druge... pa što ćeš bolje ako si neki Lizzi i ako si "gladan"...

Ljudi, opametite se malo...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.