Ma ipak je ovo forum, dešava se da omašimo - ništa novo, bilo je toga i kod mene
Komplikovano je za objasniti šta tačno mislim, tako da ono što hoću da prenesem moram "lomiti" na manje celine koje će uvek biti podložne pogrešnoj interpretaciji, a što je u pitanju stvar osetljivije prirode - da ne kažem "dublje" - to je teže izraziti na bilo kakav način. Problem nastaje kada je prenos i pojašnjenje (ne)misli sa tog nivoa koje unutar sebe ugrađuju velik deo do sada neverbalizovanih stvari neophodno precizno izraziti radi korisne diskusije.
Ok, sad to nije ni bitno - samo da znaš da forma onoga što izrazim nije ni blizu onoga što treba preneti, zbog prvo prevođenja na nivo misli i logike a tek onda na linearni jezik. Jednostavno je nemoguće
Ovaj moj komentar o uzroku odnosa u sebe upliće "sveto trojstvo" dualizma, monizma i prirode prostora unutar kojeg se odvijaju principi koji stoje iza te dve interpretacije, radije nego pesimizam i mentalitet žrtve.
Tako da tu u suštini imamo akciju koja je po svojoj prirodi nepolarizovana iz koje može nastati negativna i pozitivna percepcija te akcije, u zavisnosti od percepcije objekta njenog delovanja. Verujem da ti je to jasno - što vidim iz tvog komentara, ali možda nekome nije pa ću dati brzinski primer (ko što bi i svako drugo prase filozof napravilo - držaću se pritome prasića):
Prase, bez mnogo filozofije, pokida gljivu i proguta je u slast. I baš uživa u tom događaju. Verovatno bi njegova percepcija toga bila pozitivna, jer je ono sebi upravo produžilo fizičku egzistenciju za jedan dan, a i ima fin osećaj u stomaku, generalno se oseća bolje. Pozitivna stvar. O načinu na koji gljiva percipira taj događaj ne mogu da govorim.
Kada dođe čovek, uhvati to prasence na prilično podao način -
koristeći njegovu sopstvenu prirodu protiv njega - pripitomi ga, tovi ga jedno vreme a zatim hop - "božić" - za čoveka je to odličan događaj, međutim sudeći po skičanju praseta ne bih rekao da mu se to baš naročito dopada. Čovek tu nije ništa kriv, niti je šta gori/bolji od tog praseta - jer je njegova priroda u odnosu na to prase dizajnirana isto kao i priroda praseta u odnosu na gljivu. Oni jednostavno ne mogu drugačije. Ovde bi se dalo poteći jedno izuzetno teško pitanje - o prirodnosti te prirode (pri tome mislim na same principe, ne modifikaciju prirode), i vrsti prostora unutar kojeg se ta priroda odvija.
Zatim imamo nekoga u odnosu na čoveka. Taj neko je ostavio pečat kroz celokupnu ljudsku istoriju, zar ne? To vidimo u bibliji, unutar podeljenosti ljudske psihe, u principima koji cure u ljudsku svest i generalnim civilizacijskim ustrojstvom u kojem čovek nije grabljivica samo prema drugim vrstama već i prema sopstvenoj (uviđaš li problem ovde - i pri tome ne mislim na grabljivost prema sopstvenoj vrsti) - gde vidimo da postoji amplifikacija tog principa kroz "uticaje od gore". Na te gore sam mislio, naravno. Na isti način na koji mi vršimo amplifikaciju našeg uticaja na prase ne bi li ga naveli u obor i iskoristili za naše sopstvene svrhe pritome mu pružajući minimum koji je neophodan za njegov razvoj u pravcu koji nama odgovara - na kao što rekoh veoma lukav način: služeći se njegovom prirodom, što percipiramo kao veoma pozitivno (obično organizujemo čitavo slavlje oko toga)- sigurno kao i ovi od gore. Ima toga još, naravno.
Da dodam, u kontekstu "mentaliteta žrtve" - njima bi najviše odgovaralo da nas ubede da ne smemo "skičati" niti događaje po nas negativnim percipirati kao negativne jer na takav način dodatno kidamo sebe idući protiv sebe, što je po meni ko kad bi ono prase dobrovoljno uzelo kuhinjsku sataru i počelo se šopati po butki misleći da time jača sopstveno meso, dok ga zapravo čini mekšim za našu zakusku

Pa ti ovde čitaj šta god te volja, hehe

E sad, sledi komplikovaniji deo kod kojeg su zagarantovane štucavice u komunikaciji - ovo što sam napisao iznad bi bila neka najelementarnija stvar, pri tome nisam rekao ni da je prase ni dobro ni loše, ni čovek ni ovi gore - niti kome nabio krivicu. Svrha je bila da ti pokažem da nisam polarizovan na način na koji misliš da jesam - a to bi ujedno bio i "odnos" na koji sam mislio - pri čemu je naravno ovo samo jedan aspekat tog odnosa. Istom linijom je moguće imati i negativnu, kao i neutralnu percepciju svega toga sa aspekta svakog učesnika (sve do žžžk momenta, mada je i to moguće percipirati pozitivno) - ja sam se ovde fokusirao na pozitivnu. Po meni je ta percepcija proizvod overdrajva.
Po meni bi linija razmišljanja u kojem su ljudi zahvaljujući različitim etapama intervencije tih uticaja evoluirali, ili je to činjeno radi "kristalizacija" i sticanja baze za dalji rast i razvoj pogrešna, jer stvaranje - autentičnu kreaciju svega što jeste vidim kao vanvremenski i vankauzalni proces u kojem se sve što jeste manifestuje direktno, bez bilo kakve potrebe za takvim načinom razvoja (zbog toga sam mišljenja i da je ideja toga da je kreatoru potrebno bilo šta od bilo čega totalno pogrešna) - > naravno, ovo je veoma gruba aproksimacija koja ne može ni dodatknuti proces koji sam pokušao da izrazim time.
Pre nego što nastavimo:
Da li si se nekada zapitao o korenima takvog stanja? Po tvom viđenju, zbog čega su stvari podešene baš na takav način? Pri tome mislim na same principe koji to omogućavaju i strukturu koja iz toga proizilazi, takođe i prostor i kretanje unutar te strukture - pogotovo ako "vidiš" ovo što sam napisao o kreaciji? Po meni bi tako nešto i "volucije rastovi razvoji" itd bilo moguće tek u okviru neke kreacije koja je odcepljena od primarne i zatvorena u odnosu na ovu prvu što sam pomenuo.
Mislim da ako ćemo nastavljati diskusiju moramo videti gde je čija "početna tačka" za nju - inače ćemo mlatiti praznu slamu i trošiti energiju, a kako god okreneš imamo 99.99% šanse za upravo to

Edit: Ono što sam rekao o pozitivno-negativno percepciji događaja ne znači da ne možemo iz takvih događaja izvući nešto pozitivno za sebe ("naučiti nešto") bez obzira na polaritet naše percepcije tih događaja.