Sada je: pon maj 12, 2025 2:49 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 946 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 48  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: "Svinjska gripa" (Virus A/H1N1)
PostPostano: čet jul 23, 2009 1:12 pm 
Član foruma

http://www.novilist.hr/Vijesti/svinjska ... ijeku.aspx :blob: :blob: #-o

Gram prakse vrijedi više od tone teorije.

"Budi promjena koju želiš vidjeti." Mahatma Gandhi

Vrh

PostPostano: čet jul 23, 2009 2:34 pm 
Član foruma

neznam gdje sam danas procitao (u kojoj nowini) da ce se 60 000 000 europljana cijepit protiw "swinjske gripe". ah, diwote...

:angel4:

Vrh

PostPostano: pet jul 24, 2009 6:20 am 
Član foruma

Rekao bih da će na jesen sigurno svaki Eropljanin iz "rizičnih grupa" biti vakcinisanjem zaštićen od krmećeg gripa. Poslije rizičnih grupa na red dolaze đeca i studenti pa radnosposobno stanovništvo i to je već neđe oko 300 miliona. Vakcine su već napravljene, naručene i uskladištene tako da niko ne treba da se boji ima ih dovoljno. Bez "panike i nereda" svi u red. :thumbup: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: pet jul 24, 2009 2:49 pm 
Početnik

Strah je naš najveći neprijatelj, a ne želimo se protiv njega boriti jer smo ovisni o matrici satkanoj od straha

teško se boriti s monopolom tvrtki koje osim novaca imaju i potporu vlada svjetskih velesila. Osim toga, teško je doprijeti do ljudi koje svakodnevno obuzima strah nakon što pogledaju dnevne vijesti na televiziji. Odluke u životu očito najteže donosimo sami pa tražimo da nam mišljenje kreiraju razni savjetnici ili teoretičari, a zaboravljamo da su i oni samo ljudi koji na tim savjetima dobro zarađuju.
S druge strane, neki teoretičari zavjera postali su vođe koji također na neki način kontroliraju mase i možda odvlače čovječanstvo od prave istine. Ako počnete sumnjati, vjerojatno će vam reći da ste gledali previše filmova. Zanimljivo je kako su prije oni koji su se bunili jednostavno nestali, a sada djeluje nekolicina onih kojima je čak dopušteno da održavaju predavanja širom svijeta, prodaju svoje knjige i ostale materijale i tako stvaraju svoj poredak u ovoj matrici satkanoj od straha.
evo link za komentar na opasnost od cjepiva:
http://www.javno.com/hr-svijet/panika-i-cjepivo-opasniji-od-virusa-svinjske-gripe_271962

Vrh

PostPostano: pet jul 24, 2009 2:50 pm 
Početnik

http://www.javno.com/hr-svijet/panika-i-cjepivo-opasniji-od-virusa-svinjske-gripe_271962

ima li nešto gore od straha

Vrh

PostPostano: pet jul 24, 2009 5:02 pm 
isključen/a

U Srbiji se ocekuje da oko 40 miliona ljudi oboli od krmeceg gripa, a oko 55 miliona njih ce umreti. :mrgreen: #-o :rofl

Citat:
Kon: Dva miliona obolelih na jesen
24. jul 2009. | 10:53 -> 13:56 | Izvor: FoNet, Beta, Tanjug
Beograd, Jagodina -- Očekuje da će od novog gripa na jesen oboleti od dva do dva i po miliona građana Srbije, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Tomica Milosavljević i Predrag Kon (Beta, arhiv)
On kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji, kada se radi o novom virusu gripa A H1N1 nesigurna, sa tendencijom pogoršanja. “U toku velikog pandemijskog talasa u Srbiji na jesen, u periodu od dva do tri meseca, očekuje se obolevanje od dva do dva i po miliona ljudi, čija će klinička slika biti uglavnom blaga“, rekao je predsednik posebne radne grupe Ministarstva zdravlja, Predrag Kon.

"Očekuje se da će primarna zdravstvena zaštita zbrinuti 1,9 - 2,3 miliona obolelih, dok će 100-200 000 ljudi sa umerenom kliničkom slikom tražiti hospitalizaciju. Neophodna i obavezna hospitalizacija biće za 20-25 hiljada ljudi", očekuje Kon.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Konom, ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je da u Srbiji postoje bolnički kapaciteti za prijem tih ljudi i dodao da nema razloga za paniku i strah, ali ima za ozbiljan rad.

Milosavljević je rekao da u ovom trenutku u Srbiji ima 109 ljudi kod kojih je registrovan virus novog gripa, od čega je najviše njih zaraženo na muzičkom festivalu Egzit.

On je, međutim, rekao da je dobro to što je njihova klinička slika blaga i što još nema mnogo zabeleženih slučajeva obolelih koji nisu putovali u inostranstvo ili bili u kontaktu sa zaraženim.

Ministar je rekao da se novi grip širi tri puta brže nego obični grip, a da događaji i skupovi na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput Sabora u Guči, pogoduju širenju virusa.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da leto ne pogoduje širenju virusa ali da se ne može očekivati da će stvari u tom pogledu ići nabolje na jesen i zimu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da se u narednom periodu utvrdi jasna pojava prenošenja virusa u Srbiji a kriterijum će biti pet virusološki potvrđenih slučajeva u roku od sedam dana kod građana koji se ne mogu povezati sa putovanjem ili kontaktom sa obolelom osobom, što će biti ocenjeno kao nepovoljna situacija.

"Procena nepovoljne epidemiološke situacije biće trenutak kada će Posebna radna grupa za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa predložiti ministru zdravlja da proglasi epidemiju od posebnog značaja u Vladi Srbije i saopštiti mere koje će se sprovoditi, kao i neophodna sredstva za sprovođenje", rekao je Kon.

Kon je rekao da, u slučaju potrebe, predviđene mere mogu da budu čak i zatvaranje obrazovnih ustanova, bioskopa i pozorišta, kao i zabrana javnih okupljanja.

Marković: Ministar plaši narod

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma pozvao je danas ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića, "da prestane da plaši narod gripom" i cenio da od toga "korist imaju samo velike farmaceutske kompanije".

"Imali smo običan, pa ptičiji i sada svinjski grip, sutra ćemo imati konjski i ne znam još koji će nam izmisliti proizvođači lekova", rekao je Marković, na konferenciji za novinare, održane povodom potpisivanja ugovora o izgradnju Fabrike i distributivnog centra lekova u Jagodini firme "Dominvest".

Vrh

PostPostano: sub jul 25, 2009 4:17 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
neznam gdje sam danas procitao (u kojoj nowini) da ce se 60 000 000 europljana cijepit protiw "swinjske gripe". ah, diwote...

:angel4:

U Njemackoj ce osigurati cjepiva u jesen za 25 000 000 ljudi. Preporuca se medjuostalim i trudnicama! Pa to je los vic narode.

Jedna trudnica u Njemackoj izgubila je bebu zahvaljujuci "lijeku" TAMIFLU, (a ne gripi) ! (Bild Zeitung)

Vrh

PostPostano: sub jul 25, 2009 4:50 pm 
Član foruma

A do tad... slavite život! Jer posle toga možda necete bit u mogucnosti =)

Vrh

PostPostano: sub jul 25, 2009 5:01 pm 
Član foruma

Iz knjige:
Original Ausgabe: Rudolf Breuss: Krebs, Leukaemie und andere scheinbar unheilbare Krankheiten mit natuerlichen Mitteln heilbar.

Ratschläge zur Vorbeugung und Behandlung vieler Krankheiten.

Moj prijevod s njemackog:

Originalno izdanje: Rudolf Breuss: Rak, leukemija i druge naizgled neizljecive bolesti, izljecive prirodnim sredstvima

Savjeti za sprecavanje i tretiranje mnogih bolesti

GRIPA: (u zagradama su neke moje primjedbe)

"Kod gripe radi se 6 puta svakih pola sata jedno hladno pranje cijelog tijela s mokrim rucnikom.
Pola sata nakon sestog pranja, radi se kratki oblog prema Kneipp-u (Kurzwickel nach Kneipp), koji se drzi pola sata i onda jos pola sata ostati u krevetu bez tog obloga.
Nakon toga radi se jos jedno pranje cijelog tijela sa octenom vodom (Ganzwaschung mit Essigwasser) (ja osobno pretpostavljam da se tu radi o pranju s rucnikom koji se prethodno umace u mjesavinu od pola voda-pola ocat). Nakon toga ide se opet u krevet i lagano pokrije tako da se pacijent vise ne znoji i ostane tako jos 4-6 sati u krevetu.
Nakon toga osoba moze zdrava ustati, ukoliko je sve napravila kako treba!
Jedno pranje cijelog tijela sa vlaznim rucnikom smije samo 2-3 minute trajati i nakon svakog pranja pacijent se mora tako dobro i toplo umotati kao mumija. Smije se samo jos lice vidjeti.
Nakon 2., 3. ili 4.-og pranja, pacijent ce se znojiti kao u sauni.

Ukoliko bi to svatko ispravno radio kod svakog bolesnog od gripe, tada bi zdravstvene kase kod epidemija gripe jeftino prosle.

Pri tome bi trebali piti- CAJ OD LIPE (LINDENBLUETENTEE) i HOLDERBLUETENTEE (tocno tako pise, nisam sigurna za prijevod ovog caja pa sami potrazite u nekom dobrom rijecniku). Caj se pije topao dok se pacijent znoji, nakon toga mlak. Takodjer se piju i caj od Kadulje (zalfije), sok od narance (najbolje mozda po mom misljenju kada ga sami svjeze istisnemo) i TOPLA limunada ( mislim da treba biti bez secera) (pise samo "warmes Zitronenwasser").

Tko jede puno salate od cikle (Rote-Rueben-Salat) (mislim da se tu misli na svjezu ciklu, moze netko provjeriti koga zanima iz nekih mozda drugih izvora) ce tasko dobiti gripu.

U februaru ili martu trebalo bi se oko 3 tjedna uzimati 3 puta dnevno, NAKON jela po jednu jusnu zlicu punu "Sanddornsafta". To je najbolja zastita od gripe."

TAMIFLU; NE HVALA! Po mom misljenju!

Vrh

PostPostano: sub jul 25, 2009 8:49 pm 
Član foruma

Moje iskustvo lečenja od gripa - dva puta.

Čim osetim prve znake gripa (malaksalost, groznica, temperatura) uzmem po tri gutljaja urina, i tako ujutru i uveče.
Prvi dan se oseća naboj u telu, temperatura vrlo malo povišena ali uopšte ne smeta, mogu da se krećem i radim.
Drugi dan isto, naboj još jači. Bez problema se krećem, radim i izlazim.
Treći dan naboj nestaje i potpuno sam zdrav.

Vrh

PostPostano: ned jul 26, 2009 4:02 am 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Moje iskustvo lečenja od gripa - dva puta.

Čim osetim prve znake gripa (malaksalost, groznica, temperatura) uzmem po tri gutljaja urina, i tako ujutru i uveče.
Prvi dan se oseća naboj u telu, temperatura vrlo malo povišena ali uopšte ne smeta, mogu da se krećem i radim.
Drugi dan isto, naboj još jači. Bez problema se krećem, radim i izlazim.
Treći dan naboj nestaje i potpuno sam zdrav.

I kad bi i mi rucali lubenice, i mi bi mogli tako :mrgreen: (a limun za veceru)

Palma izgleda kao balvan, al rezonuje kao pravi covek. A koliko je grip strasan pokazuje univerzijada i exit u Srbiji. Hiljade i hiljade stranaca, mnogo plasenja i samo 2-3 desetine obolelih. Mislim da je od gripa ipak mnogo gori strah od gripa, a ministru je kao konzorcijumovom coveku posao da nas plasi, pa se jadnik svojski i trudi.

Vrh

PostPostano: ned jul 26, 2009 8:16 am 
Član foruma

:rofl
Citat:
Palma izgleda kao balvan, al rezonuje kao pravi covek.

Joj, AL, i mo Dzeki izgleda kao plisano jastuce - al rezonuje kao Prvai čovek ... U takvom jednom kontekstu - slažem se sa tobom...
Meni je u stvari jako žao čoveka što je bio mli kad su Betoven i Mocart svirali, pa nije stigao u kafanu gde su oni imali tezgu... Ali dobro, i to je ljudski rezon...

Prekjuče naš vrli Kon - stručnjak za virusologiju reče da će u Srbiji na jesen biti oko 2-2,5 miliona obolelih. Eto, i on rezonuje kao čovek... Jasno sada mogu da sagledam potencijalnu komisiju za zdravstvenu zaštitu naših gradjna... Na čelu Kon (lepog li prezimena) i članovi - Palma i mij Dzeki, sve vusikorezonske osobe...

Čemu rezoni, kada sve stiže iz istog centra? I GRIP i IZVEŠTAJI i REZONI i SLIKA VIRUSA, kojega još ni jedna naša Ustanova nije izolovala - a i neće...

Steknite imunitet - Udrite po pivu :occasion5:

Vrh

PostPostano: ned jul 26, 2009 2:13 pm 
Član foruma

Ma važno je vakcinisati milione Evropljana novom vakcinom koja se ne proizvodi na uobičajeni način iz jaja nego iz ćelija ne znam kojih i ne znam kako. Ko zna što će uvaliti u tu vakcinu proizvedenu na kontrolisan način? :dontknow:
Mene "ove rede" neće gledati u redu za vakcinaciju kao u ostalom ni zadnje dvije godine, od kad nijesam mogao donijesti svoju vakcinu nego sam morao koristiti njihovu. :hello2:

Vrh

PostPostano: ned jul 26, 2009 2:35 pm 
Član foruma

Ma polako ljudi, do jeseni ko mrtav ko ziv :mrgreen:

Ja se nikad nisam vakcinisao za gripove, a ne znam da li sam nekad imao grip. Bio sam ovako prehladjen i to, ako je to to.

Vrh

PostPostano: pon jul 27, 2009 5:31 pm 
Moderator

Ja'...pivo, luben'ca , džezva i to staklena :mrgreen:
inače zaboravih, na Brankovom mostu, jbg ne vide se (medijski) sponzori i nazdravlje:
slika
a danas su malo zaprašivali Beograd...baš poslije najave da će cca 2 miliona građana biti zahvaćeno virusom.

dodatak od večeras:
http://www.javno.com/hr-svijet/kaznena- ... tva_270289

staviću i ovdje...

(Politika) izvještaj iz Ženeve o rasprostranjenosti Svinjskog gripa te malo niže o pojavi H1N1 na Kosovu:
http://www.politika.rs/vesti/najnovije- ... tml#v97408
Citat:
Virus A(H1N1), koji predstavlja genetsku mešavinu ljudskog, svinjskog i ptičijeg virusa

(Politika) vijest sa tajvana o mogućim ''ubicama'' ptičijeg gripa u vazduhu
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Pro ... pa.lt.html

napominjem da je A.D. Politika najozbiljnija novinska kuća u Srbiji. Ne znam ko je njen stvarni vlasnik pošto je akcionarsko društvo. Meni je interesantno probijanje nekih bitnih informacija kroz ovako značajnu medijsku kuću u Srbiji zato sam i stavio linkove.

Vrh

PostPostano: uto jul 28, 2009 9:46 am 
Član foruma

Vrh

PostPostano: uto jul 28, 2009 10:45 am 
Član foruma

Ovo sam copy-paste sa danasnje Politike. Necu valjda u zatvor zbog toga :toothy2:

Citat:
Pronađen „ubica“ virusa novog gripa
Stručnjaci sa Tajvana objavili da su otkrili hemijsko jedinjenje koje još u vazduhu uništava viruse svinjskog i ptičijeg gripa

Naučnici Nacionalnog univerziteta Tajvana (NTU) objavili su pre nekoliko dana da su otkrili hemijsko jedinjenje koje u vazduhu uspešno uništava viruse novog (meksičkog) i ptičjeg gripa, prenose svetski mediji. Otkriće je usledilo u trenutku kada je od novog gripa obolelo gotovo 165.000 osoba, a nadležni iz SZO izjavili da se virus proširio u gotovo sve države sveta i da je prouzrokovao više od 800 smrtnih slučajeva.

Novootkriveno jedinjenje, koje su tajvanski stručnjaci nazvali „NTU-virus bom”, naročito je značajno zbog činjenice da je u poslednjih mesec dana zabeleženo nekoliko slučajeva rezistentnosti na „tamiflu”, koji se smatra glavnim antivirusnim lekom protiv gripa H1N1. Još je zanimljiviji podatak da naučnici sa Tajvana preporučuju da se ovo jedinjenje dodaje sapunima i drugim sredstvima za higijenu, deterdžentima ili da se njime natapaju zaštitne maske, jer će to pomoći „ubijanju” različitih vrsta virusa (za razliku od ostalih antiseptika, koji postoje na tržištu, „virus bom” je specifičan i po tome da je jedini fokusiran na novi i ptičiji grip).

Čeng Kang Li, profesor hemijskog inženjeringa na NTU, koji predvodi tim naučnika u razvoju novog leka, opisao je hemikaliju kao „jednostavno, organsko jedinjenje” sintetizovano u univerzitetskoj laboratoriji.

„Ovo specifično jedinjenje sprečava virus da uđe u naše telo i da se „izmeša” sa našim imunim sistemom. Svi tipovi virusa, od „svinjskog” (novog) gripa, ptičijeg gripa do crevnih oboljenja su nestali nakon što su bili izloženi ovom hemijskom jedinjenju”, istakao je Kang Li, koji nije želeo da otkriva druge detalje, uz obrazloženje da je u toku patentiranje novog preparata u Tajvanu i SAD. Jedino što je želeo da otkrije novinarima jeste podatak da su testovi pokazali da se nova hemikalija zadržava na kvakama, tastaturama i mobilnim telefonima i do dva dana, a na rukama najmanje pet minuta.

Na konferenciji za medije učestvovao je i profesor Lin Šiming, član tima istraživača, koji je izjavio da će „za dezinfekciju prostorije od virusa biti dovoljno od 30 do 300 promila ove materije”. Konačno, po njegovoj proceni, prva količina leka „virusbom” trebalo bi da se nađe na svetskom tržištu već tokom septembra.

Istovremeno, kako je napomenuo Stiv Hsu Sung Kuo, direktor tajvanskog centra za kontrolu bolesti, „neophodno je još da se izvrši nezavisna provera novog dezinfekcionog sredstva”. Međutim, on smatra da je gotovo izvesno da će lek dobiti potvrdu o efikasnosti, budući da su stručnjaci sa NTU ostvarili prilično zadivljujuće rezultate.

R. Š.
[objavljeno: 28/07/2009]

Vrh

PostPostano: uto jul 28, 2009 10:51 am 
Član foruma

Sory Java, ti si vec stavio link #-o

Vrh

PostPostano: uto jul 28, 2009 3:44 pm 
Moderator

FerdinandTheBull je napisao/la:
Sory Java, ti si vec stavio link #-o

Ko zna zašto no vjerovatno je trebao da se desi :wink: .

Vrh

PostPostano: sri jul 29, 2009 8:42 am 
Član foruma

Kompanija „Bakster" predala je patent za vakcinu za meksički grip još u avgustu 2008. godine, a maksimalnih 80 miliona doza koje ova firma može da proizvede isporučiće evropskim zemljama možda već krajem meseca

Mesec dana pre izbijanja meksičkog gripa, u februaru ove godine, "Bakster" je priznao da je iz njihovog istraživačkog centra u Austriji oslobođen eksperimentalni materijal koji je sadržao živ H5N1 virus, poznatiji kao ptičji grip.

Zaraženi proizvod, mešavina virusa sezonskog ljudskog gripa H3N2 i neoznačenog H5N1 virusa, isporučen je u austrijsku istraživačku kompaniju, koja je zatim poslala te uzorke u kompanije sa kojima je sarađivala u Češkoj, Sloveniji i Nemačkoj.

Incident je izašao na videlo kada su u Češkoj dve lasice vakcinisame ovim proizvodom, nakon čega su uginule, do čega inače ne bi došlo da su bile izložene samo H3N2 virusu.

Stričnjaci su bili zaprepašćeni činjenicom da su se ljudski H3N2 i ptičji H5N1 virusi pomešali, do čega nikako nije smelo da dođe. Proces mešanja je jedan od dva načina stvaranja pandemskih virusa.

Ako se uzme u obzir ovaj incident i činjenica da je "Bakster" patentirao vakcinu za meksički grip H1N1 još u avgustu prošle godine, odnosno više od pola godine pre izbijanja ovog smrtonosnog virusa, postavlja se logično pitanje da li je možda i ovaj virus "pobegao" iz neke od "Baksterovih" laboratorija. Ljubitelji teorija zavere postavili bi još direktnije pitanje: "Da li je 'Bakster' namerno oslobodio ovaj virus?".

Motiv za ovako teške optužbe mogao bi se naći u podatku da je do sada već više od 50 država naručilo zalihe vakcine protiv gripa vrste H1N1 ili još uvek pregovara sa farmaceutskim kompanijama. Jedina među ovim kompanijama koja ima sedište u SAD je upravo „Bakster", koji je već primio maksimalan broj narudžbina koji može da proizvede. Od "Bakstera" je 80 miliona doza vakcine naručilo pet država, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i Novi Zeland, a ova farmaceutska kompanija saopštila je prošle nedelje da neće primati nove porudžbine.

Ovako velika potražnja za vakcinama protiv novog gripa farmaceutska kompanija može pretvoriti u izvanrednu priliku za ostvarivanje profita u trenutku kada je, usled svetske ekonomske krize većina firmi srećna i ako samo posluje bez gubitaka.

Zarada kompanije "Bakster" povećala se za 7,9 odsto u drugom kvartalu ove godine. Profit je skočio sa 544 miliona dolara prošle godine na 587 miliona, što je dovelo do povećanja cena akcija sa 85 na 96 centi. Proizvođači lekova, međutim, tvrde da povećanje njihove zarade nije u vezi sa proizvodnjom vakcine za H1N1 virus.

Potparol ove kuće Kristofer Bona izjavio je da će „Bakster" deo svoje komercijalne proizvodnje donirati Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. On je u aprilu rekao da je ova kompanija patentirala tehnologiju koja im omogućava da naprave vakcine za upola manje vremena nego što je inače potrebno, odnosno za 13 nedelja umesto za 26.

Kompanija će biti spremna da pošalje vakcine do kraja jula ili početkom avgusta. Amerikanci, međutim, neće moći da koriste vakcine proizvedene u ovoj firmi, jer nije dobijeno odobrenje Agencije ministarstva zdravlja za hranu i lekove.

Virus ptičjeg gripa ne može lako da zarazi ljude, za razliku od H3N2 virusa. Ukoliko se neko ko je izložen ovoj mešavini zarazi obema vrstama, njegovo telo može postati inkubator za hibridni virus, koji se zatim lako prenosi na druge ljude.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 946 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 48  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.