Churo je napisao/la:
bas vas malo citam..i imam par stvari za dodat.naime crkva je prolazila kroz proslost koja bas i nije slavna inkvizicija,krizari i slicno,e sad ta vremena su prosla to je proslost nase crkve,i mene sad zanima,zasto je toliko vama krscanstvo trn u oku?pa ako se itko danas zalaze za mir i ljubav to su vjernici i njihovi celnici,pogledajte pokojnog nam papu Ivana Pavla 2.koji se zalagao za mir i jednakost medu svima,i iskreno je ljubio malog covjeka.To je s globalnog stajalista.A sto je sa nasim zupama po hrvatskoj?pogledajte malo oko sebe,evo npr moja zupa redovito se daje novac beskucnicima osigurava im se mjesto za boravak,pokusava pronaci posao,ukoliko je doticni u mogucnosti za rad,sjetite se rata,karitas za nase izbjeglice tko im je davao hranu,odjecu?da odgovor je jasan,nase zupe po Hrvatskoj...Ja neznam sto vi zelite?
Churo - po meni - svijet nije ni CRNO-BIJEL, ni SIV - svijet je BIJELO pomiješano sa CRNIM...
Ako si npr. čitao ili gledao IME RUŽE - imaš Benediktince koji se zalažu za siromaštvo u bespomoćnoj debati sa bogatim Dominikancima.
Lokalno - Crkva pomaže - ali to je na pojedinačnoj bazi - bio ti je teški skandal sa hrvatskim Caritasom ne tako davno - kojeg je Crkva podupirala. Ja osobno znam za jednog svećenika u Puli, na Stoji koji je otvoreno teški šovinist.
Da li si zaboravio one scene iz Domovinskog Rata kada svećenik ''blagoslovljuje'' TENK!?!?
Papa Ivan Pavao II je u suštini bio krajnje dobar čovjek - zato su ga i pokušali ukloniti. Ali ni papa Ivan Pavao II nije uspio ići preko nekih dogmi/direktiva katoličke korporacije - koja npr. ustrajno ostaje protiv kondoma - zabrane koja ubija milijune u striktno pobožnoj Africi i Latinskoj Americi putem AIDSA i drugih zaraznih bolesti.
Crkva daje siromašnima - istina - ali da li si ikada provjeravao koliko je ustvari bogatstvo i broj posjeda Crkve - samo u Hrvatskoj. Kada to provjeriš vidjet ćeš da je ono što daju siromašnima - KAP u MORU onoga što posjeduju.
Ovo su ČINJENICE - to nije pitanje VJERE i VJEROVANJA.
A ne može se a prirori reći za sve svećenike - kao što ne možeš za sve zaposlenike bilo kakve korporacije - da su svi zli ili svi dobri.
Ono što možeš vidjeti jest - kojim bogatstvom raspolaže Korporacija - i kako troši to svoje bogatstvo - gdje, u kojim količinama... ? Koliko se troši na dobrotvorstvo - a koliko na investicije, gradnju novih Crkava, prikupljanje novih fondova, preuzimanje struktura od civilnih vlasti ( pogledaj: Splitska Palača)...
Problem je, barem mi se čini, što ti indentificiraš VJERU sa CRKVOM - a to je jednostavno pogrešno.
Razmisli samo o bedastoći sljedećeg: Čovjek koji je čitavi život bio ništa drugo nego dobar i altruističan prema ljudima oko sebe, nikada nije učinio nikome ništa nažao - koji se svako večer prije spavanja molio svom Bogu - ali nije išao u Crkvu - i nijedan ga svećenik nije poškropio VODOM - IPAK NEĆE IĆI U RAJ!?
MOLIM!?!?
Vjerovati u takav rasplet isto je kao poistovjećivati Religiju/Crkvu sa tvojom osobnom Vjerom - koja je svetija od bilo kojeg zdanja na ovome svijetu i vrijedi više od svih zgradurina grada Vatikana...