Sada je: pet maj 02, 2025 1:27 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sajentologija ( scientologija )
PostPostano: sri sep 05, 2007 2:42 pm 
Početnik

zna li neko nesto vise o tome ko sta gde i kako. Ono sto sam ja iscacko prilicno je sturo i nerazumljivo. Ono sto me interesuje ima li ih ovde kod nas (srbija) i zna li neko nesto vise o njihovim OT nivoima?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 05, 2007 7:49 pm 
Član foruma

Citat:

Drago mi je da sam rastavio ovaj post o scijentologiji, pogotovo jer se većina vas zapitala pa pobogu tko vjeruje u ove gluposti?
Bitno za naglasiti je da ljudi nisu privučeni scientologiji tako što im je ispričana nevjerovatna šund SF priča koja kao da je ispala iz Siriusa. Ne... petparačna priča o Xenu priča se sljedbenicima scijentologiji tek kada su ovi toliko dugo ispranog mozga, da im se ova priča može servirati. Jer, ruku na srce takvu pizdariju mogli bi povjerovati samo mali dio populacije kao oni no-lifeovi što se oblače u Jedi odijela i vjeruju u Silu.
Teologija (nazovimo je tako) scijentološke crkve kojom dolazi do vrbovanja novih sljedbenika ukratko bi se mogla možda opisati kao Audijev slogan "Vorsprung durch Technik", odnosno napredak kroz tehniku. Scijentologija je prvotno bila uspotavljena kao sekularna filozofija. Osnovne postavke scijentologije mogle bi se opisati kao krnji ili kvaziplatonizam (besmrtnost čovjeka/duše, nesvjesna omnipotentnost, čovjek je u osnovi dobar...) Nedugo nakon osnivanja scijentologije kao filozofije, scijentologija se formira u religiju, odnosno primjenjenu religijsku filozofiju.

Zašto scijentologija nije religija
Scijentologija na prvi pogled ima sve što ima religija. Ima obrede, simbole, nedjeljno Bogoslužje... Međutim da bi se imalo Bogoslužje, u toj riječi treba - Bog. Naime, scijentologija nema nikakvo vjerovanje niti ikakvih dodirnih točaka sa transcedentalnim u bilo kojem smislu. Ne spominje se Bog, ni Spasenje... ništa!
Postavlja se pitanje dali religija nužno mora imati vezu sa transcedentalnim? Pa odgovor je... da!
Naime ako postavimo scijentologiju naspram recimo komunizma kao ideologije... I komunizam ima simbole, ima čak i svoje apostole (Marx, Engels, Lenjin), ima svoj konačni cilj (komunizam/besklasno društvo), ima svoju svetu knjigu (Manifest), ima svoju filozofiju... ali nema vezu sa transcedentalnim i zato nije religija nego ideologija.
Prvotno sam gledao na scijentologiju kao još jednu New Age furku. U današnjem vremenu kada vlada duhovna glad, New Age je iz konzumerizma postao instant religija, baš onako kako smo i mi postali instant civilizacija. Uzmi gemišt religija, napravi koktel, uzmi što ti štima, glavno da je tebi dobro - i napravi sam svoju duhovnost. Međutim scijentologija nigdje ne spominje niti se dodiruje duhovnosti.
Jedan fratar koji je inače poznat po svom ekumenskom i međureligijskom radu susreo se sa pripadnikom scijentološke crkve. Njegov zaključak je bio sljedeći: Scijentologija nije religija (jer nema nikakvu vezu sa transcedentalnim), a svojim sljedbenicima manipulira tako što su otkirli neku psihološku tajnu.

Manipulacija sljedbenicima
Scijentološka crkva nigdje nije priznata kao religija, osim u SAD-u gdje je i osnovana i to zahvaljujući prvom amandmanu Ustava SAD-a gdje se jamče vjerske slobode. Religija je postala iz čistog pragmatizma da bi se dobile sve benificije pri plačanju poreza koje uživaju vjerske institucije. Pa što je onda scijentologija?
Scijentologija je u suštini način da se od sljedbenika, odnosno žrtava izvuku što veće količine novca.
Kako?
Gore sam spomenuo fratra koji govori o psihološkoj tajni. Scijentolozi naime koriste opasno psihoterapiju koja u suštini radi po principu brainwashinga. Dakle sljedebenicima-početnicima se kroz psihoterpaiju radi na oslabljivanju uma, razuma kada um iz racionalnog prelazi u iracionalno stanje. Tada dalje nije teško manipulirati sa sljedbenicima, pa ni prodati im apsurdnu petparačnu priču o Xenu.

Koliko je scijentologija opasna
Nažalost ovdje ne možemo govoriti o nikakvoj vjerskoj slobodi pošto ovdje religije - nema! Scijentologija je dakle veliki sceam od kojeg dobro žive veliki vođe ove "religije". U prošlom postu sam pisao da je scijentologija pod stalnom prismotrom njemačke obavještajne službe, u Italiji su pokretani mnogi procesi protiv scijentološke crkve, a u SAD-u je pokrenuto mnogo istraga zbog gospodarskog kriminala, krađa pa i ubojstava. Mnogi vođe ove "religije" završili su u zatvoru.
Ljudi koji su uvučeni u brainwashing scijentologije, a uspjeli su se izvući pokrenuli su svojvrstan rat na Internetu protiv scijentologije da upozore ljude na pogubne posljedice ulaska u ovakvu "religiju".

Poznati scijentolozi
Spominjao sam Toma Cruisa već, a poznati hollywoodski glumac koji je također scijentolog je i John Travolta.
Tom Cruise je došao u dodir sa scijentologijom preko svoje prve supruge Mimi Rogers. Tamo je kroz scijentološki "self-help", odnosno kroz scijentološku psihoterapiju Tom pobjedio disleksiju. Od tada je čvrsti sljedbenik i zagovornik scijentologije.
Hollywoodski glumci su propagandni aprat preko kojih scijentologija djeluje. Svojim velikim utjecajem, guraju karijere ovih glumaca, a ovi zauzvrat rade kao propagandni strojevi ove velike prevare.

Apsurdi scijentologije
Jedan od simbola scijentologije je i tzv. "scijentološki križ". Križ je simbol kršćanstva - muke, smrti i uskrsnuća Kristova. Scijentologija nema nikakve veze s kršćanstvom, jedina veza s Kristom je ta da je to lažna slika (sjetite se 3D kina sa tisućama milijardi duša koje gledaju danima zbunjujući fim). Zašto križ? Scijentološki križ ima osam krakova koje prikazuju osam dinamika (?!).
Moje mišljenje je da je taj križ samo jedan od sceamova scijentologije da bi se tom ikonografijom približila svojoj religijskoj strani.
Na službenoj stranici scijentološke crkve pozivaju se ljudi na "sunday service", odnosno nedjeljno Bogoslužje.
Ali što se slavi na tom Bogoslužju? Xenovo zatočeništvo?

Scijentologija i psihijatrija
U scijentologiji postoji grupa koja je anti-psihijatrijski nastrojena. Po njima psihijatrija je pogubna naspram psihologije, u toj mjeri da psihijatriju optužuju za Prvi Svjetski Rat, uspon Hitlera i Staljina, napade 11.9., rat u Bosni i na Kosovu...

Scijentološka crkva u Hrvata
U Hrvatskoj je scijentološka crkva priznata kao dobrotvorna vjerska organizacija (http://www.smi.org/address/croatia.html).
Postoje li sljedbenici scijentološke crkve u RH, i koliki im je broj nepoznato mi je.

To je otprilike ukratko o scijentologiji.
O ovom fenomenu na Internetu postoji mnogo informacija, pa tako preporučam:
Wikipedija eng
Službene stranice
Scijentološke laži
Operation Clameback

Post je objavljen 15.08.2007. u 15:12 sati.

copy/paste sa http://www.blog.hr/print/?id=1623022093

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 06, 2007 11:31 am 
Član foruma

je ko gledao south park epizodu sa sijentolozima?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 06, 2007 1:19 pm 
Početnik

Anonimus je napisao/la:
je ko gledao south park epizodu sa sijentolozima?

HAHA gledao sam najjaci je bio tom cruise sto se krije u ormaru

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 19, 2007 7:18 pm 
Član foruma

Pa kada mu se i ostala sijento-ekipa pridruži, al dobro su prikazali u kratkome filmiću u šta vjeruju,malo je izkarikirano al je ok.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon okt 01, 2007 1:40 am 
Član foruma

slika

The Markabian attempts to control Scientology and Dianetics are well covered in Omar Garrison's books, "Dirty Tricks", and "The Hidden Story of Scientology" and in Sector Operations Bulletin No 12 "Models and Scenarios".

Although the top management of the Church of Scientology was taken over by the Markabian "Operation Ramrod" in 1981, the thousands of Loyal Scientologists (Loyal to L. Ron Hubbard and his Planetary Civilizing Project) who left or were purged from the Church, quickly set up "Free Zone" Scientology and Dianetics.

:twisted: :twisted: :twisted: :roll: 8) :D :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet nov 01, 2007 12:01 am 
Početnik

http://www.cs.cmu.edu/~dst/Secrets/TR/critique.html

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 11, 2007 2:12 pm 
Član foruma

D. Plečko ih je proučavao i tvrdi da mu je neki visoko pozicionirani pripadnik rekao da se na 7 nivou(ah te piramidalne strukture..:))uči da je "..Isus Krist implatant ubačen u kolektivnu svijest.."

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jun 28, 2008 6:00 pm 
Član foruma

Citat:
Scijentologija je u suštini način da se od sljedbenika, odnosno žrtava izvuku što veće količine novca.
Kako?

Ovo je moguce. Ali sta nama kao nekim ljudima koji samo mozemo videti delice cele price
predstavlja Scientologija? Dali je Scientologija sustina cega?

Dali je to grupa ljudi, ili sekta, ili sistem, ili tehnike, ili metode?

Ovo pitam i kazem, zato sto znam da tehnike za oslobadjanje ljudskog uma, koje
se moze nauciti iz DIjanetike i Scientologije "debelo" funkionisu, i vrlo su precizne,
i mocne tehnike.

Nije bitno ko pise i propoveda, nego sta pise i propoveda. Vrlo mi je jasno da ono
sto se uci u Dijanetici i Scientoloskim knjigama je ispravno. :)

Citat:
Scijentolozi naime koriste opasno psihoterapiju koja u suštini radi po principu brainwashinga.
Dakle sljedebenicima-početnicima se kroz psihoterpaiju radi na oslabljivanju uma,
razuma kada um iz racionalnog prelazi u iracionalno stanje.

Sorry, ali moram reci da je ovo dezinformacija. Desava se suprotno.
Sad neznam sta radi celokupan njihov sistem, ali tehnike za koje ja znam
su sasvim u redu, i oslobadjaju um od svega iracionalnog.

Citat:
Zašto križ? Scijentološki križ ima osam krakova koje prikazuju osam dinamika (?!).

Osam dinamika su takodje vrlo lepa podela, poticaja opstanka existencije,
i dinamika evolucije. Kriz manje vise, nije bitan, i jos ga nisam nigde video
ni u jednoj Hubbardovoj literaturi.

Citat:
To je otprilike ukratko o scijentologiji.
O ovom fenomenu na Internetu postoji mnogo informacija, pa tako preporučam:
Wikipedija eng
Službene stranice
Scijentološke laži
Operation Clameback

Ovi svi sajtovi ne kazu srz istine, nego izvrcu ucenja i ono bitno iz Scientologije
samo da bi zavarali mase.

Ovde ima vise igraca. A uvidjam da se nesto ovako dogadja.

Posto je Dijanetika jako precizna i kvalitetna nauka, neko je morao da se umesa
u to, i da nacini devijacije, traceve, i lazne informacije, kako bi oni koji se zanimaju
za to, bili skrenuti sa puta.

Ukucao sam u Google rec "Dianetics" i sta sam uvideo, da medju prvih 30
stranica oko 20 su njih oni koji govore protiv Scientologije i Dijanetike,
i nude nekakve lazne, polu, i dez - informacije.

Zasto to sad? Cemu ?

Samo zato sto te tehnike funkcionisu, i nekome ne odgovara da se to primenjuje
globalno. Dali Illuminati ili neko drugi...

Ovde sam napisao temu, "Funkcionisanje uma iz vise perspektivi",
u toj temi je opisan bazicni princip kako funkcionise ljudski um.

Pa zar bi Illuminati tek tako dozvolili da im Hubbard svojim naukama rusi sve
taktike manipulacije? I da se sazna kako se programira?

Jok, oni dopuste da se propagira Dijanetika, ali istovremeno puste u opticaj
tri put vise dezinformacija koje bi ciljali na to da okarakterisu
Dijanetiku kao pseudo-znanost.

Cudi me veoma me cudi, kada vidim da neki jako intiligentni i razumni ljudi kada im
spomenem Dijanetiku, jednostavno je odbijaju kao pseudo-znanost,
bez mnogo analiziranja. Samo zato sto su na Googleu i Wikipediji procitali jednu do
druge dezinformacije..

:)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 29, 2008 4:38 pm 
Član foruma

iz pouzdanih izvora znam,da je scientologija izravno produktina od reptila....na sve nacine nas pokusavaju odvuc od istinskog...strasno

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 29, 2008 9:03 pm 
Član foruma

Pojasni molim te, Dario. :)

Koji izvori? Na koji nacin? Kojim tehnikama?

Jer ocigledno tu ima kontradikcija. Neko zavarava to je jasno, ali neka ucenja Scient, i Dijanetike
su vrlo tacna i precizna, ne mogu nikad da to negiram. Izvor, ne da je pouzdan vec savrsen.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 29, 2008 10:01 pm 
Član foruma

Almsivi je napisao/la:
Pojasni molim te, Dario. :)

Koji izvori? Na koji nacin? Kojim tehnikama?

Jer ocigledno tu ima kontradikcija. Neko zavarava to je jasno, ali neka ucenja Scient, i Dijanetike
su vrlo tacna i precizna, ne mogu nikad da to negiram. Izvor, ne da je pouzdan vec savrsen.

po cemu si ti siguran da su ta ucenja tocna?mozda su ih gusteri izmanipulirali da mislimo da su tocna...oci treba drzati sirom otvorene...;) a ovome cu pisati kasnije,sad nemam vremena....poz

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 29, 2008 10:53 pm 
Član foruma

Ako nije problem zamolio bih moderatore da naziv topika preimenuju iz Sajentologija ( scientologija ) u Sajenetološka ( scientološka ) crkva ( kad je već topik na podforumu manipulacija ljudskih bića :mrgreen: ).

Hvala. :D :mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 30, 2008 12:33 pm 
Član foruma

Vrlo jednostavno.

Prvo proucivsi osnovnu knjigu Dijanetike. I onda uporedjivanje stvarnog sveta sa onim sto sam tamo nacitao.

Takodje, moja dva brata su jedno vreme auditirali jedno drugo, i uspesno redukovali engrame normalnom
Dijanetickom tehnikom, ali su stali sa terapijom, jer je brat psihicki iscrpljen, i vrlo moguce da su mu kojesta radili
u detinjstvu pa zgob toga ima psihicke probleme. A, i zato sto nemamo igde tihog i mirnog prostora, gde bi se moglo
auditirati na miru. Jer jednom kada osoba udje u engram i poce ga prozivljavati, ona prozivljava sve ono sto se tada
desilo za vreme tog dogadjaja traume, znaci place, vristi, moli, dere se... i ko god cuje to pomislice da smo luda kuca. ;)

Treba mirno mesto negde, i dobro izolovana soba.

Takodje, mladji brat moze bilo kada da udje u engram, znaci vrati se u secanju u njega i udje u njega pa ga pocne
prozivljavati. Samo je za ovaj proces obavezan auditor, i naravno, dobro izolovana soba. ;)

Ja licno sam vrlo nesposoban po tom pitanju, stidljiv sam, i neki engrami mi tesko dozvoljavaju da brckam
po toj memoriji trauma, i nesvesnih trenutaka... ali svaki led se da probiti kad se ulozi truda. :)

Pisi Dario, zanima me zasto mislis da je to od Reptila.

Jer Reptili (banda, i Illuminati) koriste obrnuti proces Dijanetike, oni ne redukuju negativan naboj boli i bolne emocije,
nego ih stvaraju - kod osoba koje odaberu za programiranje... Stvaraju nove traume i engrame...

slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 30, 2008 3:58 pm 
Član foruma

Dakle, osnivac scientologije je americki pisac i avanturist L. Ron Hubbard, koji je mladost proveo putujuci svijetom i upoznajuci se s raznim religijama i svjetonazorima. Kao mlad covjek nes ga je roknulo u glavu,neki smak svijesti trenutni rekao bih i onda je isao kod psihijatra jer covjek nije bio odvise normalan,te se poceo zanimat za ljudski mozak nakon toga...50ih godina izdaje knjigu Dianetika, u kojoj pise o tome kako postoje analiticki i reaktivni um,Analiticki um apsolutno je racionalan, dok je reaktivni um pun trauma iz proslosti, tzv. engrama, kojih se covjek mora rijesiti ako zeli poceti s duhovnim razvojem, vrlo bitno je rec da scientologija u pocetku uopce nije imala cilj bit sekta ili crkva,nego samo psihoterapeutska skola,no kad je gospon Hubbard skuzio da mora placat porez,veli on ma malo sutra,osnovat cu ja crvku da neplacam porez... U startu, odredjuju kako su im ciljevi borba protiv psihijatara, porezne sluzbe i pridobivanje sto veceg broja ljudi u svoju crkvu. U tome se sluze svim sredstvima. Clanstvo im raste, a status u crkvi vise se ne dobiva samo zaslugama, nego i iznosom koji clan poklanja crkvi (npr. milijun dolara donacije kupuje dosta visoki rang). Zato je Scientoloska crkva danas jedna od najbogatijih sekti na svijetu....oh cistog li sistema! nije dosta? cekaj dalje.....O kakvoj je sekti rijec najbolje vam govori i cinjenica da njezini clanovi potpisuju ugovor na milijardu godina pri ulasku, kao i cinjenica da u temeljnom dokumentu sekte stoji "cilj je da svi stanovnici svijeta postanu scientolozi". Takodjer, zanimljivo je i to da je sekta zabranjena u inace liberalnoj Njemackoj nakon nekoliko jako ruznih skandala i slucajeva u kojima su clanovi sekte progonili neke bivse clanove i prijetili im smrcu (hmm jesu ono reptili rekli da im je cilj da se ljudi medjusobno ubijaju ?) cekaj cekaj ima jos...znate li pogotovo ti Almsivi da je sjediste te sekte luksuzna jahta koja kruzi svijetom,ima 400 clanova posade, i svi su iznimno bogati..Osim metafizickih teorija i nekih psihoterapeutskih metoda, bave se i tretmanom ovisnika stvarajuci zajednice poput "Narconona". Takve zajednice u pravilu ne uspijevaju izlijeciti ovisnike, vec im ispiru mozak i pretvaraju ih u nove sektase. Koliko su cista i razumna sekta dosta govori i cinjenica da Hubbarda smatraju "najboljim prijateljem covjecansta u povijesti"
moglo bi se reci da ga smatraju nekom vrstom bozanstva na Zemlji.
Izuzetno su prodorni i agresivni, a buduci da su uvjereni kako su samo oni racionalni, a ostatak svijeta nije, pokusavaju zapravo potciniti ostatak svijeta. Radi se o nekoj vrsti religijsko-intelektualnog nacizma, buduci da se sve osobe koje nisu "clear" smatraju manje vrijednima.....ima toga jos samo neda mi se pisat,mislim da je okvirno i ovo dosta da shvatite o kakvim se bolesnicima radi...samo da znas ....almsivi i ostali,koliko je ta sekta vjerodostojna ,kad su im ucenja uzeta iz islama,krscanstva,budizma hinduizma,zidovstva....plagijat cisti....al eto...kako tko voli...pozzdrav..

pozz i hvala Nathainelu od kojeg sam naucio stvari o scientologiji..

ps.Amasivi (oprosti za spominjane tvog nicka u tekstu..al ti si trazio da ti objasnim pa sam te spoemuo)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 30, 2008 7:16 pm 
Član foruma

_Dario_ je napisao/la:

:mrgreen: =D> Bravo Dario , sjedi jedan. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 30, 2008 7:38 pm 
Član foruma

spyro je napisao/la:
_Dario_ je napisao/la:

:mrgreen: =D> Bravo Dario , sjedi jedan. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :D

boli istina a? bez obzira na izovr... :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 30, 2008 7:53 pm 
Član foruma

_Dario_ je napisao/la:
spyro je napisao/la:
_Dario_ je napisao/la:

boli istina a? bez obzira na izovr... :wink:

Meni su rekli da je _Dario_ jako zao tip.

Hebi ga štaš , tako kaže izvor. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jul 01, 2008 10:24 am 
Administrator

Tokom cijele naše istorije 4D OPS sile koriste jedan te isti recept ili princip (sa različitim nijansama) za ‘upload’ mentalnih programa u našu realnost a mi iz nekih razloga nismo u stanju da shvatimo tu dinamiku, mada je ona prilično vidljiva (možda zato što smo neke od tih programa već sami progutali?!). Tako je Mojsije doživjeo nešto što bi se današnjim riječnikom interpretiralo kao “bliski susret treće vrste”, prilikom čega mu je uručen program kojeg su kasnije dotjerali i pojasnili levitski sveštenici i neki drugi, vjerovatno uz asistenciju istih sila. Muhamedu se javio jedan od ‘izaslanika’ onih odozgo i iskoristio ga kao vozilo za prijem i prenos jednog drugog programa, Jozefu Smith-u na sličan način iste sile plasiraju treći program; i tako do daljnjeg, preko Hubbarda, pa sve do Vladimira Megrea i “njegovog” programa Anastazija.

Nadalje, mi između svih tih programa pokušavamo ustanoviti koji je istinit, ukoliko već nismo progutali neki od njih tj. postali ubijeđeni da je upravo onaj u kojeg mi vjerujemo jedini ispravan. Ono što bi trebalo biti jasno, to je da - nijedan od njih nije istinit, dok istovremeno u svakom ima ponešto istine!

Suština cijele manipulacije je u tome da se čovjeka pretvori u SLJEDBENIKA neke određene individue ili dogme/programa ili jednostavno, da ga se programira na određeni način. Svaki od tih programa sadrži i određenu dozu istine koja služi samo kao mamac, da se progutaju laži koje su upakovane zajedno s njom. Tako se čovjek pretvara u “bateriju”, kao što je to predstavljeno u članku Ekonomija energije:

http://www.galaksija.com/metafizika/eko ... ergije.htm

Sa sajentologijom je isti slučaj. Na primjer, čini se da je tačno to da su neki problemi koje čovjek ima u svom životu posljedice tzv. ‘engrama’ tj. negativnih iskustava ili ‘rezidualnih emocija’ iz sadašnjeg ili prošlih života, kako je to R. Hubbard iznjeo u Dijanetici. On je tu naveo i neke metode oslobađanja od njih (“auditing”), međutim, uz pomoć klasične regresivne terapije postižu se slični rezultati.

Hubbard, koji je inače poznat po izreci “ako čovjek hoće da dođe do milion dolara, najlakši način za to je da osnuje svoju vlastitu religiju”, tako je sa dijanetike (“moderne nauke o mentalnom zdravlju”) prešao na sajentologiju, dodajući svemu neke nove aspekte što se kasnije pretvorilo u religiju.

Tako on u knjizi Have You Lived Before This Life, “pojašnjava” i teoriju o reinkarnaciji prema kojoj čovjekova duša (Thetan) nakon smrti automatski prelazi u drugo tijelo, te tako sa sobom nosi i ‘engrame’. Nakon toga je razvijen i biznis oslobađanja od engrama, te prebacivanja čovjeka u tzv. “clear (čist)-modalitet“.

Nakon toga je za tzv. “thetan-operativce” razvijena skala od nekih 15 levela/nivoa. Tu se “istina” distribuira odozgo u dozama koje su ovisne o postignutom nivou/levelu “thetan-operativca”. Prema američkom cjenovniku njihovih usluga, da bi postigao 8-i nivo (što je navodno najviši nivo koji je do sada postignut), “thetan-operativac” mora platiti otprilike nekih 300 hiljada dolara. Dakle, koliko para – toliko muzike.

Sajentolozi imaju jedan autoritaran sistem kontrole svojih članova (kao sto je slučaj sa većinom kultova). Članarine su prilično visoke, dok disidente i kritičare izlažu raznim vrstama pritiska, prijetnji, uznemiravanja itd.

Poštena Igra (Fair Game)

Ovdje se radi o jednoj specifičnoj doktrini ponašanja prema svima onima koji se suprostavljaju sajentologiji, tj. njihovim neprijateljima i koju je lično razvio Ron Hubbard:

Neprijatelj — “supresivna osoba” (“SP Order"). Poštena Igra. Može joj biti oduzeta imovina ili nanesene ozljede na bilo koji način od strane nekog sajentološkog pripadnika za šta on neće snositi konsekvence. Neprijatelja se može nasamariti, prevariti, tužiti sudu ili uništiti. (Ovdje pojam ‘supresivna osoba’ podrazumijeva sve one koji kritikuju ovaj kult.)

Jedan od poznatijih primjera primjene doktrine “Poštene igre” bio je slučaj sa novinarkom Paulette Cooper. Cooper je napisala jedan članak 1970. godine u kome je kritikovala sajentološku crkvu a kasnije je napisala i knjigu the Scandal of Scientology, gdje je osudila neke od aktivnosti pripadnika te crkve, uključujući i finansijsku ekspoloataciju njenih članova, autorativnu sektašku strukturu i primjenu nasilnih metoda nad njenim pripadnicima od strane jedne njene elitne grupe, poznate kao ‘the Sea Org’.

Kao odgovor na to, crkva je počela sa serijom vješto ko-ordiniranih napada na tu novinarku s ciljem da je toliko izlude, kako bi ona na kraju završila u nekoj ustanovi za mentalno poremećene. To je podrazumijevalo ranorazne vrste uznemiravanja, anonimne telefonske pozive, prijetnje smrću, ucjene, pa čak i nekoliko pokušaja fizičke likvidacije. Nakon toga se prešlo na tzv. operaciju ‘Freakout’, u sklopu koje su u njeno ime bile upućivane prijetnje nekim stranim konzulatima, predsjednicima država, članovima vlada itd.

Operacija Snjeguljica

Ovdje se radi o jednoj operaciji sajentologa u sklopu koje su se trebali infiltrirati u institucije američke vlade a isto tako i doći u posjed svih vladinih dokumenata koji sadrže informacije o njihovoj crkvi a posebno o Hubbardu. Čini se da je taj pokušaj infiltracije vlade bio osujećen, međutim, sajentolozi su nastavili sa infiltracijom u upravne strukture nekih gradova kao što je npr. Clearwater u Floridi, u sklopu operacije “Project Normandy”. (Međutim, to nije ništa posebno čudno kad su sekte u pitanju. Na primjer, poznato je to da Mormoni već odavno potpuno kontrolišu Salt Lake City.)

Operacijom Snjeguljica, rukovodilo je jedno specijalno odjeljenje sajentološke crkve, “Guardian's Office”. FBI je nakon racije nekih njihovih ureda na osnovu zapljenjenog materijala zatvorio nekoliko ključnih članova te organizacije. U tom materijalu bile su prisutni i planovi napada na određene pojedince, kao što je bio slučaj sa novinarkom Paulette Cooper. Nakon tog slučaja, odjeljenje GO je promijenilo naziv u Odjeljenje za Specijalne Poslove a pod tim imenom ono je i danas aktivno.

Organizacija “The Sea”

Sea Org je osnovao Hubbard, 1966. godine a bazirao ju je na određenom broju brodova koji su bili locirani na mediteranu. On je samog sebe proglasio “komodorom” a organizaciju je utemeljio na strukturi američke mornarice čiji je on nekada bio pripadnik. Međutim, danas se većina njihovih baza nalazi na kopnu (osim broda ‘the Freewinds’). Od pripadnika ‘Sea Org-a’ se zahtijeva da potpisuju ugovore s organizacijom na milijardu godina, u kojima se obavezuju da će služiti organizaciji kad god se njihov ‘Thetan’ vrati i preuzme kontrolu nad nekim tijelom.

Pripadnici Sea Org-a koji se ogriješe o neka pravila ili ne poštuju standarde sajentološke crkve, mogu biti upućeni na “rehabilitaciju”. Za te svrhe, crkva ima nekoliko ‘radnih logora’ koji prema svjedočenjima nekih “rehabilitanata” uveliko podsjećaju na ruske gulage. Jedan od bivših logoraša je to opisao ovako:

Citat:
U suštini, tu se radi o zatvorima gdje su smješteni oni koji se smatraju ‘neproduktivnima’, koji su na neki način opasni po organizaciju ili su namjeravali da je napuste. “Vaspitanicima” se zabranjuje da međusobno komuniciraju a dozvoljeno im je da jedu samo ono što ostane iza vaspitača, koje moraju da oslovljavaju sa “Sir”.(…)

Navodno, uslovi u “institucijama za prevaspitavanje” koje su locirane na zemlji su nešto bolji od onih koji vladaju na brodovima. Pripadnici Sea Org-a takođe opslužuju i tzv. “Celebrity Centre”, gdje se okuplja njihova elita tj. poznate sajentološke zvijezde (kao npr. Tom Cruise & co.).

Priča o Xenu

Ova priča je normalno rezervisana samo za one ‘Thetan-operativce’ koji dostignu 3-ći level u svom (sajentloškom) duhovnom razvoju. (Naravno, S. Swerdlow nije jedini koji barata sa “istorijom galaksije”.) Sajentološka priča o Xenu kaže da je prije 75 milona godina, diktator Xenu bio vladar Galaktičke Konfederacije, što je jedan savez planeta čiji je član tada bila i naša planeta zemlja, koja je doduše tada bila poznata pod imenom Teegeeack. Xenu je uz pomoć psihijatara i uz ispriku da se radi o poreskoj inspekciji skupio dosta ‘vanzemaljaca’ s tih drugih planeta i ukrcao ih na inter-planetarne letjelice koje su bile replika aviona tipa Douglas DC-8, s tim što su ovi mogli da lete kroz svemir. Onda ih je dovezao na planetu Teegeeack, gdje ih je raspodijelio oko nekoliko vulkana. Onda ih je sve pobio tako što je u vulkane postavio nuklearne bombe i aktivirao ih. Duše tih ubijenih vanzemaljaca (Thetani) su onda bile zarobljene a mozak im je bio ispran. One su bile implantirane lažnim informacijama kao što su one koje stižu iz svih drugih religija na ovom svijetu a uz to i nekim drugim konceptima. Onda su se hiljade tih Thetana okupile zajedno i formirale “Tijelo Thetana”, koje se zakačilo za tada primitivna ljudska bića, te je od tada, pa sve do danas, ono bilo istinski uzrok svih naših problema na ovoj planeti, od depresije, pa do boleština i ratova.

Ovo naravno nije nikakva šala; to je ono u šta oni - STVARNO VJERUJU!

http://www.indymedia.org.uk/en/2008/02/391429.html

Naravno, moramo imati na umu činjenicu da je svaka današnja religija jedan bivši kult a svaki današnji kult je potencijalna religija. Isto tako, ukoliko se neko danas na neki način zamjeri sajentolozima, može loše da prođe isto kao i onaj koji je uvrijedio proroka Muhameda. Princip je isti – a sve ostalo su nijanse. Ti mentalni programi koliko god da su međusobno različiti, imaju prilično slične “zaštitne mehanizme”. Mentalni program pretvara čovjeka u bio-robota a onda ga on kao bio-robot štiti i širi dalje, inficirajući njime koga kod može.

Pozdrav

Vrh

Naslov: Scientology
PostPostano: uto apr 07, 2009 10:43 pm 
Hm... ste vidjeli ovo

http://www.youtube.com/churchofscientology

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.