Sada je: uto apr 24, 2018 11:46 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Otelotvoreni bol
PostPostano: čet jul 06, 2017 10:18 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto jul 04, 2017 10:42 pm
Postovi: 86
"Nagomilani bol predstavlja negativno energetsko polje koje okupira vaše telo I vaš um.
…otelotvoreni emocionalni bol: pritajeni I aktivni.

Bol se hrani jedino bolom. Bol se ne može hraniti radošću.
...
Otelotvoreni bol želi da preživi, baš kao I svaki drugi živi entitet, a može da preživi jedino ako vas navede da se nesvesno poistovetite sa njim.
...
Otelotvoreni bol vam se možda može činiti nalik opasnom čudovištu u koje ne smete ni da pogledate, ali ja vas uveravam da je to slabašna utvara koja ne može da nadvlada moć vašeg prisustva.
...
Onog trenutka kada ga uočite, osetite njegovo energetsko polje unutar vas I obratite pažnju na njega, time će identifikacija biti prekinuta. Viša dimenzija svesti će stupiti na scenu. Ja je nazivam prisustvo. Vi sada postajete svedok ili posmatrač otelotvorenog bola. To znači da on više ne može da vas koristi pretvarajući se da je isto što I vi I da više ne može da se obnavlja kroz vas. Pronašli ste svoju najdublju snagu. Dosegli ste moć sadašnjeg trenutka.

...Sveti Pavle “Sve se pokazuje kada je izneto na svetlost i sve ono što je izneto na svetlost i samo postaje svetlost.”
Baš kao što se ne možete boriti protiv tame, tako se ne možete boriti ni protiv otelotvorenog bola. Pokušaj da se to učini će stvoriti unutrašnji konflikt I samim time dodatni bol. Dovoljno je posmatrati ga. Posmatranje bola sa sobom nosi I prihvatanje bola kao dela onoga što u tom trenutku jeste.

Kada postoji ljutnja, ispod nje se uvek nalazi bol. Ili kada nastupe mračna raspoloženja I vi upadnete u negativni tok misli, razmišljajući o tome kako je vaš život grozan, vaše razmišljanje je postalo poravnato sa otelotvorenim bolom I postali ste nesvesni I podložni njegovom napadu. To podrazumeva potpuno odsustvo posmatrača.

Neprekidna svesna pažnja raskida vezu između otelotvorenog bola I vaših misaonih procesa I na scenu dovodi proces preobražaja. To je kao da sam bol postaje gorivo za plamen vaše svesti, plamen koji usled toga snažnije gori. Ovo predstavlja ezoterični smisao drevne umetnosti alhemije: pretvaranje neplemenitih metala u zlato, patnje u svest.

Usmerite pažnju na to osećanje u vama. Spoznajte da je to otelotvoreni bol. Prihvatite da on postoji. Nemojte misliti o njemu – nemojte dozvoliti da se osećanje pretvori u razmišljanje. Nemojte da sudite ili analizirate. Nemojte od njega da stvarate sopstveni identitet. Ostanite prisutni I nastavite da nadzirete ono što se događa u vama. Postanite svesni ne samo emocionalnog bola već I “onoga koji nadzire”, tihog posmatrača. To predstavlja moć Sadašnjeg trenutka, moć vašeg ličnog svesnog prisustva. A onda pogledajte šta se dešava.

Ako ste u stanju da u tom periodu ostanete pripravni I prisutni I da posmatrate sve što osećate u sebi a da to ne preuzme kontrolu nad vama, onda se otvara mogućnost za najsnažniju duhovnu praksu I brzi preobražaj sveg bola iz prošlosti postaje moguć.”


"Moć sadašnjeg trenutka", Ekart Tol - neke rečenice izdvojene iz te knjige , koje govore o otelotvorenom bolu .


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Otelotvoreni bol
PostPostano: čet jul 06, 2017 10:19 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto jul 04, 2017 10:42 pm
Postovi: 86
Kažu da je Buda ovo izgovorio nakon svog duhovnog probuđenja:

„Graditelju, sada si primijećen!
Više me nećeš kućiti!
Sve su ti grede slomljene, pokoleban ti je stožer.
Duh posta nepokolebiv, dosegnut je kraj stremljenja.“

mene asocira kao da je primetio taj "otelotvoreni bol", ali ne znam.
u svakom slučaju mi je zanimljiva ova priča.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Otelotvoreni bol
PostPostano: čet jul 06, 2017 10:20 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto jul 04, 2017 10:42 pm
Postovi: 86
K.G. Jung: "Senka je podređeni deo ličnosti; zbir svih onih ličnih i kolektivnih elemenata kojima se, usled njihove nespojivosti sa odabranim svesnim stavom, ne dozvoljava izražavanje u životu i koji se zbog toga u nesvesnom spajaju u jednu relativno autonomnu "otcepljenu ličnost" sa suprotnim težnjama. Senka se u odnosu na svest ponaša kompenzatorno; odatle njeni učinci mogu biti isto toliko pozitivni koliko i negativni. U snovima, figura senke je uvek istog pola kao i sam snevač."

...

"Šta će biti s čovekom koji od straha pobegne?”
“Ništa mu neće biti osim što nikada neće naučiti to što treba. Nikad neće postati čovek od znanja. Biće, možda, siledžija ili bezopasan, uplašen čovek; u svakom slučaju, biće poražen. Njegov prvi neprijatelj dokrajčiće njegove želje.”
“A šta on može učiniti da savlada strah?”
“Odgovor je sasvim prost. Ne sme da pobegne. Mora da odoli strahu i mora uprkos njemu da načini sledeći korak u učenju, pa posle još jedan. Mora biti pun straha, ali ne sme da stane. To je pravilo.
A doći će čas kad će njegov prvi neprijatelj uzmaći. Čovek počne da stiče samopouzdanje. Namera mu postaje čvršća. Učenje više nije zadatak koji mu zadaje strah. Kad kucne taj radosni čas, čovek može bez oklevanja reći da je savladao svog prvog prirodnog neprijatelja."

Castaneda


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Otelotvoreni bol
PostPostano: čet jul 06, 2017 10:21 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto jul 04, 2017 10:42 pm
Postovi: 86
"Kad se odreknete nečega, ostajete zauvek vezani za to. Kad se borite protiv nečega, zauvek ste vezani za to. Sve dok se borimo s nečim, dajemo mu moć. Dajemo mu moć jednaku onoj koju trošimo u toj borbi ... Pokušajte da shvatite pravu vrednost nečega i neće vam biti potrebno da se odričete – jednostavno, samo će vam ispasti iz ruku."

De Melo

...

„Lako je doneti odluku o promeni sedeći mirno u svojoj sobi. Ali čim sretnete nekog konj se ritne. U nama je konj. Konj mora biti promenjen.“

Gurđijev

...

https://www.youtube.com/watch?v=zsbtKKHnUSI


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Otelotvoreni bol
PostPostano: čet jul 06, 2017 10:57 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto jul 04, 2017 10:42 pm
Postovi: 86
to su bila neka moja razmišljanja i povezivanja :occasion5:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz