Sada je: pon mar 19, 2018 5:54 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kurs čuda
PostPostano: čet jul 15, 2010 3:53 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Pozdrav svima!
Nisam dosad čula za ove Kasiopejce pa sam malo citala o tome, što ovdje što na njihovom sajtu. Vidim da u jednoj od sesija "pljuju" :) po Kursu čuda:

P: Želim pitati o "Kursu Čuda" za koji se pretpostavlja da je bio kanaliziran od strane Isusa Krista ili Svetog Duha. Da li je to istina?
O: Ne.
P: Koji je izvor tog kanaliziranja?
O: Varijabilni izvori.
P: Da li su dobri momci?
O: Neki.
P: Dakle, čak i "Kurs Čuda" mora biti uzet s rezervom.
O: Dobra ideja.

Nisam pročitala još čitav materijal Kasiopejaca, (koji na momente zna biti zanimljiv ali mi je većina prilično naporna jer se dosta gubi u ne bitnim stvarima, a često je i nejasan i izgleda da sami ispitivači doprinose tome), tako da sam neke stvari vrlo lako moguće previdjela ili propustila, isto tako, izvinjavam se ako će se neki poštovaoci ovog materjala, kojih čini mi se ima dosta na ovom forumu, naći "popljuvani" :) ovim postom.

Kao student Kursa kojeg praktikujem jedno 4 godine osjetila sam potrebu da nešto kažem u "odbranu" ovog veoma sofisticiranog ali veoma teškog materijala za shvatiti.
Ovo je jako obiman materijal i nemoguće je objasniti ga u jednom postu tako da ću se držati samo osnovne stvari.

Helen Schucman, amerikanka, profesor psihologije po zanimanju je zapisala tekst po diktatu glasa kojeg je čula u glavi u svjesnom stanju (tj. bez transa ili tabli za prizivanje duhova ili sl.) i koji je mogla zaustaviti po želji. Glas je sebe identifikovao kao Isusa Hrista.

Kao duhovni tragaoci, a i članovi današnjeg društva, gdje je izgleda nemoguće razlučiti informaciju od dezinformacije, sigurno ste se pitali da li postoji ikakva istina koja je konačna i važi u svim mogućim i nemogućim dimenzijama, realnostima, svim vremenima i svim svjetovima itd. Odgovor je: postoji (i sastoji se samo od dvije riječi) i svi smo se sretali sa njom u mnogim duhovnim tekstovima, mada ga vjerovatno nismo primjećivali što zbog vlastitog neznanja što iz neznanja onih što su o tome pisali. Zapravo koliko se sjećam ta istina se spominjala tek uzgred, kao lijepa dekoracija ostalog teksta mnogih učenja. Ja nisam naišla da ju je iko stvarno objasnio sve dok nisam pročitala knjigu "The Disappearance of the Universe" od Geryija Renarda, koja se bazira na Kursu i objašnjava ga. Inače knjiga je takođe kanalisana, kako se to kaže.

Kurs čuda je jedino učenje u svijetu danas, bar koliko ja znam, koje je potpuno nedulističko. Hinduistićko učenje zvano Vedanta je takođe u početku bilo sasvim nedulističko ali je vremenom iskrivljeno pogrešnim tumačenjima, što se uostalom desilo i sa Hristovim učenjem prije 2000 godina (a da i ne govorimo o manipulaciji za potrebe raznih pojedinaca i grupa), a isto tako i sa ovim danas tj. Kursom čuda. Što će reći da bi razumio genija moraš i sam biti genije.


Po Kursu dualitet ne postoji, sve je jedno, i cijela i apsolutna istina se može izraziti u dvije riječi:

Bog jeste.

Što znači da sve ostalo nije.
Ako je Bog ljubav onda strah, mržnja nije tj. ne postoji
Ako je Bog svjetlost, tama ne postoji
Ako je Bog vječan i nepromjenljiv onda sve što nije i samo takvo - nije i ne postoji,
ili kao što sam kurs odmah na početku kaže: ...ono što je sveprožimajuće ne može imati suprotnost.

Iz čega proizilazi, već ste sigurno i sami shvatili, da ni svijet/univerzum ne postoji (već je iluzija, san, projekcija uma) što je centralno učenje Kursa. Sigurna sam da ste se susreli već i sa ovom istinom, ali da li vam je iko, ikad, igdje objasnio šta to znači kao i kakvu praktičnu vrijednost to ima u svakodnevno životu?
Kurs vam daje upravo to.
Kurs je iz tog razloga i napisan tj diktiran i sadrži jasnu, konkretnu, preciznu i praktičnu poruku (kad jednom shvatite pojam nedualiteta) koju onda možete primjenjivati u životu za sve što vam život priredi, i dobro i loše. (A, kažu da je napisan kao hologram, svaka rečenica sadrži suštinu cijele knjige)

Ono čemu Kasiopejci (ili oni koji ih ispituju) daju prednosti u svojim sesijama je fizički svijet i dešavanja u njemu koja po Kursu su skroz nebitna i postoje jedino za opraštanje (što inače nije klasično opraštanje). Ono što se dešava je u stvari pokušaj ega da nam odvrati pažnju od suštine tj. istine da nismo tijelo, već Sin Božiji (Sin Božiji je samo jedan, svi mi, čak i Lizziji) zauvijek savršen, vječan, cjelovit, nevin i svet. Tvrditi da je Sin nešto drugo bi bila arogancija, a to je egova omiljena zanimacija.
Hrist jeste bio raspet ali je to bio njegov izbor da bi demonstrirao istinu da nismo tijelo, a pošto je bio van iluzije i nije se više identifikovao sa tijelom, nije mogao ni da pati.
Um oslobođen krivice ne može da pati.

Kurs uči da: Ne treniran um ne može postići ništa a pošto je pogrešna percepcija uma posredni razlog zašto smo u iluziji (inače, prvi čovjek u istoriji koji se zapitao ako je svijet iluzija zbog čega ga percipiramo je bio Hrist) jedini način da se probudimo je mentalni trening uma gdje se sve to i dešava. Ovo je kurs u uzroku a ne u poljedicama. Cilj je um istrenirati da automatski oprašta umjesto da automatski osuđuje, što nije lako i zahtjeva dosta samodiscipline.
Kurs sam tvrdi da nije jedini put ka Bogu već samo najbrži.
A pošto je sve samo san iz kojeg ćemo se svi probuditi prije ili kasnije (to se zapravo već desilo, sada samo vrtimo film) nije potrebno da bilo šta radite, pa ni kurs, da bi se probudili iz sna, ako to ne želite.

Po Kursu ne postoji nikakav napredak u svjesnosti svijeta/univerzuma, tj. ili si van iluzije ili nisi. To je još jedan trik ega da odvrati pažnju od bitnog tako što nam daje lažnu nadu da postoji napredak ka boljem koji je uvijek negdje u budućnosti, umjesto da se posvetimo onome što možemo da uradimo sada. Ego se užasno boji sadašnjosti i nikad ne boravi tu. U svijetu dualnosti nema napretka ka samo jednom polaritetu, dobro i loše, i ostale suprotnosti uvijek dolaze u paketu. Jin i Jang.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pet jul 16, 2010 2:57 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
A sad kratko o Geryiju Renardu, i njegovim knjigama:

Gery Renard, profesionalni muzičar po zanimanju, duhovni tragaoc, protivnik organizovanih religija koji je često je u svojim molitvama Hristu pominjao da bi volio da ima mogućnost da uči direktno od njega. Oko Bižića 1992. je meditirao u svojoj dnevnoj sobi i odlutavši mislima otvorio oči i ugledao dvoje ljudi na svom kauču, ženu i muškarca. Prestavili su se kao Pursa i Arten.

Pojavljivali su se od decembra 1992 do decembra 2001. i iz tih "sesija" nastala je knjiga "The Disappearance of the Universe" (DU, u daljem tekstu) i tokom 18 pojaljivanja upoznali su Geryja sa Kursom čuda, njegovim značenjem i primjenom i jasno odgovorili na sva Geryijeva pitanja, od smisla života do seksa. U samom podnaslovu knjige piše: Izravan ragovor o iluzijama, prošlim životima, religiji, seksu, politici, i čudima opraštanja.
Poslije pauze od nekoliko godina Pursa i Arten se ponovo pojavljuju i iz tog perioda nastaje "Your Immortal Reality" (YIR).

Knjige su jako zanimljive (i veoma smiješne zbog Geryijevog humora) čak i ako i nemate metafizička interesovanja, pa tako Pursa i Arten otkrivaju: da su u jednom od prošlih života bili Hristovi učenici tj. apostoli (Toma i Tadej), a javljaju se Geryiju u tijelima svog zadnjeg života, iz naše budućnosti. :shock: , o famoznoj 2012, o terorističkom napadu nuklearnom bombom u skoroj budućnosti, napretku nauke, Hristu, porjeklu života na Zemlji, Šekspiru, čudesnim iscjeljenjima, čak se igraju sa vremenom i prostorom i teleportiraju (jel' to prava riječ?) Geryija u drugi grad, razvlače vrijeme i prebacuju ga u blisku budućnost.
Inače, na kraju knjige se dešava jedan neočekivan preokret, neću otkrivati o čemu se radi, u slučeju da neko počne čitati knjigu.

Ako ste na ti sa engleskim na Geryijevom sajtu možete pročitati odlomke iz prve knjige:
http://www.garyrenard.com/Preview.htm
a ovdje je cijela knjiga Kurs Čuda:
http://courseinmiracles.com/

U daljim postovima ću se osvrnuti na razne osobine iluzije koju nazivamo život tako da Kurs govori (možete me zvati kursadžija :lol: ) a Arten i Pursa objašnjavaju, a ako budem baš vrijedna možda i prevedem prvu glavu DUa.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sub jul 17, 2010 3:11 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet aug 31, 2007 4:51 pm
Postovi: 1353
Lokacija: Međimurje
mu shin je napisao/la:
Pozdrav svima!
Nisam dosad čula za ove Kasiopejce pa sam malo citala o tome, što ovdje što na njihovom sajtu. Vidim da u jednoj od sesija "pljuju" :) po Kursu čuda:

P: Želim pitati o "Kursu Čuda" za koji se pretpostavlja da je bio kanaliziran od strane Isusa Krista ili Svetog Duha. Da li je to istina?
O: Ne.
P: Koji je izvor tog kanaliziranja?
O: Varijabilni izvori.
P: Da li su dobri momci?
O: Neki.
P: Dakle, čak i "Kurs Čuda" mora biti uzet s rezervom.
O: Dobra ideja.
Nisam pročitala još čitav materijal Kasiopejaca,..

Pozdrav mu shin.
Čini se da si zaista malo čitala "o tome" ,jer da si ipak malo više pročitala,shvatila bi da Kasiopejci na takav način govore i o "njihovim" transkriptama.Ovo nije pljuvanje već poticanje pojedinca na preispitivanje,kako izvora tako i samog seba da bi se došlo do neke čim šire slike.

_________________
Ono sto vi radite, ne mora reflektirati ono što vi osjećate.
http://www.youtube.com/user/vrkolos
http://www.box.net/shared/mis7x4u60n


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: ned jul 18, 2010 1:33 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Pozdrav kolos!
OK, primljeno k znanju.
:)

Za ovaj post ću pustiti Artena i Pursi da predstave Kurs Čuda:

Prije ovog dijela se spominje, citira i objašnjava Jevanđelje po Tomi koje je otkriveno u Nag Hamadiju, a onda Pursa, koja ga je napisala u tom životu, nastavlja:

Mogla bi govoriti o Jevanđelju po Tomi satima, ali neću. Kao što sam rekla, to nije Sveti Gral duhovnosti. Međutim, upravo sada na ovoj zemlji, postoji dokument koji dolazi najbliže moguće izražavanju onoga što J (skraćeno od Jesus - Isus, prim.prev.) želi da kaže. Postoji odličan razlog za to. Zato što ga je on govorio, riječ po riječ, osobi kojoj je trebalo 7 godina života da ga zapiše. U njemu nema mišljenja nikog drugog do J-a. Nije editovano da bi odgovaralo nekoj religiji, niti promjenjeno da bi odgovaralo bilo kojoj publici. Finalno editovanje je urađeno od J-a kroz ovu ženu. Za razliku od Jevanđelja po Tomi , ovo je potpuni prikaz, a isto tako i sveobuhvatan trening. Nije smišljen da bude priručnik za religiju ili kodeks moralnog ponašanja. To je sistem mišljenja koji predlaže da ako se pobrineš za um, sve ostalo će ići samo od sebe.
Srećom, ovo učenje, zanano kao Kurs čuda, nije dizajnirano da stvori još jednu organizaciju opsjednutu da promjeni svijet snova umjesto uma sanjača. To je samostalno učenje, jedan na jedan metamorfoza u Hrista koja se dešava na nivou uma između tebe i J-a, ili tebe i Svetog Duha, ako ti je draže tako. Poslužiće i jedno i drugo. Ovo te stavlja u mnogo sretniju poziciju gdje možeš mnogo više naučiti od Učitelja (master, prim.prev) nego prije 2000 godina - ako si spreman iskoristiti to. A njega zaista treba zvati Učitelj. Mnogi danas sebe nazivaju tako, ali nećeš ih vidjeti da idu okolo i iscjeljuju bolesne i vaskrsavaju mrtve.
--------------
Prije sam ti rekla da ljudi svijeta nikad neće živjeti u miru dok ljudi svijeta ne nađu umutrašnji mir. Unutrašnji mir i istinska snaga su glavni ciljevi Kursa Čuda, ali ima jedinstven način postizanja ovoga unutar tebe. Kao rezultat toga svijet će se promjeniti, ali to nije ono za šta se Kurs zalaže. On se zalaže za tebe. On je dar. Ali isto i izazov.
------------
Ponekad će svijet izgledati kao da se mjenja, to je zato što Kurs barata sa uzrokom svega, ne sa posljedicama. A šta je svijet nego posljedica.
-------------
Djelovi Kursa koji izražavaju nedualnost trebaju biti uzeti doslovno, ali djelovi koji izgledaju kao da izražavaju dualnost treba uzeti kao metaforu. Nema konflikta u tome, ali ne shvatajući, pogešno ćeš pomisliti da Kurs sam sebe pobija. Kao što sam već rekla, sve osim Boga je metafora, na kraju.
----------------
Ovo je duhovni put za čitav život za ljude koji su ozbiljni u namjeri da se oslobode svijeta i odu kući. To ne znači da trebaš uvijek uzimati stvari za ozbiljno. Ako išta, Kurs kaže da se svijet ne može uzeti za ozbiljno.
Gery: U redu. Ali šta ako ne želim samo jedan duhovni put za čitav život sada. Šta ako želim probati i druge stvari?
Arten: Možeš ostati za duhovnim švedskim stolom koliko želiš. Tvoj um ne može biti istrenitan bez bar nešto zalaganja s tvoje strane.
-------------------
Arten:... Kurs se uvijek radi na nivou uma, ne izvan, u svijetu. Odlazak u crkvu, hram, ili bilo kojeg mjesta za obožavanje treba biti viđeno kao društveni fenomen. Neki vid javnog obožavanja je uvijek bio važan dio društva, i jasno je da mnoge današnje religiozne institucije imaju pozitivan uticaj u svojim zajednicama. Ali, tamo gdje ćeš stvarno naći spasenje je tvoj um. Nema ništa po sebi sveto u nekom mjestu ili predmetu. To su samo simboli. Znači, moguće je pripadati bilo kojoj religiji ili organizaciji, ili raditi sve ostalo što inače radiš u životu, a i dalje praktikovati sistem mišljenja Kursa na nivou uma.
Nije potrebno obraćati druge za Kurs, ali svakako možeš reći ljudima o Kursu ako se osjetiš vođenim u tom smijeru. Ali činjenica je da ne moraš. Tvoje otkriće može sasvim ostati tvoja privatna stvar. Na tebi je. Kurs nema apsolutno ništa sa fizičkim svijetom. Još jednom, stvar je u tome kako izabereš da gledaš na svijet.
Gery: Znači, čak i katolici mogu otići na misu u Naša Gospa Velike Patnje (neka crkva, predpostavljam, prim.prev.) i razumjeti u svom umu da J zapravo ne traži nikakvu žrtvu.
Pursa: Da. I ne samo katolici, dragi. Kao što znaš postoje sretni ljudi kao i napaćeni jadnici u svakoj religiji. Pogledaj kako neki Hindusi biraju da pate u svom obožavanju Boga (izbodu se kukama i koječim,ako se varam, prim.prev.). Čak i sretni članovi raznih religija pate kad tad. To je ugrađeno u podsvjesni sistem mišljenja. Zato hrišćani žele vjerovati da je J patio i umro za njihove grijehe. Sječaš se one lijepe žene, baptistkinje, koja ti je rekla da nikad nećeš proći kroz vrata Neba dok ne budeš imao krv Isusovu na sebi?
Gery: O da! Pitao sam je gdje mogu nabaviti pola litre.
Pursa: Pokušaj zapamtiti ono što ti stalno govorimo. Kurs je mentalni proces, ne fizički. Kad tad ćeš razumjeti da je sve mentalni proces, a ne fizički. Govoreći o katolicima i baptistima, to ukazuje na još jednu važnu stvar u vezi interpretacija. Da li znaš koliko raznih vrsta organizovanih hrišćanskih crkvi postoji u svijetu danas, svaka sa svojom interpretacijom hrišćanstva?
Gery: Mora da ih ima na stotine?
Pursa: Ima ih više od 20 000.
Gery: Isuse, Josife i Marijo!
Arten: Nije njihova greška. Da te pitam nešto drugo. Ako danas imaš 20 000 crkvi koje zapravo ne razumiju J-ovu poruku - a uvjeravam te da ne razumju - i ako se svi oni ne slažu u tome šta J-ova poruka treba da znači, a u međuvremenu se svijet nije promjenio - ne stvarno - onda, da li iskreno misliš da bi 20 000 različitih interpretcija Kursa pomoglo čovječanstvu.


Toliko o ovoj temi. Još samo da pomenem da se Kurs čuda sastoji od 3 knjige: Text, Workbook for Students i Manual for Teachers. Druga knjiga je praktični dio koji je potrebno uraditi jednom, ali čitav Kurs treba čitati s vremena vrijeme i poslije prvog čitanja. Arten i Pursa negdje kažu da čak i oni koji ne vjeruju mogu imati koristi od čitanja Kursa zato što će naša istinska priroda tj. dio našeg rascjepljenog uma koji je još uvijek s Bogom prepoznati istinu i da naše buđenje počinje onog trenurka kad prvi put čujemo da je svijet iluzija. Što je vjerovatno za većinu nas bilo u prošlim životima, jer ta teorija postoji jako dugo. To je dobra vijest.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: ned jul 18, 2010 4:34 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub mar 31, 2007 8:27 pm
Postovi: 327
Lokacija: 7D
Pozdrav mu shin


P: Želim pitati o "Kursu Čuda" za koji se pretpostavlja da je bio kanaliziran od strane Isusa Krista ili Svetog Duha. Da li je to istina?
O: Ne.
P: Koji je izvor tog kanaliziranja?
O: Varijabilni izvori.
P: Da li su dobri momci?
O: Neki.
P: Dakle, čak i "Kurs Čuda" mora biti uzet s rezervom.
O: Dobra ideja.


Kasiopejski materijal je stalno učenje i napredovanje, zanimljivo je da nema vođenje za ruke, već uvek istraživanje, i proširivanja znanja. Gde je bila laura na samom početku kanalisanja a gde je sada, napredak je očigledan, i znanje se širi, ljudi se organizuju i to je već nešto. Kasiopejski mterijal je dobar temelj, dobra baza za daljno istraživanje....

Evo izvodi iz Kas.materijala u vezi Isusa Jesinavaraha....

Prevod izvoda iz kompilacije materijala čaneling seansi održanih od strane članova grupe Quantum Future School, na temu: Isus
P: (L) Čitala sam neke “kanalizirane” (“čaneling” prim. prev.) informacije pre par dana gde se pominje da je Isus bio vanzemaljac, tj. da je na neki način bio “kreiran” s njihove strane. Da li je Isus bio “genetički inžinjerisan” od strane ekstraterestrijalnih entiteta?
O: Otprilike tako.
P: (L) Da li je Marija stvarno bila devica kad je rodila Isusa, kako kaže Biblija?
O: Ne.
P: (L) Da li je ona zatrudnela na normalan način? Mislim, da li je imala seksualni odnos sa nekim muškarcem, da bi zatrudnela?
O: Da.
P: (L) Kada je Isus bio genetski izmenjen?
O: Neposredno posle rođenja i za vreme detinjstva.
P: (L) Da li je Isus stvarno bio na neki način specijalan?
O: Osposobljen da zaustavi sukobe i ljudsko mahnitanje; Zindar Koncil.
P: (L) Šta je to Zindar Koncil?
O: Misija dvociklusne izmene.
P: (L) Šta bi to značilo?
O: Ogromna količina informacija.
P: (L) Da li je Isus bio reinkanisan u neko telo?
O: Ne.
P: (L) Prošle sedmice razgovarali smo o Isusu iz Nazareta, koji je bio poznat i kao Hrist. Možemo li nastaviti i ovaj put sa tom temom?
O: Da.
P: (L) Ko je bio Isus iz Nazareta?
O: Napredan duh.
P: (L) Ko je bio čovek s kojim je njegova majka, Marija, zatrudnela?
O: Tonatha.
P: (L) Ko je bio taj Tonatha?
O: Poznanik.
P: (L) Koliko je bila stara Isusova majka, Marija, kad je začela?
O: 19.
P: (L) Da li je Josip bio ljut kad je saznao da je Marija trudna, kako kaže Biblija?
O: Ne.
P: (L) Koliko je Josip bio star kad je oženio Mariju?
O: 39.
P: (L) Da li je Josip prihvatio situaciju s obzirom da nije bio u stanju da ima decu?
O: Tako otprilike.
P: (L) Kojeg je datuma, ako gledamo po našem kalendarskom sistemu, Isus bio rođen?
O: 01 06 minus 14. [14. g. pne.]
P: (L) U koje doba dana je bio rođen?
O: 6 ujutro.
P: (L) Da li se u to doba dogodio nekakav neobičan događaj u smislu poravnavanja izvesnih planeta ili zviezda?
O: Ne.
P: (L) Da li su se stvarno tamo zadesili i neki mudraci koji su doneli sa sobom poklone?
O: Da.
P: (L) Ko je to u stvari došao i doneo poklone?
O: 3 proroka.
P: (L) Iz koje države su ti proroci došli?
O: Iran. Takođe poznat i kao Persija.
2
P: (L) Da li je od svog rođenja Isus imao neobične psihičke moći?
O: Tako otprilike.
P: (L) Da li je on od svog detinjstva bio svestan da je na neki način poseban, odnosno, “odabran”?
O: Da.
P: (L) Šta je u stvari bila ona “Vitlejemska zvezda” koja je pokazivala prorocima…
O: Svemirski brod.
P: (L) Kakva vrsta svemirskog broda?
O: Matični brod.
P: (L) Odakle je taj “matični brod” stigao?
O: Iz druge oblasti (realm).
P: (L) Da ovde mislite na drugu oblast u dimenziji, odnosno denzitetu?
O: Da.
P: (L) Da li mi poznajemo te druge oblasti odnosno denzitete kao određene zvezdane, odnosno, planetarne sisteme?
O: Delimično.
P: (L) Kakve su poklone doneli proroci Isusu, kao novorođenčetu?
O: Zlato; začine; odeću.
P: (L) Iz koje druge oblasti je stigao taj matični brod, kojeg su videli proroci?
O: 5-ti denzitet.
P: (L) Kakva je bila svrha pojavljivanja tog broda u vreme Isusovog rođenja?
O: Da pokaže put prorocima, posmatranje događaja i inkodiranje.
P: (L) Inkodiranje čega?
O: Novorođenčeta.
P: (L) Da li je to inkodiranje rađeno fizički ili telepatski?
O: Oboje.
P: (L) Iz koje oblasti je Isus došao pre nego što je bio rođen na Zemlji, u telu Isusa iz Nazareta?
O: 5-ti denzitet.
P: (L) Da li je on imao i druge inkarnacije, u drugim telima, na planeti Zemlji?
O: Da.
P: (L) Koliko je inkarnacija imao pre nego što je dostigao 5-ti denzitet?
O: 1009.
P: (L) Da li je i Melčizidek jedna od Isusovih inkarnacija, kako neki izvori tvrde?
O: Ne.
P: (L) Da li je Jozua (Joshua), Mojsijeva desna ruka, bio jedna od Isusovih reinkarnacija?
O: Da.
P: (L) Da li ima još Isusovih inkarnacija koje bi nama bile poznate, ukoliko ih vi imenujete?
O: Da. Sokrat.
P: (L) Kakva je bila duhovna veza između Isusa i Jovana Krstitelja?
O: Dogovor.
P: (L) Kakva je bila duhovna veza između Isusa i njegove majke Marije?
O: Dogovor.
P: (L) Znači oni nisu bili neka vrsta kombinovanih duša, kao što sam negde pročitala?
O: Ne.
P: (L) Da li su Marija ili Ivan Krstitelj bili takođe duše iz 5-tog denziteta?
O: Da, oboje.
P: (L) Da li danas, odnosno u neposrednoj prošlosti, postoji neka duša na zemlji iz 5-tog denziteta, koju bi mogli prepoznati ukoliko je imenujete?
O: Da. Arafat. Sadat. Papa Jovan V.
P: (L) Da li je Isus za vreme svoje mladosti putovao po nekim drugim zemljama i tamo učio od nekoga?
O: Ne.
P: (L) Ko ga je i gde podučavao?
O: Znanje mu je sprovedeno (kanalizovano? – chanelled).
3
P: (L) Da li je on ikada putovao u Indiju, kako neki tvrde?
O: Ne.
P: (L) Da li je ikada putovao u Egipat i tamo imao neku inicijaciju u Velikoj Piramidi?
O: Ne.
P: (L) Znači, celi svoj život proveo je u Palestini?
O: U blizini. Generalno, na tom području. Biblija nije baš najtačnija.
P: (L) Kada je Isus prisustvovao svadbi u Kani, čija je to svadba u stvari bila?
O: Nije se dogodila.
P: (L) Da li je Isus nahranio hiljade ljudi sa nekoliko vekni hleba i ribom?
O: Ne.
P: (L) Da li hoćete da kažete da su sva biblijska čuda, u stvari samo mitovi?
O: Zapamtite, to su “korumpirane” informacije, izmenjene u svrhu ostvarivanja političkih i ekonomskih ciljeva, i kontrole. Mnogo toga je bilo prezentovano unazad, u cilju obmane.
P: (L) Želela bih da znam ko je vršio izmene u Bibliji, kada i na koji način je to rađeno?
O: Illuminati Bratstvo, u toku poslednjih hiljadu godina.
P: (L) Da li to znači da je Biblija bila prilično tačna pre 1000 godina?
O: Ne.
P: (L) postoji li mogućnost da je i katolička crkva imala neke veze s tim izmenama?
O: Da.
P: (L) Da li katolička crkva ima orginalne biblijske tekstove u svom posedu?
O: Ne.
P: (L) Da li su takvi tekstovi ikada postojali?
O: Ne.
P: (L) Ko je pisao Jevanđelje po Mateji?
O: Grčki “uterivači” (eng. Greek enforcers, prim.prev.).
P: (L) Ko su “grčki uterivači”?
O: Nešto kao vaš FBI.
P: (L) Ko je pisao Sveto Jevanđelje po Marku?
O: Isti.
P: (L) A po Luci i Jovanu?
O: Isti.
P: (L) Dela Svetih Apostola?
O: Isti.
P: (L) Ima li išta u Novom Zavetu da je napisano od strane onih za koje se to tvrdi?
O: Ne. Zapamtite, to je 70% propaganda.
P: (L) Da li je onda 30% istina, odnosno stvarno učenje?
O: Tako otprilike. Dovoljno toga može se odgonetnuti uz korištenje instikta i meditacije.
P: (L) Recite nam šta je Isus stvarno radio.
O: Podučavao je duhovnim istinama one koji su žudili za njima.
P: (L) Na čemu su se te duhovne istine zasnivale?
O: Sprovedene informacije sa viših nivoa.
P: (L) Kakva je to istina koju je Isus podučavao?
O: Da stvoritelj voli sve ljude, te da su oni zajedno sa njim deo jedne te iste celine.
P: (L) Da li je on (Isus) bio stvarno u stanju da izvede neka čuda?
O: Neka, da.
P: (L) Možete li nam reći bar dva?
O: Isceljenje.
P: (L) Da li je stvarno mogao da leči dodirom ruke?
O: Da.
P: (L) Da li je izvodio egzorcizam?
O: Nešto tako, otprilike.
P: (L) Da li je koristio Reiki metodu za lečenje, ili nešto tome slično?
O: Da.
4
P: (L) Postoji li neki način za pojačavanje Reiki energije, tj. osnažiti je toliko, da se za kratko vreme može učiniti ono, za šta sada treba prilično vremena?
O: Da.
P: (L) Šta je potrebno da bi se pojačala Reiki energija?
O: Akvizicija uzvišene duhovne čistoće.
P: (L) Da se vratimo nazad na Isusa. Da li su jedina čuda koja je on izvodio u vezi isceljenja?
O: Ne.
P: (L) Šta je još bio u stanju da čini?
O: Telekineza.
P: (L) Da li je mogao da šeta po vodi?
O: Ne.
P: (L) Da li je pretvarao vodu u vino?
O: Ne.
P: (L) Znači, to su samo priče?
O: Da.
P: (L) Kakva je svrha tih priča?
O: Kontrola. I propaganda u te svrhe.
P: (L) Dobro, a sada jedno veliko pitanje: Da li je Isus bio razapet?
O: Ne.
P: (L) Da li je neko drugi bio razapet na krstu a onda se to kasnije prezentovalo kao da se radilo o Isusovom raspeću, kako tvrde neki izvori?
O: Ne.
P: (L) Znači nije bilo raspeća niti uskrsnuća, nakon tri dana, da li je to tačno?
O: Blizu istine.
P: (L) Dobro, blizu ali ne baš skroz tačno. Šta je u stvari istina u vezi svega ovoga?
O: Proveo je 96 sati u komatoznom stanju u jednoj pećini u blizini Jerusalema. Kada se povratio, prorekao je nešto svojim učenicima i izašao iz pećine. 27000 ljudi bilo se već tu okupilo, zbog pojave matičnog broda, koji ga je onda prebacio na svoju platformu uz pomoć jednog svetlosnog snopa.
P: (L) Znači dok je bio u tom komatoznom stanju, njegovi sledbenici su mislili da je on mrtav?
O: Tako su mislili.
P: (L) Da li je onda rekao nešto nekome, nakon što je ustao i uputio se prema svemirskom brodu?
O: Da.
P: (L) Nakon što se probudio, rekao je neke stvari koje je “video” dok je bio u tom stanju produženog sna, da li je to što se u stvari dogodilo?
O: Otprilike. Prorekao je neke stvari i najavio svoj povratak.
P: (L) Da li je on te informacije dobio dok je bio u tom “komatoznom” stanju?
O: Da.
P: (L) Znači, on je bio u tom stanju 96 sati, onda je došao taj brod koji ga je prihvatio, da li je to tačno?
O: Da. Uz pomoć svetlosnog stuba. [Ovako nešto često je spominjano u vezi procesa “otmice ljudi od strane vanzemaljaca”]
P: (L) Ima li kakve koristi, odnosno prednosti, kad se neko obraća Isusu u svojim molitvama?
O: Da.
P: (L) Dobro, ako on nije umro i otpustio svoju dušu, odnosno duhovni arhetip u oblast zemaljskog magnetnog polja, kako neki tvrde, kako se onda ta njegova moć može manifestovati?
O: Molitve idu njemu.
P: (L) A šta on radi kad čuje te molitve?
O: Određuje njihove potrebe/opravdanost poređenjem sa pozadinom stepena individualnog duhovnog razvoja te osobe.
P: (L) Kažete da kad se neko moli Isusu, on tada donosi neku vrstu odluke, da li je to tačno?
O: Da.
P: (L) Dobro, kako on to može da čini kad mu se milioni ljudi istovremeno mole?
O: Uz pomoć podele duše.
5
P: (L) Šta se podrazumeva pod tim deljenjem duše?
O: Upravo to.
P: (L) Da li mislite na nešto kao što se dešava kod čelijske mejoze, odnosno kad se čelija deli i replicira?
O: Ne.
P: (L) Da li se Isusova duša deli?
O: Da.
P: (L) Koliko se puta on deli?
O: Beskonačno, kao projekcija svesti.
P: (L) I šta se onda događa sa tim delom duše koja je podeljena odnosno projektovana?
O: To nije deo duše.
P: (L) Šta je to?
O: To je duplikat (replikacija).
P: (L) Da li je svaka replikacija identična sa orginalom?
O: Da. I ne.
P: (L) U kom smislu je replikovana duša različita od orginala?
O: Nije u stanju da poklanja individualnu pažnju.
P: (L) Da li je iko od nas u stanju da duplicira samog sebe na takav način, ukoliko to želi?
O: Da, u određenim okolnostima. Način na koji se ovaj proces odigrao je sledeći: Kad je Isus napustio zemaljsku ravan, on je otišao u drugu dimeziju, odnosno denzitet realnosti gde vladaju drugačija “pravila” u smislu svesnosti vremena i prostora, odnosno kompletno drugačija od načina kako se oni percipiraju u vašem realitetu. Nešto kao čaura u kojoj su svojstva vremena izmenjena ("Time warp cocoon"), ako već hoćete. U toj tački u vremenu prostoru, njegova duša koja je bila/i jeste u fizičkoj oblasti, stavljena je u jedno stanje slično suspendiranoj animaciji, jednoj vrsti naprednog oblika besvesnosti (advanced form of unconsciousness). Od tog momenta pa do danas, njegova duša se replicirala iz tog stanja “nesvesti” s ciljem da svi oni koji ga prizivaju ili žele da razgovaraju s njim, mogu to da čine na individualnoj bazi. Njegova duša se može beskonačno deliti, odnosno onoliko puta koliko je to potrebno. Taj replikacioni proces proizvodi jedno stanje “hipersvesti”, u svakoj verziji svesti te duše.
P: (L) Znači, vi hoćete da kažete da je Isus dobrovoljno izabrao to stanje suspendirane animacije u jednoj drugoj oblasti egzistencije, i odlučio da se odrekne života u ovom realitetu da bi bio u stanju da neprestanim repliciranjem svoje duše pomogne onima koji traže njegovu pomoć? On sada proizvodi nešto kao “duševne matrice”?
O: Da. Tačno.
P: (L) To je stvarno jedan interesantan koncept. Da li ima još duša koje su volontirale radeći to isto?
O: Da. 12 u današnje “vreme.”
P: (L) Možete li imenovati neke od njih?
O: Buda. Mojsije. Shintanhilmoon. Nagaillikiga… Isus je trenutno najjači.
P: (L) Dobro, da se vratimo na njegovo proročanstvo o svom povratku: Navodi koji se odnose na Isusa u Jevanđeljima po Mateji 24 i Luki 21, gde on proriče kraj ovog doba i svoj povratak, da li je to prilično tačno navedeno?
O: Blizu.
P: (V) Da li je “Božja iskra”, jedan deo Stvoritelja koji živi u nama, u stvari, naša duša, da tako kažem?
O: Lepo zvuči.
P: (L) Ako je ta “božja iskra” naša duša, da li iko ima tu iskru x 2 ili x 3 itd. tj. više od drugih?
O: Da.
P: (L) Kakva vrsta osobe bi mogla imati više “božjih iskri” od drugih?
O: Isus ima beskonačan broj “božjih iskri” .
P: (L) Kako on to može da ima beskonačan broj tih “iskri”?
O: Replikacija duše za potrebe komunikacije.
P: (L) Znači, kad god se obratimo Isusu, na neki način obnovimo našu ‘božju iskru”?
O: Da.
P: (L) Da li bi ste mogli opisati tu repliku duše više kao neku matricu, ili hologram?
O: Hologram.
P: (L) Kakva je vrsta njegove veze sa Stvoriteljem, da mu ona omogućava replikaciju njegove duše?
O: Volontirao je.
6
P: (L) Rudolf Štajner nazivao je Hrista "Najsublimniji ljudski aspekt koji se ikada zadesio na zemlji," da li je ovo tačna tvrdnja?
O: Jedna od interpretacija.
P: (L) On je takođe rekao: "Hrist, koji je na putu ove evolucije živeo 3 godine u telu Isusa iz Nazareta..." Da li je tačna ova tvrdnja? Da li je Hrist ušao u Isusovo telo kad je ovome bilo 30 godina?
O: Formirao se onda. I to se može desiti svakome ko dostigne jedan takav nivo orijentacije, odnosno služenja drugima, plus veru i vrhunski nivo čiste misli..
P: (L) Kako je moglo to sublimno biće, Hrist, da se naseli u ljudskom telu?
O: Prirodan proces koji nastaje uz vrhunski čistu veru i misli.
P: (L) Želela bih da znam više detalja o čoveku koji je bio Isusov biološki otac. Još jednom, kako se on zvao?
O: Tonatha.
P: (L) Rekli ste da je on bio Marijin poznanik?
O: Da.
P: (L) Da li je on bio na neki način izabran, od strane određenih entiteta ili sila, da bude Isusov otac?
O: Tako otprilike.
P: (L) Da li nam možete dati neke detalje o njemu, njegovoj pozadini, odakle je došao itd.?
O: On je bio pripadnik Bele Sekte.
P: (L) Šta je to Bela Sekta?
O: Arijevci.
P: (L) Da li je Marija pripadala Esenima, kako je sugerisao Edgar Cayce?
O: Da.
P: (L) Da li je taj čovjek takođe pripadao Esenima, i da li je to u stvari ta “bela sekta?"
O: Ne.
P: (L) Zašto se Marija nije udala za Tonathu?
O: Osećanja su bila veoma prolazna. Pod uticajem telepatske sugestije. Hipnoza prvog stepena.
P: (L) Da li su Marija i Josip, dok su bili zajedno, kasnije imali još dece?
O: Ne. Ali je Isus imao.
P: (L) Isus je imao decu? Koga je on oženio?
O: Nije.
P: (L) Hoćete da kažete da je imao nelegitimnu decu?
O: Institucialno subjektivno.
P: (L) Ko je bila majka njegove dece?
O: Bile su tri žene.
P: (L) Da li su one pomenute u Bibliji?
O: Jedna jeste, ali ne imenom. Alicia. Rafea. Vella. Rimljanke.
P: (L) Da li su sve tri bile Rimljanke?
O: Da.
P: (L) I šta se dogodilo sa decom?
O: Preživeli i množili se.
P: (L) Koliko je bilo dece, od te tri majke?
O: Troje.
P: (L) Da li je to ono što neki ljudi smatraju pod Svetim Gralom, tj. da se ne radi o nekom peharu, nego o krvnoj, tj. familijarnoj lozi (“Sang Real")?
O: Da.
P: (L) Koliko je danas živo od tih Isusovih potomaka?
O: 364 142. (30/05/1998)
P: (L) Kako je bilo Isusovo pravo ime, mislim, pošto sumnjam da se stvarno zvao Isus?
O: Jesinavarah.
P: (L) Dobro, kažete da je Isusov otac bio Arijevac. To je stvarno bizarno. Odakle je došao?
O: Iz Palestine.
P: (L) Odakle su Arijevci u stvari potekli?
O: Sa 5-te planete koja je trenutno jedan pojas asteroida.
7
P: (L) Kada su oni stigli na zemlju?
O: Pre 80 hiljada godina?
P: (L) Odakle su došli Kelti?
O: Isto. Svirep narod. Došli sa 5-te planete.
P: (L) Kada je ta planeta bila uništena?
O: Pre 80 hiljada godina.
P: (L) Postoje li neki njegovi potomci koje bi mi znali?
O: Da. Yassar Arafat. Churchill.
P: Dobro, sada, pomenuli ste da je Isusov biološki otac bio čovek koji se zvao Tonatha. Onda, rekli ste da je ta osoba pripadala Beloj Sekti, takođe poznatoj kao Arijevci. Da budemo precizni, Arijevci nisu poznati kao sekta, o kakvoj se to arijevskoj sekti u stvari radi, kako se ona zove?
O: Bela sekta.
P: Znači, oni to zovu Bela Sekta. Da li je to nešto slično kao Belo Bratstvo?
O: Oni svetle kože koji nose bele odore.
P: (T) Mi ih ovdje zovemo Kju Kluks Klan! (L) Da li je to nešto kao Templari? Postoji li npr. neko ime, kako su oni sebe nazivali?
O: Bela Sekta.
P: Dobro, ako su se oni tako zvali, na kom jeziku su kreirali taj nadimak?
O: Aramejskom (Aramaic - prim.prev.)
P: Dobro, treba da vidimo šta to može još da znači na armejskom. Kakvu vrstu učenja su oni promovisali? O: Slično kao monasi pravoslavnog hrišćanstva.
P: Ako su oni stvarno bili slični pravoslavnim monasima, zar jedno takvo ponašanje ove individue, Isusovog oca, ne bi bilo kršenje monaške zakletve?
O: Jedna indiskretnost može se oprostiti.
P: Znači, Marija je znala ko je bila ta osoba, u vezi tih namera, odnosno, svrhe, oboje su bili izmanipulisani od strane entiteta iz jednog višeg denziteta tj. da uđu u jednu interakciju, da bi Marija začela dete... da li je i on takođe bio hipnotizovan, kako ste već pomenuli u vezi Marije?
O: Tako otprilike.
P: Gde je bio lociran manastir te Bele Sekte, gde je ta grupa bila locirana?
O: Blizu današnje Haife.
P: Gde je u stvari Isus stvarno bio rođen, pošto sam otkrila da u to vrijeme Nazaret uopšte nije ni postojao?
O: Nazaret. Ime je nadeveno kasnije, ali radi se o istom području.
P: Da li je Isus znao ko mu je bio biološki otac, odnosno da mu je otac bio pripadnik Bele Sekte?
O: Otprilike.
P: (L) Za vreme jedne od prošlih seansi postavili smo nekoliko pitanja u vezi Isusa iz Nazareta. Kad smo pitali da li je Isus bio na neki način poseban, vaš odgovor je bio nešto u smislu (brzog) osposobljavanja da spreči ratove..itd., možete li nam to malo bolje objasniti? I u vezi tog Zindar Koncila, takođe. Želela bih da znam šta to znači.
O: Brzo osposobljen (quick exalted - prim.prev.) znači da je nivo njegove svesnosti bio naglo pojačan, kao što smo to objasnili u jednoj od prošlih seansi na temu znanja. Ponekad je jedna takva brza akvizicija znanja moguća, taj pojam je takođe poznat i kao “prosvetljenje” odnosno, iluminacija. Isus je stekao to znanje snažno verujući u sebe i svoju sposobnost da primi/preuzme to znanje sa jednog višeg nivoa. Ta vera je dovela do jedne uravnotežene interakcije s određenim izvorima sa viših nivoa, koji su mu dozvolili sticanje tog znanja, samim tim što je on imao jednu takvu veru. Zapamtite da su izvori za akviziciju znanja tada, u to vreme, u toj eri vremena prostora, bili mnogo ograničeniji nego što je to danas slučaj. Bilo je veoma malo mogućnosti za akviziciju istinskog znanja bez jedne snažne i duboke vere. A ono je ulivano zajedno sa svesnošću da će opet jedna duboka, sveobuhvatna vera, prouzrokovati jednu dramatičnu i spektakularnu akviziciju znanja; a ovo naravno opet dovesti do jednog dramatičnog i spektakularnog napretka duhovnog bića. Odatle, kad se vera osećala - znanje se prihvatalo.
P: (L) Šta je bio izvor tog znanja?
O: Izvor tog znanja bile su ujedinjene misaone forme iz oblasti znanja, iz 6-tog denziteta.
8
P: (L) Hoćete li nastaviti dalje o Isusovoj ulozi, šta se podrazumeva pod: "to end the Civil entrancement"? O: Dovođenje u ravnotežu nečijih korisnih energija, do jednog nivoa gde više nema pretezanja ni pozitivne ni negativne strane (polariteta - prim.prev.), takvo jedno stanje poželjno je npr. kod meditacije. P: (L) Šta je to Zendar Koncil?
O: Zendar (Council) je koncil iz 6-tog nivoa denziteta, koji obuhvata obe, tj. fizičku i eteričnu oblast i koji nadgleda tačke dramatičnih razvoja u raznorazim civilizovanim sektorima, u nižim denzitetima.
P: (L) Želela bih da nam kažete malo više o Isusovom životu u hronološkom smislu razvoja događaja. Kako je on gledao na sebe, na zadatak koji treba da obavi, i kako ga je obavio?
O: Njegova svest o tome ko je i šta je on bio, postepeno je dolazila kako je on odrastao. Bio je podučavan iz 6-tog denziteta uz pomoć svoje vere, kako smo to već pre naglasili. Vi takođe treba da imate veru i onda će te videti kako će vam stvari sve više i više dolaziti kao “znanja”. Isusova svesnost svoje misije i njegovo delovanje u tom pravcu bili su deo jednog prirodnog progresa njegovog rasta i razvoja. Informacije o “čudima” koje je on izvodio bile su velikim delom namerno iskrivljene u rukopisima koji su podmetani dosta kasnije nakon aktuelnog perioda ovih događanja. Većina tih rukopisa došla je od strane onih entiteta koji su hteli da unesu konfuziju i izmanipulišu čovečanstvo, iz razloga koje smo već pre naveli. Njihova ideja je bila da ukoliko neko shvati Isusa kao nekoga ko je bio čudotvorac, odnosno izvodi neka čudesa fizičke prirode, onda se njegovo kompletno razumevanje suštine i značenja jednog životnog iskustva na zemlji menja, odnosno njegovo znanje i shvatanje postaje blokirano, što je u stvari i bio krajnji cilj onih koji su to činili. Isusova svrha i plan bili su da uči znanju sve one koji su ga želeli a nisu imali snagu da ispolje dovoljan stepen vere koji bi im omogućio akviziciju znanja sa viših nivoa/izvora. Oni koji su bili iskreni i želeli nešto da nauče, mogli su to naučiti i slušajući. On je imao jedan veoma ograničen uspeh u podučavanju ljudi veri, jer vera može da dođe samo iznutra i to je jedna od najtežih stvari koje mogu ostvariti/zadobiti bića sa vaše ravni postojanja.
P: (L) Pre smo već diskutovali mogućnost da je Isus bio “proizvod” jedne unapred genetički određene impregnacije, mođete li nam to prokomentarisati i zašto je to trebalo da bude tako.
O: Dobro, to je uvek slučaj sa svakim rođenjem koje se desi u vašem denzitetu.
P: (L) Kako vi komentarišete ideju da je Isus bio nelegitimno dete?
O: Očigledno, ako neko misli da bi ga to moglo uprljati, odnosno zaseniti na neki način, tj. znanje koje je on preneo drugima, onda vi uopšte ne obraćate pažnju na ono što vam govorimo. Da li ste čuli šta smo vam jednom već rekli o opsesiji kao suprotnosti znanju? Oni koji su istinski, unutar sebe u jednoj neprestanoj potrazi za znanjem u svakom momentu svog razvoja, neće nikada biti blokirani idejama u vezi nelegitimnosti, u smislu kako vi to navodite. Oni koji su, svojim izborom, opsednuti, radije nego da traže istinsko znanje, ostaće stvarno blokirani na toj tački. Sve se, u stvari, svodi na lični izbor pojedinca. Ako vi izaberete/odlučite da se razvijete i steknete znanje, onda nećete nikada biti blokirani ili opsednuti bilo čime i bilo kada. Međutim, ako odlučite da ograničite svoje znanje ili postanete opsednuti nečim, onda ćete se stalno nalaziti blokiranim i to će se manifestovati na određene načine u vašim životnim iskustvima. To je deo individualnog načina duhovnog razvoja. Sve je bazirano na izboru. Odatle, vi ne možete da interferirate sa izborom drugih, tj. na koji način oni hoće da steknu svoje znanje, ili neće, kao i na koji način oni to čine, ili ne čine. Nema potrebe za pokušavanjem menjanja percepcije drugih, zbog toga što to onda podrazumeva interferenciju sa njihovom slobodnom voljom. Ako neko odluči da bude opsednut umesto prosvetljen, to je njegov lični izbor!
P: (L) U nekoliko slučajeva pomenuto je da je Yasser Arafat duša iz 5-tog denziteta, kao i to da je on jedan od potomaka Isusa. Šta to ima u vezi sa njim, što bi demonstriralo takve kvalitete i tu vrstu genetike?
O: Zar niste mogli sami videti? Možete li uopšte da zamislite šta to znači biti Yasser Arafat. Pogledajte malo svoju percepciju. Šta on to sada radi?
P: (L) Pa, jedna pro-jevrejska tačka gledišta mu nimalo ne ide u prilog.
O: Dobro, šta god opišete kao “pro-nešto” – to je samo još jedna opsesija. A kao što smo već rekli, opsesija blokira znanje, što onda dovodi do blokiranja nečije sposobnosti da se zaštiti protiv negativnih stvari. To nije jedna dobra ideja. Da ste pratili okolnosti, mogli ste da vidite da Yasser Arafat pokušava sada da drži svet na svojim plećima pokušavajući da sklopi mir sa Izraelcima koji su već veoma dugo njihovi neprijatelji. Odatle bi se moglo zaključiti da je on ipak mirotvorac i jedan veliki učitelj.
9
P: (L) U ovom konfliktu između Jevreja i Arapa, koja je strana opravdanija?
O: Obe strane su jednako opravdane. Stvar je u tome što negativnost ili pozitivnost nalazimo samo kod pojedinaca.
P: (L) Da li se demoni i zli dusi boje ičega?
O: Da.
P: (L) Da li se oni boje ičega što bi mi kao ljudi mogli da imamo na raspolaganju?
O: Da. Boje se Znanja.
P: (L) Da li se boje određenih religioznih simbola, znakova i figura?
O: Ne.
P: (L) Postoji li ikakav znak ili simbol koji bi mogao zaustaviti njihovu aktivnost?
O: Ponekad.
P: (L) Da li se boje Isusa?
O: Da, ali zbog njegovog znanja. Ta masa znanja koju on poseduje je podigla njegove vibracije. U znanju je istinska moć.
P: (L) Prema šamanskim učenjima, čovek može da ima životinjske duhove kao svoje vodiče. Da li je ovo tačno?
O: Delimično. Možete da ih imate koliko hoćete, ako verujete u to da ih imate.
P: (L) Ako verovanje u njih može to da prouzrokuje, da li je onda jedno takvo verovanje može da bude korisno?
O: Svako verovanje može na neki način da bude korisno.
P: (L) Da li je Isus verovao u životinjske duhove ili toteme?
O: Ne. Šamanizam je čisto subjektivne prirode, i ograničava. Inspirisan od strane reptoida.
P: (L) Želela bih da znam, u opisu silaska Svetog Duha (Dela Svetih Apostola;2, prim.prev.) rečeno je kako su se apostoli bili skupili u jednoj prostoriji te se danima molili: “i u jedan put postade huka s neba kao duvanje silnog vetra, i napuni svu kuću gde sjeđahu….i napuniše se svi Duha svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima…”. Želela bih da znam da li se ovo ili nešto slično stvarno dogodilo?
O: Ne.
P: (L) Drugim rečima ovaploćenje “Svetim Duhom” je bilo kad je Isus svojim dahom prenosio apostolima nešto slično reiki inicijaciji?
O: Tako otprilike.
P: (L) Kako je isus izgledao? Koliko je bio visok?
O: 5'9" (176cm).
P: (L) Kakve su mu boje bile oči?
O: Plave.
P: (L) Kakva mu je bila boja kose?
O: Svetlo-riđe boje (Strawberry blond - prim.prev.).
P: (L) Kakve mu je boje bila koža?
O: Svetla.
P: (L) Koliko je bio težak?
O: 160lb. (72,5kg).
P: (L) Da je bio mišićav?
O: Prosećno.
P: (L) Šta je bio po zanimanju?
O: Stolar.
P: (L) Da li je Jovan Krstitelj stvarno ostao bez glave?
O: Ne.
P: (RC) Da li je reč Isus izvedenica od reči Isis (Izida prim.prev.) ili Zeus?
O: Nijedna od njih, Isus je nadimak (moniker - prim.prev.).
P: (RC) Šta je “moniker”? Kako to mislite? Zar se neko ne treba da obrati Isusu tim imenom, da ga ovaj zaštiti?
O: Molitve nisu potrebne za zaštitu kad je kanal (channel), odnosno, sprovodnik podešen (užlijebljen) kako treba!
10
P: (S) Šta se događa sa molitvama koje su upućene Isusu?
O: Isus spada u naše odeljenje “specijalnih snaga”.
P: (L) Nešto kao “zelene beretke”.
O: Ne, više kao “beretke bež boje”.
P: (L) Šta su to “bež beretke”?
O: Samo naš pojam.
P: (PZ) Dobro, oduvek sam se pitao da li su te molitve jedna obična koještarija? Kako sa onima koji se mole Devici Mariji? Gje je ona?
O: "Ona" je takođe ovde sa nama.
P: (L) Htjela bih da znam da li je Turinska marama ikada bila omotana oko Isusovog tela?
O: Ne.
P: (L) Šta se tu dogodilo?
O: Omotana oko jednog rimskog radnika.
P: (L) Šta je prouzrokovalo pojavu otiska lica na marami?
O: Telesne masnoće, hormoni i druge fiziološke hemikalije.
P: (L) Upravo čitam ovu knjigu koja se zove “The Jesus Conspiracy" o Turinskoj marami. Jednom smo vas pitali o tome i vi ste rekli da se tu u stvari radi o otisku lica nekog rimskog radnika. Prema autorima knjige, ta osoba je bila razapeta, a na osnovu samog otiska lica, oni zaključuju da se ovde sigurno radi o Isusu, mada datiranje starosti te marame uz pomoć atoma ugljenika nimalo ne podržava tu tvrdnju. Ko je u stvari ova individua koja je doživela sličnu sudbinu kao i Isus, i koja je čak imala slične rane onima koje je Isus navodno imao, kao je to u Bibliji opisano?
O: Ne. Raspeće je nekada bila popularna metoda kažnjavanja.
P: (L) Možete li nam otprilike reći koje je godine ovaj rimljanin razapet?
O: 399.g.
P: (L) Dobro, analizom krvi na marami utvrđeno je da ona pripada AB grupi, dok prema mojim histološkim istraživanjima AB grupa nije ni postojala za vreme Isusa. Međutim, sve ovo je ipak bilo mnogima dovoljno da zaključe kako je Isusova krv bila AB grupe…
O: Međutim, nije.
P: (L) Dobro, pustite me da ubacim sada ovo pitanje. Da li deo ovog prilagođavanja tranziciji prema 4-tom denzitetu takođe na neki način otvara put Isusu, koji je trenutno u stanju kako ste rekli suspendovane animacije, kako bi se on ponovo pojavio u ovom našem svetu?
O: Ili kako bi se ponovo pojavio u svesti.
P: (L) U svesti koga ili čega?
O: Svih pripravnika za 4-ti denzitet.
P: (L) Dobro, u ovoj tački pripremanja za tranziciju prema 4-tom denzitetu, šta će da radi Isus u tom svom stanju suspendovane animacije? Da li će on ostati u tom stanju zauvek ili će se sam negde premestiti?
O: Vi će te se premestati. Nakon toga videćete stvari koje sada ne možete da vidite.
P: Dobro, kako već znate upravo kopam po gomili knjiga na temu Svetog Grala, odnosno “svete loze”. Ko je bio Josip od Arimateje (Joseph of Arimathea)?
O: Pripadnik “unibound-a”.
P: Šta je to “unibound?”
O: Singularna misao. Transcentalna disciplina.
P: I šta čovek onda radi kad pripada toj grupi?
O: Do 96 sati čiste kanalizirane meditacije.
P: Kakva je bila Josipova uloga u vezi svetog grala?
O: Nikakva.
P: Priča ide tako da navodno postoji mnogo legendi u Francuskoj koje govore o pečinama i raznim drugim mestima gdje su Josip od Arimateje I Marija Magdalena provodili noći zajedno, odnosno živeli neko vreme. Da li je Josip od Arimateje putovao u Francusku, a kasnije i u Englesku sa Marijom Magdalenom i još nekim Isusovim sledbenicima?
O: Ne.
P: Da li je putovao sam u Francusku?
O: Ne.
11
P: Šta je u stvari izvor ovakvih priča? Kakva im je svrha?
O: Odbijanje.
P: Odbijanje koga od čega, ili čega od čega?
O: Istine od primaoca.
P: Dobro. Da li je iko putovao u Francusku i doneo tamo nešto sa sobom? Možda neki objekt ili osobu koja je bila taj “objekt”?
O: Možda je to bilo doneseno od strane onih onih koji su najviše bili u stanju za tako nešto.
P: I ko su ti koji su bili najviše u stanju za to?
O: Pogledajte geografske relacije. Gde su Pirineji?
P: Na granici između Francuske i Španije.
O: Ko živi tamo?
P: Baski, između ostalih… ili mislite na one alhemiste, misteriozne “tajanstvene majstore”....
O: Blizu.
P: Dobro kakve to veze uopšte može da ima sa tim stvarima u vezi svetog grala, Josipom od Arimateje i Marijom Magdalenom…mislim, da li je stvarno Marija Magdalena postojala kao ličnost?
O: Da.
P: Tako znači, sve te priče s tim dramatičnim scenarijima su u stvari izmišljene...
O: Ne radi se o ljudima nego o poruci, ključ leži u artifaktima.
P: Primetila sam kad sam ponovo čitala ove transkripte da ste rekli kako je Isus živeo “blizu” Palestine, i kako Biblija nije baš najtačnija. Gde je tačno osoba poznata kao Isus živela?
O: Arameja.
P: Gde je to?
O: Tamo gde je današnji Liban.
P: Ime mu je bilo Jesinavarah, kako ste pre rekli. Da li je on imao veliku grupu pristalica za vreme svog života?
O: Pred kraj, i kasnije.
P: Rekli ste već kako on nije bio razapet, kako je prihvaćen od strane svemirskog broda pomoću neke vrste svetlosnog snopa, - koliko godina je on proveo na zemlji prema nasem načinu merenja vremena, pre nego što je bio prebačen na taj brod?
O: 43.
P: Dobro, gde se u stvari to desilo, mislim na taj njegov odlazak?
O: Galilejsko More (poznato i kao Tibersko Jezero prim.prev)
P: Mislite, na obali?
O: Da.
P: Taj događaj opisan u Novom Zavetu kao raspeće, očigledno je bio simbol za nešto drugo. Jednom ste nam već rekli da se radi o jednoj simboličnoj prici…
O: Više kao propaganda.
P: Znači, raspeće nije simbol nekog skrivenog značenja, odnosno događaja?
O: Pogledaj "Gods of Eden." (knjiga William-a Bramley-a, prim.prev.)
P: Zatrpala sam se knjigama pokušavajući da istražujem tu geneologiju, i stvari u vezi sa gralom i porodičnim lozama, odnosno, poreklom tih familija. Ima li kakve šanse da ću uspeti nešto da otkrijem?
O: Otkriće je plod istrage.
P: Jesam li upravo ako kažem da je Priča o Bran-ovoj Glavi u stvari ono odakle potiću te priče o gralu?
O: A odakle potiće reč - “Brahna”?
P: Pa, ja bih na osnovu svojih nalaza mogla da kažem da postoje dve mogućnosti: Jedna je Kelti sa Kanteka, a druga: Nefilimski hibrid.
O: Može biti jedno te isto.
P: S obzirom na ono što ste rekli u prošlim seansama, porodice, odnosno pojedinci iz ove loze mogu biti pozitivne ili negativne orijentacije, jedan dualitet, te da one mogu da vode do jednog super-tajnog izvora moći. Da li je to tačno?
O: Pa dualitet postoji u svim porodičnim lozama, međutim, kod tzv. Kelta, on je više naglašen, odatle i jače ćelije i centri moći.
P: Da li su te ćelije i centri o kojima pričate, nešto što je locirano u telu ili nešto kao deo veze između tela i duha?...
12

O: “Ekstantno” telo (extant body).
P: Šta se podrazumeva pod - "ekstantnim" telom?
O: Postojeće/spoljnje (Existent/external).
P: Dobro, nastaviću sa ‘kopanjem” u vezi toga. Kako mogu pronaći moguću vezu između Arijevsko/Jevrejske Isusove loze i Merovinđijansko/Plantagenetske loze? Da li ona uopšte postoji?
O: Samo do mere zajedničkog porekla Esena i Kelta.
P: To ću na kraju verovatno uspjeti da otkrijem. Međutim, pitanje je koliko stvarno trebati trošiti vremena na to i koliko je uopšte bitno istraživati te rodoslove?
O: Porodične loze otkrivaju sudbinu. Šta mislite, zašto su one već toliko dugo tako dobro prikrivene?
P: Odakle potiću te loze?
O: Orionski region.
P: Koliko dugo se one već održavaju koliko toliko čistim?
O: Neodređeno.
P: Da li želite da kažete da ih oni još uvek održavaju i tako manipulišu njima iz drugih denziteta?
O: Na vama je da to sami otkrijete.
P: Da li te loze sadrže u sebi specifične genetske kodone koji su tako dizajnirani da se aktiviraju u neko određeno vreme, podstaknute možda nekom određenom frekvencijom?
O: Moguće, ali zašto se to nebi odnosilo na sve?
P: Dobro, znači svi mi imamo nešto kao bombe sa satnim mehanizmom u našoj DNA.
O: Možda.
P: Uh... (A) To ne moraju biti bombe koje se aktiviraju samo uz pomoć jednog satnog mehanizma, koliko ja to razumem, to su bombe koje bi mogle biti aktivirane i nečim drugim, kao što je npr. znanje. (L) Da li se stvarno radi o tome da znanje može otključati te kodone?
O: Da.
P: Možda i određene aktivnosti kao npr. meditacija?
O: Da. Ili... čaneling.
-----


Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: ned jul 18, 2010 11:31 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sri apr 14, 2010 7:48 pm
Postovi: 364
Mu shin - dobrodošla na forum :D

Bilo bi lijepo da se svi slažemo u što više stvari - ali nije tako.

mu shin je napisao/la:
Kao student Kursa kojeg praktikujem jedno 4 godine osjetila sam potrebu da nešto kažem u "odbranu" ovog veoma sofisticiranog ali veoma teškog materijala za shvatiti.
Ovo je jako obiman materijal i nemoguće je objasniti ga u jednom postu tako da ću se držati samo osnovne stvari.

Postoji opasnost od «kontejnera u kontejneru - opet je to kontejner» viewtopic.php?f=7&t=815&hilit=Kontajnirana poslije bavljenja bilo čime - pogotovo poslije 4 godine. Ego se brani od mogućnosti da se (možda) pogriješilo. Samim stavljanjem riječi pljuvanje bez obzira na navodnike me navodi na javljanje otpora od strane ega. Da li griješim?

mu shin je napisao/la:
Helen Schucman, amerikanka, profesor psihologije po zanimanju je zapisala tekst po diktatu glasa kojeg je čula u glavi u svjesnom stanju (tj. bez transa ili tabli za prizivanje duhova ili sl.) i koji je mogla zaustaviti po želji. Glas je sebe identifikovao kao Isusa Hrista.

Međutim i to je vrsta primanja materijala koja je podložna mogućim manipulacijama. Da sam ja manipulant (pa hajmo reći još i da sam 4D OPS) slatko bi mi bilo manipulisati nekoga sa diplomom – pogotovo psihologije. Mali izazov u odnosu na prosjek, ali baš zato poslastica. Mljac. A ujedno sam svjestan da ta ista diploma znaći puno «onijema tamo na 3D».
Opet, na osnovu raznih prikupljenih informacija mislim da su i OPS 3D sa tehnologijom (koja je 20, 30 ili više godina ispred zvanične tehnologije) u stanju simulirati glasove u nečijoj glavi. Svako o ovim vrstama manipulacijama kao i o srodnim temama umno programiranje, pranje mozga i sl. može naći dosta tekstova na forumu i netu. Ne bi smjeli zanemariti tu opasnost.

Sretna je Helen Schucman pa je mogla zaustaviti glas po svojoj želji jer bi inaće knjige pisala – najvjerovatnije iz umobolnice.

mu shin je napisao/la:
Po Kursu dualitet ne postoji, sve je jedno, i cijela i apsolutna istina se može izraziti u dvije riječi:

Bog jeste.

Što znači da sve ostalo nije.
Ako je Bog ljubav onda strah, mržnja nije tj. ne postoji
Ako je Bog svjetlost, tama ne postoji
Ako je Bog vječan i nepromjenljiv onda sve što nije i samo takvo - nije i ne postoji,
ili kao što sam kurs odmah na početku kaže: ...ono što je sveprožimajuće ne može imati suprotnost.

Iz čega proizilazi, već ste sigurno i sami shvatili, da ni svijet/univerzum ne postoji (već je iluzija, san, projekcija uma) što je centralno učenje Kursa. Sigurna sam da ste se susreli već i sa ovom istinom, ali da li vam je iko, ikad, igdje objasnio šta to znači kao i kakvu praktičnu vrijednost to ima u svakodnevno životu?
Kurs vam daje upravo to.
Kurs je iz tog razloga i napisan tj diktiran i sadrži jasnu, konkretnu, preciznu i praktičnu poruku (kad jednom shvatite pojam nedualiteta) koju onda možete primjenjivati u životu za sve što vam život priredi, i dobro i loše. (A, kažu da je napisan kao hologram, svaka rečenica sadrži suštinu cijele knjige)

Ono čemu Kasiopejci (ili oni koji ih ispituju) daju prednosti u svojim sesijama je fizički svijet i dešavanja u njemu koja po Kursu su skroz nebitna i postoje jedino za opraštanje (što inače nije klasično opraštanje). Ono što se dešava je u stvari pokušaj ega da nam odvrati pažnju od suštine tj. istine da nismo tijelo, već Sin Božiji (Sin Božiji je samo jedan, svi mi, čak i Lizziji) zauvijek savršen, vječan, cjelovit, nevin i svet. Tvrditi da je Sin nešto drugo bi bila arogancija, a to je egova omiljena zanimacija.


Ja bih to napisao ovako:
Bog (Kreacija) je jedno.
Sve je dio Kreacije - i dobro i zlo (svjetlost i tama) same po sebi na višim kao i sve mješavine njih na nižim nivoima postojanja.

@Mu shin a i @svi ostali:
Hajmo pokušati kreirati nekakav svijet. Eto, mi nekakvi kreatori na našem nivou razmišljanja sa svim ograničenjima :-" . Ako namjeravamo taj svijet naseliti nekakvim jedinkama kao što smo mi - kako da ih navedemo da uče i da shvate bilo šta? Po meni ništa nismo napravili ako su svi koje mi tu "postavimo" samo OPD orijentacije. Ili samo OPS orijentacije. Kako, šta i koliko mogu da nauče ako nema suprotnosti kao što je dobro i loše - svjetlo i tama? Volio bih da neko iznese iole konkretan primjer da se može daleko napredovati u razvoju kroz učenje bez različitosti (znaći minimum 2 uticaja). Još bolje ako navede tri ili više različita uticaja koji bi uticali na napredak kroz učenje takve kreacije. Dobrodošla je svaka ideja ili sugestija vezana za ovo. Interakcija je ključ po meni ali... lomio sam se danima sa razmišljanjem o ovome i diskutovao sa prijateljima ali na žalost bez odgovora. #-o
Morao sam paziti s kim o tome pričam da se ne pridružim gospoji Helen Schucman, amerikanki, profesoru psihologije po zanimanju u umobolnici ako je u međuvremenu zaboravila zaustaviti glas u glavi. :rofl :help: :rofl

A evo i mene kako bježim iz umobolnice: ](*,)

Da se vratim na temu. Ne zamjerite mi - neću više klasično quotati.

Mu shin je napisala:
(Sin Božiji je samo jedan, svi mi, čak i Lizziji) zauvijek savršen, vječan, cjelovit, nevin i svet. Tvrditi da je Sin nešto drugo bi bila arogancija, a to je egova omiljena zanimacija.

Sve ovo zavisi od precepcije. Nešto mi Lizziji po mojoj percepciji nisu nevini. To tvrdim makar bio arogantan. Ovo je rat. Ovo je rat u kojem zaista nema nevinih - kad malo razmislim o tome. I ujedno je sve ovo po meni "kvalitetna kosmička zajebancija", da prostite :oops: :mrgreen: .

Šta ako (kako to moj prijatelj kaže) imamo jednakostranični trougao. Na jednom uglu-vrhu je Kreacija a na ostala dva Sin Božiji i Duh Sveti. Hopla, eto ga Sveto Trojstvo.

Šta ako je zaista na jednom uglu-vrhu Kreacija a na ostala [u]dva Sinovi Božiji (OPS i OPD)?
Da li je došlo do manipulacije koja mjenja čitav koncept. Hmmm...


Mu shin je napisala:
Kurs uči da: Ne treniran um ne može postići ništa a pošto je pogrešna percepcija uma posredni razlog zašto smo u iluziji (inače, prvi čovjek u istoriji koji se zapitao ako je svijet iluzija zbog čega ga percipiramo je bio Hrist) jedini način da se probudimo je mentalni trening uma gdje se sve to i dešava. Ovo je kurs u uzroku a ne u poljedicama. Cilj je um istrenirati da automatski oprašta umjesto da automatski osuđuje, što nije lako i zahtjeva dosta samodiscipline.

Gornji pasus me podsjeća na new age. O tome na http://www.galaksija.com/metafizika/new ... ivnost.htm
Ne slažem se sa ovim opraštanje – osuđivanje, no to je moje mišljenje. Bila bi potrebna posebna tema da obrađujemo opraštanje – osuđivanje. Možda je i ima na forumu ali je dosad nisam našao.

Mu shin je napisala:
Kurs sam tvrdi da nije jedini put ka Bogu već samo najbrži.

Riječ «najbrži» u čitavom kontekstu gornje rečenice mi zvoni na uzbunu. Ne namjeravam objašnjavati zašto. Inaće puno stvari u ovoj temi mi zvone na uzbunu. Ako hoće, neka svako sam za sebe razmisli o tome.

Mislim da je veoma opasno bilo šta prihvatiti zdravo za gotovo. Rafinirani su postupci negativnih sila (a i pozitivne sile mogu (ne svojom «željom») biti negativne - zavisno od naše percepcije, razmišljanja i djelovanja). Odličan primjer toga bi bio način pisanja: Istina, istina, istina, laž, istina pa se nepažnjom uhvatimo grčevito (kao za slamku spasa) za namjerno plasiranu «malecku» laž pored «brda» istine. O tim stvarima vrijedi pročitati (na engleskom je): http://www.sott.net/articles/show/12449 ... PRO-Agents kao i http://www.cassiopaea.org/cass/timeline.htm

Slažem se sa onime što su članovi Kolos i Bojan71 u gornjim postovima napisali u vezi Kasiopejskih transkripti.
Džaba čitanje transkripti djelimično (i mene smetaju djelovi sa privatnim pitanjima, ali samo ih preskočim). Vrijedi po meni pročitati i «Val» kod kojeg je dosta materijala iz transkripti proučavano; meni su se neke kockice počele slagati kad sam podobro odmakao kod prvog čitanja - a neke kockice mozaika tek kod drugog čitanja transkripti. Naravno, zbog korupcije materijala (za koji sami Kasiopejci kažu da je ca. 70% istinit) potrebno je biti VEOMA OPREZAN - uostalom kao i sa svim ostalim informacijama.
Mislim da (ukoliko je tačno da odgovori na pitanja stižu odmah, a mislim da je to tačno) ne postoji toliko dobro uigrana ekipa stručnjaka iz toliko različitih oblasti (ujedno uigrani po pitanju denziteta, OPS, OPD i puno drugih stvari) koji bi bili u stanju da prenesu informacije koje su u transkriptama. NEMA ŠANSE! Tako da smatram da informacije dolaze od izvora van naših četri dimenzije. Mogli bi pričati i o tome kako su rečenice u odgovorima sastavljene, kako su izbalansirani odgovori i koliko alata za učenje i razmišljanje smo dobili. A upravo one stvari koje nam nisu ni htjeli ni trebali ni smjeli prenijeti - nisu to ni uradili. Tačno tako i treba. Sve u životu su lekcije pa i same transkripte. Ne vrijedi ih čitati ako ne otvorimo um.
Takođe, ono oko čega se (čini mi se) slaže dosta članova foruma: Nije bitan izvor informacija, nego sama informacija po sebi.

No može i ovaj, Kurs Čuda pomoći u našem pokušaju Spoznaje. Ali: Oprez! Potrebno je dosta iskustva za filtriranje informacija.
Saplićemo se, ustajemo i borimo se - Učimo, zar ne?

Mu shin - i tebi i svim ostalima želim puno uspjeha u radu :thumbup:

Ko želi, može sad i drvlje i kamenje po meni, samo me ne tucite :toothy2:


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pon jul 19, 2010 10:53 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub mar 31, 2007 8:27 pm
Postovi: 327
Lokacija: 7D
Pozdrav Toda


Ja bih to napisao ovako:
Bog (Kreacija) je jedno.
Sve je dio Kreacije - i dobro i zlo (svjetlost i tama) same po sebi na višim kao i sve mješavine njih na nižim nivoima postojanja.

@Mu shin a i @svi ostali:
Hajmo pokušati kreirati nekakav svijet. Eto, mi nekakvi kreatori na našem nivou razmišljanja sa svim ograničenjima :-" . Ako namjeravamo taj svijet naseliti nekakvim jedinkama kao što smo mi - kako da ih navedemo da uče i da shvate bilo šta? Po meni ništa nismo napravili ako su svi koje mi tu "postavimo" samo OPD orijentacije. Ili samo OPS orijentacije. Kako, šta i koliko mogu da nauče ako nema suprotnosti kao što je dobro i loše - svjetlo i tama? Volio bih da neko iznese iole konkretan primjer da se može daleko napredovati u razvoju kroz učenje bez različitosti (znaći minimum 2 uticaja). Još bolje ako navede tri ili više različita uticaja koji bi uticali na napredak kroz učenje takve kreacije. Dobrodošla je svaka ideja ili sugestija vezana za ovo. Interakcija je ključ po meni ali... lomio sam se danima sa razmišljanjem o ovome i diskutovao sa prijateljima ali na žalost bez odgovora. #-o
Morao sam paziti s kim o tome pričam da se ne pridružim gospoji Helen Schucman, amerikanki, profesoru psihologije po zanimanju u umobolnici ako je u međuvremenu zaboravila zaustaviti glas u glavi. :rofl :help: :rofl

Razmišljao sam, Toda, nema nekih dilema pa da probam...

1. Duša-Duh, individualna svest periodičnog iskustva Boga, kroz gustoće postojanja...
2. OPS, OPD, učenje iskustava se razvija u više pravaca...
3. Spoj OPS i OPD ponašanja je kao borba, i to se manifestuje kroz um-ego dotične svesti, i to traje, kada se podigne svest do konačnog, pod...
4.IZBORA ka OPS strani ili OPD strani, i jedna i druga strana teže balansu(u vidu borbe)
5. U višim sferama postojanja, različitost jeste individualna, ali je istovremeno i povezana sa iskustvima perioda duše-duha svesti, kroz nivoe kroz koje je prošla i lekcija koje je doprinela za Boga...
6. Kreirani svet je svest, višedimenzionalni i različit do konačnog cilja sjedinjenja sa Izvorom, taj svet ili svetovi, postoje i kroz ujedinjene misaone forme, kao skup iskustava duša pred samim Izvorom...
7. I na kraju, tu je uvek neki novi početak, ili u prevodu, nova iskustva za Božansku Svest, kako će da se ispolji, i na koje načine...(BOŽANSKA ZONA ZA SVEUKUPNU RECIKLAŽU)

Božanska Svest ne može da napreduje bez različitosti svojih sospstvenih misli ili sebe samog kao stvaraoca, tako isto i Iskre Božanskog, ne mogu napredovati ako nisu iskusile i jednu i drugu stranu(svetla, tame, OPS-OPD).

Druga strana svega toga je nepostojanje, i to je iluzija, jer kada se individualna duša-duh stopi sa svojom Celinom, ona gubi sebe lično da bi dobila sveličnost za nova stvaranja...

Bog zna da je sve iluzija na samom početku, a mi kao Iskre Boga na samom kraju, to je otkrivanje stvarnosti...

Kada uronimo u snove, mi većinom gubimo um-ego i kao da ne postojimo više za svet u kome smo zaspali, tako i Bog, mi smo njegovi snovi u ovoj kreaciji...

Sve se svodi na misao, na Svemisao o svemu...

(Laura je jednom pitala Kasiopejce o konačnoj istini, i oni su joj odgovorili, da još nije vreme za to, da to trebamo sami na neki način da otkrijemo...)


Čemu sve...? Zašto....?


SVRHA


Iz bitisanja ka nepostojanju,
iz nepostojanja ka bitisanju
biti svedok,
svrha svemu
da zašto sve da postoji
i čemu da se nada,
da nema ništa izvana
i da je u svemu postalo...
Posmatraču u svesti
koji je obojio iluziju
nekog vremena
istrgnutog iz večnosti,
ostaje da bira
jer je on izabran
da iluziju pretvori u stvarnost...
ili obrnuto...

Je li taj krug večnosti zatvor
ili je tamnica prostrana,
zaborav igra ulogu smrti
i neka nova okupljanja
za mnoštvo koje se ne seća Jednog!

Tako sam ,,sam,, u svom
vremenu Egzistencija,
da razumem ,,SEBE,,
jurim kroz holove vremena
za svedokom koji ne nosi ništa
osim vere...

...da je SUDBINA biti BOG...
i ništa više!

Biti SVE i NIŠTA
podrazumeva izbor posmatrača
da sklopi oči,
ili da zuri u postojanje...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sri jul 21, 2010 5:28 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Stvarno mi je nemoguće odgovarati na sve postove i komentare sa svim čitanjem i praćenjem foruma i prevođenjem tako da ću se koncetrisati na ovo zadnje, za sad. Nadam se da će sve postati malo jasnije jer još praktično ništa nije rečeno o učenju Kursa, niti je definisana terminologija ( ego, čudo, opraštanje, Sin Božiji, Sveti Duh itd) kojom barata, što je vema bitno.

Svako učenje, teorija, filozofija itd. ima neku početnu misao, početnu pretpostavku od koje polazi, sa koje se gradi dalje, koja vam barem treba biti interesantna, tako da, ako se ne slažete sa početnom premisom, nećete ni sa zaključcima. Desiće vam se da vam neka premisa djeluje istinito a neka ne i prirodno će te se okrenuti onima koje vam zvuče istinito ili odražavaju vaša razmišljanja. Pitanje je koliko se takvi afiniteti mogu racionalizovati i da li vrijede rasprave. Svako prati svoje srce, i to je OK.

Početna premisa Kursa je da ako je Bog (Kreator, Jahve, Alah; termin je nebitan) ljubav, svjetlost (figurativno, ne fizička svjetlost), vječan i nepromjenljiv, onda sve što Bog stvara i samo mora biti takvo. Kurs je veoma radikalno učenje, kao što se vidjeti u sljedećem postu, i definitivno nije za svakoga.

Ne znam da li postoji negdje forum/tema o Kursu čuda a i za Geryjeve knjige, ne pratim baš nešto forume, ali mislila sam da bi ovdje bio dobar "dom" za jedan topic o Kursu, tim više zato što su neke od glavnih tema ovog foruma kanalizovani materijali, prema kojima većina ljudi ima predrasude, a i s obzirom da je Kurs već dugo dostupan na hrvatskom jeziku. Zanima me da li ima iko da je pročitao Kurs, ili nešto od Gery Renarda.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sri jul 21, 2010 6:05 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet aug 31, 2007 4:51 pm
Postovi: 1353
Lokacija: Međimurje
Evo jednog koji je pročitao :D

_________________
Ono sto vi radite, ne mora reflektirati ono što vi osjećate.
http://www.youtube.com/user/vrkolos
http://www.box.net/shared/mis7x4u60n


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sri jul 21, 2010 7:04 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Ah, kolos, stari znanac! :D
Very good :thumbup:

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sri jul 21, 2010 7:37 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet nov 13, 2008 3:08 pm
Postovi: 337
Ja sam dobila Course in Miracles na poklon još odavno, mislim 2002. godine....
Tada sam ga čitala, i čak radila sve one vježbe iz Textbooka (u originalu je to sve u jednoj knjizi) ali onda mi je bilo dodijalo pa sam ga ostavila :oops:

Osobno sam taj koncept ne-dualnosti povezala sa ženskim principom :)
To je zato što sam primijetila da se konceptu ne-dualnosti uglavnom protive muškarci, koji kao da ne mogu živjeti ako se ne bore protiv nekoga/nečega... što je u stvari prirodno jer oni su ovdje u ovom našem na dualnostima sazdanom 3D svijetu fizički opremljeniji "ratničkim impulsima" - a ti impulsi su (zbog nemogućnosti primjene u svom originalnom obliku) transformirani u razne arhetipske situacije primjerene prostoru/vremenu u kojem živimo ("Arhetipovi su nesvjesne ilustracije instikata", Jung).

Nije čudno da Muravjev u završetku svoje Gnoze govori o velikoj i ključnoj ulozi žena u tzv nadolazećem ciklusu Duha Svetoga u kome će sve biti podređeno Umjetnosti, kao što je od 16. stoljeća sve podređeno Nauci (u antičko doba je sve bilo podređeno filozofiji a u srednjem vijeku religiji) ...
Ako znamo da je umjetnost usko povezana sa sposobnošću IMAGINACIJE tj sa maštovitošću, onda bi to moglo upućivati na to da će se do ne-dualnosti koja karakterizira 4D (i sve D-ove iznad 4) doći tako da će je se najprije morati zamišljati, stvarati sebi predodžbe o njoj, nastojati je shvatiti najprije umom a zatim osjećajima... a onda eventualno pokušati primjenjivati na svakodnevne situacije.
Sve će tada postati relativno i pomalo ludo, baš kao što mora biti na prelasku iz 3D u 4D - sve se mora zakovitlati i zalelujati, čvrste granice i definicije svega moraju nestati a ljudska mašta i volja moraju postati jedini Zakon....
Ovo bi se poklopilo i sa Steinerovom prognozom o budućnosti čovječanstva, gdje on tvrdi (u "Duhovnom i fizičkom razvoju svijeta i čovječanstva") da nas poslije razdoblja Zemlje čeka razdoblje Jupitera:
"Svaka naša misao biti će izražena na nama jer ljudski lik neće biti čvrst i mineralan nego će se sastojati iz meke tvari. Svaka će misao stoga u istom trenu postati određen oblik vidljiv svima" - zar ovo nije opis sličan uobičajenim kanaliziranim opisima 4D, gdje se kaže da će čovjek "moći imati vidljivo fizičko obličje samo ako to poželi"? I zar "misao koja će postati oblik vidljiv svima" nije ponovni razvoj/povratak telepatije za koju imam dojam da je u zadnje vrijeme sve prisutnija kod većine ljudi?

U tom smislu Kurs je zanimljiv materijal i ako ga se promatra kao da se nalazi na nekoj drugoj (višoj) stepenici od one na kojoj su uobičajeni trenutno korisni materijali koji nas upozoravaju na opasnosti OPS manipulacije, onda mislim da je suvišno uspoređivati informacije iz to dvoje...
To bi bilo kao kada je u Veličanstvenom Saturnu kralj Vikarama pokušao usporediti i ocijeniti sedam planetarnih principa ("grahe") pa ga je zbog tog njegovog naivnog neznanja o tome da se životni principi ne mogu uspoređivati jer svaki ima svoju svrhu, čekala bolna lekcija Saturna :wink:

_________________
"Sva zla civilizacije prouzročena su time što se nijedno dijete nije do mile volje naigralo" (A.S. Neill)


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pet jul 23, 2010 11:49 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Pozdrav, charleston!
Meni Kurs izgleda kao neka metafizička poezija, napisana u formi proze da se uštedi na prostoru. :D

A sad Pursa i Arten:

Pursa:Sad pristupamo problemu nedualizma. Zapamti da bilo da govorimo o stavu učenja ili duhovnom vidu, uvijek mislimo na stanje uma - unutrašnjeg stava, a ne nečega što je vidljivo očima tijela u svijetu. Počećemo sa jednostavnom idejom. Da li se sjećaš stare zagonetke, ako drvo padne u sred šume i nema nikoga tamo da bi to čuo, da li drvo proizvodi zvuk?
Gery: Naravno. Nemoguće dokazati, pa ljudi uvijek završe raspravljajući se.
Pursa: Šta ti kažeš šta bi bio odgovor. Obećavam, neću se raspravljati.
Gery: Rekao bih da drvo uvijek proizvodi zvuk, bilo da ima nekog ili ne.
Pursa: I totalno bi pogrješio, čak i na nivou materije. Ono što drvo radi je da šalje zvučne talase. Zvučni talasi, kao i radio talasi - kao uostalom i energetski talasi - trebaju prijemnik da ih primi. Mnogo radio talasa prolazi sada kroz ovu sobu ali nema zvuka, jer nema prijemnika podešenih za njih. Ljudsko ili životinjsko uho je prijemnik. Ako drvo padne u sred šume i nema nikog da čuje, onda drvo ne pravi zvuk. Zvuk nije zvuk dok ga ne čuješ, isto kao što i talas energije ne osjećaš dok ga ne vidiš ili ne dotakneš.
Da skratimo priču, iz ovog je jasno da trebaš dvoje za tango. Za međudjelovanje moraš imati dualnost. Zapravo, bez dualnosti nema ničega za djelovanje između. ........ Bez dualnosti nema drveta u šumi. Kao što neki naučnici kvantne fizike znaju, dualnost je mit. A, ako je dualnost mit, ne samo da nema drveta, već nema ni univerzuma. Bez tebe da ga percepiraš, univerzum nije ovdje, ali bi logika onda bila da ako univerzum nije ovdje, onda nisi ni ti. Da bi napravio iluziju postojanja stvarnom, moraš uzeti jedinstvo (oneness) i prividno ga podjeliti, što je upravo ono što i jesi uradio. Sve je trik.
Koncept jedinstva teško da je originalan. Ipak, rijetko se ko pita: S čime sam ja u jedinstvu sa? Iako većina koja se pita ovo, bi rekla da je odgovor Bog, prave grešku pretpostavljajući da su oni i ovaj univerzum stvoreni u sadašnjoj formi od strane Božanskog. To nije tačno, i ostavlja tragaoca u poziciji u kojoj čak iako ovlada umom, kao što Buda sigurno jeste, i dalje neće doći do Boga na trajan način. Da, dostiće jedinstvo sa umom koji je napravio talase dualnosti. Ovaj um, u ne-mjestu (non-place) koji transcenduje sve tvoje dimenzije, je potpuno izvan sistema vremena, prostora i formi. Ovo je logična i pravilna ekstenzija nedualiteta, ali ipak nije Bog. U stvari to je slijepa ulica (dead end). Ili bolje, slijepi početak (dead bebinning). Ovo objašnjava zašto budizam, koji je očigledno psihološki najsofisiticiranija raligija na svijetu, ne barata sa pojmom Boga. To je zato što Buda nije baratao sa pojmom Boga dok je još bio u tijelu koji zovete Buda. To je takođe razlog što ćemo praviti razliku između nedualizma i čistog nedualizma. Kada je Buda rekao "Ja sam budan" mislio je da je spoznao da u stvari nije učesnik u iluziji, već onaj koji pravi cijelu iluziju.
Ipak , još jedan korak nedostaje, gdje um koji stvara iluziju odabere sasvim protiv sebe a za Boga. Naravno, neko Budinog ogromnog dostignuća je to shvatio , brzo napredujući do J-ovog nivoa svijesti. Ali ovo je Buda postigao za života nepoznatog svijetu. Nije neobično da ljudi dostignu J-ov nivo prosvjetljnja u neopaženosti, a da svijet misli da su ga dostigli u nekom poznatijem životu, a u stvari nisu. Mnogi ljudi koji su prišli istinskom duhovnom majstorstvu nisu zainteresovani da budu učitelji (leaders). Istovremeno, postoje ljudi koji su jako vidljivi i koji, umjesto da su istinski duhovni i metafizički majstori, ustvari prikazuju simptome ektrovertne ličnosti.
-------------
ARTEN:..Jedna od stvari koju je morao shvatiti (J, Isus) nije samo da univerzum ni ne postoji već da ni on ne postoji ni u kojem drugom nivou već kao čisti duh (spirit). To je nešto što praktično niko ne želi naučiti. Užasavajuće je na podsvjesnom nivou za ljude, zato što znači odreći se svake induvidualnosti i ličnog identiteta, sada i zauvijek.
--------------
Ovde vidimo zapanjujuću paralelu između onoga što se desilo Hinduizmu (misli se na originalno učenje Vedante) i onoga što se desilo učenjima J-a. J je učio čisti nedualizam, interpretiran od svijeta kao dualizam. Vedanta je bila nedualizam interpretirana od svijeta kao dualizam
--------------
Stav nedulizma ti govori da ono što vidiš nije istina. Ako nije istina, kako možeš suditi o tome što vidiš. Sudeći tome, daješ mu realnost. Ali kako možeš suditi i davati realnost onome čega nema. A ako ga nema , zašto ti je potrebno da ga stekneš, ili vodiš rat za to, ili učiniš više svetim ili vrijednijim od nečeg drugog? Kako bi jedan komad zemlje mogao biti važniji od drugog? Zašto bi bilo važno šta de dešava u iliziji, osim ako nisi iluziji dao moć koju nema niti može imati? Kako bi moglo biti važno kakav je rezultat postignut u određenoj situaciji osim ako nisi napravio lažnog idola od situacije?
----------
Znam da ovo još ne želiš čuti, ali nije važno kakve akcije preuzimaš ili ne preuzimaš u svijetu - mada način na koji gledaš i stav koji zauzimaš dok izvodiš bilo kakvu akciju jeste važan. Naravno, dok god izgleda da postojiš u ovom svijetu mnoštva, imaćeš neke privremene zemaljske brige, i ne namjeravamo da ignorišemo tvoje potrebe u svijetu. Sveti Duh nije glup, i kao što smo rekli tvoje iskustvo je da si ovde. Postoji način da ideš kroz život i radiš mnoge stvari koje bi svejedno radio, ali sada ih nećeš raditi sam. I tako ćeš naučiti da nikad nisi sam.
Dakle, ne predlažemo da ne budeš praktičan i ne brineš o sebi.
---------
Iz onoga što smo rekli, trebao bi steći utisak da sa stavom nedualizma, stičeš mogućnost da ispituješ sva svoja prosuđivanja i vjerovanja. Sad shvataš da zapravo ne postoji takva stvar kao što je subjekat i objekat, postoji samo jedinstvo. Još ti je uvijek nepoznato da je ovo imitacija autentičnog jedinstva, jer samo je nekolicina naučila da razluči između biti jedno sa umom koji se prividno otcjepio od Boga i biti jedno sa Bogom. Um mora biti vraćen Njemu. Ipak tradicionalni nedualizam je neophodan korak u putu, jer već si naučio da zapravo ne možeš odvojiti jednu stvar od druge - niti možeš odvojiti nešto od sebe.
Kao što je nagovješteno prije, ova ideja je dobro izražena modelima kvantne fizike. Njutonijanska fizika drži da su objekti stvarni i van tebe sa odvojenim postojanjem. Kvantna fizika demonstrira da ovo nije istina.Univerzum nije ono što ti pretpostavljaš da je; sve što izgleda kao da postoji je zapravo nerazdvojna misao. Ti čak ne možeš ni da pogledaš nešto a da ga ne promjeniš na subatomskom nivou. Sve je u tvom umu, uključujući i tvoje tijelo. Kao što aspekti budizma pravilno uče, um koji sve misli je jedan um, i ovaj um je potpuno van iluzije vremena i prostora. Ono što nijedna filozofija osim jedne ne uči, je istina koja će rijetko biti dobro primljena od bilo koga: činjenica da je i sam um iluzija.


Nastavak slijedi....


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pet jul 23, 2010 12:37 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 01, 2005 1:17 am
Postovi: 1560
Lokacija: Justinijana Prima
mu shin je napisao/la:
Meni Kurs izgleda kao neka metafizička poezija, napisana u formi proze da se uštedi na prostoru. :D

Iz Jevandjelija iza hipotalamusa:
Voda je mokra


mu shin je napisao/la:
Nastavak slijedi....

pozdravi nam grishku i sve ostale king-sajz bojlere najnajnajvecih proporcija :blob: i najnajnaj.........nebeskih ambicija :angel4:

btw,jel' ti temperatura prokuvavanja veca nego u grishke ili manja :?:


:love3:

_________________
RID MAJ TISHRT : PRAUD TU BI JERETIK


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pon jul 26, 2010 3:09 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
:mrgreen:
nat ne voli poeziju?

Evo nastavka:


ARTEN: Kako napredujemo, steći ćeš dobru ideju o J-ovom sistemu mišljenja (thought system), koji rađen s njim ili Svetim Duhom, te obučava istinskoj percepciji. To će pomoći Svetom Duhu da te izliječi i odvede nazad gdje stvarno i jesi.
Što nas dovodi do jedne interesantne osobine čuda - čudo je, po Kursu, promjena u percepciji ka načinu mišljenja Svetog Duha, a ne samo modifikacija tvojih misli, formi i okolnosti. Kurs kaže da te čudo može odnijeti daleko dalje i brže na tvojo spiritualnoj stazi nego što bi drugačije bilo moguće. Na primjer, u Textu se kaže:

Čudo je jedino trenutno sredstvo na raspolaganju koje imaš za kontrolisanje vremena.
i
Čudo nadomješćuje za učenje koje bi inače moglo potrajati hiljade godina.

(ovde se misli na tehniku opraštanja do koje ćemo kasnije doći, a koja u stvari kolapsira vrijeme, prim.prev.)
J ne pravi pretjerane tvrdnje ovdje, jednostavno govori istinu po zakonima uma i zakonima Boga. Koncentrisaćamo se na Kursev pogled na vrijeme tokom jedne od posjeta.
Da bi naučio si uštedjeti vrijeme, bilo bi od velike pomoći da pristupš Kursu kao originalnom sistemu mišljenja kao takvom, umjesto da ga vidiš kao produžetak hrišćanstva, što nije. Molim te ne zovi ga Treći Testament. Jer nije. To je Kurs. S njim dobivaš J-a bez religije. On će ti reći o stvarima koji se ne mogu uskladiti sa Biblijom. Nemoj trošiti vrijeme pokušavajući pomiriti ih. Biblija počinje, govoreći: "U početku Bog stvori nebo i zemlju". Nije! Ako razumiješ šta ti J govori, onda ne možeš praviti kompromis sa ovim riječima iz Kursa:

Svijet koji vidiš je iluzija od svijeta. Bog ga nije stvorio, jer što Bog stvara mora biti vječno kao i On. Nema ništa u svijetu koji vidiš što će trajati zauvijek.

GERY: A energija? Zar nije istina da energija ne može biti uništena, već samo promjenjena.
ARTEN: Energija prividno ne može biti uništena na nivou forme zato što nije stvarno energija, već misao. Ili tačnije lažna misao (mis-thought), koja će na kraju biti promjenjena u vječnost. U međuvremenu, postoji jednostavan kriterij koji Kurs daje da razlučiš između realnog i nerealnog.

Što je istinito je vječno, i ne može mjenjati niti biti promjenjeno. Duh je dakle nepromjenljiv zato što je već savršen, ali um može izabrati koga da služi. Jedini limit stavljen na izbor uma je da ne može služiti dva gospodara.

Dakle, sama činjenica da energija može biti promjenjena znači da je po samoj svojoj prirodi lažna. Nije mi namjera da ispušem entuzijazam tvojih New Age prijatelja koji su ludi za energijom. Ali energija je ništa. Gubitak vremena, trik, samo još jedana naprava da gradiš svoju kuću na pijesku, umjesto na kamenu. Naravno, može poslužiti kao dobra ideja za neke ljude da se zainteresuju za nevidljivo umjesto vidljivog. Ali mi smo došli da bi ti pomogli da uštediš vrijeme, zato trebamo reći ono što trebamo reći. Nije dobra vijest da energija može biti promjenjena, već je dobra vijest da um koji ju je napravio može biti promjenjen (ili možda bolji prevod: može da se predomisli prim.prev.).
----------------
ARTEN: ...Značenje ljubavi se ne može naučiti. Ljubav će se pobrinuti za Sebe. Tvoj posao je, kao što Uvod (uvod u Kurs) kaže, da naučiš kako da ukloniš, zajedno sa Svetim Duhom, prepreke tvojoj svjesnosti o nasljedstvu koje si prividno odbacio. Suprotno Bogu i Njegovom kraljvstvu je sve što nije Bog i Njegovo kraljevstvo, ali što je sveobuhvatno - Bog - ne može imati suprotnost.
Sigurno si čuo drugdje da Kurs čuda traži da izaberš ljubav umjesto strah. To je istina, ali definitivno nije dovoljno. Hiljade pisaca je dosad pisalo o tome da ljudi trebaju izabrati ljubav umjesto strah, od kad je Kurs izdat u 70-im (misli se na mnoštvo New Age pisaca koji stalno citiraju Kurs, prilagođavaju ga svojim teorijama i usput obećavaju kule i gradove, što nema blage veze sa Kursom, prim. prev.) Ali ako kažeš ljudima da izaberu ljubav umjesto strah, misliće da im govoriš da izaberu svoju ljubav, ali to nije ono što Kurs uči.Kao što ćeš već naučiti, ljubav svijeta i njegovih ljudi je ono što Kurs zove specijalna ljubav (special love), i da je ljubav Svetog Duha sasvim druga stvar. Riječi ljubav i strah u Kursu predsrtavljaju dva sistema mišljenja (ops i opd?) koja potpuno isključuju jedan drugog, od kojih oba moraju biti shvaćna kako bih znao između čega u stvari biraš.
---------------------
PURSA: Što se tiče mudrosti , svijet vjeruje da je mudrost dobro prosuđivati i biti u pravu. To nije istina. Sve što će biti u pravu uraditi je da će to još više zakucati ovdje (u svijet). Citiraću ti šta J u Kursu kaže o mudrosti i vezi mudrosti sa nevinošću. Osim toga, ovo je ono što stvarno znači biti čistog srca. (ili kako se to već kaže u Bibliji. Inače, da većina ove terminologije nema veze sa biblijskom, na jednom mjestu Arten kaže Geryju da mora prerasti mišljenje religije i da će nauka u budućnoti sve više i više dokazivati da Biblija nije tačna, prim.prev.).

Nevinost nije djelimičano svojstvo. Nije stvarna dok nije totalna. Djelimično nevini su skloni biti prilično šašavi ponekad. Tek kad njihova nevinost postane gledište sa univerzalnom primjenom onda postaje mudrost.Nevinost ili istinska percepcija znači da nikad nećeš pogrešno percepirati već uvijek vidjeti istinski.

GARY: Da li ti to govoriš da ću morati svakog vidjeti kao totalno nevinog?
PURSA: Tačno. Još jednom, ne očekuj da se to desi preko noći.
GERY: Ne znam. Kako neko kao Hitler može biti nevin?
PURSA: Tipično pitanje i odgovor nema nikakve veze sa Hitlerom. Kao neko ko se dobro sjeća svog života kao Jevreja, nisam neki fan nacista, skinheadsa, KKK-a, ili bilo koje druge mentalno povređene grupe. Razlog njihove nevinosti nema nikakve veze sa nivom formi. Hitler i bilo ko drugi u svijetu, uključujući i tebe, su jednako nevini zato što ono što vidiš nije istina. Ovo je tvoj san. Kao što Kurs uči, san ne sanja niko drugi.
Hitler je bio primjer sistema mišljenja straha koji je bio doveden do ekstrema. Misliš da je holokaust bio neuobičajen događaj, ali bio je nuobičajen samo u svojoj veličini. Ista se stvar dešava stalno, kroz čitavu istoriju. Ako malo razmisliš i istražiš, naći ćeš da se desilo nekoliko puta samo u ovom zadnjem stoljeću. Ne moraš biti Jevrej,Crnac, ili Indijanac ili neke druge egzotične boje kože, da bi bio žrtva. Bilo bi teško naći bilo kakvu grupu ljudi koja nije progonjena. Čak i bijela osoba, dok god je u pitanju određena vrsta bijele osobe na pravom mjestu u pravo vrijeme, može biti žrtva godine. Može biti katolik, protestant ili navodna vještica. Ti si rođen u Salemu. Poznaš priču. Koliko je ljudi umrlo tokom lova na vještice u Salemu.
GERY: Devetnaest ili dvadeset.
Pursa: Da. To je klasičan primjer projekcije nesvjesne krivice. Da li znaš koliko je ljudi ubijeno tokom lova na vještice, prije toga, u Evropi.
Gery: Ne znam. Stotine?
Pursa: Pokušaj 40 000.
Gery: Četrdeset hiljada!
Pursa: Da. U odnosu na populaciju to bi bilo isto kao kad bi danas bilo ubijeno više od milion ljudi.
Gery: Wow! To bi bila udarna vijest - osim ako se ne bi desio veliki seks skandal negdje.
Pursa: Sve ovo je rezultat teške situacije gdje ljudi imaju duboku, skrivenu potrebu da projektuju svoju podsvjesnu krivicu na nekog drugog, i svaki izgovor će poslužti. Govorili smo o ekstremnim primjerima, ali ljudi to rade na hiljde suptilnih načina.
----------------
PURSA: Na kraju će svako naučiti ono što i ti : Glas za Boga je tvoj glas; tvoj stvarni glas, zato što si ti Hrist. Nema razlike između Oca, Sina i Svetog Duha u stvarnosti - ali ti ne živiš u stvarnosti. Ti živiš ovdje. Tj to je tvoj doživljaj. Dok god Sveti Duh ne iscjeli tvoj um, trebaće ti pomoć koju ti simboli Kursa mogu dati.
(Samo da dodam, da je Sveti Duh u stvari posrednik između stvarnosti i onoga što mi doživljavamo kao stvarnost, tzv. Glas za Boga kojeg Kurs još naziva šapatom u snu, koji nas budi u stvarnost, jer Bog, kao što se vidi, ne može percepirati svijet koji ne postoji, kao što ni mi ne možemo biti svjesni sna nekog pored nas ko spava i sanja nešto, a što je sanjaču u tom trenutku sasvim realno.)


Mislim da se sad vidi koliko je Kurs radikalan i beskompromisan u definisanju onoga što je stvarno i onoga što nije.
Ako se pitate koliko možete vjerovati kanalisanom materijalu o kanalisanom materijalu, mogu samo reći da oba drže do onoga što tvrde čvrsto i jasno, nema greške, nema skretanja, jedino je Kurs možda nježniji, više umjetnički.
Istina je rečena, a ti vidi šta ćeš s njom. Nema ugađanja nekome ili nečemu.Nema kompromisa i nema izvinjenja. Ostalo je do vas.

Za sljedeći post bi malo mogli da se odmorimo od svih ovih apstrakcija, pa ću prevesti neku zanimljivost npr, crop cycles, a onda da vidimo šta je ego.
Za kraj posta jedan lijep odlomak iz Kursa:

Edenski vrt, ili stanje prije odvajanja, bio je stanje uma u kojem nije postojala potreba ni zašto. Kada je Adam slušao "laži zmije", sve što je čuo je bilo neistina. Ti ne moraš da nastaviš da vjeruješ u ono što nije istina, osim ako to ne izabereš. Sve to može bukvalno nestati u tren oka zato što je samo pogrešna interpretacija. Ono što je viđeno u snovima izgleda veoma realno. Ipak, Biblija kaže da je duboki san pao na Adama, ali nigdje nije napomenuto o njegovom buđenju.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pet jul 30, 2010 3:24 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
A sad vanzemaljci, krugovi u žitu, Gary pokušava da iskamči odgovor o smrti jednog od američkih predsjednika, reinkarnacija i malo ponavljanja gradiva:

ARTEN: ......Imaš li još kakvih pitanja koja bi volio postaviti?
GARY: Yeah. Kad smo već kod toga kako svemir radi, da li postoje vanzemaljci, i ako postoje, da li i oni imaju lekcije za opraštanje?
ARTEN: U iluziji, da, postoje bića koja žive na drugim planetama, i neki od njih posjećuju Zemlju. Da, i oni imaju svoje lekcije za opraštanje. Oni nisu stvarno tamo, zato što je svemir u tvom umu. Vjerovanje da su neka bića automatski duhovno naprednija od tebe ako su tehnološki naprednija ne mora uvijek biti istnito. Ono što je važno je da, bilo da su miroljubivi ili ne, i bilo da su humanoidni ili ne, oni su tvoja braća i sestre u Hristu - i tako ih trebaš vidjeti.
GARY: Cool. Pitao sam se, da li znate šta uzrokuje sve one krugove u žitu. Neki od njih su baš zamršeni.
ARTEN: Naravno. Neki od njih su prevare, napravljeni od šašavih ljudi koji tajno mrze sami sebe (misli se na ego, prim.prev.). Oprošteno im je, ali ne mogu to znati dok i sami ne počnu praktikovati opraštanje. Većina krugova u žitu je autentična - posebno oni vema kompleksni. Jedan od njih je zapravo matematički simbol za dualnost reda i haosa! Slika je dostupna. Kao i ostali, napravljen je elekromagnetskim čijem (chi) upravljenim iz nivoa podsvjesti. Samo još jedan način bacanja interesantne misterije na hrpu drugih misterija, da bi ljudi odgovore i dalje tražili u svijetu. Pravi ih, zapravo, podsvjesni um.
GARY: U redu, imam još jedno. Ko je ubio predsjednika Kennedyja?
ARTEN: Kad bi znao, da li bi im oprostio? To je pravo pitanje. Nismo došli ovdje da bi ti ganjao duhove u svijetu, brate.
GARY: Ne možeš kriviti čovjeka ako pokuša.
-------------------
(U drugoj knjizi YIR, Arten i Pursa, sjedeći na Garyjevom kauču pokažu mu, kroz čitav jedan sat, bez prethodne najave, sva njegova tijela iz prošlih inkarnacija, kojih je bilo na hiljade (to važi za sve nas), što Garyja ostavi prilično šokiranog i totalno bez teksta; što se veoma rijetko dešava :mrgreen: )

BILJEŠKA: Ono što se desilo sledeće natjeralo me da zinem. Arten i Pursa su se počeli brzo mjenjati u druga tijela pred mojim očima.Pursa je postala crnac, a arten starija žena. Ostali su tako 2 ili 3 sekunde da bi ih mogao vidjeti i onda se opet promjenili. Ovaj put Pursa je bila tinejdžerka, 16 ili 17 godina, a Arten dječak istih godina, reflektirajući dualnost muškog i ženskog. Sva ova tijela su izgledala savršeno stvarno, baš kao i njihova druga tijela. Odjednom su se počeli mjenjati još brže. U minuti, ispred mene su tekle dve rijeke tijela, pokazujući mi bezbrojne inkarnacije različitih tijela obučena u odjeću različitih vremenskih perioda. Onda sam se sjetio da me je Arten pitao, "Da li želiš da ih vidiš?" Tada sam razumio. Sva ova tijela su bila moja! Pokazuju mi sve moje različite inkarnacije, hiljade njih.
Brza parada tijela je bila hipnotizirajuća. Osjećao sam se kao privučen toku tijela, kao da se mogu pridružiti Artenu i Pursi i sam promjeniti tijelo. Onda sam shvatio da jesam mjenjao sva ova tijela od kad vrijeme postoji, zbog čega se i jesam prividno pojavio ovde. Odjednom, ideja da sam "Gary" je djelovala mnogo manje bitno. Ako je izgledalo da sam nastanjivao sva ova tijela, koliko je onda posebno izgledalo ovo u kojem sam sad. Arten i Pursa su se i dalje mjenjali. U sobi kao da je postojao vrtlog energije koja kao da je središte imala u djelu gdje se nalazio kauč gdje su sjedili. Kako su tijela prolazila, s vremena na vrijeme pojavljivala su se neka koja nisu baš izgledala kao ljudska ali definitivno humanoidna. Mislio sam, vjerovatno vanzemaljci, ali su se tako brzo mjenjala da nisam mogao jasno vidjeti, samo baciti pogled. Većina tijela su bila muška i ženska (i ostala neprepoznatljiva) raznih oblika,veličina i boja: stara i mlada, bebe i starija, dobro obučena ili praktično gola. Gotovo jedan sat, teklo je dalje - ovaj brzi, holografski show navodno stvarnih tijela - i odjednom stao, sa Artenom i Pursom gdje su i počeli.
(Malo kasnije, pošto se Gary malo sabrao, Pursa objašnjava dalje, prim.prev.)

PURSA: Ova tijela koja si nastanjivao u raznim inkarnacijama sna su simboli dualnosti. Tako, imaš inkarnacija gdje si bogat i isto toliko gdje si siromašan, dobar i zao, lijep i ružan, slavan i nepoznat, zdrav i bolestan; i svakog drugog polariteta, dualiteta i suprotnosti kojeg se možeš sjetiti. Nijedno od njih nije istinito. Sve je to trik. Ti si sam svoja suprotnost. Konačno, tijela koja nisu tvoje inkarnacije su takođe ti. Kao tvoja vlastita tijela, ona takođe reflektiraju suprotnosti dualnosti zato što simbolišu stanje separacije od Boga. Ipak nema separacije od Boga. Samo Bog postoji, sve ostalo je lažno. Kurs je sasvim beskompromisan u vezi toga, za sve one koji su voljni da vide.
ARTEN: Zapamti ono što sam ti prije rekao o ideji separacije od Boga. Zato što ta ideja nije od Boga, On ne reaguje na nju. Reagovati na nju bi bilo dati joj realnost. Ako bi Bog prepoznao bilo šta osim ideje savršenog jedinstva, onda više ne bi bilo savršenog jedinstva. Ne bi više bilo savršenog stanja Neba da mu se vratiš. Kao što ćeš vidjeti, u stvari nisi ga nikad ni napustio. Još si tamo, ali si ušao u noćnu moru iluzije.
GARY: Da li zato Bill Thetford (prijatelj Helen Schucman, koji joj pomagao oko kucanja, editovanja, i izdavanja Kursa Čuda, prim.prev.) zove Kurs hrišćanska Vedanta?
Arten: Da! Bill je razumio ono što Kurs govori. Samo savršeno, nedualističko jedinstvo Boga je stvarno, i ništa drugo nije stvarno, što je tačno ono što je drevni hindu tekst Vedanta, govorio, iako su ga naravno ljudi pogrešno intepretirali, na isti način kao što danas rade sa Kursom.
Imperativ je da se držiš poruke. Nemoj praviti kompromise. Kurs čuda je potpuno nedualističan. Ne želimo da se desi ista stvar sa Kursom kao sa J-ovom porukom prije 2000 godina. To je jedan od glavnih razloga što smo se vratili (ponovo pojavljivati Garyju, prim.prev.): da ljudi ostanu fokusirani, uključujući i tebe. Želimo da kažeš izravno, a ako neko kritizira tebe ili tvoju poruku, onda pošto im oprostiš, reci im da griješe. Imaš pravo da ne ćutiš.
GARY: A šta sa lekcijom iz Kursa: ako se branim onda sam napadnut.
PURSA: Zapamti da se učenje Kursa uvijek odnosi na nivo uma, a nikada na nivo forme ili fizičkog svijeta. Zato i jeste Kurs u uzrocima a ne posljedicama. U svom umu ti koristiš pravilne ideje. Onda kad oprostiš, ponekad možeš biti vođen na neki način od Svetog Duha šta da uradiš ili ne uradiš. Ne mora se desiti često. Ne moraš biti bombardovan inspiritivnim idejama. Samo jedna inspirativna ideja može napraviti ogromnu razliku u tvom životu. To je inspiracija, koja dolazi kao posljedica opraštanja na isti način kao i posljedica istinske molitve.
GARY: Ta tijela koja si mi pokazala, koja su sva ja... šta s onima koja su izgledala kao vanzemaljci? O čemu se tu radi?
PURSA: Sve će ti biti rečeno što treba da znaš, brate. Ponekad inkarnacja nije ljudska, iako oni koji su ljudi većinom se inkarniraju kao ljudi, ali ne uvijek. Svemir je tako namješten. Ono što je važno je da shvatiš za šta služi život, da ga iskoristiš za povratak kući.


U sljedećem postu će biti govora o egu, a već smo se u prethodnim postovima dotakli i razloga postojanja iluzije pa će to takođe biti objašnjeno.
Za kraj posta nešto iz Kursa:

Sve što ti je dano je za oslobođenje; vid, vizija i unutrašnji Vodič, svi te vode van pakla sa onima koje voliš uz tebe, i univerzum s njima.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sri aug 04, 2010 3:23 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
PURSA: ....Slučajno, sistemu mišljenja straha i odvojenosti od Boga je dato ime ego u Kursu, ovaj termin ne treba brkati sa terminom ega koji se koristi u tradicionalnoj psihologiji. J nam je uvijek govorio u velikim, sveobuhvatajućim terminima, i korištenje termina ego u Kursu, nije izuzetak. Trebao bi zapamtiti da bez obzira kako ogroman može da izgleda, ego je samo misao - a misli se mogu promjeniti.
Gary: Znam da si rekla da mi još niste dali cijelu sliku, ali opraštanje o kojem govoriš zvuči kao poricanje.(form of denial)
PURSA: Kada ti jednom kažemo sve što želimo reći, ne samo da ćeš biti u mogućnosti da vidiš šta se stvarno dešava istinskim opraštanjem, već ćeš i shvatiti da sistem mišljenja ljubavi i sistem mišljenja straha su oba forme poricanja. Jedan od njih, učenje Svetog Duha, vodi ka Nebu razotkrivajući i preokrečući egovo poricanje istine. Kao što Kurs govori o miru koji rezultira iz učenja Svetog Duha:

On poriče mogućnost bilo čega što nije od Boga da djeluje na tebe.
Ovo je pravilan način korištenja poricanja.


Za opraštanje koje vodi miru, Kurs kaže:

Opraštanje je onda, iluzija, ali zbog cilja, koji je takođe cilj Svetog Duha, ima jednu razliku. Za razliku od svih ostalih iluzija on vodi od greške a ne ka njoj.

(Ovde se misli na to da s obzirom da je Sin Božiji savršen, uvijek onakav kakav je stvoren, dakle nema šta da oprašta, opraštanje je samim tim takođe iluzija, ali jedina iluzija koja vodi van svih ostalih iluzija, prim.prev.)
--------------------
ARTEN: ...Većina vas Amerikanaca, misli da je Time magazin 60-ih bio prvi koji je rekao "Bog je mrtav". Ali u 1880-im, Friedrich Nietzsche je bio prvi koji je rekao ovu slavnu tvrdnju. To je tajna želja ega - ubiti Boga i zauzeti njegov tron - ali Nietzsche to nije znao. Još u svojim 40-im, kolapsirao je u stanje senilnosti i nikad se nije oporavio.
Ljudi su uvijek razmišljali o prirodi i porjeklu svog postojanja. Mnogi su vjerovali da su našli odgovore i formirali bezbrojne filozofije.Ipak, samo jedan čovjek, koji više nije čovjek, je bio u mogućnosti da istinski objasni tvoje porijeklo. Naravno, ne govorim ovo da bih potcjenio Nietzschea, koji će naći sebe u Bogu kao i svako drugi. Govorim ovo da naglasim sljedeće riječi iz Kursa:

Nema izjave koje se svijet više boji čuti od ove:
Ja ne znam šta sam ja, tako da ne znam šta radim, gdje sam, ili kako da gledam na svijet ili na sebe.
Ipak, u ovome je spasenje rođeno. I Šta si ti reći će ti Samo.


PURSA: Hajde da govorimo o onome što jesi i odakle si došao, a onda ti možeš odlučiti koliko brzo želiš doći tamo gdje stvarno ideš. Počećemo sa malom pričom - informacija ljubaznošću J-ovog Kursa - koja bi drugačije ostala nepoznata ti. Ne zavaravaj se, privilegovan si učeći ove stvari.Bez J-a one bi ostale zauvijek podsvjesne. Čak i kad ih čuješ većinom će ti biti podsvjesne. Kako napredujemo, bar ćeš imati šansu da nađeš svoj put - pomoću Svetog Duha - kroz velove zaborava i vratiš se gdje stvarno pripadaš.
Simboli zapravo, ne mogu izraziti, šta se prividno desilo trenutak prije pojave univerzuma. Magnituda bezvremenog uma (trans-temporal mind) je suviše velika da bi se uhvatila riječima. Međutim možemo ti dati brzi pregled šta se nalazi iza tzv. pada čovjeka ili prvog grijeha. Možemo ti reči šta se desilo i rezultiralo onim događajem koji zoveš Veliki prasak (Big Bang). Ni jedan naučnik, nikada neće moći otkriti šta je prethodilo ovome, osim u teoriji. Ali jeste moguće sjetiti se samog početka - i predomisliti se. Nije neophodno, međutim, da se sjetiš samog početka sada, zato što ćeš se stvarno predomisliti opraštajući simbole ovog početka. Tako tvoje spasenje uvijek zavisi i uvijek će zavisiti na odlukama koje praviš sada. Arten, da li bi nastavio?
ARTEN: Prije početka nije bilo početaka ni krajeva; bilo je samo vječno Uvijek, koje je još tamo - i uvijek će biti. Bilo je samo svjesnost jedinstva bez ikakvih nedostataka, i ovo jedinstvo je bilo toliko kompletno, tako čudesno i bezgranično u svom radosnom širenju da bi bilo nemoguće za bilo šta, da bude svjesno bilo čega, što nije Sobstvo (Itself). Bio je i jeste samo Bog u toj realnosti - koju ćemo zvati Nebo (Heaven).
Ono što Bog stvara u Svom širenju se zove Hrist. Ali Hrist nije na nikakav način odvojen ili drugačiji od Boga. Potpuno je isti. Hrist nije dio Boga, već produžetak cjeline. Istinska Ljubav mora biti djeljena, a savršena Ljubav koja se dijeli u Božijem Univerzumu je van ljudskog razumjevanja. Ljudi izgledaju kao dio cjeline, ali Hrist je sve to. Jedina razlika - da je razlika uopšte moguća - je da je Bog stvorio Hrista; On je Autor. Hrist nije stvorio Boga ili Sebe. Zbog njihovog savršenog jedinstva, ovo je nevažno u Nebu. Bog je stvorio Hrista da bude isti kao Bog, da djeli Njegovu vječnu ljubav i radost u stanju neopterećujuće, bezgranične i nezamislive ekstaze.
Za razliku od konkretnog, specifičnog svijeta u kojem izgleda da si trenutno, ovo konstantno i očaravajuće stanje svijesti je sasvim apstraktno, vječno, nepromjenljivo i ujedinjeno. Onda Hrist širi Sebe stvarajući nove Kreacije, ili simultane ekstenzije cjeline, koje su takođe sasvim iste u savršenom jedinstvu sa Bogom i Hristom. Tako Hrist, kao Bog, takođe stvara - zato što je isti Bog. Ove ekstenzije ne idu prema unutra ili prema van, u Nebu nema koncepta prostora; postoji samo svugdje. Rezultat ovoga je beskrajno djeljenje savršene Ljubavi, koja je van poimanja.
Onda izgleda da se nešto desi, kao u snu, ne desi se stvarno - samo se tako čini. Za trenutak, za zanemarljivu frakciju nanosekunde, veoma mali aspekt Hrista izgleda kao da ima ideju koju ne dijeli Bog. Nešto kao "Šta ako" ideja. Kao nevino pitanje - koje je, na žalost, praćeno očiglednim odgovorom. Ovo pitanje, koje kad bi se moglo staviti u riječi, je bilo nešto kao "Kako bi bilo da ja odem i igram se sam?" kao naivna dječija igra šibicama koja spali kuću, bio bi mnogo sretniji da nisi našao odgovor na ovo pitanje - zato što je tvoje stanje nevinosti prividno zamjenjeno stanjem straha i pogrešnih, zlobnih odbrana koje ovo stanje izgleda da zahtjeva.
Zato što tvoja ideja nije od Boga, On ne reaguje na nju. Reagovati na nju bi bilo dati joj realnost. Ako bi Bog Sam prepoznao bilo šta osim ideje savršenog jedinstva, onda više ne bi bilo savršenog jedinstva. Ne bi više bilo savršenog stanja Neba da mu se vratiš. Kao što ćemo vidjeti, nisi ga nikad ni napustio. Još si tamo, ali si ušao u noćnu moru iluzije. Dok si putovao samo u snovima, Bog i Hrist, Koji su uvijek Jedno, nastavili su dalje kao i prije i kao što će uvijek - sasvim neafektirani s onim što J zove u svom Kursu "mala, luda ideja..." separacije.
U ovom kosmičkom trenutku prividne individualnosti - bez obzira koliko smatrao da je individualnost atraktivna, ona nije ništa drugo do separacija - izgleda da postoji mali aspekt Hrista koji je sada svjestan nečeg drugog. To je dualnost. Sada, umjesto jedinstva, imaš dvojnost. Prije, bilo je samo savršeno jedinstvo Neba i ništa više. To je nedualnost , ili nedvojnost. To je još uvijek stavarnost. Nema stvarno više od jedne stvari, ali sada izgleda da se nešto drugačije dešava. Izgleda da ima Bog i još nešto. To je iluzija dualnosti, i svijet mnoštva, i beskrajni subjekti i objekti koje percipiraš u njemu, samo su simboli separacije. Iako još možeš pokušati stvarati, ne možeš stvarno stvarati bez Božije moći, tako da što god napraviš prije ili kasnije se raspadne.
Svaki put kad se beba prividno rodi u ovom svijetu, samo ponovo proživljava vrijeme kada je prividno napustila savršeno okruženje u Bogu - gdje je sve bilo nirvana, i sve je bilo zbrinuto i obezbjeđeno - a onda odjednom nađe se udareno po sred lica s prividnom stvarnošću koja je pri poređenju s tim, pravi pakao.Možda o rođenju misliš kao o čudu, ali bebe ne dolaze na ovaj svijet smijući se, zar ne?
Gary: Dolaze plačući i vrišteći.
Arten: Da. Um koji ponovo proživljava prividnu separaciju je u stvari zaspao i sanja besmislen, nebitan san, ili noćnu moru, zato što sve što je odvojeno od Neba, bi trebalo biti simbolično suprotnost Nebu. Znači moralo bi imati suprotne karakteristike. Ali još jednom, da ne trčimo pred rudu. Još imamo da objasnimo razvoj prividno odvojenog uma u univerzum tijela, i zašto ga osjećamo tako stvarnim.
GARY: Nema sumnje da mi vjerujemo da doživljavamo stvarnost ovdje.
ARTEN: Apsolutno. Put van tog iskustva ti mora biti pokazan. Tvoj um koji-je-zaspao-za-volanom ne zna, ali će se probuditi u trenutku. To je zato što Glas za Boga i Nebo, Sveti Duh, je još s tobom da te podsjeti na istinu i pozove da se vratiš. Ova nepropadljiva uspomena o onome što stvarno jesi se ne može izgubiti, čineći buđenje u stvarnost Neba sasvim neizbježnim.
Međutim, ova uspomena može biti prividno odložena besmislenim izborima u snu. Besmislene izbore praviš čitavo vrijeme. Imaš moć da izabereš uspomenu i snagu Boga ili nešto drugo, i ako stvarno ispitaš svoje misli, vidjećeš da najčešće biraš nešto drugo. To je ono što je dio tvog uma koji bira uradio odmah poslije prividne separacije. U stanju šoka, straha i konfuzije načinio je seriju besmislenih izbora koji su rezultirali tvojim prividnim pojavljivanjem ovdje. Još ne shvataš da s obzorom na ogromnu moć uma, neki izbori koje si napravio mogu završiti prividnu separaciju - i mogli su bilo kad. To ne znači da će biti lako sada, ali znači da si sposoban da to postigneš - uz malo pomoći.
----------------
Arten: U ovom trenutku naše priče imaš sami početak svjesti - još jedne stvari koju budalasto visoko cijeniš. Da bi imao svijest moraš imati odvojenost. Moraš imati više od jedne stvari. Moraš imati nešto drugo da bi ga bio svjestan. Ovo je početak razdvojenog uma.
Kao što Kurs pouzdano uči:

Svijest, nivo percecije, je bio prvi rascjep uma poslije odvajanja, čineći um prije posmatračem nego kreatorom. Svijest je pravilno identifikovana kao oblast ega.

Kurs takođe kaže,malo poslije ovoga:

Percepcija nije postojala dok separacija nije uvela stepene, aspekte i intervale. Duh nema nivoe, i sav konflikt nastaje iz koncepta nivoa.
------------------
ARTEN: ...Već smo govorili o prvom rascjepu uma, i pojavi svijesti. Zbog ovoga, po prvi put, imaš svijesni izbor za napraviti. Prije toga, nije bilo ničaga za biranje. Ali sad imaš dva moguća odgovora na ideju separacije. To vodi do drugog rascjepa uma. Već smo rekli da se prividno odvojeni um dijeli i podjeljuje (subdivide). To simbolizuje odvajanje. Ali sve podjele su simboli prvih nekoliko. Kad jednom razumiješ prve, razumjećeš sve ostale, čak iako ne djeluju tako. Moraš zapamtiti da poslije prvog rascjepa, Nebo je samo uspomena.
GARY: Kako to?
ARTEN: Svjesnost nije od Boga, tako da izgleda da ti se dešava nešto sasvim drugačije - iskustvo individualnosti. (Pursa kaže da u riječi individualnost zadnja 4 sloga nisu samo semantička slučajnost, prim.prev) Kad god se um rascjepi, novo stanje je realnost za um - i prijašnje stanje je poricano i zaboravljeno. Psiholozi bi to nazvali represija, osim što je veličina ovoga o čemu pričamo je daleko iznad onoga što čovjek može shvatiti. Dinamika je ista u smislu da ono što je represirano postalo podsvjesno. Podsvjest nije mjesto nego alatka uma. Moguće je sjetiti se onoga što je poricano, ali bez pomoći, bilo bi ti veoma teško sjetiti se onoga od čega si se rastavio.
Ti o kojem Kurs govori, nema nikakve veze s tobom kao čovjekom, nego o dijelu tvog uma koji pravi izbore. Čak i kada se čini da praviš izbore u svijetu, ne praviš ih stvarno ovdje, zato što nisi ovdje. U našoj priči ovaj novi, prividni individualni um će sad napraviti svoju prvu odluku.
U ovom trenutku postoje samo dve opcije, i uvijek će biti samo dve opcije. Tu imaš drugi rascjep uma. Sada izgleda da imaš ispranvi um i pogrešni um, svaki predstavljajući drugačiji izbor ili drugačiji odgovor na malu, ludu ideju. (Sveti duh i ego, prim.prev.)
--------------
ARTEN: ... Kad izaberš ego i izazoveš treći rascjep, onda je Sveti Duh samo uspomena. Sada si totalno identifikovan sa egom. Ipak, s milošću Božijom um je hologram, tako da čak iako se prividno podjeli zadržava karakteristike cjeline - tako da nikada ne možeš biti stvarno izgubljen. I ego i Sveti duh su u svakom umu, samo je Sveti duh ugušen glasom ega zato što si ga izabrao da slušaš - a ono što si stvarno, je izgurano iz tvoje svjesnosti. Prije smo rekli da iako si zaboravio istinu, ona je još tamo - zakopana u tvom umu.
------------------
....Okrećeš se njemu (egu) da ti objasni šta se dešava, i ego ima poruku za tebe. Pokuka je ovo: "Bolje da bježiš odavde, prijatelju." Onda ti da razloge. U tvom zbunjenom stanju uma, ovi razlozi djeluju prokleto uvjerljivo i logično.
"Dali znaš šta si učinio?"- pita ego u našoj metaforičkoj priči - "Odvojio si se od Boga! Strašno si zgrješio prema Njemu. Sad si gotov. Uzeo si raj - sve što ti je dao - i bacio mu lice i rekao: "Ko do vraga treba tebe?" Napao si ga! Mrtav si. Nemaš nikakve šanse protiv njega - On je fenomenalan a ti si ništa. Sve si upropastio, sve je tvoja krivica. Ako ne izvučeš svoje dupe odavde, biće gore nego sama smrt!"
"O moj Bože", misliš ti na to. "Šta sam napravio? U pravu si - Upropastio sam sve i napao samo Nebo! Šta da radim? Mogu pobjeći ali se ne mogu sakriti. Nema mjesta gdje su mogu sakriti od samog Boga."
"Pa, to zapravo nije tačno", kaže ego,"zato što sam ja ovde da ti pomognem. Ja sam ti prijatelj i imam ideju. Znam mjesto gdje možemo oboje otići. Možeš biti svoj šef i ne moraš se uopšte suočiti sa Bogom. Nikad ga nećeš vidjeti. On ni ne može na to mjesto.!"
"Stvarno?", ti pitaš. "To zvuči prokleto dobro. Hajdemo!"
"Dobro", kaže ego. "Radi tačno što ti kažem".
---------------------
ARTEN: ... Uzimajući sparaciju i egov glas za ozbiljno, to znači u tvom prividno odvojenom umu kao grijeh protiv Boga. Sada ako si zgriješio , to znači da si kriv, i to osjećaš na ovom metafizičkom nivou - iako to nećeš uvijek osjećati na nivou svijeta. Budući da misliš da si prokleto kopile, znači da misliš da ćeš biti kažnjen, i to dobro. Čak i na nivou svijeta, svaki psiholog će ti reći da krivica podsvjesno zahtjeva kaznu - i ako dobro razmisliš, to mnogo objašnjava. Na metafizičkom nivou, govorimo o tome da ti iskreno vjeruješ da ćeš biti napadnut i kažnjen od Boga!
Očekivanje ove sudbine gore od smrti i kazne od Boga stvara strah - strah toliko užasan da ga ne možeš pojmiti. Od njega bježiš izgleda već miljardama godina. I sada ti možemo reći zašto su tvoj univerzum, tvoj svijet, i tvoje tijelo napravljeni. Sve je u stvari napravljeno simultano, mada u linearnom snu izgleda da se dešava odvojeno.
Ne postoji druga duhovna disciplina koja razumije i objašnjava motivaciju iza stvaranja svijeta, istu motivaciju koja ga i danas održava. Ta motivacija je strah, koji uvijek vodi od straha od Boga.
--------------
I sada dolazimo do trenutka u našoj sepktakularnoj reviji gdje će ti ego dati svoj grandiozni odgovor na tvoju zamišljenu noćnu moru.
Ogromna veličina bolnog srama i akutne krivice u tvom umu, koje su rezultirale onim što vjeruješ da si uradio, traže trenutni i kompletni izlaz. Združiš se sa egom, onda neizmjerna moć tvog uma da napravi iluziju tebe kao posmatrača - umjesto da napravi duh kao kreatora - uzrokuje da se metod bijega manifestuje. U ovom trenutku ego, sa kojim si sad totalno identifikovan, koristi genijalni ali iluzorni metod projekcije da izbaci misao separacje izvan tvog uma, a ti - tačnije onaj dio tebe koji čini se ima svijet - projektuje se zajedno s njim. Ovo istog trenutka uzrokuje ono što se popularno zove Big Bang, ili stvaranje univerzuma. Sada se čini da si u univerzumu, dok u svari ne shvataš da si bukvalno van uma (ili bolje: bezuman, prim.prev.).
--------------
....A sada, kao krunsko dostignuće u njegovoj grandioznoj šemi, ego pravi - tuš, molim - tijelo. Ovo omogućava egu da dozvoli, gotovo ekskluzivno, u tvoju svijest, samo one stvari koje svjedoče o stvarnosti njegove voljene iluzije. Ipak, tijelo je samo još jedan dio iluzije, i tražiti od tijela da objasni iluziju je isto kao tražiti od iluzije da objasni samu sebe - a ago je, naravno, više nego sretan da te snabdije svojim odgovorima.
Ovaj univerzum, svijet, i tvoje tijelo daju formu strukturi odbrane u kojoj se kriješ od zamišljenog grjeha, krivice i rezultirajućeg straha od Božije osvete. Ego ima spreman metod za ovaj sad podsvjestan grijeh, krivicu i strah - njihovo projektovanje na druge.
------------------
Idol je ustoličen vjerovanjem, a kada se vjerovanje povuče idol "umire". Ovo je anti-Hrist; čudna ideja koja ima moć nad svemogućim, mjesto izvan beskraja, i vrijeme koje transcenduje vječnost. Ovdje svijet idola napravljen od ideje da ova moć i mjesto i vrijeme ima formu, i oblikuju svijet gdje se nemoguće desilo. Ovdje besmrtni dolaze da umru, sveprožimajući da pate od gubitka, bezvremeni da budu robovi vremena. Ovdje se nepromjenljivo mjenja; mir Božiji, zauvijek dat svemu živom, služi haosu. A Sin Božiji, kao savršen, bezgrešan i pun ljubavi kao njegov Otac, dolazi da mrzi na kratko; da pati od boli i konačno umre.
------------
Ako želiš biti kao ja pomoćiću ti, znajući da smo jednaki. Ako želiš biti drugačiji, čekaću dok se ne predomisliš.


Za sljedeći post opet malo zanimljivosti, onda egov sistem mišljenja.
Pozdrav.

PS. Svi citati iz Kursa su prevedeni sa engleskog, što je vjerovatno mnogo elegantnije i bolje prevedeno u hrvatskom izdanju Kursa.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: ned aug 08, 2010 9:20 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Za ovaj post zanimljivosti iz druge Gerijeve knjige: mir u svijetu, nuklearni terorizam, 2012, a prije toga Arten o evoluciji u vezi reakcija nekih čitalaca prve knjige:

ARTEN: Stojimo iza onoga što smo već rekli. Ljudski život je migrirao sa daleke planete na Mars. Kasnije sa Marsa na Zemlju. Fosili su svjedočanstvo, ne dokaz. Nisu cjeloviti, i ne dokazuju ništa. Oni su zapravo svjedočanstvo o jednoj mogućnosti, koja je netačna. Što se tiče DNA koja je 97% ista kao DNA majmuna, pa šta? Ne dokazuje da ste evoluirali od majmuna! Postoji nekoliko vrsta vanzemaljaca koji, ako bi se ponovo sada srušili na zemlju kao što neki jesu u Roswellu, i ako bi ispitao njihovu DNA i javnost znala za to, pokazalo bi se da im je DNA veoma slična vašoj. A šta bi i očekivao od životne forme humanoidnog tipa? Razlozi za ovo su objašnjeni u jednoj drugoj naučnoj teoriji. Tako je, evolucija nije jedina naučna teorija koja objašnjava kako si se pojavio na ovom iluzornom nivou formi.
U univerzumu formi, sjeme života je rasprostranjeno u međuzvjezdanom prostoru. RNA i DNA su u stvari posijane tj. uvezene van vašeg solarnog sistema. Postojao je i na drugim mjestima istovremeno. Naučna teorija koja ovo objašnjava se zove panspermija (panspermia). Ali nemoj je koristiti, niti neku drugu teoriju, da ti odvuče pažnju. Umjesto da gledaš tamo u svemir, trebaš se sjetiti odakle je svemir došao.
-----------
PURSA: Ne zaboravi nešto. Sve što je ikad bilo prihvaćeno od ljudi kao istina, na kraju je dokazano kao netačno. Ovogodišnja naučna činjenica, je sljedećeg vijeka napuštena stara teorija.To je zato što svaka teorija ima sindrom mrkve na štapu. Namjena im je da ljudi gledaju u posljedice a ne u uzrok. Ne shvataj to ozbiljno. Da, nauka može biti od pomoći, pogotovo kad fizika demonstrira da se ne može odvojiti jedna stvar od druge. Ljudi trebaju da uzmu ove ideje i primjene ih sami, zato što je malo naučnika koji su voljni da ove ideje dovedu do logičnog nastavka. Oni znaju da je univerzum iluzija, ali nisu voljni da nekom kažu da nije stvaran! To je tako kad moraš da zarađuješ za život kao naučnik. Ti ne moraš, zato im reci pravo.
--------------
GARY: Okey. Mnogo ljudi ukazuje da majanski kalendar završava 2012, i da to znači kraj svijeta u to vrijeme. Niste ništa pomenili o tome u prvoj seriji posjeta. Tako da sam se pitao da niste možda zaboravili napomenuti, kad smo razgovarali o narednom vijeku, kraj svijeta?
ARTEN: Ne. Sorry, ali nemamo kraj svijeta zakazan u to vrijeme. Godina 2012 je kraj ciklusa, ne kraj ljudske rase. Ono što se dešava na kraju ciklusa je početak nove faze. Razlog što to nismo pomenili je zato što je to ciklus, što znači, da je ciklično. Tj. ponavlja se. To ciklusi rade. Znači dobiješ ono što se već dešavalo prije, u drugačijoj formi. A onda ljudi naprave veliku stvar od toga, što samo dokazuje da što se stvari više mjenjaju sve više ostaju iste. Dešava se nešto prividno novo i drugačije jedne te iste stare stvari. Stara mudrost kaže: Nema ničeg novog pod suncem. Tačno.
GARY: Znači nema apokalipse, nema mjenjanja zemljinih polova što izaziva trenutno smrzavanje ljudi i takvih stvari?
ARTEN: Ne. Ono što će se desiti u novom ciklusu je mnogo dobrog izmiksanog sa mnogo lošeg. To je dualnost.
--------------
GARY: Znači, tvrdite da će ljudi živjeti duže, stvari generalno gledano će biti bolje, i da, zajebavamo se sa klimom, ali stvari će se promjeniti oko 2012 sa početkom novog ciklusa. To zvuči kao mnogo dobrih vjesti. Dakle koje su loše?
ARTEN: Pa, kao jedna svar, počećeš da više čuješ ove godine o novom vladaru Irana. Na nivou forme, ovaj tip je opasan. On je zapravo onaj za koga je Nostradamus govorio kad je opisivao čovjeka koji će biti najveća prijetnja gradovima zapada. On je ekstremist s kojim se ne treba zajebavati ili ga olako odbaciti. Čovjek je lud.
GARY: Prije ste rekli da će teroristi uspjeti u aktiviranju atomsku bombu u velikom gradu. Da li je on odgovoran za to?
ARTEN: Da, u smislu da će igrati važnu ulogu u tome. Ali neće biti samo on. Ipak, to se ne bi moglo desiti bez njega, što ga čini odgovornim.
GARY: Primjetio sam čitajući transkripte od prijašnjih posjeta, kada sam vas pitao o tome, rekao sam veliki grad, ne američki grad. Da li to znači da ne mora biti američki grad u pitanju.
ARTEN: Nećemo biti specifični koji će grad ili gradovi biti u pitanju, osim što ćemo reći da gradovi kao Tel Aviv i London jednako mogu biti mete kao i New York i Los Angeles. Sva ova mjesta i mnoga druga bi trebali uzeti mjere opreza protiv najveće prjetnje civilizaciji u dolazećem vijeku, nuklearnom terorizmu, koji će biti sankcionisan od nekih vlada, naročito Irana.
GERY: Samo malo. Upravo si nagovjestio da bi moglo biti pogođeno više gradova.
ARTEN: Kada si nas pitao ovo prije, ti si pitao da li će biti pogođen veliki grad. Rekli smo da, što je tačno. Takođe, sjeti se da ti nismo bili voljni dati detalje. Ono što smo bili voljni dati, je prava namjena te situacije, koja je ista za sve: opraštanje.
---------------
PURSA: Prije sam ti rekla da ljudi svijeta nikad neće živjeti u miru bez unutrašnjeg mira. Problem mora biti rješen na nivou uzroka, a ne posljedice. Mnogi slavni učitelji, od Marianne Williamson (poznata američka spisateljica New Age orjetacije, zaslužana za popularnost Kursa, prim.prev) do Davida Hawkinsa (psiholog, prosvjetljen, poznat po primjeni metode kalibracije kinesiologijom, koja koristi metodu mišićnog otpora za mjerenje svega i svačega, npr. nečijeg nivoa svjesnosti, zdravstvenog stanja, stepena istinitosti knjiga, izjava, religija itd, vidjeti njegovu knjigu Power Vs. Force, prim.prev.), uče da se ljudi rađaju nevini, kao čist početak, i onda ih svijet upropasti. Nije tačno. Ljudi se rađaju sa netaknutim egom. Koji onda odigrava sam sebe. Da ega nema, ne bi se nikad ni pojavili ovdje. Ipak, svaki život je šansa za poništenje ega i prekid ciklusa rađanja i umiranja. (U nekom od narednih postova vidjećemo šta se dešava poslije smrti tijela, prim.prev.) U međuvremenu, ako želiš mir u svijetu, jedini način da se to uradi a da traje i da ima smisla, je stvaranje unutrašnjeg mira među ljudima koji se pojavljuju ovdje. Kao što J kaže u Kursu, ono što vidiš vani je slika unutrašnjeg stanja.
-------------------
GARY: Možeš li mi još šta reći o trendovima u budućnosti?
ARTEN: Kvantni kompjuteri nevjerovatnih mogućnosti, svemirski liftovi koji podižu teške terete kroz vazduh u orbitu, turistički putevi na Mjesec, teleportacija - sve će se to desiti u ne tako dalekoj budućnosti.
-------------------
(Iz prve knjige, DU:)
U dolazećem vjeku, ljudi će hodati po Marsu i kasnije otkriti šokantan antropološki dokaz o inteligentnom životu koji je tamo postojao. Takođe će se desiti i prvi kontakt između ljudi i životne forme sa druge planete, ali ovaj humanoidni oblik života neće biti sa Marsa.


Glas Sverog Duha ne komanduje, zato što je nesposoban za aroganciju. On ne zahtjeva, zato što ne traži kontrolu. On ne nadjačava, zato što ne napada. On samo podsjeća. On je neodoljiv zbog onoga na šta te podsjeća.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: pet aug 13, 2010 2:56 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
Ego i njegov sistem mišljenja je obimna i važna tema pa ću je razbiti u 2,3 manje.

PURSA: Već smo utvrdili da je univerzum koji vidiš simbol jedne misli; misli da si se odvojio od Boga - koja se pojavljuje u mnogim formama - i da tajno osjećaš strah i ogromnu krivicu zbog separacije. Na ovom nivou svijeta tijela, misao separacije, je projektovana privodno van tebe. Sada zamjene za uzrok grijeha, za projektovanu odgovornost krivice i mnogih umišljenih razloga za strah bilo koje vrste, mogu se naći negdje van tebe - i naravno, drugi ljudi vide sve to kao van njih.
Kad to shvatiš, nije teško vidjeti djelovanje razdvojenosti i podsvjesne krivice na djelu u svakodnevnom životu. Ego je namjestio ljude i grupe ljudi jedne protiv drugih za cijeli scenario istorije svemira - koji garantuje djelovanje separacije u individualnim vezama na bilo koji način. Samo kad se neko probudi iz sna misao odvojenosti bude gotova.
Čak i u ujedinjavanju postoji separacija u ovom svijetu. Da ovo ostvari, ego je napravio specijalne veze. Kao što je pomenuto, sa dualnošću imaš specijalne ljubavi i specijalne mržnje. Ljubav je sad selektivna, umjesto sveobuhvatajuća, tako znači nije prava ljubav, ali prolazi pod ljubav. Kad prividno uđeš u inkarnaciju, odmah si član neke porodice - što znači nisi član drugih porodica, ekonomskih klasa, kultura, etničkih grupa i zemalja. Već si drugačiji na mnogo načina. Imaš čak i rivalstvo između porodica, djelova porodice i osoba u porodici.
Specijalne veze unutar porodica, bilo da su biološke, usvojene ili one u domu za djecu, mogu biti dobre ili loše, pune ljubavi ili mržnje - rezultirajući u specijalnoj ljubavi ili nekoj vrsti viktimizacije. Svako ko uroni u san ovoga svijeta vidi sebe kao tijelo od samog početka, i to veoma specijalno tijelo. Misli žrtve i viktimizacije ne mogu da se ne vide s ove tačke gledišta, rezultirajući u nesvjesnoj projekciji tvog grijeha i krivice - koji su sakriveni zidovima zaborava - na nekoga ili nešto.
Sada tajni grijesi i skrivene mržnje koje imaš o sebi su viđene negdje drugo; činjenica da imaš iskustvo projekcije nestvarnog sna svog zaboravljenog uma je potpuno van tvog poimanja. Drugi ljudi i vanjski događaji, ili pogrešne, naizgled krive akcije tvog vlastitog tijela i mozga, su posmatrani uzrok beskrajnih strahova i situacija - velikih i malih - koje zoveš svojim životom. Kao što te J uči u Kursu, upoređujući sne koje imaš u krevetu u snu sa snovima koje imaš na javi:

Figure u snu i ono što one rade, naizgled čine san. Ti ne shvataš da ti činiš da one glume za tebe (tvoju podsvjesnu krivicu, strah, grijeh, prim.prev.), jer kad bih shvatao krivica ne bi bila njihova, i zadovoljstvo iluzije bi bilo gotovo. U snu ove osobine nisu skrivene. Izgleda kao da se probudiš, i san je gotov. Ali ono što propustiš prepoznati je da ono što uzrokuje san nije gotovo s njim. Tvoja želja da napraviš drugi svijet koji nije stvaran ostaje s tobom. I ono u šta se prividno budiš je samo drugi oblik istog svijeta koji vidiš u snovima. Svo tvoje vrijeme je provedeno u sanjanju. Tvoji snovi u snu i na javi imaju drugi oblik, i to je sve. Njihov sadržaj je isti.

(Mislim da i klasična psihologija tvrdi da razne figure u snu pretstavljaju onoga koji sanja. Znači, i na javi je ista stvar. prim.prev.)
GARY: Dakle, u iluziji, ljudi projektuju svoju poricanu krivicu na druge. Ne samo da nisu svjesni da to rade, već zapravo još - zato što tamo u stvari i nema nikog drugog - recikliraju krivicu svojim podsvjesnim umom, čineći je kao i ego, netaknutom. Pretpostavljam da je J na to mislio kada je rekao: "Ne sudite drugima, jer kakvim sudom sudite, onakvim će vam se suditi, i
kakvom mjerom mjerite, onakvom će vam se mjeriti". To je zato što ljudi zapravo osuđuju i proklinju svoju vlastitu sliku o sebi. Ovo vodi nastavljanju prividne krivice ega iz života u život, zato što ono što je uzrokovalo san je krivica i potreba bjega od krivice.
PURSA: Sjajno, brate. Ne zaboravi, ego ima lukavi trik dajući ti projekcije veza specijalne ljubavi kao i veza specijalne mržnje, tako održavajući nastavljanje dinamike recikliranja krivice. Ako pogledaš dovoljno dobro, što većina ljudi neće, vidjećeš da je ljubav u ovom svijetu uvijek kvalifikovana na neki način. I ako ove kvalifikacije nisu ostvarene, čuvaj se.
ARTEN: Sada dolazimo do još jedne egove omiljene sprave za održavanje njegove ogromne iluzije. Reci mi, Gary, pošto imaš iskustva u show-businessu; šta radi mađioničar da prevari publiku.
GARY: Jedna od stvari je da sakrije izvođenje trika odvraćajući pažnju publike na nešto drugo.
ARTEN: Da! Ego je kralj mađioničara, i jedan od načina na koji odvraća tvoju pažnju, od trenutka rođenja, je da ti da - ovo zahtjeva još jedan tuš, molim - probleme. ........ Problemi i odgovori na njih su uvijek negdje tamo u svijetu ili univerzumu. "Istina je tamo negdje", kaže tvoja generacija. Nije važno da li govore o vanzemaljcima, ili nekom drugom egovom problemu ili misteriji. Ali prava istina nije negdje tamo - zato što pravi problem nije negdje tamo.
Ali ti i dalje gledaš tamo, nikad ne shvatajući, ono što Kurs kaže za ego:

Njegovo naređenje, dakle, može biti sumirano kao: "Traži i nećeš naći"

Dok tražiš, što se stvari više mjenjaju, sve više ostaju iste, a tvoja gomila krivice zbog prividne separacije ostaje na svom mjestu.
(Što bi bio, mislim, uzrok onoga što se na ovom forumu naziva kontejnirana svijest - vječno egovo presipanje iz šupljeg u prazno, dakle, radi odvraćanja pažnje od sebe, jedinog problema, prim.prev.)
----------------
Gary: znači, na ovom nivou, kada mislim sa egom to je pogrešno mišljenje, a kad mislim sa Svetim duhom to je pravilno mišljenje.
PURSA: Da. Ti koji misli si ti-kao-um, ne kao ljudski mozak ili tijelo. Kurs se odnosi na onaj dio tvog uma koji treba izabrati između ega i Svetog duha. Pričaćemo o tome sljedeći put, pa ćeš naučiti kako to uraditi - što će ti uštedjeti nekoliko hiljada godina pokušavanja i pogreške, kao i pratećih inkarnacija. Bićeš iznenađen koliko je jednostavno jednom kad postane dio tvog stava.
Prelomićemo to privremeno u korake, a kasnije koraci se spajaju u stav. Krajnji rezultat je mir Božiji. Već smo naglasili da su svi, a tako i ti, nevini zato što ono što vidiš nije istina. Kako ono što vidiš može biti istina kad se odvajanje od Boga nikad nije desilo? Ako se odvajanje nikad nije desilo, zašto bi onda ono što vidiš imalo više uticaja na tebe nego na J-a?
ARTEN: Ono što bi uvijek trebao imati na umu je da održavajući tvoju pažnju van tebe, ego te sprečava da u stvari vidiš egov sistem mišljenja. Kao što smo već rekli Kurs uči da su iluzije zaštićene kada se u njih ne gleda.
Napravićemo kratak pregled prirode egovog sistema mišljenja, ne da bi te uplašili, nego da bi mogao razumjeti da iako izgleda ružno, to nisi ti. Način da se ovo izvede je gledanje sa Svetim duhom. Ego ne želi da gledaš u njega. Ego se boji tvoje moći da izabereš protiv njega. Ako ga gledaš, onda ga gledaš sa Svetim duhom. A ako si ujedinjen sa Svetim duhom, onda više nisi u svom pogrešnom umu, već gledaš na stvari sa pravilnim umom. Više nisi posljedica već uzrok. Nisi više sam, kao individualni krivac, već si ponovo konektovan sa Sobom.
Gledaj na ego bez osude ili straha. Ako nije stvaran, nemaš čega da se plašiš. Ali imaš nešto da oprostiš. Dakle, da bi oprostio sebi kao i drugima, moraš biti voljan da posmatraš kako koristiš ljude i ubijaš ih u svom umu. To nisi stvarno ti, već dio sistema za koji podsvjesno misliš da si ti.
Takođe, u slučaju iluzije vremena, trebaš razumjeti da je grijeh jednak prošlosti, krivica sadašnjosti, a strah budućnosti. Naravno to može biti bliska budućnost ili daleka budućnost. Nije bitno. Naprimjer, uperen je pištolj u tebe, opljačan si i misliš da češ biti ubijen. Ili možda brineš o penziji za 20 godina. Te stvari su drugačije formalno, ali su stvarno jednake. Stvarni razlog tvog straha je vjerovanje da si zgriješio. Ako ne bi vjerovao egovom sistemu, ne bi mogao bojati se. Možda misliš da strah doprinosi tvom opstanku i efikasnosti. Ali kada si više efikasan - kada se bojiš ili kada se ne bojiš?
Trebaš takođe prepoznati da su strah, grijeh, bjes, krivica, ljubomora, ljutnja, bol, briga, ogorčenost, osveta, prezir, zavist i sve ostale negativne emocije verzije iste iluzije. Zato je Kurs učio veoma jasno, dok nisu posuđivači došli, da:

Strah i ljubav su jedine emocije za koje si sposoban.

Ljudi koji posuđuju iz Kursa umjesto da ga uče, generalno gledano prave jednu od dve greške. Ili pokušavaju napraviti svjetovnu verziju Kursa, koja ne funkcioniše jer ako izostaviš Boga, ignorišeš veliki problem - prividnu odvojenost od Njega - ili naprave verziju koja uključuje Boga, ali je dualistička. Ovo takođe propada jer ne rješava jedan veliki problem zbog same prirode dualnosti. Kako da poništiš separaciju od Boga vjerujući da ju je Bog stvorio i prepoznao. Tako završe gubeći mnogo vremena učvršćujući prividnu separaciju umjesto da je ponište.
PURSA: Pa, koja je priroda ega koju nosiš u svojoj podsvjesti, i koju on ne želi da gledaš?
GARY: Mislio sam da nikad nećeš pitati.
PURSA: Wise guy. Njegova priroda je mržnja. Čak i ako vide mržnju, koju većina ljudi racionalizuje ili zašećeri, i dalje ne shvataju - kao što si ti već dobro primjetio - da je to u stvari mržanja samog sebe. Znači ti, i drugi, vidiš ljude koji mrze, napadaju, i čak ubijaju jedni druge, i koji bi te povrijedili i čak ubili ako dobiju šansu. Varijacije ovoga su beskrajne. Može biti jednostavno kao osjećaj nelagodnosti sa ljudima s kojima se ne slažeš, lično ili politički. Može se pojaviti u formi ljudi sa posla koji ti zagočavaju život, ili rođaka koji te ne podržavaju. Ili mogu biti situacije koje su više fizička prijetnja.
Uvijek je u pitanju slučaj da si uzeo mržnju koju imaš za sebe - zbog odbacivanja Neba - i napravio svijet gdje razlozi za tu mržnju, krivicu i nedostatak mira mogu sada biti viđeni izvan tebe, gotovo uvijek u vezi sa drugim bićima. Sada krivica nije u tebi. Sada nisi ti koji je uzeo mir Božiji od sebe, već oni. Naravno, ne može niko stvarno uzeti mir Božiji od tebe, osim tvojom odlukom; to je jednako istinito danas kao i prvog trenutka prividne saparacije. Povjerovao si u navodnu istinitost svega toga, i da bi se suočio sa tim, sve si to namjestio tako da su odgovorni sada tamo negdje - upravo gdje i želiš da budu.
GARY: Ljudi koji mi prave probleme - ja želim da se pojave?
PURSA: Nema greške, ti želiš da budu tamo, bez izuzetka. Oni su tvoji žrtveni jarci. Kad bi se samo mogao sjetiti te činjenice kada te sljedeći put neko navodno stvaran isprovocira, onda bi zadržao jezik, mislio sa Svetim duhom i predomislio se. Ti ih želiš da budu tamo, definitivno. Uvijek. Treba ti. Tako sebe varaš misleći da nisi kriv, ili barem ne mnogo kriv, pa se možeš nositi s tim, većinu vremena - jer krivica je negdje drugo. Dok god si zaglavljen u lavirintu, ne možeš vidjeti da je cijela stvar nepotrebna, jer nikad ni nisi bio stvarno kriv. Cijeli lavirint je iluzija da se zaštitiš od iluzije.
Ne zaboravi - ti stvarno vjeruješ da si kriv na mnogo dubljem nivou nego što shvataš. Tebi je potrebna zaštita zato što je alternativa nepojmljiva tvom egu - da bi u stvari mogao pogledati na svoju krivicu - na užas koji je sada prekriven svijetom. Ego te je uvjerio da bi pogledati na odvratnost krivice je jednako smrti. Da bi izbjegao zlobnost koja ide sa svim tim, projektuješ je van, zaboravljajući da what goes around comes around - zato što nikad nije te ni napustila.

Ko vidi brata kao tijelo vidi ga kao simbol straha. I napašće, zato što ono što gleda je njegov strah van njega, spreman da napadne, i urla da se ponovo sjedini sa njim. Nemoj se prevariti u intenzitetu bjesa projektovani strah mora da izleže. Vrišti u gnjevu, grebe zrak u pomamnoj nadi da dođe do svog tvorca i proguta ga.
Ovo tjelesne oči vide u onome koga Nebo njeguje, anđeli vole i koga je Bog stvorio savršenog.


ARTEN: Da nastavimo učenje Kursa u ovom pravcu, ego uvijek pokušava da nađe načine da bi te sprječio da izbliza ispitaš njegov sistem mišljnja.

Glasno ti ego govori da ne gledaš prema unutra, jer ako to uradiš tvoje oči će spržiti grijeh, i Bog će te osljepiti.

J objašnjava, ovo nije ono što stvarno brine ego

...Ispod tvog straha da pogledaš unutra zbog grijeha je u stvari drugi strah, koji ego nagoni da drhti.
Šta ako pogledaš unutra i ne vidiš grijeh? Ovo "strašno" pitanje je ono koje ego nikad ne pita. A ti koji pitaš sada prijetiš cjelom egovom sistemu odbrane suviše ozbiljno da bi se trudio da se pretvara da ti je prijatelj.


Nastavak slijedi...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: sub aug 14, 2010 3:49 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sri maj 24, 2006 11:23 am
Postovi: 2206
Mu shin

A koji je to sajt tih kasiopejaca?


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Kurs čuda
PostPostano: ned aug 15, 2010 12:06 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet jul 15, 2010 3:28 pm
Postovi: 52
Lokacija: Reality
O: http://www.cassiopaea.org


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz