Sada je: pon maj 05, 2025 11:43 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 60  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Umetnost Sanjanja
PostPostano: sri okt 06, 2010 12:59 pm 
Član foruma

bornaa je napisao/la:
svidja mi se osho ovak opcenito oko puno tema, lijepo govori i ima po meni dosta zdrav stav. tu mi se cini da pokusava malo "kenjat kvake" oko teme oko koje kao i da nema bas iskustva. sranje je to kaj se prodaje pod "prosvjetljenu" osobu i nekak ko da takve osobe moraju automatski imat odgovore na sva pitanja, on cak i za sebe valjda to misli pa malo kenja. i neke pojmove naprosto izvrće...snove je tu podveo pod neki sinonim za želje, čežnje, neispunjene ciljeve itd. pa samo udara po tome.

Reagujem zbog osoba koje iskreno traže neke odgovore!!!

Neumesno je davati ovakve izjave, ako se problematika snova i sanjanja ne poznaje. Veoma neumesno, bez odgovornosti, jer će to uticati na čitalačku publiku.

Istina da nisam znala da postoje ljudi i male zajednice ljudi, poput Aboridžina, koje pominje Osho, koji ne sanjaju.

Znala sam da mnogi ljudi samo ne pamte svoje snove, jer nisu dovoljno otvoreni prema sebi....
Ali isto tako znam da kada se neka problematika ili unutrašnji konflikt na koga ukazuje san razreši, onda takvi snovi više ne dolaze. Prosto je problem ratrešen. A to ide u prilog Oshove teze da se snovi javljaju kada postoje neki nezavršeni aspekti našeg života, koji nisu dovoljno iživljeni ili naučeni, lekcije koje nisu savladane, pa nam onda nesvesni deo bića šalje simboliku u vidu snova da bi se vratili i dovršili posao.... To je tačno...

Isto tako je veoma tačno da su snovi manifestacije podsvesnog, tačnije nesvesnog dela našeg bića i vezani za oblast života koji nam je pod nesvesnom zabranom ega i super-ega, uglavnom vezane za potiskivanje nagona, i to najčešće seksualnih nagona i nagona agresije.... Prema tome Osho veoma precizno definiše uzroke i pojavne oblike snova.... Ovde ne ide dalje od toga. Ne pominje astralne snove, ni prekognitivne.... Ali i takvi snovi upozoravaju na nerazrešene stvari iz prošlosti, ili čak iz prošlih života. To su karmički uticaji, koji takođe spadaju u domen nerazrešenih situacija. Prekognicije opet služe da nas upozore, ili čak da nam daju neko rešenje.... To je zbog toga što ljudi nesvesno mnogo više žive prošlost i budućnost nego sadašnjost. Što smo nekim nevidljivim vezama više vezani za prošle situacije i misaone forme i buduće situacije, kao izraz naše brige ili stremljenja, planova i želja....

Osho je živeo "ovde i sada".... I nema tu nikakve filozofije.... ne mogu tvrditi da li je u potpunosti u tome uspeo, da li je zbilja prosvetlčjen ili ne, ali njegova teza o snovima je veoma bliska ideji o harmonizaciji putem prečišćavanja i razrešavanja sadržaja iz snova, kojom zbilja popunjavamo praznine u sebi i ostvarujemo na jedan specifičan način čežnje našeg bića okovanog egom....

Ta tematika snova je veoma zanimljiva, inspirativna, pogotovu što se zna da snovi ne lažu...mi sebe lažemo jer smo izgradili takvu strukturu ega koji nas štiti od nepoželjnih manifestacija unutrašnjih nagona i potisnutih potreba. Taj unutrašnji svet je jako bogat, šaren, i lep i mučan, i svetao i taman....Čitav lavirint u kome je teško naći pravi put u sebe....Tako je čovek skrojen, baždaren, da bi mogao upotrebiti sva sredstva svog unutrašnjeg potencilala u procesu spoznaje sebe i sveta u kome živi....To je tipična prepreka na putu razvoja, rebus koji svako od nas, u skladu sa sopstvenim potencilalima, treba da reši. Čovek mora da preuzme odgovornost i za pojavu sopstvenih snova i da prihvati svoj unutrašnji svet onakav kakav je. To je deo harmonizacije suprostavljenih principa u nama koji nas redovno motivišu da sanjamo, ne bili nas primorali da ih konačno prihvatimo i razrešimo..... To je deo učenja lekcija, ..... deo života.....

:love12:

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 2:14 pm 
Član foruma

A ponekad je to i dio manipulacije......dobro je ostaviti otvorenom i mogućnost da neki snovi nisu samo snovi.....

Alf :blob:

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 2:50 pm 
Član foruma

Zadnja izmjena: SUZY; sri okt 06, 2010 2:57 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 2:55 pm 
Član foruma

alf je napisao/la:
A ponekad je to i dio manipulacije......dobro je ostaviti otvorenom i mogućnost da neki snovi nisu samo snovi.....

Snovi ili naše prestave i doživljaji koje živimo na svim nivoima našeg bića, uglavnom nesvesno, ista je pojava. Samo je pitanje odakle, sa kog nivoa, sadržaj stiže, manifestovan snovima... sa plićeg ili dubljeg nivoa.... Ipak su oni deo nas.... Samo je pitanje da li ćemo napraviti identifikaciju, ili konačno odrediti šta je naše, a šta ne.... uglavnom taj postupak predstavlja razrešenje problema....

Citat:
OSVEŠĆIVANJE, OSVETLJAVANJE = SVETLOST = ZNANJE..... :love3:

Entiteti, tamni, kače se na naša tela ( i fizičko i eterično i misaono) ako i sami duboko podsvesno ne nosimo tamna mesta koja ih privlače.... Ja sam imala razna iskustva, čak i u totalno budnom stanju, iako se nisam nikad bavila ovom tematikom, niti je ovaj deo metafizičkog znanja bila moja sfera interesovanja. Shvatila sam da u pojedinim fazama života postoje nivoi, kada je čovek spreman da skoči na viši stepen razvoja, čak i krajnje nesvesno, kada nam se ovakve stvari prikazuju u različitim manifestacijama, od običnih snova, preko lucidnih, do pravih astralnih (ovde mislim na spontane, ne svesno izazvane astralne letove), preko nametnutih misli sa kojima se borimo, sve do neobičnih svakodnevnih "loših" iskustava, koja često umemo da prokomentarišeno lošom srećom ili baksuzlukom...hehehehe....

To znači da se nešto tamno pomalja na svetlo dana.... I to je dobro jer čoveka tera da se zamisli nad sobom.... Početi, možda i od klasične psihoanalize, koja mnogo odgovora može da pruži, pre svega o podsvesnim nivoima našeg psihičkog tela. Svašta se tu može naći.... A ispod takvih slojeva, konačno počinje da se pomalja naša duša, najčešće u bolu, ali lekovitom.... sve zavisi koliko duboko možete ići..... Nivo individualno nesvesnog.

Sldeći nivo je porodično stablo i uticaji porodične karme, genetike koju nosimo. Nivo kolektivno i porodično nesvesnog. Veoma važan rad na harmonizaciji takvih energetskih potencijala koje nosimo.... Ovde je veoma važno da shvatimo da jedino iz zahvalnosti i ljubavi prema svojim korenima moramo prihvatiti naše nasleđe.... tada se može veoma jasno videti šta je to što nosimo naše, a šta pripada drugima.... Lepo im se zahvalimo što su nam pružili i svojoim životima udahnuli život, i okrećemo se sebi.... Ovaj deo nosi uticaje veoma suptilnih mešanja u karme drugih, na duboko podsvesnim nivoima, uglavnom izraženo kroz neverovatno lukavo prikriven osećaj krivice... neverovatno je, ali mi u toku života često odrađujemo karme naših predaka, do onog momenta kada toga postanemo svesni i kada se konačno okrećemo sebi.... To je suptilan način preuzimanja sopstvene odgovornosti.... Eh, kad budem imala vremena, možda napišem nešto kompleksniji članak na tu temu....

I na kraju, karmički uticaji iz naših prošlih života, blokirane energije sećanja, misaone forme koje su pohranjene u misaonom telu, i koje kroz negativnost, predstavljaju pouzdano i plodno tle za ovakve i slične entitete.... Poznate su knjige koje opisuju regresivna stanja ljudi koja razrešavaju probleme u ovom realitetu i u ovom životu... To spada u neku vrsti čišenje podsvesnih, u ovom slučaju, jako dubokih nivoa, reprogramiranja misaonih formi.... I tada se realitet oko nas menja....

I na kraju, jedino što mogu preporučiti je gajenje pozitivnih i lepih misli. Jer kakve su nam misli, takav nam je i život. Uvek slično, privlači slično. UVEK!!! Misao je najmoćnije oružije kojim branimo svoju "teritoriju" i kojima stvaramo i uređujemo sopstveni realitet.... A uz to, ne zaobilazite svoja tamna mesta.... A onda pravac METLA, očistite sopstvenu "kuću", sopstveno telo (fizičko, peihočko, mentalno, eterično, misaono...) Otvotite prozore, vrata, otvorite se..... Osvetlite ih, osvestite... Jer kad jednom budu došla na svestlo mrak više neće moći da se vrati... ne dozvolite da ona vas kontrolišu, kontrolišite vi sospstvenu tamu.... To je jedini način da se odbranite od uticaja entiteta....

Mi zbilja možemo menjati sopstveni realitet !!! ..... Ja probala.... hehehhe.... zbilja radi....

Promena našeg unutrašnjem energetskog stanja, nivoa vibracija kompletnog bića, neverovatno utiče na sve oko nas, a na nas najviše.... Društvo oko nas samo počinje da se ponaša u skladu sa našom energijom... Ili ih privlačimo.... ili u takvim povećenim vibracionim stanjima, drugi počinju pokazivati svoje pravo lice.... maske spadaju....

HARMONIZACIJA !!! To je način.... Pomirite sopstvene suprotnsti.... Sve dok ratujete sa sobom, imaćete društvo kojekakve vojske, sa strane, okupljene s koca i konopca, koja jedva čeka da neko povuče oroz i zapodene kavgu.... a onda zbogom pameti.....

Hajd sad, zdravo - živeli.... :love12:

Sad se malo ponavljam, ali pokušavam da prenesem činjenicu koliko su duboki nivoi ljudkog bića. toliko duboli da je teško pojmiti....

I kako zaprljanost pojedinih delova tih nivoa može poslužiti kao dobra podloga za manipulaciju....
Tamno privlači tamno....

Osho je očito bio u stanju harmonizacije, celosti.... kažu: prosvetljen, osvetljen, osvešćen.....
Zato je živeo život u svojoj sadašnjosti....
I sigurno nije gubio vreme na manipulacije....

Manipulisani smo ako i sami nosimo kod manipulatora.... Pa zar nismo shvatili koliko svako od nas manipuliše nesvesno, pre svega sobom, svojim životom, pa onda i ostalima....
Manipulišemo jer u našem misaonom telu, eteričnom telu, podsvesnom emotovnom telu nosimo informacije energetskih blokada.... One se pojavljuju , često u vidu snova, koji nam mogu doći i u javi, da bi ih videli, osvestili, shvatili i na koncu preduzeli nešto da ih razrešimo.... Dok to ne uradimo, i dalje ćemo sobom manipulisati, pa ćemo i privući manipulatore.... iz drugih dimenzija....

A šta učiniti???

Pa uraditi što je moguće više na sopstvenoj harmonizaciji suprostavljenih delova našeg bića...
Sve dok se budemo vadili da su nas drugi izmanipulisali, nećemo moći prihvatiti sopstvenu odgovornost za dati nam život..... Snovi su nam samo pomagači da identifikujemo tamnu stranu.... A na nama je da je osvetlimo.... To je naš posao, naša životna lekcija....

Neverovatno ! .... Uvek nam je neko drugi kriv.....???

Zašto konačno ne očistimo sopstvene misli.... i one svesne i one nesvesne....

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 3:52 pm 
Početnik

SUZY je napisao/la:
Reagujem zbog osoba koje iskreno traže neke odgovore!!!

Neumesno je davati ovakve izjave, ako se problematika snova i sanjanja ne poznaje. Veoma neumesno, bez odgovornosti, jer će to uticati na čitalačku publiku.

samo rekoh sta mi se cini. spekulacija cista. isto kako je tvoja spekulacija da li je osho prosvjetljen ili ne i da li zbog toga ne sanja + jos mnoge spekulacije koje podvlacis pod "pa zna se da su...". po čem ti znaš da snovi ne lažu? il po lčem ja znam da lažu? ja sam samo poster na forumu koji jos i istice da "mi se cini", a ne da "znam", osho je duhovni autoritet koji govori "kako stvari jesu" i njega slusaju milijuni ljudi i ponasaju se kako on zatrepne. osha sada mozemo uzeti kao covjeka koji sve vidi i sve zna te zna kako sve funkcionira. mozemo prestat razmisljat i samo pratit njegove stope. ako je nesto neodgovorno, onda je to podvlacit nesto ko snove pod "e to vam je tako" a...covjek nit ne sanja :rofl .ok necu bit smrad, samo velim kakav sam vibe dobio od tog filmica. cijeli taj njegov govorcic jako jednostavno moze biti zbog toga jer kao duhovni autoritet, guru, prosvjetljena osoba on mora imati uvid u sve domene zivota, a ako nema, e ...onda veli da to nije nit bitno i da se to treba nadic. i jos jednom, sve su ovo spekulacije, bas kao i tvoje.

nije li znanstveno objasnjenje snova vec dugo vremena identicno oshoovom? da snovi nemaju neku vecu vrijednost od ciste reciklaže sadržaja, cista fikcija, umotvorina ili veličanje i analiziranje problema/želja? i slažem se tu djelomično, puno sadržaja iz budnog stanja se ispreplice i obrađuje, ali cak i u svom skromnom iskustvu sam osjetio neka prisustva koja nisam nikada budan. opet, mozda su ona tu i dok je covjek budan al ih ne moze percipirati, ne znam.

i bas kako kazes, snovima se prodire u razlicite nivoe naseg postojanja. dal li to znaci da prosvjetljeni tamo ne zalaze? ili nemaju potrebu? ili svjesno ignoriraju cijeli taj segment i zaokružuju ga u nevažno i fiktivno? ili imaju kakve druge tehnike ulaska u taj svijet/sebe?

a to za lucidne snove, nije ni reko ni poreko, a to sve spada u sanjanje. covjek je opcenito reko da ne sanja i titova tocka i razlozi zasto on smatra da se uopce sanja. e pa meni se, da opet kazem, cinilo neodgovorno (zavolio sam ovu rijec) da na takv nacin on predocuje snove ljudima posto utjece na veliku masu ljudi koji ga uzmaju kao najveci autoritet. a sad, dal je OSHO prosvjetljen il ne....aha da, to smo vec prosli :)

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 3:58 pm 
Član foruma

Citat:
Neverovatno ! .... Uvek nam je neko drugi kriv.....???

upravo to je ključno za shvatiti.

ima jedno od ključnih pitanja na koje treba sebi znati odgovoriti. da li mi je draža sloboda ili moć? na to možeš cijeli život odgovarati, a mislim i nakon ovog života.

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 4:52 pm 
Član foruma

MonteChristo je napisao/la:
ima jedno od ključnih pitanja na koje treba sebi znati odgovoriti. da li mi je draža sloboda ili moć? na to možeš cijeli život odgovarati, a mislim i nakon ovog života.

Da, to je krucijalno pitanje!

A ono izvire iz razumevanja uloga koje igramo čeznući za moćima....
Dve osnovne uloge koje se prepliću i između pojedinaca i u okviru samog čoveka, u večitoj borbi za prevlast su uloga žrtve i uloga dželata.

Žrtva svojom ulogom vezuje za sebe svog dželata i on postaje njena žrtva, a ona dželat.... Delat zadovoljava svoju iluziju za moći, ne shvatajući da vezivanjem u ovaj simbiotički čvor gubi svoju moć. Žrtva pristaje na gubitak moći, ali vezivanjem za sebe svog dželata simbolički ostgvaruje moć nad njim. Faktički, reč je o razmeni iluzija moći.... hehehe .... klasičan vid manipulacije.... (nemojte samo bukvalno shvatiti izraze "žrtva" i "dželat")

Kako je to zavodljiva igrica... hehehehe.... i teško ju je identifikovati do kraja.... a još teže osloboditi se.....

Od toga boluje ova planeta. Od bolesti zvanom VEZANOST. Vezanost za ljude, roditelje, decu, ljubavnike, supružnike.... vezanost za novac, imetak, materijalno bogastvo.... vezanost za intelektualizam, karijeru, nacionalnu i versku pripadnost, čak i duhovnost.... A kako se osloboditi vezanosti.... Verovatno verom u sebe, sopstvene kreativne potencijale, i ljubav koja je sadržana u davanju..... I ne samo verovati, nego to ŽIVETI....

Moram priznati, nije lako.... ali vredi pokušati....

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 5:13 pm 
Član foruma

Citat:
ono izvire iz razumevanja uloga koje igramo čeznući za moćima....

tako ja definiram znanje.
zato nam i treba spoznaja istine. tek kada stvari koje se tiču nas samih stavimo na pravo mjesto, tek tada možemo doći do neke spoznaje.

Citat:
Od toga boluje ova planeta. Od bolesti zvanom VEZANOST

s ovim se baš ne slažem. točno je da se treba osloboditi mnogih stvari u odnosima s drugim ljudima. ali mi ipak pripadamo nekoj obitelji, naciji, narodu, rasi. velikim dijelom su nas i oni napravili takvima kakvi jesmo, bez obzira da li ime se suprostavljamo ili smo s njima složni. to je naša karma. tu treba primjeniti istu stvar kao i na sve drugo. shvatiti/spoznati. a nije lako.

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 6:14 pm 
Član foruma

MonteChristo je napisao/la:
s ovim se baš ne slažem. točno je da se treba osloboditi mnogih stvari u odnosima s drugim ljudima. ali mi ipak pripadamo nekoj obitelji, naciji, narodu, rasi. velikim dijelom su nas i oni napravili takvima kakvi jesmo, bez obzira da li ime se suprostavljamo ili smo s njima složni. to je naša karma. tu treba primjeniti istu stvar kao i na sve drugo. shvatiti/spoznati. a nije lako.

Da, potpuno si u pravu, ali sa jednog nivoa shvatanja.
Doduše, moguće je da moj izraz VEZANOST, zvuči više retorički... pokušaću da se ispravim.... Ovde mislim pre svega na simbiotičku vezanost, čiji gubitak doživljavamo kao frustraciju.

Npr: dete je vezano za roditelje do svog osamostaljivanja u punom smislu, ali i dalje ostaje normalana veza sa gnezdom, porodicom... Ali, u većini slučajeva, što zbog kulturoloških, socioloških, psiholoških i drugih uticaja, dešava se da ta veza ostaje na nivou koji se nije blagovremeno i pravilno izživeo, pa se uglavnom dešava da ta odrasla deca za svoje partnere izabiraju po ugledu na roditelja suprotnog pola, da bi kroz njih izživeli ono što im je u nekom periodu razvoja nedostajalo (sigurnost, podržka, potvrda sopstvene vrednosti...) . A to miože biti i nasleđena informacija, predačka (karmička).... I onda se samo pravi zamena, klasična projekcija.... zapravo identifikacija na jednom nivou. Takva nova veza nije partnerska.... ona je simbiotička.

Npr: vezanost za novac je vrsta vezanosti za moć, i često se dešava da osobe sa prikrivenom simbiotičkom vezanosti za novac, ne mogu nikako da ga zarade ili ga gube na neki način.... ili ga imaju u velikim količinama, ali im služi više za dokaz moći, zbog čega kao protivtežu imaju druge probleme, najčešće zdravstvene.

Npr: Vezanost za ideale (idealna porodica, idealan posao, idealna fizička pojava, idealizacija znanja, uverenja, sopstvenog poimanja...) uglavnom kao protivtežu vodi u rušenje tog idealizma....

Nije slučajna narodna izreka: kad ti je sve idealno, stavi kamičak u cipelu da te malo nažulja

U simbiotičkim vezama čovek ima iluziju moći,... oseća se sigurnije i jače. Naravno da je to prikrivena iluzija. I naravno da moramo svi proći taj razvojni put ka osamostaljivanju, koje jedino vodi kroz samoosvešćenje i time na pravi način sticanja samopoštovanja, samostalnosti i samodovoljnosti.... što opet ne znači, da čovek treba da živi sam, već će na mnogo prirodniji način deliti sa drugima ono što ima, a pre svega ljubav.

Sa aspekta suptilnih dubinskih nivoa podsvesti, sve ono što našem biću nedostaje, za to smo po nepisanom pravilu vezani. A kosmičke sile reaguju u pravcu ljubavi i teže da nas oslobode vezanosti, i to najčešće nekim gubitkom. I to je bolno, frustrirajuće, ali predstavlja životnu lekciju, iz koje učimo kako dalje.... inače ponavljamo stare obrasce.... Možemo čak reći da je ta vezanost zapravo obrazac napšeg ponašanja koga se treba osloboditi...

Čovek može za sebe da veže energiju davno umrlog pretka, jer na taj način preuzima njegovu karmu i odrađuje. Ovo se na nekim nivoima zove mešanje u tuđu karmu, a sa druge strane energetsko poravnanje. I sve dok to ne osvesti i pusti, neće moći da napravi samostalnost ni pravi, dublji odnos prema sebi... A kako će onda znati šta bira u životu.... U ovom slučaju, neće birati, već će privlačiti.... A to je klasično nesvesno ispoljavanje života....

Nadam se da sam uspela malo slikovitije da objasnim.

Ovim nikako ne želim da tvrdim, niti da pretpostavljam da je oslobađanje moguće u potpunosti, (čak šta više sklona sam da mislim skroro da je nemoguće), ali postoji približavanje tom putu. Naši napori, kreativnost i duboka želja da shvatimo ključ problema i da ga pokrenemo i otvorimo jedna po jedna vrata prema svom unutrašnjem svetu, prema sebi, leži samo u pokušavanju i približavanju liniji slobode.... To je moguće jedino otvorenog srca....

E, danas sam se baš raspisala.... i odosmo u :offtopic:

Srdačan pozdrav svima

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 6:24 pm 
Član foruma

pozdrav i tebi

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 6:59 pm 
Moderator

Cijela ta priča o moći izgleda ko ona priča za djecu "Šuma Striborova".

Vrh

PostPostano: sri okt 06, 2010 7:45 pm 
Član foruma

Osho o spavanju i sanjanju prosvjetljene osobe

Pitanje: Da li prosvjetljena osoba ikada sanja?
Možeš li nam kazati nešto o vrsti sna prosvjetljene osobe?

Osho: ne, prosvjetljena osoba ne sanja. Ako volite sanjati, nikada se nemojte prosvjetljiti. Pripazite! Sanjanje je dio spavanja. Da bi sanjali prvo morate zaspati. Obično, da bi sanjali morate zaspati. U snu postajte nesvjesni. Kada ste nesvjesni, možete sanjati. Snovi se dogode samo kada ste nesvjesni.

Prosvjetljena osoba je svjesna čak i u snu. Ne može postati nesvjesna. Čak iako je stavite pod anesteziju samo će površinski zaspati. Ostaće svjesna, na njenu svjest neće biti uticaja. Krišna u Giti kaže da dok svi spavaju, yogi je budan. Ne da yogiji ne legnu da spavaju, već je to drugačije spavanje. Samo su im tijela usnula, i njihovo stanje je predivno. Stanje odmora.

Vaše spavanje nije odmor. Čak može biti iscrpljujuće pa se u jutro možete osjećati umornije nego prije spavanja. Čitavu noć ste spavali, a u jutro iscrpljeni? U čemu je stvar? Vi ste čudo! Cijele noći se u vama nešto događalo. Tijelo vam se nije odmaralo jer vam je um bio aktivan. A zbog uma vam je i tijelo umorno; bez tijela um ne reaguje, oni su u vezi.

Aktivnost uma simultano je i aktivnost tijela pa se cijele noći vaše tijelo pokreće, aktivno je. Zato se u jutro osjećate umorno.
Šta znači postati prosvjetljen? Znači jedno: postati potpuno svjestan. Šta god da se odigrava u umu, čovjek je svjestan. A u trenutku svjesnosti, određene stvari se zaustave. Kroz svjesnost se zaustave.

Kao mračna soba u koju unesete svijeću: tama će izčeznuti. Ostale stvari neće. Police će ostai, i mi ako sjedimo u sobi, ostaćemo. Unošenjem svijeće samo tama nestaje. Kada se neko prosvijetli, u sebi nosi unutrašnji sjaj. Taj sjaj je svjesnost.

Kroz svjesnost san nestaje. Kako nestaje san, kvalitet svega se mijenja. Šta god uradili, uradićete potpuno prisutni, a ono što zahtjeva nesvjesnost će jednostavno postati nemoguće. Ne možete se naljutiti; ne zbog toga što bi odlučili da se ne naljutite, već što ne možete biti ljuti!

Bijes opstaje u nesvjesnosti. Sada nesvjesnost nema, korijena nema, pa ljutnja nije moguća. Ne možete mrziti; mržnja opstaje u nesvjesnosti. Postajete ljubav; ne zbog nekakve odluke uopšte. Kada je svjetlo prisutno, kada je tu svjesnost, ljubav teče; to je prirodno stanje. Sanjati postaje nemoguće jer kao prvo san zahtjeva nesvjesnost.

Buddhin učenik Ananda mu je rekao, nakon što su spavali i živjeli u istoj sobi: "Ovo je čudesno; veoma. Dok spavaš, ti se nikada ne mičeš." Buddha je uvijek bio u samo jednom položaju cijele noći. Kako bi se namjestio na početku ostajao bi cijelo vrijeme, i ruke bi mu ostale na istom mjestu. Možda ste vidjeli sliku Buddhe dok spava. Poza se naziva "Ležeća poza." Ostao bi u istoj pozi cijelu noć.

Ananda ga je godinama posmatrao. Kada god da pogleda Buddhu kako spava, bio bi u istom položaju. Ovaj upita:" Reci mi, šta činiš cijele noći? Uvijek ostaješ u istoj pozi."
Rekli su da je Buddha odgovorio: "Samo jedanput dam se pomjerio dok sam spavao, i tada nisam bio buddha. Nekoliko dana prije nego se prosvjetljenje dogodilo, pomjerio sam se u snu. Tada sam odjednom postao svjestan i zapitao se:" Zašto se mičem?" Pomjerio sam se nesvjesno. Ali nakon prosvjtljenja, nema potrebe za tim. Ako se zelim pomjerati, mogu, ali nema potrebe, a tijelo je tako opušteno i odmorno..."

Svijesnost prodire čak i u san. Možete imati fixiran položaj noću a da niste prosvjetljeni. Može se izvježbati. Nije teško. Možete se natjerati, nakon par dana moćićete. Ali to nije to- ako vidite kako se Isus miče, nemojte pomišljati;"Zašto se miče?" To zavisi. Kada se Isus miče dok spava, svestan je. Ako on želi, miče se.

Meni je bilo sasvim suprotno. Prije dolaska svjesnosti spavao sam uvijek u istom položaju cijele noći. Ne sjećam se da sam se ikada pomjerio. Ali od tada se pomjeram cijele noći. Pet minuta u jednom položaju bilo mi je dovoljno. Morao sam da se mičem. Toliko sam postao svjestan da to više nije spavanje. Tako da to zavisi. Ne možete ništa zaključiti gledajući spolja. Moguće je samo iznutra.

Kod prosvjtljene osobe, svjesnost će ostati čak i u snu, i snivati je nemoguće. Ono zahtjeva nesvjesnost, to je jedna stvar, a ono zahtjeva i neiživljenost; to je druga stvar. Za prosvjetljenu osobu toga nema, nema nedovršenih iskustava. Sve je kompletno. Jeo je i sada ne razmišlja o hrani. Kada bude gladan, ješće, ali do tada neće razmišljati o hrani. Okupao se, i više neće razmišljati o kupanju. Kada dođe vrijeme, ako bude živ, okupaće se. Ako situacija dozvoli, dogodiće se, ali nema razmišljanja o tome. Delanje je tu ali bez razmišljanja.

Šta vi činite? Konstantno uvježbavate, kao glumci koji će igrati pred nekim. Zašto? Kada dođe vrijeme, bićete tu. Prosvjetljena osoba živi u trenutku, u delanju, živi u totalitetu! Ako je nešto nekompletno, završiće se u snu. San je svršetak. Događa se jer um ne može dopustiti da išta ostane ne dovršeno. Ako je nešto ne dovršeno, postoji unutrašnja neugoda. Um se pita kako to dovršiti. Onda u snu završite, i postaje ugodno. Iako je svršetak u snu, za um je to ugodno.

Šta to sanjate? Vi jednostavno završavate nedovršene stvari koje ne možete dovršiti danju. Danju možda poželite poljubiti ženu, a ne možete. Poljubićete je usnu, a um će se zadovoljiti; tenzija će popustiti. Snivanje nije ništa do nedovršenost, a prosvjetljena osoba je kompletna. Šta god da čini, čini to u potpunosti, cijelim svojim bićem, i ništa ne ostaje. Nema potrebe za snivanjem. Noću će nestati snova, a danju će nestati razmišljanje.

Ne da ne može misliti. Može ako želi. Ako ga upitate nešto, razmisliće u trenu, nema potrebe za uvježbavanjem. Vi prvo mislite pa odgovarate, ali on i odgovara dok misli. Misli i odgovara. Nije baš dobro za reći, jer tu nema međuprostora. Simultano je. On misli na glas, nema uvježbavanja, nema razmišljanja, nema snivanja. On živi život! Razmišljanjem i snivanjem propuštate život.

Izvor - Osho Book "Vigyan Bhairav Tantra, Vol 2"

Što se tiče njegovog odgovora iz videa, sada je i meni stvar mnogo jasnija.
Dakle, govorio je o (ne)snevanju prosvjetljenog čovjeka.

A i sjetih se da je čovjek objasnio snove odnosno sanjanje svih naših sedam tijela u "Psihologiji ezoteričnog" str. 77.

Pozz

Zadnja izmjena: bajs; čet okt 07, 2010 8:56 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet okt 07, 2010 12:52 am 
Početnik

šta jes- jes. pojasnio je ovaj tekst puno toga i drži mi vodu, ko i vecina oshoovih tekstova.

Vrh

PostPostano: uto nov 02, 2010 12:43 am 
Početnik

evo ga opet preksinoc, pocetak lucidnog sna.... skuzim da sanjam, zaserem se i pritisnem svoj "eject" gumb iliti stvarno se probudim. kako to sprijeciti?

Vrh

PostPostano: uto nov 02, 2010 7:23 am 
Član foruma

vjezbanjem. meni je pomogla, tj jos mi pomaze, knjiga stephan la berge-a "exploring the world of lucid dreaming".

Vrh

PostPostano: sri nov 24, 2010 3:13 pm 
Početnik

zelenozubi je napisao/la:
vjezbanjem. meni je pomogla, tj jos mi pomaze, knjiga stephan la berge-a "exploring the world of lucid dreaming".

Tako je.Ja sam neku noć izdrmao van jedno tri puta.Izgleda da je bila dobra noć za to.Jedanput sam se ispičio u ćošak između plafona i zida,pa mi je trebalo jedno vrijeme da skužim gdje sam.

Vrh

PostPostano: čet dec 02, 2010 1:55 pm 
Član foruma

Samo da kazem da postoji mnogo nivoa svesnosti u sanjanju.

Kada budete sanjali na onom najvisem nivou, tj. kada odete "sa sve cipelama" i percipirate stvarnost 100% isto kao i u svakodnevnoj stvarnosti - to cete znati, jer cete doziveti potres bez presedana u svakodnevnom zivotu, takvo iskustvo je "smrt u diskoteci" za razum.
Kada se ustanovite u drugoj stvarnosti, to morate da potvrdite tako sto cete dotaci bilo koji predmet, i oseticete da vam se osecaj "vraca". Tada ste lupili pecat na ustanovljenost u drugom svetu, i mozete da krenete da ga istrazujete.

Postoji dosta nivoa ispod ovog, kada ste isto svesni da sanjate, ali to nije to...to mora telesno da bude apsolutno isto kao sto je i sad dok citate ovo, ili posle kad ustanete da radite sta god.

Dakle, da se ne bi zbunjivali, ima vise nivoa svesnosti u sanjanju.

Zadnja izmjena: navigator; čet dec 02, 2010 2:05 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet dec 02, 2010 2:05 pm 
Moderator

Jebat ga stvarnost. Što je to stvarnost? Ovaj Tonal vremena?

Vrh

PostPostano: čet dec 02, 2010 2:23 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Jebat ga stvarnost. Što je to stvarnost? Ovaj Tonal vremena?

Nisam siguran sta pitas...stvarnost je stvarnost...kao sto je vreme vreme, nema mnogo sta oko toga da se kaze...probaj da objasnis vreme.
Ne znam sta je "tonal vremena", verovatno mislis na tonal ove stvarnosti.

To oko tebe sad je stvarnost, objasni je kako hoces. Isto tako moze da bude i neka druga, ako se pomeris u sanjanju i ucvrstis u drugom polozaju.

Malopre sam hteo da kazem da nije dovoljna misao u snu, trenutak kada vi sanjate nesto i shvatite da sanjate, to mora da bude 100% telesno, ako je prava stvar u pitanju.

Doduse i na tim nizim nivoima moze da bude zabavno.

Vrh

PostPostano: čet dec 02, 2010 2:34 pm 
Moderator

Kužim te to sa nivoima, ali postoji i ono otkud se manifestira fizički svijet, ono otkud je viđenje.

Da li zbilja misliš da je najviši nivo sanjanja bivanje u fizičkom svijetu u sanjanju tako da možeš dotači neki predmet i to sve što si rekao?
To po meni, ne da je hvatanje srži postojanja, nego bivanje u matriksu i u sanjanju.
Nema sad tu neki problem ako se to zna, ali to je opet tu s ove strane zida od magle, ako me shvaćaš.
I to svakako jest postignuće, to je vau zbilja, treba mnogo rada i vremena da se to uspije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 60  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.