Sada je: pet maj 09, 2025 9:17 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 226  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 2:04 pm 
Član foruma

Poštovani forumaši,

želim da vas obavestim da mi je veoma drago što me je Galaksija odredio za moderatora ovog podforuma. Nadam se da ćemo lepo sarađivati.

Želeo bih samo da vas podsetim na nekoliko pravila kojih se trebamo držati kako ne bi došlo do neželjenih pojava.

Neću dozvoliti nikakve privatne međusobne rasprave, uvrede, pisanje o stvarima koje nemaju veze sa temom, besmisleno filozofiranje i nerazumljivo pisanje.

Cilj ovog podforuma je istraživanje Kastanedinog dela i dela njegovih bliskih saradnika u duhu praktične provere i iskustva a ne u smislu mozgovanja. Dakle, potrebno je približiti se tzv. "naučnom principu" koji zahteva eksperiment i rigoroznu proveru rezultata tog eksperimenta.
Kastaneda lepo kaže da se stvari o kojima govori nikako ne mogu potpuno shvatiti ako se ne dožive u praksi. Molim Vas da to imate u vidu kada pišete postove da ne bi ste ispadali smešni.

Svako ko ovde postuje izveštaj o svojim iskustvima sa učenjem don Huana je veoma dobrodošao.

budi mir je napisao:

Citat:
Neophodni su, narocito na forumu,jednostavniji UVIDI U VEZA SA ONIM STO JE nezaobilazno,A NE TRICAVE PRICE O POLUizmisljenim nemogucnostima.

Pa mislim da si ti primer superkomplikovanih uvida i veza sa onim što je potpuno nerazumljivo, tako da si ovom izjavom pokopao sam sebe.
Daj malo preciznijeg i janijeg izražavanja ako je moguće.

Od sada na dalje svako nerazumljivo pisanje biće brisano.

Hrastislaw je napisao:

Citat:
STALKER je napisao:

Citat:
Na taj način je pokoren i to omogućava letačima/reptilima da se nesmetano hrane jer je on naša snaga i duh i kada se reaktivira i razvije on je sposoban da se oslobodi od tog ropstva.

Čekaj, čekaj... LETAČI = REPTILI? Koliko se sećam to Kastaneda nije pominjao. U njegovoj literaturi je dat veoma precizan opis tog fenomena koji nema nikakve veze sa konvencionalnim predstavama tipa "reptili", "čili sos", "bočica za čili sos".... Oni dolaze direktno iz naguala i njihova svrha je da nose svesti Orlu. Usput, oni se hrane sjajem svesti. LOS VOLADORES shodno Kastanedi, u naš svet ulaze na jednoj tački u Patagoniji a izlaze skokovito sa vrha Popokatepetla. Nije mi jasno kako si to povezao sa pojmom REPTILA? Letači nemaju formu, apstraktniji su od svih neorganskih bića.

STALKER je napisao:

Citat:
Zanimljivo pojava je da se duh, namera, ponekad ispoljava kroz poeziju nekih pesnika koji povremeno bivaju njime prožeti i onda nam spontano i uglavnom nesvesno prenose njegove poruke.

Pa to je Don Huanova priča, samo što je on od Kastanede tražio da mu čita neke meksičke pesnike.....

STALKER je napisao:

Citat:
Mislim da ova pesma može da govori o izvanrednoj ljubavi koju ratnik oseća prema planeti zemlji kada svoju svesnost poveže sa njom.

Ljubav? Šta to beše? Ne reče li Don Huan da on "ljubav" nije VIDEO?

http://stazaratnika.bravehost.com/losvoladores.htm - evo u ovom predavanju Karlosa Kastanede održanom u Los Anđelesu 1996.god možeš pročitati sledeće:

Citat:
"Oni su veliki, tamni, spljošteni, odvratni govnari sa likom aligatora, koji žele da osiguraju da ostanete lepi i mekani i “njam-njam,” tako da mogu da nastave da vas jedu do nivoa nožnih prstiju, dok ne umrete. Oni jedu sjaj vaše svesti, svetlost koja okružuje vaše energetsko telo. Oni vas pojedu do nivoa nožnih prstiju tako da vama ne ostaje ništa drugo, osim razmišljanja o samome sebi. JA, JA, JA!”

Dakle Kastaneda kaže “sa likom aligatora” a šta su aligatori nego reptili? Svakako, u suštini, oni jesu bezlična i bezoblična energija ali postoji nešto u našoj pecepciji što nas navodi da ih opažamo kao reptoidna bića. To se dešava vidovnjacima koji ih vide ali još uvek nisu izgubili “ljudski oblik”. Bezoblični ratnici ih vide onakvima kakvi u stvari jesu: Amorfna polja tamne energije.
Što se tiče ljubavi, ratnici je veoma cene i ljubav je sila koja ih vodi ka slobodi. Da si pazljivo čitao kastanedine knjige ne bi ti promakao ovaj deo koji govori o neizmernoj ratnikovoj ljubavi a koji sam ja nedavno postovao na forum ali ga ti očigledno nisi pročitao:

Citat:
‚‚Život ratnika nikako ne može biti hladan, usamljenički i lišen osećanja, jer se zasniva na njegovoj ljubavi, odanosti i požrtvovanju prema njemu najmilijem. A ko je to, zapitaćete, njemu najmiliji?...

‚‚Henarova ljubav, to je ovaj svet. Maločas je grlio ovu ogromnu zemlju, ali budući da je tako mali, mogao je jedino da pliva po njoj. No zemlja zna da je Henaro voli i zato mu posvećuje pažnju. Zbog toga je Henarov život ispunjen do vrha i zato će, ma gde bio, on biti pun. Henaro luta stazama svoje ljubavi i, magde bio, on je celovit.

Don Huan je čučnuo ispred nas. Nežno je pomilovao zemlju.

‚‚ Ona je ta izuzetna ljubav dvojice ratnika‚‚ reče on. ‚‚Ova zemlja, ovaj svet. Za ratnika nema veće ljubavi....Jedino ako voli ovu zemlju s nepokolebljivom ljubavlju, čovek se može rešiti svoje tuge‚‚ reče don Huan. ‚‚Ratnik je uvek radostan, zato što je njegova ljubav nepromenljiva i što ga njegova najmilija, ova zemlja, grli i daruje mu nepojmljive poklone. Tuga pripada samo onima što mrze nju koja pruža utočište njihovom biću.‚‚

Don Huan ponovo nežno pomilova zemlju.

‚‚Ovo divno biće, koje je živo u u svim svojim najskrivenijim kucima i koje razume svako osećanje, umirilo me, izlečilo moj bol, a kad sam konačno potpuno shvatio da ga volim, naučilo me da budem slobodan.‚‚
Zaćutao je. Tišina oko nas bila je zastrašujuća. Vetar je tiho zviždao i odnekud iz daljine donosio lavež usamljenog psa.

‚‚Oslušni taj lavež‚‚, nastavi don Huan. ‚‚ To je način na koji mi moja voljena zemlja pomaže da ti sad iznesem poslednje što imam da ti kažem. To lajanje je nešto najtužnije što čovek može da čuje. Taj pseći lavež je sneni glas nekog čoveka‚‚, reče don Huan. ‚‚Dolazi od neke kuće u onoj dolini prema jugu. To čovek kroz lavež svog psa, budući da su združeni u robovanju za ceo život, urla svoju tugu, svoju dosadu. Moli smrt da mu dodje i oslobodi ga teških i mukotrpnih okova života...Taj lavež i samoća koju on stvara govore o osećanjima ljudi‚‚ nastavi on. ‚‚Ljudi čiji je život bio kao jedno nedeljno popodne, popodne koje, sve u svemu, nije bilo bedno, ali zato vruće, dosadno i neprijatno. Znojili su se i mnogo nervirali oko sitnica. Nisu znali kuda da idu, šta da rade. Njih je to popodne ostavilo jedino sa sećanjem na tričava uzrujavanja i jednoličnost, i onda se primaklo kraju; već se spustila noć.‚‚

Protivotrov tom otrovu jeste u njoj‚‚, reče don Huan milujući zemlju. ‚‚Objašnjenje vračeva ne može nikako osloboditi dušu. Uzmimo vas dvojicu. Dobili ste objašnjenje vračeva, ali to što ga znate, uopšte ne menja stvar. Usamljeniji ste više nego ikad, jer bez nepokolebljive ljubavi prema biću koje vam pruža svoje okrilje, samoća je usamljenost.

Jedino ljubav prema tom veličanstvenom biću može osloboditi ratnikov duh; a sloboda je radost, sposobnost, i prepuštanje uprkos tome što joj se čovek suprostavlja. To je poslednja lekcija.‚‚...

K.Kastaneda “Priče O Moći” poglavlje “Izuzetna ljubav dvojice ratnika”

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 6:32 pm 
Početnik

Gospon' MODERATORU zelim da cestitam na FUNKCIJI
UZ DOBRE ZELJE I SVO ZDRAVLJE.

o DUHU JE REC, NE O OBOZAVANJU OBUZDANE LUDOSTI ,KOJA JE KARLOS KASTANEDA.

sTO SE TICE PROVERE , SVAKOM PO ZASLUZI.

PRIJATAN ZIVOT.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 9:01 pm 
Član foruma

buduci da je budimir "novajlija' na ovom forumu moram mu skrenuti paznju da pisanje caps lockom znaci dernjavu, a nitko ne voli kada se na njega vice

o sadrzaju posta necu ovaj put ali nesto mi govori da cu uskoro morati
:wink:

pozdrav i hvala na razumjevanju

http://knightofthestorms.blogspot.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 10:17 pm 
Početnik

Clan sam mnogih foruma i vrlo dobro znam koja pravila postoje i prosto ne mogu da vjerujem da citam ove silne prijetnje i upozorenja... Zasto mi ucesnici teme o Castanedi moramo da slusamo takva stvari....Modernator moze jednostavno da brise ono sto misli da treba ili privatnom porukom da upozori nekoga.Ovako to zvuci surovo i sirovo ,Ne znam da li je to potrebno za jedan metafizicki forum gdje se ipak ne dogadjaju nekakvi ispadi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 10:30 pm 
Član foruma

Postoje li,zaista,Kastanedino,Don Huanovo,i bilo cije ucenje ?

Pocinje li,ovde,DIKTATURA KASTANEDIJATA ? ("Nauka,novo plemstvo")

* * *

"Mi se ne bavimo carobnjastvom;mi ne radimo nista.Sve sto radimo
jeste da pomeramo skupnu tacku."

Taisa Abelar

* * *
"Postoji novi nagual medju vama.On je ovde i gleda i prenosi na internet.On
kaze:'Pitajte Kajli ako nisam novi nagual.Videcete da li ce ona to da porekne'.Novi nagual gleda i presudjuje.Zasto?To me ne dotice.Don Huan kaze da stvarno nije vazno da li neko prica o vama dobro ili lose.Vas sastanak je sa beskonacnoscu.I ja mogu da ubrzam i da postignem da se susret desi sada.Voleo bih da uticem na vas,ali pomoc mora da stigne od vas.Sve je u nasim zivotima postala obmana.
'Kako da zaustavim unutrasnji dijalog?'upitao sam don Huana.On je rekao
:'Umri'."

Karlos Kastaneda

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 13, 2007 11:12 pm 
Član foruma

Zeleo bih da kazem da je postavljenje Stalkera za moderatora u potpunosti ok.Niko od ovde prisutnih nije toliko kompetentan za temu "Kastaneda" kao on.
Evo jedne moje skromne pesmice:
Put Ratnika

Letaci ce me u stopu pratiti,
hladnokrvno cu proci pored njih
svoju paznju potpuno cu im uskratiti
vibracujom cu ih potpuno oterati.

Smrt ce me u oci pogledati,
onoliko dugo koliko ce ona hteti,
savete mudre ona ce mi dati
kojim putem ka vecnosti mogu putovati.

Nemam vremena da se plasim,
gluposti i zamki koje su postavili,
praticu sudbinu koju mi duh dade
ratnici stosta moraju da urade.

Kada dodje konacno vreme,
da napustim majku zemlju,
smrt ce me pustiti da odem ka Orlu,
a on ce me pustiti da odem u vecnost.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 14, 2007 10:23 am 
Član foruma

MODERATO CANTABILE

Rijeka... donosi jesen,
dugo umire grad.
I u meni toliko ljeta,
mi smo siročad svijeta.

Reci, da li ćeš noćas
moći ostavit sve?
Svoju kuću, navike, ljude
i poći a ne znati gdje.

Neka svi mržnjom isprate nas,
ali draga, život čeka, SAD je čas.
Čitav svijet bit će tvoj novi dom,
neka kažu avantura je to...

Nikad žaliti nećeš,
stvari ime i grad.
I u praznoj sobi hotela,
bit ćeš SLOBODNA sad.

Izvanredno! Arsen je original a ne kopija.

I cestitam na unapredjenju! Smatram da je sad ovaj topic u dobrim rukama i ima izgleda da bude jos bolji.
Ali trebalo bi ispraviti neke stvari,malo potkresati grane,pobrisati neke postove tako da se stvori osnova za promociju intelekta,kako bi rekao Nice:treba razbiti stare tablice i nastojati prevazici samoga sebe.

Ja licno nemam nista protiv da se pobrisu svi moji postovi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet jun 14, 2007 12:17 pm 
Član foruma

Mitar Miric je napisao/la:
Clan sam mnogih foruma i vrlo dobro znam koja pravila postoje i prosto ne mogu da vjerujem da citam ove silne prijetnje i upozorenja... Zasto mi ucesnici teme o Castanedi moramo da slusamo takva stvari....Modernator moze jednostavno da brise ono sto misli da treba ili privatnom porukom da upozori nekoga.Ovako to zvuci surovo i sirovo ,Ne znam da li je to potrebno za jedan metafizicki forum gdje se ipak ne dogadjaju nekakvi ispadi.

Povodom ovoga što si napisao, mogu reći samo da nije bilo nikakvih pretnji i upozorenja već samo skretanja pažnje na neka pozitivna pravila. Upozoravam te da se primedbe na rad moderatora upućuju direktno administratorima foruma putem privatne poruke ili e-maila a ne preko javnih stranica foruma. Ako ti tu nešto nije jasno, pogledaj sledeću stranicu koja se nalazi na ovom forumu: http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=976

Predlažem pažljivo čitanje sledećih citata. Možda nešto i dopre do tvoje unutrašnjosti pa ćeš možda i preduzeti nešto povodom toga.

Hvala na pažnji i sve najbolje!

Citat:
“Samovažnost je naš najveći neprijatelj. Razmisli – slabima nas čini osećanje uvređenosti zbog onoga što su učinili ili nisu učinili naši prijatelji. Naša samovažnost traži da veći deo svog života budemo uvređeni zbog nekoga.”

“Novi vidovnjaci preporučuju da se učini najveći mogući napor kako bi se samovažnost iskorenila iz života ratnika. Ja se držim tog saveta i uložio sam naročit trud da bih ti pokazao kako smo bez samovažnosti nepovredivi.”

“Samovažnost nije nešto jednostavno i naivno”, objasnio je. “S jedne strane, ona je srž svega što je u nama dobro, dok je, s druge strane, srž svega pokvarenog u nama. Potrebno je strateško majstorstvo kako bi se čovek otarasio pokvarene samovažnosti. Tokom vekova, vidovnjaci su odavali najviše poćasti onima koji su u tome uspeli.”

K.Kastaneda "Unutrašnji Oganj"

Citat:
“Mi smo kao zakržljale ptice. Rođeni smo sa svime što nam je potrebno za let; međutim, mi smo stalno prisiljeni da letimo u tesnim krugovima oko našeg vlastitog ja. Lanac koji nas sputava je samovažnost.“

“Put koji menja obično ljudsko biće u ratnika je vrlo težak. Naš osećaj kao bića koje je u centru svega i mora uvek da ima poslednju reč, zauvek nestaje. Mi se osećamo važni. A kada je neko važan, svaki pokušaj promene je spor, komplikovan i bolan proces.”

“To osećanje nas izoluje. Kada ne bi bilo tog osećanja, svi bi smo plovili po moru svesnosti i znali bi smo da ‘ja’ ne postoji samo za sebe, njegova sudbina je da hrani Orla.“

“Osećaj važnosti raste u detetu dok usavršava svoje socijalne veštine. Mi smo istrenirani da sastavimo svet saglasnosti prema kojima možemo da se usklađujemo, kako bi smo mogli da se međusobno sporazumevamo. Ali ovaj dar uključuje grozan dodatak: našu ideju o ‘ja‘. Ego je mentalna konstrukcija, on nam dolazi spolja i vreme je da ga se otarasimo.”

“U procesu nastajanja socijalnog bića, dete koje raste stiče lažnu predstavu o svojoj važnosti, i ono što je u početku zdravo osećanje samoodržanja završava pretvoreno u sebični vapaj za pažnjom.”

“Od svih darova koje smo primili, samovažnost je najokrutnija. Ona pretvara čarobno, snažno stvorenje u jadnog, arogantnog, opakog đavola.”
Pokazujući na svoja stopala, rekao je da nas osećanje važnosti prisiljava da činimo besmislene stvari.

“Zbog naše samovažnosti, postali smo ispunjeni gorčinom, zavišću i nezadovoljstvom. Mi dopuštamo sebi da budemo vođeni osećanjima ugodnosti i bežimo od zadatka upoznavanja samih sebe sa izgovorima kao što su ‘ne mogu da se uznemiravam’ ili ‘kakva dosada!’ Iza svega toga, krije se zabrinutost koju pokušavamo da ućutkamo pomoću unutrašnjeg dijaloga koji je više usiljen nego što je prirodan.”

Karlos je počeo da objašnjava kako se samovažnost hrani istom vrstom energije koja nam omogućava da sanjamo. Prema tome, njeno uklanjanje je osnovni uslov nagualizma, zato što se tada oslobađa višak energije koji možemo koristiti; takođe i zato što bez te predostrožnosti put ratnika može da nas odvede u zastranjivanje.

“To je ono što se dešava mnogim učenicima. Dobro započnu, čuvajući energiju i razvijajući svoj potencijal. Ali ne shvataju da kako povećavaju moć, oni takođe hrane i parazita koji se nalazi unutar njih. Ako smo krenuli da se prepuštamo pritiscima ega, preporučljivo je da to činimo kao obični ljudi, zato što je čarobnjak koji sebe smatra važnim najbednija stvar koja postoji.”

“Imajte na umu da je samovažnost podmukla; ona može biti prikrivena iza fasade skoro savršene poniznosti zato što se njoj ne žuri. Nakon celog života truda, njoj je potrebna samo minimalna nepažnja, sitna greška – i, evo je opet, kao virus koji je sazrevao u tišini, ili poput onih žaba koje godinama čekaju ispod pustinjskog peska i sa prvim kapima kiše se bude iz svoje uspavanosti i razmnožavaju se.”

“Samovažnost je smrtonosna, ona zaustavlja slobodan protok energije i to je fatalno. Ona je odgovorna za naš kraj kao pojedinaca, i jednog dana će nas dokrajčiti i kao vrstu. Kada ratnik nauči kako da je odgurne u stranu, njegov duh se oduševljeno otvori, kao divlja životinja koja je oslobođena iz kaveza i puštena na slobodu.”

“Protiv samovažnosti se možemo boriti na razne načine, ali prvo je neophodno da shvatimo da je tu. Ako imate manu i prepoznate je, već ste obavili pola posla!”

“Dakle, pre svega, shvatite to. Uzmite tablu i napišite na njoj: ‘Samovažnost ubija’, i okačite je na najuočljivijem mestu u kući. Čitajte tu frazu svakodnevno, pokušajte da je se setite dok radite, meditirajte o njoj. Možda će doći trenutak u kome će njeno značenje prodreti u vašu unutrašnjost i vi će te odlučiti da preduzmete nešto. Samostalno doći do toga je velika pomoć, zato što borba protiv ega stvara svoj sopstveni podsticaj.“

“Shvatite da je samovažnost neumoljivi otrov. Mi nemamo vremena; hitnost je ono što nam treba. Sad ili nikada!”

“Način da shvatimo samovažnost je da je razumemo kao projekciju vlastitih slabosti koje se izražavaju kroz odnose sa drugim ljudima. To je nalik krikovima i postupcima u slučaju opasnosti kojima pribegavaju neke male životinje kako bi sakrile činjenicu da u stvari nemaju nikakvu odbranu. Mi smo važni zato što smo uplašeni i što je veći strah to je veći ego.”

“Međutim, na sreću ratnika, samovažnost poseduje slabu tačku: ona zavisi od podrške koje je održava. Ona je poput zmaja kome je potrebno strujanje vazduha da bi se podigao i ostao visoko; u suprotnom, on će pasti i slomiti se. Ako ne poklanjamo bilo kakvu važnost važnosti, ona je gotova.“

“Znajući ovo, učenik prepravlja svoje odnose. On uči kako da izbegne one koji utvrđuju njegovu važnost a traži one kojima nije stalo do bilo čega ljudskog. On traži kritike a ne laskanja. Čineći ovo često, on počinje novi život, briše svoju prošlost, menja svoje ime, istražujući nove ličnosti i poništava gušeću istrajnost svog ega. On stavlja sebe u situacije u kojima je njegovo istinsko ja prisiljeno da preuzme kontrolu. Moćni lovac nema samosažaljenja; on ne traži odobravanje u bilo čijim očima.“

“Kada nemamo nikakvog sažaljenja prema sebi, mi možemo da se elegantno suočimo sa udarom naše vlastite smrti. Smrt je sila koja ratniku daje trezvenost i umerenost. Samo gledajući kroz oči smrti mi možemo da primetimo koliko smo nevažni. Tada smrt postaje naš prijatelj i počinje da nam govori svoje tajne.”

“Dodir sa nepromenljivom prirodom smrti ostavlja neizbrisiv trag na ličnost učenika. On shvata, jednom za uvek, da je celokupna energija univerzuma povezana. Ne postoji svet objekata, povezanih međusobno preko zakona fizike. Ono što postoji je predeo svetlećih zračenja nerazdvojivo svezanih zajedno, unutar kojih možemo da pravimo tumačenja onoliko koliko nam snaga naše pažnje dopušta. Sve naše akcije su značajne zato što izazivaju lavinu u beskonačnosti. Zbog tog razloga, niko nije vredniji od drugoga, niko nije važniji od bilo koga.”

“To viđenje uništava našu sklonost da budemo popustljivi prema sebi. Pošto se osvedočio u tu sveopštu povezanost, ratnik postaje žrtva suprostavljenih osećanja. Sa jedne strane, u vezi svega toga postoji neopisiva radost i najviša i bezlična naklonost. Sa druge strane, postoji osećaj neizbežnosti i duboka tuga koja nema nikakve veze sa samosažaljenjem; tuga koja dolazi iz srca beskraja, udar usamljenosti koji ga više nikad neće napustiti.”

“To pročišćujuće osećanje daje ratniku umerenost, oštroumnost i tišinu koja mu je potrebna kako bi se usudio da stigne tamo gde svi ljudi smatraju da je nemoguće doći. Pod takvim okolnostima, samovažnost ne može da opravda samu sebe.”

Armando Tores "Susreti sa Nagualom"

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 15, 2007 11:22 am 
Početnik

Ovde na Forumu imamo klasičan problem odsustva definisanja onoga o čemu govorimo što se inače javlja kod svih ovako teških i višeznačnih tema. Dakle, svi govore u glas i posle nekog vremena niko ne zna o čemu je u stvari govorio jer su varijacije na temu Castaneda neograničene i čovek se oseća kao dete koje prvi put uđe u poslastičarnicu. Svako bi pričao o svemu i svačemu a onda shvati da nije isto pričati i pisati i da je ovo drugo dosta teže pošto moraš prvo u glavi, samom sebi, da definišeš šta hoćeš da kažeš a onda da probaš da to smisleno saopštiš i drugima. Da stvar bude gora, moraš da znaš i malo (davno zaboravljene ili nikada dovoljno naučene) gramatike. Ovde imamo susret ljudi koji se nalaze na različitim nivoima obrazovanja, starosti, iskustva, pismenosti, sposobnosti izražavanja, sposobnosti shvatanja i nivoa poznavanja / razumevanja Kastanedinog učenja. Pretpostavka je da čak nisu svi ni pročitali celokupan opus Kastanede i drugova. Trebalo je od samog početka definisati barem osnovne smernice onoga o čemu govorimo, ali nikada nije kasno.

Hajde da kažemo da, za naše (forumaške) potrebe, I nivo predstavlja sve one osnovne delove Učenja koji su primenljivi u svakodnevnom životu, odnosno koji su i namenjeni za te svrhe. Dakle, svi se (valjda) slažu u sledećem:

a) Učenje sadrži stvari koje su upotrebljive i korisne u svakodnevnom životu.

Skoro svi insistiraju na neophodnosti praktične primene OSNOVA Učenja, dakle na stvarima kao što su: besprekornost, ukidanje samovažnosti, korišćenje smrti kao savetnika, kontrolisana ludost, sanjanje, traganje po sebi i drugima, rekapitulacija, ne-rad, moranje da se veruje, Tenzegritet itd..

b) Primenom tih stvari doći ćemo do sledećeg (II nivoa) tj. otvorićemo sebi sve neophodne prolaze.

Većina je ubeđena u to da će primena ovih pravila Učenja u svakodnevnom životu dovesti do preraspodele, povratka i očuvanja naše energije a onda automatski i do SVEGA OSTALOG (ili barem NEŠTO od toga). Neko će ići brže, neko sporije, nekome će biti lakše, nekome teže i slično.

Oko stava da bez praktikovanja ovih tehnika nema dalje igre nema baš mnogo otvorenog slaganja, već odavde počinje uopšteno filozofiranje, uplitanje drugih učenja i rado preskakanje nekih od navedenih tehnika koje, nažalost, traže ustajanje ujutro i vežbanje – najčešće rekapitulacije i Tenzegriteta, a zatim i svega ostalog. Očigledno, otkrili smo novu vrstu tehnike koja podrazumeva potpunu kontrolu nad svojom skupnom tačkom kao i fizičkim i energetskim telom i to samo filozofirajući celog života. Ca.Ca. se prevrće u grobu (drugoj, trećoj, četvrtoj pažnji ?).

Za naše (forumaške) potrebe, hajde da definišemo kao II nivo sve ono što predstavlja “teške delove“ Učenja a o čemu, nažalost, ne možemo reči puno, jer:

a) ko je taj ko je dovoljno kompetentan da komentariše “teške delove“ Učenja i to još iz sopstvenog iskustva. Da li uopšte i postoji takvo lično iskustvo ? Ko je taj ko može da kaže da pomera skupnu tačku po svojoj želji i upravlja Namerom ? Da je mastor volje ? Da se pomera gore-dole po aveniji svesti po svom nahođenju ? Da opšti sa saveznicima (koji ga dosta nerviraju pa će morati uskoro da ih otkači, npr.) ?
b) čak i da takav postoji, pa još i da hoće da nešto o tome kaže, šta bi to značilo ostalima ? To bi bila još jedna “Priča o moći“ koju ne možemo da proverimo pa možemo opravdano u nju i da sumljamo jer su to stvari koje se moraju iskusiti da bi se o njima razvio stav (Lično sam poznavao čoveka koji je u sopstvenoj sobi napravio kovčeg za rekapitulaciju u kojem je provodio svaki slobodni trenutak, godinama. Nažalost, nemam o njemu ni o njegovim iskustvima odavno već nikakvih informacija).

Kad se ne možemo složiti ni za I nivo šta tek reći o temama II nivoa kao što su:
prelazak prve, druge…. sedme kapije sanjanja, sanjanje u nečijoj nameri, komuniciranje sa saveznicima, poseta Crnom svetu, život u Svetu Senki, ratnikov odabir da postane drvo ne bi li pomerio skupnu tačku tako daleko da može da zakači neki od, inače nezahvatljivih, Velikih pojaseva zračenja itd. itd. Šta da mislimo o suludoj priči o plavom skautu koju ne možemo čak ni da komentarišemo a kamo li da mozgamo o tome kako da to iskustvo uključimo u dijapazon iskustava svog svakodnevnog života. I kao da nam to nije dovoljno, imamo još i narandžastog skauta (?). Nije slučajno što o ovome niko ni ne pokušava da krene u ozbiljnu priču jer, naprosto, NEMA SVRHE. Ovde se može samo reći nešto tipa, “ako ikada dođeš na nivo da o tome razmišljaš, već ćeš dobiti odgovarajuća uputstva“. Verovatno je to i tačno (ako je, uopšte, išta od ovoga tačno).

Polako dolazimo da same suštine pitanja opravdanosti rasprave na Forumu. Nije sporno da je razmena ideja i iskustava uvek korisna (ovde naročito). Ali, bojim se da ništa više i ne možemo da kažemo već samo da obrćemo I nivo (tj. samo OSNOVE Učenja) na sto načina sa pozicije manjeg ili većeg poznavanja i razumevanja materije tj. načitanosti Kastanedinih knjiga. I to je sve. U krug, u krug, do momenta kada će dosaditi neprekidno ubeđivanje jedan drugoga da treba to da radimo – da primenjujemo učenje u svakodnevnom životu. I to je sve. A da li to stvarno radimo, da li rekapituliramo, Tenzegriramo, gledamo svoje ruke u snu, primenjujemo kontrolisanu ludost u svakodnevnom životu itd. itd. znamo samo mi sami. Na sve to ide, naravno, i naše ponašanje na Forumu tj. odluka da li ćemo biti iskreni prema drugima, da li lažemo i pravimo se važni pa makar i prema ljudima koje nikad nećemo videti i, logično sledi, koje nemamo razloga da foliramo.

Hoću da kažem da svako od nas zna za sebe koliko se, i do kog nivoa, stvarno uverio u tačnost Učenja i da se svi slažemo da verujemo samo u ono u šta smo se lično uverili, odnosno, delom i u ono što nismo prošli ali se logički nadovezuje na doživljeno jer je jasno da ne možemo sve u životu da probamo. Dakle, ograničenje ovakve razmene ideja leži u samom korenu Učenja koje je prvenstveno iskustveno. Da bi razumeli čak i I nivo (malo li je?) potrebno nam je, pored dobre teoretske potkovanosti (sada je to već preraslo na decenije čitanja i razmišljanja), takođe i praktično iskustvo. Ne može se svrhovito filozofirati o Tenzegritetu bez provere u praksi da li to, i na koji način, deluje na nas.

Da rezimiram (remiziram). Vrtimo se u krugu I nivoa a za dalje nismo sposobni.
Naravno da ne treba prekidati sa time jer i ovako je bolje nego ništa. Samo da budemo toga svesni i da ne mislimo kako pokrivamo bog zna koliko prostora jer je Učenje beskrajno dublje i složenije.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 15, 2007 2:33 pm 
Član foruma

Otvorio sam novu temu na ovom podformu (Karlos Kastaneda)koja se zove "Literatura i Linkovi" - http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1434&sid=07187ed5f7531f2853765b15fe6ef094

Za početak sam postavio nekoliko linkova ka nekim prilično zanimljivim sajtovima koji se bave ovom tematikom. Pozivam sve koji nađu u ovoj džungli od interneta nešto korisno da to postuju.

Takođe imam u planu da knjigu "Magija Pokreta" malo pomalo prebacim u novi topik koji planiram uskoro da otvorim i nazovem "Tenzegrity- Magični pokreti". Ne bih je prebacivao celu vec samo one delove koji na fotografijama prikazuju i objašnjavaju izvođenje 6 serija tenzegriteta.

Pošto sam ja sve te serije naučio i izvodim ih godinama, dodao bih i vlastite komentare u skladu sa svojim iskustvom za svaku seriju i za neke pokrete. Na taj način bi ovde nastao on-line priručnik ili kurs za učenje najpraktičnijeg i najkonkretnijeg dela znanja toltečkih vidovnjaka i svako bi uz pomoć ovoga foruma mogao da nauči pokrete. Uz to, svakome bi bila dostupna on - line pomoć i saveti u slučaju da se, dok uvežbava pokrete, pojave neke nejasnoće i nedoumice. Takvu pomoć sam rado spreman da pružim a nadam se da će pripomoći i drugi praktičari za koje sam siguran da prate ovaj forum. :wink:

Dragi forumaši, ako vam se sviđa ova ideja biće mi drago da se bacim na izvođenje ovog projekta. :love6:

Eto, Iamquetzalcoatl, uprkos tvome prethodnom depresivnom postu, uvek ima mesta za akciju i POKRET :mrgreen: Čak i na forumu, jer je duh ne poznaje ograničenja i prepreke. Ne treba zanemariti moć reči i slika. Jedina stvar je da onaj koji njima barata mora da poseduje moć. Inače, to je samo brbljanje i lupetanje koje usisava i slabi moć čitaoca/slušaoca/gledaoca.

Ti govoriš o prvom i drugom nivou znanja. Ja to zovem faza pripreme i faza uvežbavanja dvojnika.

Faza pripreme je u stvari učenje kako da zaustavimo unutrašnji dijalog i uđemo u unutrašnju tišinu, i ona obuhvata sve te tehnike i postupke koje si naveo. Kada to postignemo (tišinu) onda nas sama tišina spontano i prirodno uvodi u drugu pažnju, nagual tj. ono što si ti nazvao drugi nivo i tamo onda doživljavamo sve te čudesne stvari koje opisuje kastaneda. Dakle, u suštini ovaj put znanja se sastoji od par jednostavnih koraka ali je te korake krajnje teško izvesti jer su nam noge vezane lancima. :cry:

Kastaneda ga je namerno "umrsio" sa svojim i don Huanovim nejasnim i maglovitim objašnjenjima. To je bila majstorska strategija prikradača (stalkera) kako bi se zbunio razum čitaoca tako da se on sam od sebe zaustavi i na taj način dođe do pokretanja dvojnika, tj. pravog "ja" u akciju. Dakle, cilj većine Kastanedinih knjiga nije da se nešto objasni već da se zaustavi um čitaoca. Kada se um zaustavi, tek tada možemo da vidimo stvari kakve zaista jesu, da saznajemo na pravi način.

Ja sam dosta stvari doživeo u drugoj pažnji i kada mi duh dopusti i kada dođe pravi trenutak pisaću o tome. To će naravno biti "priče o moći" koje ti u predhodnom postu potcenjuješ jer kažeš: "ali to su samo priče o moći..." Ali, zar nisi shvatio da priče o moći imaju moć da slušaoce pokrenu na moćna dela!? To je deo umetnosti prikradanja (traganja, stalkinga), koji se naziva "magija govora" i o tome Kastaneda skoro da uopšte nije ni pisao jer je potrebno da čovek ima veliku energiju (moć) da bi je upražnjavao, i ne može se objasniti prosečnom čitaocu.

Hrabro. :thumbup:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jun 15, 2007 8:19 pm 
Početnik

Osvrt na Iamquetzalcoatlovo izlaganje
1.forum je forum i zasto odredjivati nivoe, to govori dovoljno o tebi
2.Tema je zatrpana jer ima previse prevedenih tekstova i treba ih premjestiti pod poseban dio
3.Pohvale tipa bravo majstore , najbolji si , trebaju da se salju privatnim porukama
4.Procitao sam sve knjige od Castanede ,ali to ne znaci da treba da otjeramo one koji nisu

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jun 18, 2007 9:02 pm 
Član foruma

Prije svega cemu ova distanca kad vjerujem da ni ostali topici nisu u top formi,naime oni ispucaju municiju ali nemaju cilj.To je pucanj u prazno koji trazi odraz u reakciji,i na tome se bazira odgovor.
Gurdzijev?? nikad ne mogu shvatiti sta taj covijek promovira ili zastupa,a pogotovo ...............sljedbenici??????????????????

Dakle Kastaneda bi trebao da se konfrontira sa raznim svijetonazorima i to na nivou koji zahtijeva ogromnono znanje,ne u ime znanja nego samo da promovira teznju za znanjem.
Znanje je za budale moc a za one koji znaju samo postojanje i nista vise.

Pitanje za admine i modove! kako bih mogao dobiti X na sve moje postove jer valjda imam pravo na autorsko vlasnistvo,doduse nesto je vezano uz pitanja ili odgovore ali to su sitnice koje nebi smijele potencirati kapric.

Da budem iskren osijecam negativan naboj na ovom forumu i mislim da bi bilo posteno da se razidjemo u okvirima fer pleja,znaci od Stalkera trazim brisanje mojih postova i zaborav.
Mislim da tu mozemo razumno da se razidjemo a da ne mislimo sta ko misli ili namjerava.
Kao sto sam vec bio napomenuo nije mi bila namjera da popujem nego da trazim,nadjem i podjelim znanje,ali znanje koje nije teoretsko nego je vezano uz zivo meso krv i kosti.
Nisam nasao nista sto bi zadovoljilo moje teznje i zato kazem da nista od mojih nastojanja nije vrijedno spomena.Osim ako neko zeli praviti sprdacine?
Za mene ovo nije sala a sad cemo vidjeti sta ce Predator odluciti?

Vrh

Naslov: Drugaciji pogled na...
PostPostano: uto jun 19, 2007 10:28 am 
Početnik

Sve cestitke i postovanje prakticarima magiskih pokreta. Ali zelim da mi se jave oni kojima je citava prica oko magiskih pokreta na staklenim nogama. Stvarno ne zelim da ulazim u polemiku sa onima kojima je to neophodna oblast. Posle dugo godina izucavanja tvrdim da je praktikovanje pokreta vazno za duhovnog tragaoca - ratnika, kao i vaznost imanja tablete Bensedina uvek kraj sebe pri susretu sa znanjem.

Voleo bih da mi se jave oni koje slicno misle i to ih zanima (privatnom porukom jer stvarno ne zelim dijalog na tu temu preko foruma, jer pretpostavljam da cu naci veoma mali broj istomisljenika, a veliki broj onih koji ce osuti kritike na moj racun, pa de ne dizemo bespotrebno prasinu).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 19, 2007 11:10 am 
Član foruma

Sasa Glig je napisao:

Citat:
Sve cestitke i postovanje prakticarima magiskih pokreta. Ali zelim da mi se jave oni kojima je citava prica oko magiskih pokreta na staklenim nogama. Stvarno ne zelim da ulazim u polemiku sa onima kojima je to neophodna oblast. Posle dugo godina izucavanja tvrdim da je praktikovanje pokreta vazno za duhovnog tragaoca - ratnika, kao i vaznost imanja tablete Bensedina uvek kraj sebe pri susretu sa znanjem.

Voleo bih da mi se jave oni koje slicno misle i to ih zanima (privatnom porukom jer stvarno ne zelim dijalog na tu temu preko foruma, jer pretpostavljam da cu naci veoma mali broj istomisljenika, a veliki broj onih koji ce osuti kritike na moj racun, pa de ne dizemo bespotrebno prasinu).

Rekao bih da tvoj post pokazuje suštinsko nepoznavanje i nerazumevanje znanja koje iznosi Kastaneda. Magični pokreti direktno vode ratnika do unutrašnje tišine koja je temelj i osnova svega što ratnici čine. Tišina je ulaz u svet vidovnjaka.

Zato je potpuna nebuloza to što si napisao da pokreti nisu važniji od "tablete bensedina" ???!!! :shock: #-o Pa to je kao da si rekao popu da nije vazno krstiti se! :mrgreen:

Pokreti tenzegriteta su nezaobilazna tehnika na putu ratnika zajedno sa rekapitulacijom i sanjanjem.

Međutim, mislim da ti sve to znaš ali se praviš blesav, tako da sam 100% siguran da je ova tvoja izjava samo jedan podmukli pokušaj manipulacije učesnika ovog foruma. Ja sam pogledao onaj tvoj sajt i mislim da se on sastoji od ogromne količine new age gluposti i onoga što ja nazivam turbo-ezoterija i okultni šund.

Uredništvo ovog foruma neće dozvoliti nikakve oblike dezinformacija i manipulacija tako da ovo mozeš shvatiti kao javno upozorenje.

Svaki sledeći pokušaj dezinformacije i manipulacije rezultiraće udaljavanjem sa ovog foruma.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 19, 2007 4:04 pm 
Član foruma

Efekti magijskih pokreta:
1.Unutrasnja tisina
2.Totalno blazenstvo-kada se pokreti rade koliko toliko pravilno (kada se rade mocno mozete samo misliti...)
3.Poboljsana koncentracija
4.Povecanje uspesnosti na svim poljima
5.Mnogostruko povecanje zdravlja
6.Radost i zadovoljstvo postojanja (zivota)
7.Donose takav mir da nikakvi besedini (pa ni gomile njih tome ne mogu prici)
8.Mnogi se drogiraju ili piju alkohol da bi usli u neko stanje zadovoljstva -sa magijskim pokretima to vam nece trebati jer daju mnogo bolji efekat ,plus ne narusavate zdravlje i trosite novac.
9.Omogucavaju povecanje vaseg energetskog bilansa i samim tim dalji uspeh i napredak u vasim carobnjackim (ratnickim) aktivnostima

Dovoljno razloga (namerno 9)?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 19, 2007 4:51 pm 
Član foruma

Stalker ja zaista pozdravljam tvoju ideju da postavis topik magijski pokreti. Zanima me da li njih svako moze izvoditi ili je potreban odredjen nivo predznanja da bi bili efektivni?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 19, 2007 6:20 pm 
Početnik

Stalkeru Stalkeru,
upravo radis ono sto nisam nikako zeleo. Da ti ili bilo ko padne u vatru zbog mog teksta. A pogotovo ne ti ciije misljenje zaista postujem i cenim kao tvoj rad i trud.

Lepo sam se ogradio da zaista ne zelim nikave polemike na forumu, jer vidim kako disete. Potpuno mi je jasno kako deluje moj tekst, jer sam puno puta pricao o svemu ovome sa ljudima koji nisuna forumu.

Lepo je to sto zelis da zastitis forum od tebi nerazumljivih ideja. Uopste nemam ni truku ideje da budem podmukao i da manipulisem bilo kime. Zelim da znam ima li onih koji citavu ideju magiskih pokreta vide drugim ocima.

Ako ti mislis da onaj ko ne misli isto kao ti treba da bude izbacen sa foruma ili da mu se brisu postovi to je uredu tvoj forum tvoja pravila...

Sto se tice mog sajta i tu si upravu sustina mog sajta je da dam svim ljudima pravo da kazu sta zele i to puste u svet --jednostavno istina ce izaci na videlo. Ako su to novokomponovane stvari koje nemaju veze sa mozgom ok - ako me ubede da treba drugacije priznacu poraz.

U jednom si potpuno pogresio uopse nemam nameru da popularisem nista drugo. Ucenje Don Huana je za mene remek delo u koje treba uloziti sebe i to 100%

Jednostavno mislim da su pokreti vazni isto kao i citanje poslanica u hriscanstvu, ili klajanje u muslimastvu, da ne navodim vise. Prave i mnogo vaznije stvari se kriju stvari se kriju iza svega toga... Ali prema svecu i tropar

NECU VISE JAVNO KOMENTARISATI TEMU...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jun 19, 2007 7:29 pm 
Početnik

Citao sam opet unazad ovu temu i stalno me proganja jedno pitanje. Ako se nasla slicnost sa letacima i lizardima .kako onda da se podrzavaju magijski pokreti , jer za Kasiopeju su to sve rituali, a rituali stete.
Moram dodati da Sasino mesetarenje po forumu je potpuno bezveze . Skupljanje buducih musterija preko privatnih poruka je dosta providno. Njegova stranica ne samo da odise new age stvarima vec je na granici da postane ezotericki mini market , a svako ko zeli prodavati takve stvari za mene je na potpuno pogresnom putu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 20, 2007 1:35 am 
Član foruma

KAKVE SU OVO PODELE ?! KAKVA JE OVO UNIFORMISANOST ?!

NA STA OVO LICI ! NIKO NI REC DA KAZE O ZAJEDNISTVU,O UDRUZENOSTI !

OH,MI SMO SILNI,MI MOZEMO SVE SAMI,JEBES UDRUZIVANJE NAMERE,JEBES KRITICNU MASU,JEBES PRAVILO NAGUALA I OSTALE BAJKE! SVI SMO UCITELJI,SAVETODAVCI,POKROVITELJI I PRODAVCI,SVOJIH STAVOVA, MISLI I ZAMISLI;NOVOSVESTENICI PREDSTAVE O 'SLOBODI',NETRPELJIVI I VELIKI U SVOJIM MISLIMA,UVEK SPREMNI DA KAZEMO:"NE ! TI SI TAJ KOJI SE PRAVI VAZAN,A NE JA ! JA IMAM DUGACAK DUHOVNI STAZ,JA BOLJE ZNAM ! JA SAM SA DUHOM SEDEO U ISTOJ KLUPI U SKOLI !"

KOJA JE RAZLIKA IZMEDJU TI I JA ?

ZAR GOVOR NIJE NAJPOGUBNIJI MOGUCI RITUAL ?

MOZEMO LI MI,OVDE, DA GOVORIMO TAKO DA NE PRICAMO O SEBI !

UZALUD SVAKO ZNAJNE,AKO OVDE NEMA RADOSTI I LJUBAVI ?

ZAR SMO TOLIKO SEBICNI,

I JA I TI, I MI I VI

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jun 20, 2007 2:11 am 
Član foruma

Lee Marvin je napisao/la:
KAKVE SU OVO PODELE ?! KAKVA JE OVO UNIFORMISANOST ?!

NA STA OVO LICI ! NIKO NI REC DA KAZE O ZAJEDNISTVU,O UDRUZENOSTI !

OH,MI SMO SILNI,MI MOZEMO SVE SAMI,JEBES UDRUZIVANJE NAMERE,JEBES KRITICNU MASU,JEBES PRAVILO NAGUALA I OSTALE BAJKE! SVI SMO UCITELJI,SAVETODAVCI,POKROVITELJI I PRODAVCI,SVOJIH STAVOVA, MISLI I ZAMISLI;NOVOSVESTENICI PREDSTAVE O 'SLOBODI',NETRPELJIVI I VELIKI U SVOJIM MISLIMA,UVEK SPREMNI DA KAZEMO:"NE ! TI SI TAJ KOJI SE PRAVI VAZAN,A NE JA ! JA IMAM DUGACAK DUHOVNI STAZ,JA BOLJE ZNAM ! JA SAM SA DUHOM SEDEO U ISTOJ KLUPI U SKOLI !"

KOJA JE RAZLIKA IZMEDJU TI I JA ?

ZAR GOVOR NIJE NAJPOGUBNIJI MOGUCI RITUAL ?

MOZEMO LI MI,OVDE, DA GOVORIMO TAKO DA NE PRICAMO O SEBI !

UZALUD SVAKO ZNAJNE,AKO OVDE NEMA RADOSTI I LJUBAVI ?

ZAR SMO TOLIKO SEBICNI,

I JA I TI, I MI I VI

konachno,
PRAVE rechi
na PRAVOM mestu :!:
=D> =D> =D>
:love3:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 226  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.