bradzorf je napisao/la:
Dobro, hajde sad da spustimo loptu na zemlju, da vidimo šta imamo ovde.
Neki postovi su mi i pored najbolje volje prilično nerazumljivi, ali roar je dao bar nešto smisleno, za šta se može uhvatiti. Ok, govoriš o mom unutarnjem grču, neka je i tako. Sada mi odgovori, kako si reagovao na moj prvi post u ovoj temi, gde sam naizgled šaljivo, a u stvari dosta ozbiljno uputio poziv da razbijemo dogmu, da razbijemo rigidne matrice mišljenja i ponašanja?
pa i meni je mnogo postova sasvim nerazumljivo. u pocetku mi je to islo na zivce jer sam gledao na to kao na preseravanje da bi netko ispao cool, ili mozda na neku internu zafrkanciju koju ja ne shvacam. ali poslije sam poceo na to gledati kao na veoma koristan filter, jer na takve ljude uopce ne zelim trositi vrijeme. ako netko nije u stanju ljudski razgovarati, nego pricati u zagonetkama koje ja sad trebam desifrirati zato jer sugovornik misli da je pametan, a za sto stvarno nema potrebe, jednostavno ga ignoriram.
moja reakcija na tvoj prvi post... prvo si me podsjetio na mene. shvatio sam tvoj stav, ali nije me se pretjerano dojmio jer moglo je ono biti i malo duhovitije. u ruganje uvijek treba ubaciti malo i inteligentnog humora. nece ga bas svatko shvatit, ali za takve ionako nema nikakvog efekta. oni koji vide malo dublje ce to shvatit i zaintrigirat se onim sto im hoces kazati. ja sam zakljucio da ne tebe nema smisla trositi vrijeme dok se tako ponasas.
baci pogled na moj post na 11. strani u temi o Letačima i slikama u Huyuku. eto ti primjer ruganja, ali da istovremeno ljudi sami shvate da pricaju gluposti.
Citat:
U PP sa Sjenkom sam to okarakterisao kao poziv na eklekticizam. Sada bi trebalo reći da taj poziv ne može biti upućen otvorenih karata, jer onda gubi smisao, to vam je bar jasno. Na žalost, oni kojima je upućen ga nisu prepoznali. Otuda moj bes i grč, ako ga je uopšte bilo, jer onaj koji je šaljivdžija ne može biti u grču, a kada smo kod toga, opet bih da te pitam: koji "ja" je u grču? Onaj kojem ti odgovaraš na post pre ovoga ili onaj "ja" kojem Sjenko odgovara da je "šaljivđija"? Možda onaj "ja" kojem gavranius predviđa da će ga banovati jer pravi buku? Koliko "mene" ima i koji je pravi?
ma generalno je stvar da cim se nesto pocne raditi sa previse silovitosti, grča ili opsesije, to ne moze zavrsiti dobro. to preuzme onoga koji radi i odvuce ga u "provaliju" iz koje je poslije tesko izaci. bitna je izdvojenost i samo lagani dodir sa okolinom. osim toga, ja se uvijek klonim ljudi koji imaju jako izrazen poriv da promijene druge. ako se netko nece promijeniti, koga briga? i ono najvaznije, ta potreba za nametljivim "prosvjetljenjem" drugih je cista samovaznost, iliti nas najveci neprijatelj. sad ne ponavljam kao papiga ono sto sam procitao, nego govorim iz vlastitog iskustva. svaki dan se borim protiv toga kog sebe samog, i ne mogu reci da sam zadovoljan napretkom. sto vise pokusavam, vise sam svjestan da ta vrazja samovaznost pokrece skoro sve moje misli i djela, i prikrivena je u najmanjim porama i supljinama. sada se mogu koliko toliko kontrolirati pa ne reagirati u situacijama u kojima bi prije podivljao, ali iako izostane vanjska reakcija postoji onaj mali vrag u meni zbog kojeg se samo djelic sekunde upali moja samovaznost iako je slijedeci tren odmah odbacim. ali svejedno to shvacam kao poraz.
dok se to ne iskorijeni, nema govora o nikakvom prosvjetljenju, nema govora o nikakvoj energiji koja je potrebna za prosvjetljenje, nema govora o nikakvom smislu. dok postoji i najmanja kolicina samovaznosti, uzaludno je smatrati i nadati se da su nasa djela i misli ista vise od "totalne ludosti"...koliko god mi imali želju ili uvjerenje da to nije tako.
Citat:
Ako se malo bolje pogleda, cela ova stvar(nazovite je diverzija) teško da bi mogla biti drugačije izvedena. Da se poslužim vašim oružjem, setite se priče u kojoj Don Huan gurne Kastanedu u nabujalu reku, iz koje ovaj jedva izvuče živu glavu. Zašto je Kastaneda i dalje ostao sa Don Huanom, zašto ga nije "banovao"? Pa vidite, u ovom (našem) slučaju nije postojala opasnost od gubljena glave, osim možda malo sujete, ali neki od drveta ne vide šumu, tj. dok takve drmusaš i polivaš kofama hladne vode, postoji opasnost da u prelomnom trenutku upotrebe buzdovan i reše stvar(brisanjem postova), a zatim nastave sa hrkanjem.
nije sad previse bitno, ali u rijeku je nagual Julian gurnuo don Juana. međutim, to je bilo djelo naguala prema ratniku pod okriljem Apstraktnog (tako ja zovem moć, namjeru, duh...). sa druge strane ovo na forumu je djelo žrtve prema drugoj žrtvi. to je odmah osuđeno na propast.
Citat:
Umesto da lutate kao guske u magli, da pipate u mraku, zar nije bolje da zavarate trag neprijatelju, da mu se nasmejete u lice dok on misli da vas ima u šaci?
nije. to bi bilo ponasanje "žrtve", ratnik se ne bi smijao neprijatelju. znas kako "don Huan" (nemoj me krivo shvatit, ne smatram da je zapravo postojao don Huan) rekao da se treba pristupati ratu i znanju?
Citat:
U vezi ovog da se nalazim na forumu, gde kako kažeš traćim svoje vreme. Po petnaestohiljaditi put, na žalost, izgleda da traćim svoje dragoceno vreme.
naravno da ga tratiš..jednako kao i svi mi. put do "znanja" ili cegavec je put djela a ne riječi. forum je ipak samo put riječi. može se dobiti neka dobra ideja, moze se uljuljkati u sigurnost i inspiraciju, ali to nije djelovanje nego samo pričanje. a riječi i jesu "oružje" našeg neprijatelja.
Citat:
Što se analize moje "ličnosti" tiče, ne znam kako bih ti to drugačije rekao: grešiš. No to je tvoja stvar.
pa najvjerojatnije griješim, jer nisam toliko mudar nego se koristim pretpostavkama kao i sve ostale "žrtve". nekad uspijem pogoditi, ali vecinom ne.
Citat:
Drugo, za svakog ko malo zatalasa žabokrečinu, reći ćete da je iznad iako sam prvi jasno rekao da me nervira to stvaranje hijerarhije na forumu. Dakle, to ne radim ja, već vi(da budem precizan, mnogi), a sebe svakako ne vidim iznad. U vezi saveta da se spustim na zemlju, imam jedno pitanje. Možeš li da pokreneš takav vetar koji bi me pomerio, podigao sa tla?
u mojoj prirodi je "talasati žabokrečinu" i ići kontra struje. naravno, najvecim dijelom je tome uzrok samovažnost da se pokazem kako sam pametan i da srušim druge koji su u krivu. ozbiljno ti kažem, pregledaj moje stare postove pa ćeš vidjeti da je to uistinu tako. hijerahija? hehe... eto, na prvu sam krenuo protiv moderatora Promatrača kad se javilo nekko dijete na forum koje je mislilo da ga napada neki mrtvi sin ili neki anorganac. pa tu sam se porječkao i sa Sjenom, jer sam smatrao da je totalno u krivu. ali to nije razlog da odbacim od njega ono za sto vidim da je dobro. pa jednom sam u temi o psihopatiji isprdao i post od administratora Galaksije.
ali, u tome svemu sam (barem ja tako mislim) dao i nesto suvislo i logicno, nisam se samo sprdao.
Citat:
Na granici sam da se složim sa tobom u još jednoj stvari, gubljenje dragocenog vremena za posledicu verovatno ima i to da je ovo "uzaludan posao". Meni je žao ako je tako, ali tu gubitak nije moj.
pa ja smatram da ovo jeste gubitak vremena, ali ionako ga gubim na poslu, pa mi ovo dođe kao zabava.
i moram napomenuti da mi je drago sto je rasprava skrenula u konstruktivnom smjeru