Sada je: ned maj 04, 2025 7:40 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 226  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sri feb 13, 2008 5:25 pm 
Član foruma

Hehe, a pa bas mi je od srca drago jer mi se cini da se ovaj dio foruma polako okrece prema medjusobnoj suradnji!
=D>

Najvjerovatnije kada brutalno sagledamo gdje smo i sta se dogadja, ipak moramo priznati da smo svi vise-manje u istoj gabuli. (nadam se da svi razumiju sta pricam) :shock:

A sad da se osvrnem malo na neke recene stvari...

Rijeci i moc rijeci; nemojmo to potcjenjivati. Koliko znam don Huan je osobno rekao da je moc ispravnih rijeci ogromna. Vjerovatno i tolika da moze pomaknuti skupnu tocku! A ako ne vec toliko, vjerujem da smo svi barem jednom dozivjeli da su nas rijeci (pogotovo od ljudi koje iz razno-raznih razloga ne cijenimo) zatekle ''nespremnim'' i natjerale nas da se zapitamo o svome ''znanju'', predrasudama ili idejama.
Nije li to zanimljivo?? :mrgreen:

U vezi prica o Buddhi, Abrahamu, Krisni, ili kome god, mozda su i to ustvari price o moci koje bi trebali gledati metaforicno. Sto god da se bilokome od njih desilo (u smislu nekakve ''kazne''), vjerujem da se ne moze usporediti sa ''beskonacnim trenutkom osjecaja boli, razocaranja i izgubljenosti'' kada shvatimo da smo propustili ''Orlov dar''.

Sto se tice nekakvih prica o Castanedi, da je bio ovakav ili onakav, vjerujem da nije niti bitno. Mi niti mozemo nekoga promjeniti, niti smo tu da nekoga sudimo, jer pravo pitanje bi moglo biti: ''a tko sam uopce ''ja'' da nekoga sudim''!? Mozda smo svi samo pasivni promatraci koji smo ovdje da upijemo ''nesto'' pozorno gledajuci sirom otvorenih ociju! :shock:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 12:44 pm 
Član foruma

Rijec je mocna i nije slucajno da(koliko ja znam) se u kendu naglasava npr. glava i udara glava,bedro i udara bedro,itd.Spoj je to rijeci i djela mada povrsnom posmatracu izgleda kao cin nasilja.To je po meni natezanje struna jer se tijelo maksimalno angazira,osvijescuje i dovodi u interakciju posredstvom napadaca.
Sijecam se jednog filma o samuraju koji je u sklopu obuke bio zakopan do glave i izdrzao je dosta dugo,mozda dva dana i onda je puko negdje usred noci i poceo vristati kao da ga kolju.To bi vjerovatno bilo slamanje uma jer je tijelo bilo maksimalno naglaseno njegovim sputavanjem.
Ovo ipak spada u teoretiziranje s moje strane jer nemam takvih dozivljaja.
Ono sto mene muci je nemogucnost da se barem i na tren priblizim direktnom opazanju i tako mozda akumuliram dovoljno intenziteta da se mogu tome vracati po zelji.Stvar je zaista zastrasujuca jer podrazumijeva gubitak svih oslonaca i obrana pred naletom neizmjernosti,ali je u isto vrijeme neodoljivo privlacna jer daje uvid u stvarno stanje stvari.Ako bih to nazvao iskustvom onda bih naglasio nesto sto je zapravo saka jada kao stvarno i mjerilo stvari a ono sto je stvarnije kao neku fantazmagoriju.
Da se pozovem na moje nekadasnje zakljucivanje o ovom problemu:onaj koji misli da zna taj se jos uvjek moze predomisljati,onaj koji zna bez razmisljanja taj nema osnove po kojoj se moze predomisljati.

Ili Kastaneda kaze da postoji skupna tocka!?
Onaj ko misli da ima skupnu tocku taj ne vidi dalje od nosa,taman da se zove Pinokio jos uvjek je kratak.
Mi smo skupna tocka.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 1:37 pm 
Član foruma

Antoan, citat:˝Dabome da su i Hrišćanstvo i Islam verodostojne religije.˝

Verodostojne = vere dostojne. Ako u sebi sadrže kontradikcije onda to ne mogu biti. A sadrže. I to gomilu. Evo nekih:

Biblija, citat:
˝Ne ubij!˝
˝U ponoći Jahve pobije sve prvorođence u zemlji egipatskoj ...˝
˝Ovako govori Jahve, Bog Izraela: neka svatko pripaše mač o bedro i pođe taborom od vrata do vrata pa neka ubije tko svog brata, tko svog prijatelja, tko svog susjeda.˝
˝Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove,...˝
˝Kad dođeš pod koji grad da na nj navališ, najprije mu ponudi mir. Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata svoja, sav narod što se u njem nađe podvrgni tlaki, neka za te radi. Ako odbije tvoj mir i zarati s tobom i zarati s tobom,opsjedni ga. Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem. A žene, djecu, stoku sve što bude u gradu uzmi sebi...˝
Antoan, citat:˝Pored toga Bog u monoteizmu je jedan, a letači su množina... pa teško da se može praviti makakva analogija u vezi sa tim, nasuprot one u vezi sa duhom, koji je takođe jedan.˝

Biblija, citat:
˝Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku.˝
˝Evo, čovjek postade kao jedan od nas – znajući dobro i zlo.˝
˝Zbilja su jedan narod, s jednim jezikom za sve! Ovo je tek početak njihovih nastojanja.Sada im ništa neće biti neostvarivo, što god naume izvesti. Hajde da siđemo i jezik im pobrkamo, da jedan drugome govora ne razumiju.˝

Antoan, citat: ˝Čiji je ovo (ovako rogobatan) prevod? Kog stiha iz koje knjige? I šta je drugostepeni pisac njime hteo reći (mislim šta si ti hteo reći njime - šta prvobitni pisac stiha kaže meni je jasno).˝

Evo nekoliko primjera iz kojih možeš i sam zaključiti što sam htio reći:
Antoan, citat:˝Kastanedi dugujem mnogo i veoma sam mu zahvalan...(tri decenije se već na neki način bavim time).˝
Filip, citat: ˝Posle 30 godina PRAKTIKOVANJA Toltečkog učenja˝
Antoan, citat:˝Ne moraš se ti meni ispovedati šta si i kako si činio i postigo, niti se hvastati svojim postignućima - nisam zainteresovan za subjektivne ispovesti...˝
Antoan, citat: ˝Učenje o reinkarnaciji se ne temelji na retkim sećanjima pojedinaca na vlastite predhodne živote˝
Antoan, citat:˝Predmet reinkarnacije nije ni psihološko "ja" - skup sećanja na ovo privremeno i kratkotrajno utelovljenje (čovek koji ima amneziju, nema sećanje o onome što pogrešni misli da jeste, pa ipak ima jastvo, to je još uvek isti ONAJ "ja", iako ne ONAKAV ja kakvim sebe inače zna kada se ogleda u ogledalu skupa sećanja svoga trenutnog utelovljenja), niti energetsko telo, već duša - jastvo - "ja"˝
Antoan, citat:˝Pored toga, Život koji je u živim bićima nije njihov, već Tvorčev, oni taj život duguju Tvorcu. I šta god Tvorac da uradi s njim pravo čini jer čini sa svojim vlasništvom šta ga volja. Ti kada uzmeš tuđi život uzimaš nešto što nije tvoje, a Tvorac kad uzme žiovt On uzima ono što je Njegovo, a ne tvoje ili moje. Stoga ti možeš činiti loše i zlo a Bog ne može ni teoretski, što god čini sebi čini i s pravom čini.˝

Pravo se zasniva na moći. Pravo Oca jednako je pravu Sina, ako je njihova moć jednaka. Ovo što si napisao ne može spriječiti ni jedno biće da učini ono što želi, ako to i može. Prema tome prazne su.
Antoan, citat:˝ to posmatra kroz svoj kikiriki-um˝
Ti to meni!? Zar si već zaboravio:
Antoan, citat:˝ Energetsko telo (suptilno materijalno telo, sredstvo druge pažnje, sveta "volje") i grubo, (fizičko telo, sredstvo prve pažnje, sveta "razuma"), nisu "živo biće", već vozila u kojima se živo biće vozi...˝
Dakle, ja uopće i nemam uma. To je um mog vozila.

Naravno, ovo nije bilo zaozbiljno. Samo ti demonstriram kako ti to radiš. Natezanje klasifikacijskog sustava u beskraj, samo da bi se ostavilo utisak i pobijedilo. Briga me, uživaj.
No, da se pozabavimo malo i ozbiljnim temama:
Koja je razlika između pametnog i glupog balkanca?
Pametni ima dvije kćeri, glupi tri.
A između Dike i Mlitavca?
Dika ih ima koliko hoće, a Mlitavac samo jedan.
Nicknameova.
Upper, citat:˝ drazi si mi bio sa starim nickom˝
Tko se tuče, taj se voli. Ako vas dvojica možete ono što su mogli nagual Julijan i Stanovnik, bilo di dobro da snimite DVD.
Mogao bi se zvati ˝Magični preokreti˝. U četiri dijela (He-He, He-She, She-He, She-She). Voajeru bi ispale oči. A Marvinu napokon opalio revolver.
Egodijagnostičar, citat:˝ I moje licno vidjenje je bilo da ces TI biti zaista prva karika u lancu sa svojom druzinom i to u najociglednijem vidu. A na dalje ce se vec prikacinjati ostale karike slicnoga kova ako to bude u skladu sa Namerom i samovaznoscu grupe. ˝
Vidio sam da ćeš baš TI osnovati drugu družinu naguala na ovim prostorima. Rado bih joj se pridružio. I izvjesno stablo je izrazilo želju.
Odoh ja depilirati noge. Da budem lijepa kada dođe taj svečani trenutak. Kao Mona Lisa.
S blagim osmjehom, zauvjek vaša, Leonarda

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 2:27 pm 
Moderator

Norma_l je napisao/la:
Stvar je zaista zastrasujuca jer podrazumijeva gubitak svih oslonaca i obrana pred naletom neizmjernosti,ali je u isto vrijeme neodoljivo privlacna jer daje uvid u stvarno stanje stvari.

Probaj se prestati braniti, tvoj gubitak oslonaca je možda zadnje što te veže čvrsto ovdje, a vjerovatno nečeš odletjeti nigdje nego će te preplaviti apstraktni uvidi.
Citat:
Ili Kastaneda kaze da postoji skupna tocka!?
Onaj ko misli da ima skupnu tocku taj ne vidi dalje od nosa,taman da se zove Pinokio jos uvjek je kratak.
Mi smo skupna tocka.

Mi nismo ni skupna točka, mi smo svijest kroz koju protiču informacije sadržane u vlaknima koja su u području skupne točke, otprilike i prosto rečeno.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 7:03 pm 
Član foruma

Malo me cude tolika inzistiranja na ''nagualovoj druzini''. Pa nije li Carlos rekao da njime loza prestaje!?
Ili je film ''Gospodar prstenova'' sa svojom ''prstenovom druzinom'' imao toliku moc?

:D

Naime, iz knjige ''Susreti sa Nagualom'':

“Trenutne ideologije – uključujući i nagualizam – postaju šire prihvaćene, postaju kulturne mafije, škole za uspavljivanje ljudi. Bez obzira koliko su prefinjene njihove teorije i bez obzira koliko se trude da ih dokažu ličnim primerom, oni završavaju tako što usmeravaju naše akcije putem nekog oblika nagrade i kazne, i čineći tako, oni iskrivljuju samu suštinu potrage. Ako je oslonac vaše vere zarada, kakvu valjanost ona ima?”

Sto se pak ''skupne tocke'' tice, gledam na to kao nacin objasnjenja promjene svijesti/opazanja svijeta. Takav dojam se stice citajuci Carlosove knjige.

Nadam se da mi nitko nece uzeti napisano za zlo!
:!:

Imam i pitanje, pogotovo za iskusnije clanove...
Citajuci postove, netko je spomenuo ''INAT'' kao pokretacku silu!
Mozete li mi objasniti malo to?
''INAT'' meni vise lici na prerusenu samovaznost, ali eto, mozda pod tim pojmom podrazumjevamo razlicite stvari!?

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 8:21 pm 
Član foruma

oblutak je napisao/la:
Antoan, citat:˝Dabome da su i Hrišćanstvo i Islam verodostojne religije.˝

Verodostojne = vere dostojne. Ako u sebi sadrže kontradikcije onda to ne mogu biti. A sadrže. I to gomilu. Evo nekih:

Biblija, citat:
˝Ne ubij!˝
˝U ponoći Jahve pobije sve prvorođence u zemlji egipatskoj ...˝
˝Ovako govori Jahve, Bog Izraela: neka svatko pripaše mač o bedro i pođe taborom od vrata do vrata pa neka ubije tko svog brata, tko svog prijatelja, tko svog susjeda.˝

˝Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove,...˝
˝Kad dođeš pod koji grad da na nj navališ, najprije mu ponudi mir. Ako ti odgovori mirom i otvori ti vrata svoja, sav narod što se u njem nađe podvrgni tlaki, neka za te radi. Ako odbije tvoj mir i zarati s tobom i zarati s tobom,opsjedni ga. Kad ti ga Jahve, Bog tvoj, preda u ruke, sve njegove muškarce pobij oštrim mačem. A žene, djecu, stoku sve što bude u gradu uzmi sebi...˝

E baš si smor, no ako ti je do smaranja mogu ja i da smaram. :mrgreen: Kanda si ti slabo učen (il nisi nikako) u teologiji ili te piljar poučavao kvantnoj fizici?

Ne tek u tom smislu verodostojan, već i (prevashodno) autentičan - zakonit, pra-vovažan, istinit, izvestan, izvorni, pravi, nepatvoren, tj. - verodostojan. U tom smislu. Nemoj da te zavarava značenje reči pa da se vežeš za neku od mnogih mogućnosti.

Ako tebi u verodostojnom spisu nešto izgleda kontradiktorno, to znači da ne razumeš valjano to što tamo stoji bilo po značenju, bilo po smislu, bilo po kontekstu, bilo po duhu, bilo po sintaksi - bilo kako bilo. Znaš, i Richard De Mille je našao masu "kontradiktornosti" u Karlosovim pisanjima. Nevernih toma koji se samoobmanjuju i imaju neki svoj unutarnji ključ po kome tumače je uvek bilo, ima ih i biće ih. To je njihov problem a ne problem istine i Istine.

U konkretnom primeru kojeg citiraš ovde gore, božije zapovesti važe za ljude ne za Boga, nisu to zapovesti Bogu, već ljidima, stoga jahve može da postupa kako mu volja, jer je, kako već rekoh Bog vlasnik svačijeg života, i ako ga uzme, uzeo je ono što je Njegovo - On je "život" ("Ja sam put istina i život.)

Isto tako ako napravi izuzetak od opšte zapovesti pa naredi nešto što se kosi sa njom, to je opet njegovo ekskluzivno pravo, a ne kontradiktornost, jer On u ovm konkretnom slučaju nije poništio opštu zapovest, (mada bi i to mogao, iako nije) već napravio konkretan izuzetak! (a to ne znači da neko, na svoju ruku, mimo tog konkretnog izuzetka može kršiti opštu zapovest, ona i dalje stoji), to je pitanje konteksta, i u svakom konkretnom kontekstu to što Bog zapoveda ima smisao, te je tobožnja kontradiktornost - sintaksksni privid. U stvarnom životu tu nema kontradiktornosti.

Bilo koje učenje mora se sagledavati u njegovoj celini, duhu, smislu, kontekstu.... i biti učen o njemu od onih koji su u njemu valjano učeni. Naravno, svako može imati nekakvo mišljenje o ovome ili onome, al to je njegova privatna stvar, a za zvanično i autentično postoje: copyright, trademark, kod Toltečkog učenja loza učitelja i učenika, a u duhovnosti svetootačko predanje :mrgreen:

Razum je suviše mali da bi obuhvatio stvarnost a reči vrlo oskudne, zavise od konotativnog, literarnot, filosofskog, kontekstualnog, ligičkog, gramatičkog... značenja. Ili kako bi Huan rekao

"Objasnio je da razlog šta čarobnjaci tako mnogo naglašavaju sjaj svojih očiju i svoj pogled jeste to sto su njihove oči neposredno povezane sa namerom. Iako možda zvuči kontradiktorno, istina je da su njihove oči samo u površnoj vezi sa svetom svakodnevnog života. Dublja je njihova veza sa apstraktnim. Nisam mogao da pojmim kako nečije oči mogu da uskladište takvu vrstu informacije i to sam i rekao. Don Huan je odvratio da su ljudske mogućnosti tako ogromne i tajanstvene da su čarobnjaci, umesto da razmišljaju o njima, odabrali da ih iskorišćavaju, ne nadajući se da će ih ikada razumeti."

Mnoga duhovna i mistična znanja nisi ni saopštena da bi se razumela, jer su mnoga nedohvatna rasuđivanjem, već da bi se koristila. :D

Ali ta tvoja sitničavost i kontradiktornost koju projektuješ u sveti spis, je posledica naša dva uma, a nije nam prirodna, već samo dok smo uslovljeni deluje tako.

""Ne, nismo mi po prirodi sitničavi i kontradiktorni", odgovorio je. Naša sitničavost i kontradiktornost su pre rezultat transcendentalnog konflikta koji muči svakoga od nas, ali samo čarobnjaci su bolno i beznadežno svesni konflikta naša dva uma." - Aktivna strana Beskraja, Uvod."

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 8:48 pm 
Član foruma

oblutak je napisao/la:
Antoan, citat:˝Pored toga Bog u monoteizmu je jedan, a letači su množina... pa teško da se može praviti makakva analogija u vezi sa tim, nasuprot one u vezi sa duhom, koji je takođe jedan.˝

Biblija, citat:
˝Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku.˝
˝Evo, čovjek postade kao jedan od nas – znajući dobro i zlo.˝
˝Zbilja su jedan narod, s jednim jezikom za sve! Ovo je tek početak njihovih nastojanja.Sada im ništa neće biti neostvarivo, što god naume izvesti. Hajde da siđemo i jezik im pobrkamo, da jedan drugome govora ne razumiju.˝

Idi, sinovac, pa jel nisi ti čuo za Oca, Sina i Svetog Duha u hrišćanstvu? Tri vida jednoga Boga? Tri vida u jednoj suštini? Nisi čuo za Sveto Trojstvo hrišćanske teologije? Nisi čuo da se hrišćani krste u ime Oca, Sina i Svetoga Duha? Ne?

I u Kuranu Bog kada govori o sebi govori "Mi", a Islam je izrazito monoteistička (mono-jedan, theos-Bog) religija. Priroda božijeg bića nije tako jednostavna kao priroda nas, infinitezimalnih živih bića. Al On je Jedan i bez premca.

U vedskoj teologiji, Bog takođe, gle čuda, ima baš tri vida, ali i bezbroj oblika! Pa opet je Jedan, bez premca!

"Učeni transcendentalisti koji poznaju Apsolutnu Istinu nazivaju tu nepodvojenu suštinu Brahman, Paramatma ili Bhagavan."

Tri vida, bezbroj oblika, jedna nepodvojena suština.

Nego nisi ti učen u tome, bolje nauči kako valja pa će onda tvojih 99% predrasuda, sitničavosti. zađevica i kontradiktornosti otpasti ko zreli dudovi :mrgreen:

Mislim (i predlažem) da bi ti imao više dobrobiti ako bi se u razgovoru sa mnom skoncentrisao na Karlosovo učenje, devocijskoj duhovnosti, izgleda, nisi sklon u ovom trenutku, a ne bih da te nutkam nečim što ti ne možeš svariti. Nije tvrda hrana za bebe, iako je vrlo hranljiva... :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 9:00 pm 
Član foruma

Antoan
Citat:
"Učeni transcendentalisti koji poznaju Apsolutnu Istinu nazivaju tu nepodvojenu suštinu Brahman, Paramatma ili Bhagavan."

Citat:
sto tako ako napravi izuzetak od opšte zapovesti pa naredi nešto što se kosi sa njom, to je opet njegovo ekskluzivno pravo, a ne kontradiktornost, jer On u ovm konkretnom slučaju nije poništio opštu zapovest, (mada bi i to mogao, iako nije) već napravio konkretan izuzetak! (a to ne znači da neko, na svoju ruku, mimo tog konkretnog izuzetka može kršiti opštu zapovest, ona i dalje stoji), to je pitanje konteksta, i u svakom konkretnom kontekstu to što Bog zapoveda ima smisao, te je tobožnja kontradiktornost - sintaksksni privid. U stvarnom životu tu nema kontradiktornosti.

antoan sve mi se čini da si ti jedan od onih vjerski dezorijentiranih osoba, tzv multireligijsta ^^. očito je da se praviš super poznavaocem kršćanstva , budizma , islama i ostalih vjera a ni o jednoj nemaš pojma.
iz ova 2 gore citata
pozivaš se na neke učenjake kojni poznaju apsolutnu istinu. jesu li i oni bogovi za tebe?
vjeruješ u postojanje reinkarnacije , a vjeruješ i u kršćanskoga boga ?
želiš reći da je taj isti židovski bog,jedan od trojice kršćanskih bogova apsolutni bog i stvoritelj svemira?
zašto bi se po bogu on došao zaje... s ljudima ako ima ćitav svoj apsolutni svemir.
jadan ja što pišem ovo uopće i trošim vrijems voje drago na jednog takvog neukog sineka ko što si ti( boga iz tvoje perspektive) kada svatko tko ima imalo neću reći duha , nego jednostavno vlastitog znanja i mudrosti će vidjeti da si obični samovažni mali čovjek koji mora pisati po 3 posta za redom u generalnoj diskusiji da bi se dokazao i da bi narastao
baš si smiješan :) pozz

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 9:25 pm 
Član foruma

oblutak je napisao/la:
Antoan, citat: ˝Čiji je ovo (ovako rogobatan) prevod? Kog stiha iz koje knjige? I šta je drugostepeni pisac njime hteo reći (mislim šta si ti hteo reći njime - šta prvobitni pisac stiha kaže meni je jasno).˝

Evo nekoliko primjera iz kojih možeš i sam zaključiti što sam htio reći:
Antoan, citat:˝Kastanedi dugujem mnogo i veoma sam mu zahvalan...(tri decenije se već na neki način bavim time).˝
Filip, citat: ˝Posle 30 godina PRAKTIKOVANJA Toltečkog učenja˝
Antoan, citat:˝Ne moraš se ti meni ispovedati šta si i kako si činio i postigo, niti se hvastati svojim postignućima - nisam zainteresovan za subjektivne ispovesti...˝

Ne, ne bih nikako mogao iz ovoga što si ovde napisao i citirao zaključiti šta si hteo reći. Pa bih moli za konkretno pojašnjenje i kako je to sve što si citirao jedno s drugim u vezi. Ja nekakvu naročitu vezu ne vidim, a pogotovo ne neku značajnu.

Citat:
Antoan, citat: ˝Učenje o reinkarnaciji se ne temelji na retkim sećanjima pojedinaca na vlastite predhodne živote˝
Antoan, citat:˝Predmet reinkarnacije nije ni psihološko "ja" - skup sećanja na ovo privremeno i kratkotrajno utelovljenje (čovek koji ima amneziju, nema sećanje o onome što pogrešni misli da jeste, pa ipak ima jastvo, to je još uvek isti ONAJ "ja", iako ne ONAKAV ja kakvim sebe inače zna kada se ogleda u ogledalu skupa sećanja svoga trenutnog utelovljenja), niti energetsko telo, već duša - jastvo - "ja"˝

I ovde vidim da citiraš a ne vidim u vezi čega. Kako glasi tvoj konkretan prigovor i na šta tačno taj prigovor daješ?

Citat:
Antoan, citat:˝Pored toga, Život koji je u živim bićima nije njihov, već Tvorčev, oni taj život duguju Tvorcu. I šta god Tvorac da uradi s njim pravo čini jer čini sa svojim vlasništvom šta ga volja. Ti kada uzmeš tuđi život uzimaš nešto što nije tvoje, a Tvorac kad uzme žiovt On uzima ono što je Njegovo, a ne tvoje ili moje. Stoga ti možeš činiti loše i zlo a Bog ne može ni teoretski, što god čini sebi čini i s pravom čini.˝

Pravo se zasniva na moći. Pravo Oca jednako je pravu Sina, ako je njihova moć jednaka. Ovo što si napisao ne može spriječiti ni jedno biće da učini ono što želi, ako to i može. Prema tome prazne su.***

A? #-o

Bog je dao slobodu volje i nikog ne sprečava da čini šta ga volja. "Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist, sve mi je slobodno, al sve ne ide na dobor."

No to uopšte nije poenta onog što si citirao i onog što rekoh - Bog ni teoretski ne može činiti zlo (zlo je odvojenost od Boga, a Bog ne može da se otuđi sam od sebe, stoga se pojam zla odnosi samo na živa bića koja u odvojenosti od Boga čine sve te zle stvari koje čine)

Citat:
Antoan, citat:˝ to posmatra kroz svoj kikiriki-um˝
Ti to meni!? Zar si već zaboravio:
Antoan, citat:˝ Energetsko telo (suptilno materijalno telo, sredstvo druge pažnje, sveta "volje") i grubo, (fizičko telo, sredstvo prve pažnje, sveta "razuma"), nisu "živo biće", već vozila u kojima se živo biće vozi...˝
Dakle, ja uopće i nemam uma. To je um mog vozila.

Ma jok, ja to uopšteno, ništa lično. Um svih nas pa i mi kao celina smo kikiriki-mali - infinitezimalni.

Ne znam na osnovu čega ti izvodiš zaključak da nemaš uma a još manje zašto kao tobožnje premise tog zaključka citiraš mene sa ovim citatima, kako si ti našao da iz tih premisa sledi takav zaključak bilo bi vrlo interesantno čuti. :mrgreen:

Citat:
Naravno, ovo nije bilo zaozbiljno. Samo ti demonstriram kako ti to radiš. Natezanje klasifikacijskog sustava u beskraj, samo da bi se ostavilo utisak i pobijedilo. Briga me, uživaj.

Ako ti što nije jasno u vezi mojih iskaza, ti pitaj, ja ću pokušati objasniti (ne garantujem da ćeš ti to shvatiti, jer to zavisi i od tvoje sposobnosti shvatanja a ne samo od moje sposobnosti objašnjenja - al ću pokušati objasniti :) ) A ako ti hoćeš da budeš moj advokat pa da me istovremeno zastupaš šta sam ja mislio reći kad sam rekao, i budeš tužioc istovremeno, bez da sam ti ja za to dao punomoć, to možeš ako ti je već stalo, al s mojom napomenom da ja sa tim tvojim tumačenjima i zaključima proizašlim iz takvih tumačenja, nemam ništa.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 9:37 pm 
Član foruma

infinity je napisao/la:
Imam i pitanje, pogotovo za iskusnije clanove...
''INAT'' meni vise lici na prerusenu samovaznost, ali eto, mozda pod tim pojmom podrazumjevamo razlicite stvari!?

Ne sećam se da je Huan negde govorio o inatu kao pokretačkoj sili. Ali s druge strane mogu da razumem da inat može da se iskoristi kao pokretačka sila (tako sam razumeo i ono što je "charmer_forever" ovde govorio o inatu). Mada mogu da razumem da inat može biti i prerušena samovažnost. Kao što gnev neko može da iskoristiž za određenu svrhu ako vlada njime, al ako gnev vlada čovekom onda ga nosi ko zna gde...

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 9:40 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Mi nismo ni skupna točka, mi smo svijest kroz koju protiču informacije sadržane u vlaknima koja su u području skupne točke, otprilike i prosto rečeno.

Ne bih isključio tu mogućnost da smo mi skupna tačka. mada nije ni sasvim jasno i izvesno da jesmo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 9:48 pm 
Moderator

Ne bih onda isključio mogučnost da pitanje "što smo?" spada u nesaznajno.
Odakle potiće svijest? Što je to uopće?
Jel to nešto unutar čahure ili negdje vani pa stiže u čahuru putem zraćenja u skupnu točku i bira što će u čahuri zapaliti i opažati????

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 10:07 pm 
Početnik

Citat:
infinity- Malo me cude tolika inzistiranja na ''nagualovoj druzini''. Pa nije li Carlos rekao da njime loza prestaje!?
Ili je film ''Gospodar prstenova'' sa svojom ''prstenovom druzinom'' imao toliku moc?

infinity- Imam i pitanje, pogotovo za iskusnije clanove...

Citat:
charmer_forever-I N A T
Uh kakva je to sila...Pa najjaca od svih mislim...Ovde na Balkanu-buretu baruta inat je cesta pojava,cak mogu reci i pokretacka sila u zivotu mnogih

Filip Dik-Potrebna je samo nepokolebljiva namera, pobuna, bes protiv tog groznog parazitskog prisustva - INAT i duh će vam obezbediti sredstva, pomoć i znanje o tome kako da isterate monstruma napolje.

Delanja iz bilo koje emocije INATA BESA STRAHA ... pa cak i iz LJUBAVI je posebno znacajno tragacima kako bi tragali po sebi i sukobili se sa svojim egom i u tom su smislu veoma vazne. U psiholoskim krugovima ce vam reci da je izrazavanje emocija vazno. Jer tako pokazujemo ono sto zaista jesmo u tom nekom trenutku.

Deca koja se brecaju, ljute,... kada im roditelji ne zele kupiti bombone, sa strane izgledaju upecatljivo. Ali se mora priznati da im strategija cesto i uspeva. Onda nije cudo sto i mnogi odrasli ostaju pri toj igri i isteruju svoje kroz INAT i BES. Eto i ratnici se takodje ponasaju kao deca pa popizde kada im ne ide sve kako su umislili.

Moje iskustvo je - Ako osetim SVOJ bes ili inat onda znam da sam pobedjen i ako mozda isteram delanje do kraja mozda i uspesno.

Svako ko te tera da da pobesnis ti moze posluziti kao sitni mucitelj. I eto mesta za traganje za svojim Egom.

Lepo si primetio

Citat:

Medjutim delanje iz EMOCIJA nije krajni cilj i za kojim tragaju ratnici. Odlican je bolji opis koji je dao

Citat:
Filip Dik-Delanje iz tišine, misli i reči dolaze iz tišine! To je stav tragača i njegovo stanje svesti. Dela tragača uvek izviru iz unutrašnje tišine, zato su moćna i magična. Čak i njihov unutrašnji dijalog i govor izbijaju i zrače iz te neshvatljive tišine. Oni prvo uđu u potpunu unutrašnju tišinu, a onda puštaju da ta tišina upravlja svim njihovim postupcima u svakodnevnom životu uključujući i odnose sa ljudima. Tragač je svako ko može da svoj osećaj sebe, svoje ja, svest o sebi (ego), prebaci u unutrašnju tišinu i da se indentifikuje sa njom pa da onda dela iz tog stanja.

Don Huan je rekao da je jedina stvar koja je potrebna bilo kojem ljudskom biću da bi došlo do slobode i večnosti, baš ta besprekornost. Svako ko do nje dođe moći će da čini bilo koju stvar koju čine ratnici, vidovnjaci. Bilo koju! .

Sto se tice NAGUALOVIH DRUZINA mislim da je i sam forum Kastaneda jedna virtuelna druzina kome svi ovde pripadamo manje ili vise. Potpuno je za ocekivati da se i zaista formiraju razne grupice koje se interesuju za sve ovo. A koje tu Nagual, ratnik, a ko slucajni prolaznik je neka druga prica. Izdefinisace se vremenom ko tu drzi visak a ko kofu nosi.

Receno je da Kastaneda predstavlja kraj loze. Moje licno misljenje je da ce se vremenom javiti neke nove. Koje ce u svojoj strukturi imati osnovne postulate ucenja Don Huana ali i u mnogim stvarima izaci iz tih okvira. Smatrao sam da je vrlo pozeljno otvoriti nov podforum UCENJE DON HUANA i DRUGI SISTEMI ali i samo gomilanje pod foruma mi je nepregledno i sada vise ne mislim tako. Smatram da je od velike koristi imati ljude na ovom delu foruma koji donekle poznaju i druge sistema. Mozemo dosta nauciti barem iz tudjih zabluda ako vec nismo u stanju da sagledamo velicinu i znacaj drugih sistema. Bilo sta sto mozemo prepisati od nekuda a doprinosi nasoj uspesnosti u radu je dobro doslo. Samo nas samovaznost sprecava da se postavimo u ulogu ucenika i ne naucimo nesto od drugih.

Mislim da bi bilo korisno da jos vise teoretisemo na ovom forumu i razgovaramo o samoj strukturi ucenja i da to uporedjujemo sa drugim sistemima. Sam razgovor na nekom generalnom nivou nebi doveo do nekog rezultata ali ako se fokusiramo na pojedine delove onda bi to napravilo sigurno pomak u svakom od nas. Tako fokusirani bi mnogo naucili jedni od drugih. Ovako rastrkani ispravljajuci i citirajuci jedni druge delujemo malo konfuzno i povremeno rasplinjavamo bespotrebno energiju.

Sta vi mislite o tome.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 10:15 pm 
Član foruma

-Nix- je napisao/la:
antoan sve mi se čini da si ti jedan od onih vjerski dezorijentiranih osoba, tzv multireligijsta ^^. očito je da se praviš super poznavaocem kršćanstva , budizma , islama i ostalih vjera a ni o jednoj nemaš pojma.

Kanda sam te nasikiro? :mrgreen: "E, pa kako da ti kažem..." (citat iz "maratonaca") Šta god da ti se čini - misli, osećaj, govori i radi šta te god volja. Vdim ja šta tvrdiš i šta bi hteo; samo ne vidim na osnovu čega :mrgreen:

Citat:
iz ova 2 gore citata
pozivaš se na neke učenjake kojni poznaju apsolutnu istinu. jesu li i oni bogovi za tebe?

To je citat iz Šrimad Bhagavatama 1.2.11. jedna od Purana, vedskih svetih spisa. "Učeni transcendentalisti" nisu bogovi, već kao te reči i kažu - učeni transcendentalisti koji poznaju Apsolutnu Isitnu.

Citat:
vjeruješ u postojanje reinkarnacije , a vjeruješ i u kršćanskoga boga?

Pa? Šta tu smeta? Osim toga Bog je jedan, a ne hrišćanski ili jevrejski ili čiji god, - jedan je. Može biti da je raznim tipovima ljudi davao razne objave, ili istu objavu kroz razna vremena, al to je druga stvar.

Citat:
želiš reći da je taj isti židovski bog,jedan od trojice kršćanskih bogova apsolutni bog i stvoritelj svemira?
zašto bi se po bogu on došao zaje... s ljudima ako ima ćitav svoj apsolutni svemir.

Opet, Bog je jedan, ni židovski ni hrišćanski, ni muslimanski ni hindusitički, kao što je i duh jedan. I nema ih trojica već jedan u tri vida i bezbroj oblika.

A ako postavljaš takvo pitanje onda ti nije jasan večni odnos između Boga i živih bića, al koliko vidim nisi ti trenutno ni zainteresovan za to, pa te ne bih gnjavio s tim osim ako te zaista zanima to pitanje.

Citat:
jadan ja što pišem ovo uopće i trošim vrijems voje drago na jednog takvog neukog sineka ko što si ti( boga iz tvoje perspektive) kada svatko tko ima imalo neću reći duha , nego jednostavno vlastitog znanja i mudrosti će vidjeti da si obični samovažni mali čovjek koji mora pisati po 3 posta za redom u generalnoj diskusiji da bi se dokazao i da bi narastao
baš si smiješan :) pozz

Oh, sad sam se razljutio ko leptir :mrgreen: Mani se ličnih prepucavanja (meni lično ne smeta, s hiljade sam takvih "raspravljao" pa sam posve indiferentan, al takav razgovor obično nikuda ne vodi) Ako imaš kakav konkretan prigovor na kazato a ne uopštenu kritiku onoga koji je kazao - o tome bi mogli pričati, raspravljati, diskutovati ili štagod. Pored toga ako te iritira rasprava o teologiji prosto je zaobiđi, ovo je forum u vezi Kastanede pa možemo razgovarati o tome; narvno to ne znači da ako neko kritikuje devocijsku duhovnost ili neki verodostojan sistem spoznaje, da neću dati odgovor ili prigor takvoj kritici, ako je smatram neutemeljenom, jednostranom, uopštenom ili štagod. Pa misim stvarnoooo.... pretvorićete se u sektu ako mislite da je samo Kastaneda nešto a sve ostalo ništa. Iako, ponavljam, Kastanedino delo izuzetno cenim, ali ne postaje ono veće ako ostalo umanjujem.[/quote]

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 10:46 pm 
Član foruma

promatrač je napisao/la:
Ne bih onda isključio mogučnost da pitanje "što smo?" spada u nesaznajno.
Odakle potiće svijest? Što je to uopće?
Jel to nešto unutar čahure ili negdje vani pa stiže u čahuru putem zraćenja u skupnu točku i bira što će u čahuri zapaliti i opažati????

Pa, spada u "acintya" (nesaznajno) - ako pod tim razumemo dohvatne mogućnosti nas samih kao živih bića - ono je izvan naših dohvatnih mogućnosti bilo putem ličnih ili kolkektivnih delatnosti, bilo putem filosofske potrage za istinom, bilo putem empirijske mistike, ali to nisu jedini načini sticanja saznanja....

E sad ta pitanja mogao bih da odgovorim, ali to bi opet zadiralo u druge spoznajne sistema, postoje vrlo, vrlo detaljan učenja u vezi sa tim - koja govore o karakteru (odlikama) životne sile bilo u smrtnosti (materijalno postojanje, utelovljenje u organizam), bilo u besmrtnosti (duhovnosti). Po onome što su znali tolteci - Svest je jedna od emanacija Orla, to je iako apstraktan i metaforičan prikaz, priilično tačan, iako ne detaljan i precizan opis.

Svest se prostire (zrači) kroz celo telo (fizičko i energetsko, dvojnika) a potiče iz jedne tačke, koja se nalazi u predelu tih tela i nematerijalne je prirode.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 10:54 pm 
Moderator

Aha, i onda bi se nekako moglo i reći (a i ne mora) da nismo u čahuri pošto nam je svijest orlova emanacija, i da smo zadužili čahuru za nešto i da ona nije naše tijelo... idem prema "sve je jedno" ideji.
Možda smo svak za sebe fragmenti ogromne svijesti koji su otuđeni od svoje cjelokupnosti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 10:57 pm 
Član foruma

antoan, da baš si me iživcirao i nasekirao i to svojom glupošću. baš si lijepo povezao razna učenja i sastavio ih u svoje neko učenje koje propovjedaš na forumu , a najžešće je to što misliš da poznaš istinu i da si jedan od onih koji poznaju apsolutnu istinu... lol :| ispran ti je mozak do korjena, žalosno i žalim te.
a ona sranja koja je činio tvoj apsolutni bog a koja ne preiliče slici i prilici istog tog boga nije učinio isti taj bog. učinili su razni razvijeniji entiteti, a jadni nerazvijeni ljudi, neki poput tebe , su pridali zaslugu bogu opet za to.
kad ćeš već jednom shvatiti da je bog sve što postoji , i ti si bog iako si trenutno tako zatumpan. bog se razvija , uči kroz nas , kroz igru svijesti , igru života i smrti.
najveći misterij je to što je svatko od nas mali djelić boga, odnosno beskonačnosti , duha, a u isto vrijeme svatko od nas je bog u svoj svojoj potpunosti iako nesvjestan toga, jer da je netko svjestan toga, u potpunosti , taj ne bi više bio na zemlji nego u jedinstvu kraljesvstva nebeskog kako isus neshvaćeni kaže , odnosno u jedinstvu sa svime, sa apsolut kako kažu filozofi.
da dodam , svatko ima svoj put, baš u tome je čar i jedinstvenost svakoga od nas.
don juan : svi putevi su isti. neki vode kroz šumu neki u šumu.baš zbog toga što msiliš da je tvoj put važniji od drugih puteva , e baš zbog toga si jedan obični mali meeedo :D pozz :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 11:00 pm 
Moderator

Hm Nix, izgleda da smo istovremeno rekli isto, samo ja bez ukrasa za Antoana. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 11:05 pm 
Član foruma

pa svatko slijedi svoj put i sebe samoga( duha u sebi )
ja nisam mogo izdržati da ne ukrasim antoana, moja slobodna volja, belj :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet feb 14, 2008 11:48 pm 
Moderator

-Nix- je napisao/la:
pa svatko slijedi svoj put i sebe samoga( duha u sebi )
ja nisam mogo izdržati da ne ukrasim antoana, moja slobodna volja, belj :P

Većina slijedi svoj put i sebe samoga ( letača u sebi ) i izvodi bijesne gliste.

Ma što većina! :) Prije svi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 4520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 226  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.