Probudila se u nekom dvorcu. Soba sa nameštajem u stilu jednog od Lujeva, mož' biti da je XVI, a i ne mora da je baš taj. Ne razumem se preterano u nameštaj.
Uglavnom, setila sam se da sam nekada u jednoj od Kastanedinih knjiga (ubijte me ako znam u kojoj ), pročitala (ako sam uopšte i pročitala, ili sam utripovala da jesam) gde Don Štrumpf kaže Karlosu da se, kad bude sanjao, pogleda u ogledalo i čeka ga iznenađenje.
E sad, ja se jesam kao dete igrala tako što sam u snovima posmatrala sebe u ogledalu, menjajući svoje lice i dužinu kose, očnjaka i slično, po želji, ali slika je većinom bila maglovita, onako neoštra...I moj lik, nekako kao da je od ....dima?
Sinoć, kad sam se pogledala, onako da bih videla, koje je to iznenađenje....kad ono....(sad ide momenat izneverenog očekivanja).....Kad ono....tamo ja!
Ista ova ja ni sa čim čudnim na sebi (osim same sebe

), približila sam se ogledalu i zapiljila u svoje zenice, ne bi li videla išta neuobičajeno. Iznenađenje?
Jok. Čak je i boja očiju bila ta koja na javi jeste, a slika ni malo maglovita, popuno jasna kao da se na javi gledam.
A onda sam, onako frustrirana, jer ništa novo nisam videla, zagnjurila pola svog tela u svet iza ogledala.
I našla da tamo živi tama.
Slatka i ugodna tama, ista ona u kojoj sam se par puta našla i pre...
Mirna i tiha, pa opet prepuna vibracija i nekog pritiska, koji je takvog intenziteta da mislim da ću se rastopiti pod njim.
Ne od straha...ili šta već. Naprotiv, od toga što je prelepo.
I baš zbog toga, uplašila sam se da ću u tom mraku, onako na pola uvučena, potpuno zaboraviti na sebe.
Na to da postojim.
Da li tako izgleda smrt? Kao zaborav?
Da neću znati da svet ponovo skupim u sliku. Bilo koju sliku i bilo koji svet.
Pa sam izronila iz ogledala i vratila se u istu onu sobu.
Zamak je bio pust, sledio je još jedan od snova u kojima tumaram po nepoznatim prostorijama, sama...
Nekad me ta samoća izluđuje, a opet nekada, uživam u njoj.