Arja je napisao/la:
No, o cemu je u stvari rec:
Postoje neka istrazivanja sa travestitima, koja su pokazala da vaspitanje i delovanje okoline predstavlja kljucni faktor u razvoju osobina koje drustvo posmatra kao tipicno zenske odn. muske i uopste dozivljavanja sebe kao muskarca ili zene. Roditelji, skola, drustvo u celini nam neprestano salju signale kako treba da se ponasamo, osecamo, delujemo, mislimo kao muskarac/zena. Verujem da je ovakvo steretipno shvatanje nase polnosti (naseg polariteta?) i dalje najfunkcionaliji nacin da se zakoci razvoj ljudskog bica u njegovoj spontanosti i kreativnosti.
Ne znam da li sam u ovome bilo jasan al da neko ne bi izvukao pogrešan zaključak po ovom pitanju preciziraću jedan aspekt:
Kada se radi o telesnoj polnosti običnih ljudi - nisu ljudi dvopolni (hermafroditni; osim zaista retkih izuzetaka, a u te hermafroditne prirodne izuzetke ne spadaju ni travestiti ni homoseksualci - oboje je vrlo gadan biološki poremećaj, bilo da ima psihiološke ili delimične organske uzroke ili pak osvrt na izvornu prirodu duše) - duše su bez određenog pola, odnosno oba principa i muški i ženski su u njima skladni i u harmoniji, ali
ljudi imaju jasno određeni pol, pa se u skladu sa tim - po prirodi stvari - moraju i ponašati (inače će ispaštati negativne posledice protivprirodnog delovanja), a po slobodi volje ko kako hoće, može i protivprirodno ako mu je takva volja. Duša je bez određenog pola, ali telo koje je dobila rođenjem - nije. Transcendiranje te utelovljenosti ne znači da duša koja je utelovljena u nekom konkretnom polnom telu može imati protivprirodan telesni odnos bez loših posledica - mi po prirodi stvari jedemo, ali ako se prejedemo - ispaštaćemo! - to je tako po prirodi stvari. Iako je to utelovljenje privremeno i različito od prirode duše - ono ima svoju vlastitu telesnu prirodu, te voljno narušavanje te prirode telesnosti predstavlja protivprirodan akt, koji ima i prirodne negativne posledice - odgovarajuću patnju.
U osnovi i kolač i izmet su izvorno od istih hemijskih elemenata, pa su u izvesnom smislu isti, al to ne znači da bi zbog toga trebalo jesti izmet ili da je svejedno jesti izmet ili kolač. Nije svejedno, naravno (da ne kažem - prirodno! )
Tako da u socijalnom smislu - muško je muško a žensko je žensko, a oboje u duhovnom smislu su duše čije je telesno stanje polnosti samo privremeno, ne-izvorno, ali faktično stanje njihovog utelovljenja. Voda koja se zaledi ne može teći, ne može ispoljiti svoju izvornu prirodu fluidnosti, ikao led nije ništa drugo nego voda, -al to stanje zaleđenosti je - privremeno i stečeno, a ne izvorno i večno stanje.
E sad, slučaj Zuleika-Čuvar-Esperanca je nešto drugo, to je već mistika, kao i slučaj podstanara, koji je rođen kao muško a mogao se pretvoriti u ženu; al to je još uvek manipulacija fizičkim i suptilim (sanjanjućim) materijalnim telima, to se opet ne odnosi na izvornu anđeosku prirodu duše...
Citat:
Sto se celibata tice, to je osetljivo pitanje. Dopusticu da gresim, moguce da je stvar i individualna, ali mi se nekako cini da celibat treba da sledi (prirodnu) transformaciju seksualne energije i istinsko gasenje potrebe za seksom. Imam utisak da ako je (samo)nametnut vodi do zloupotrebe seksualne energije u drugim centrima.
Da, veoma osetljivo. Ne, ne grešiš, ne može se supresijom seksualne energije postići ništa posebno vredno i trajno, ona se mora transformisati inače fanatična i neprilagođena supresija vremenu, mestu, okolnostima i osobi, može imati negativne posledice. Ipak izvesno samousiljenje na putu "skidanja" sa droge seksa je neophodno za nas koji smo usled takve socijalizacije odrasli u okolnostima gde nas niko nije mogao praktično poučiti značaju celibata) Kao što je i za narkomana neophodno da se samo-usili da bi se oslobodio "potrebe" za drogom. Izvorno on niti bilo ko nema potrebu za drogom, al kad se jednom navadio na nju, onda se potreba veštači stvara - no objektivna je, dejstvujuća. Slično je i sa seksom. Po prirodi stvari mi se ne moramo vezati za njega, ali kad se jednom, kroz naviku navadimo - kidišemo ko prase na masnu krpu.

a to za postizanje duhovnog cilja predstavlja problem. Nije da se čovek apsolutno ne može baviti duhovnim ako ne može vladati vlastitom seksualnom energijom, ali ako ne može napredak će biti veoma spor i izuzetno težak. Stoga se valja potruditi oko toga, u skladu sa okolnostima i vlastitim stanjem.
Citat:
Ma, nisu, divne su. Samo toga treba da se sete

.
Nažalost ni sa onima utelovljenim u muška tela situacija nije puno bolja, uglavnom tu imamo ne predstavnike muškog principa koji su svesni i ponašaju se u skladu sa svojom ulogom već mužijake i trutove.