DelijaTZ je napisao/la:
as121506 je napisao/la:
Pozdrav svima,
ovo je moj prvi post na ovom forumu. Zadnjih dana tražeći nešto po net-u naletim na DelijaTZ i par postova u kojima iznosi svoje shvatanje. Juče sam mu preko foruma poslao poziv na pm kako bi sa njim razmjenio njegova iskustva.
Moja zavojnica/antena je motana na plastičnoj odvodnoj cijevi prečnika 50mm koja je najgora za radio područje (sive boje) žicom 0.17 mm a poslije sam pravio i verziju sa 0.45mm. Uglavnom zavojnica je imala max visinu 12cm i radile su u području 1.4-3MHz. Gradila je četvrtinu stojećeg talasa i na drugom kraju imala POTENCIJAL 600-1000V.
Računajući snagu dobijao sam matematički 5-6W, a generator je trošio 20-ak mA na 15V što je 0.3W.
Valjda poslije ovoga kao dokaza shvatite da nije šuplja priča.
Pozdrav svima :-))))))
Pozdrav svima,
To što sam komentarisao Davora, važi izgleda i za tebe, jer se svelo na ELEKTROMAGNETNO ZRAČENJE U OKOLINU !
I šta ćemo sa tim eksperimentisati, kad je Tesla još prije 100 godina pokretao asinhroni motor od 1kW u prostoriji u kojoj je bilo zračenje i striktno je rekao da je to sve lijepo i čudesno ali nema svrhe, besmisleno i nekorisno je, i da solucija leži u drugom smjeru!
Računajući iz podataka za tvoju zavojnicu, dobio sam da je ukupna upotrijebljana dužina žice oko 100 metara i da si namotao oko 700 namotaja žice 0,17mm. Slažem se sa dobivenom oscilirajućom snagom od 5 W , ali čemu svrha svega toga. Pogledaj samo podužnu snagu za tvoju zavojnicu 5W / 100m = 50mW i šta ćeš s tim pokrenuti? LED DIODU?? Šta dalje?
Jesi makar pokušao pokupiti tih 10 Volti po metru, podužnim načinom(dioda i kondenzator spojeni u seriju a ostala dva kraja idu na jednu te istu žicu razmaknuti npr. 1 metar) sa brzom diodom u kondenzator pa da poslije pokreneš nešto drugo.
Ni ti nisi demonstrirao jednožični način prenosa kako je to Tesla opisao.
Otišao si u područje MHz a to je već zračenje, zato moraš ostat nisko sa naponom, nema druge. Sve ti pojede parazitni kapacitet zavojnice.
Računajući po dužini zavojnice, trebalo bi da je frekvencija oko 750kHz a ne preko 1.5 MHz kako navodiš.
A kako kažeš da ti je parazitni kapacitet koristan, ne vidim smisla u tome, jer Tesla lijepo kaže da mu oscilirajuća snaga biva pojedena parazitnim kapacitetom i da je zato morao motati namotaje spiralno baš da minimizira taj parazitni kapacitet jer on "pojede" svu oscilirajuću snagu čim napon pređe par MEGAVOLTA ! (zato ti moraš ostati nisko s naponom a snaga raste s kvadratom napona)
A gdje sam pročitao o jednakosti masa primara i sekundara. Evo odgovora: U Teslinim spisima iz Colorado Springs-a
Znači nema žica debljine dlake, nego fino deblja žica promjera 2mm za sekundar, a za primar deblje kablo od bar 16mm^2 ili bakarne cijevi.
I nigdje nisam vidio tvoj poziv, bar ne još ;)
DelijaTZ,
Problem nije u tome kako si ti, ja ili bilo ko drugi doživio Teslin rad već pravac u kojem je Tesla išao.
Ono što sam experimentalno izveo do sada ide u potpuno drugom pravcu. Problem je što ti vidiš da taj pravac nema primjenu, a naravno nije ni Tesli imao za ono što je on pravio.
Što se tiče bežičnog prenosa, mogu ti ga lično demonstrirat i po meni to uopšte nije kraj priče i experimentisanja.
Trenutno sam u pripremi za jedan experiment (finansije i oprema) koji treba da potvrdi i da rezultate u pravcu u kojem još nije istraživano.
Naravno da ćeš poslije ove izjave svašta pomislit, ali ja sve o čemu pričam nije prepričavanje i nagađanje već mogu potvrditi i experimentalno.
Još gluplje je što ćeš pomisliti, šta ja tu radim na forumu i gubim vrijeme ??? Rječ je baš o tebi jer čitajući tvoje postove sam pomislio da si sve rečeno u nekim postovima i ti probao jer je zvučalo kao da ja to govorim. Međutim priča o Davorom experimentu ti i dalje ne stoji, čak šta više pričao si o nečemu što fizički i konstrukcijski nije imalo veze. Davorov experiment nema TRANSFORMATOR. Ima samo generator signala i zavojnicu sa kakvim-takvim top-load-om, za koji "tvrdim" nije ni potreban. Dovoljna je sam zavojnica i generator za dokazivanje stojećeg talasa.
Mislim, ne znam kako da ti pristupim pa da pitam možda jel misliš da sam trebo zavojnicu namotat na jezgro koje je ograničavajući faktor u sklopu i onda pravit nekakav transformator da mi sklop ne izrači uprazno energiju već da ostane u jezgru.
De malo razmisli o zavojnici koja ima struju 20mA, potencijal cca 600V.
Namotana je na prečniku 50mm (kanalizaciona cijev sa najgorim mogućim karakteristikama za RF), sa n=466 namotaja, visine 79.22mm, dužine žice 73.199m, bakarnom izolovanom žicom 0.17mm, induktiviteta 5.253053mH, samo kacitivnosti 2.359pF, DC otpora 56.758441064 Oma, rezonantne frekvencije 1429718.8289 Hz, i reaktanse 47189,124597 Oma i Q faktorom 831.
Pa evo ako si i dalje ubjeđen u to što jesi, ti nama reci šta ova zavojnica zrači i gdje rasipa sa 20mA i min cca 600V potencijala radeći na generator pravougaonog signala amplitude 15Vpp ???
Ili već pokušaj da nacrtaš taj stojeći talas u zavojnici sa komponentama strujnih i naponskih čvorova i maximuma i bit će ti jasno šta ova zavojnica radi, šta ona šalje i kako te kroz šta.
Zemlja je zamišljena kao provodnik reaktivne energije, aktivna energija jedino služi da je gubiš kroz zemlju i da griješ zemlju i istjeruješ gliste za pecanje :-))
True wireless je jednožični prenos reaktivne električne energije kroz zemlju (kao tu jednu žicu).
Nemoj mi samo reći da ću zbog tebe morati da ovo napravim na 25-50KHz i da mora baš tako da se uradi. Pa ja i nemam namjeru da (kroz cijelu planetu) cijelom svijetu distribuiram svoju električnu energiju i za nekoga plaćam račune :-))
Nemoj mi samo ponovo reći Tesla je reko ovo ili ono, jer mi nećeš reći da si to o Tesli naravno čuo i čitao. Jesi li to sjedio sa Teslom i on baš, baš tebi reko i ti to tako napravio i vidio da je tačno.
Bežični prenos je kao slovo A u abecedi. Ostalo je još puno slova da se nauči pa da se proba čitati i pisati :-))) Tesla je bio prvi u svemu i svačemu i on kao takav nema potrebe da bude misterija već pravac i ideja za razmišljanje.
Da nije njega ja bi možda danas imao njivu i traktor, sadio paprike i paradajz i gledao da mi život prođe uprazno.
Bežični prenos na ovaj način je ustvari to što nikome ne treba. Siguran sam da ovo zna cijeli svijet, nego svi mi imamo različite ciljeve pa je nekome stalo da se dokazuje, a nekome da istražuje.
Samo ti mogu reći da u formulama i istraženim stvarima toliko mnogo fali i toliko nauka ide stranputicom (namjerno ili slučajno) da je to nevjerovatno. E sad možeš slobodno da se zapitaš, jer već učeći slovo B koje još nisam ovakvo pronašao ni ti u jednoj knjizi se odjednom sazna previše i možeš da shvatiš zašto je Tesla naučivši to novo slovo recimo ubijen ???( po novinama je danas umro, a sutra su ga našli mrtog u stanu - ma daj ba). Tesla je ubijen na slovu B, ljudi ne razumiju još ni slovo A , a sam znaš koliko još slova fali (smiješni i žalosno u isti trenutak).
Nadam se da si shvatio šta ti želim reći ovim načinom interpretacije.
Sjedi pa probaj tj napravi ovu zavojnicu i pokreni je, bit će ti više nego dovoljna za dalje.
Okani se ideje i motanja zavojnice ko trafo stanica jer sam siguran da će ti u tom slučaju život iscuriti uprazno, a ti takvu zavojnicu nikad nećeš namotati - vjeruj mi.
Pozdrav :-))