Ignorans is a bich, ejnt it so?
da krenemo od laksheg ka tezem,da se mentalni mishici ne upale
Aragorn je napisao/la:
Inace, sam termin "Vlasi", se ne moze vezati ni za jednu etnicku skupinu pa tako ni onu u Srbiji kao i Makedoniji. To je termin koji je siroko upotrebljavan i ne samo kod nas. Na primer u ranijim vekovima, stanovnistvo Dubrovacke republike je zitelje iz svoje ruralne okoline nazivalo Vlasima. Danas jos uvek npr Poljaci Italijane nazivaju Vlasima, tako da ispada da poreklo tog termina uopste nije vezano za etnicku skupinu nego nesto drugo.
slazem se u potpunosti,
termin Vlasi je shiri pojam od termina koji se odnosi na etnichku skupinu rasutu po celom Balkanu koja ako nishta drugo onda ima zajednichki jezik koji se moze chuti na ovom poslednjem klipu,ali o tom uzem znachenju cemo malo kasnije
shto se shireg znachenja tiche,sve shto si napisao je tachno
otuda i ona poznata izreka, koja ti je, siguran sam, poznata:
"Da se Vlasi ne dosete ... "
chakshtavishe,za vreme Otomanskog carstva,u nekim od vilajeta,ovde na Balkanu,se termin "Vlasi" koristio za sve ljude/raju koji nisu islamske veroispovesti,dakle jedan duzi period su svi na ovim prostorima,osim Turaka,bili nazivani Vlasima
toliko o shirem znachenju pojma "Vlasi"
idemo sad na uzi termin koji se odnosi na etnichke grupe sa zajednichkim maternjim jezikom,tachnije na predrasude u vezi te/tih grupa
i odmah na pochetku da se zahvalim i tebi i tvom prijatelju iz coshka na ovom editu koji je stigao u pravom trenutku kad sam se mislio kako da pochnem da pricham o ovome a da nikoga ne povredim samo zato shto ukazujem na nedovoljnu informisanost:
Aragorn je napisao/la:
edit: malo pre sam pricao sa jednim prijateljem koji kaze da je Tose P bio Cincar a ne Vlah. A tzv Cincari nisu isto sto i Vlasi. Sad, moze biti a i ne mora, mislim da nije ni bitno.
pre pochetka,pitaj prijatelja da li mu je poznato da i Cincari i Vlasi govore istim maternjim jezikom?
ovaj edit je bash pogodan primer za ono shto sam josh u prvom postu hteo da kazem,
a to je kako su predrasude determinirane ne samo kolichinom informacija vec i sadrzajem informacija koje odredjena osoba ima u vezi neke teme i ovom prilikom se izvinjavam AL-u a i svima ostalima shto se nisam dovoljno potrudio da budem razumljiviji i iskreno se nadam da nema beda,jer to je poslednje neshto shto bi pomislio da bi se iz sve ove priche izrodilo
zashto je ovaj edit tvog prijatelja tako pogodan
pokushacu da ovaj put budem jasniji,ako ne uspem,nemojte zameriti,pliz
zato shto pokazuje kako je nekad i 100-tinjak km dovoljno da se predrasude razviju u sasvim drugom pravcu
recimo kod tvog prijatelja je Cincar i Vlah neshto razlichito
ovde gde ja zivim to je potpuno isto,i to je komon nolidz,chak i mala deca to znaju i smejala bi se kad bi prochitala da je ,recimo Toshe Cincar,a ne Vlah,jer je to ovde isto,samo shto je Cincar ovde pogrdan naziv za Vlaha
potpuno isto kao shto je Shiptar pogrdan naziv za Albanca
potpuno isto kao shto je Ciganin pogrdan naziv za Roma
(jedina razlika u ova tri primera je shto se ovi gornji vredjaju kad ih nazivaju Cincarima i Shiptarima,
dok je Romima potpuno svejedno kad ih zovu ciganima,valjda su toliko shiroki da ih bash zabole kako ih drugi zovu,
valjda ih zato i toliko volim

,i njih i njihovu muziku

,ili mozda je tu imao uticaja moj omiljeni pesnik Mika Antic

koji je takodje bio toliko ocharan njihovim vej of lajf da je napisao par zbirki pesama o ciganima i nije se odvajao od njih i njihove muzike sve dok ga rak nije prikovao za postelju
ako mislish da preterujem sa ovim da to i mala deca znaju,
podji od sebe i seti se - koliko si imao godina kad si prvi put chuo da se Albanci nazivaju Shiptarima?
ja se recimo dobro secam da nisam josh ni krenuo u osnovnu shkolu a vec mi je termin Shiptar bio poznat,
chak imam u secanju i jednu anegdotu koja se desila jednom mom daljem rodjaku koji je tada imao oko 20god. i vozio se autobusom sa svojim bratom od ujaka koji je tada imao 6god.
autobus je bio od onih gradsko-prigradskih linija koje prolaze kroz grad i zavrshavaju u jednom od obliznjih sela koje je,pogadjash,bilo naseljeno etnichkim Albancima,tako da je 2/3 autobusa bilo ispunjeno zenama sa mantilima i maramama i mushkarcima sa karakteristichnim kapicama na glavi
i tako dok su se vozili mali radoznali 6godishnjak zagledavshi ljude po autobusu obrati se starijem rodjaku sa pitanjem:
"Batoo,batooo,jel' su ovo Shiptari?"pokazujuci prstom, i ofkors na sav glas jer je bio premalen da josh tada skonta licemerje odraslih koji kuci nekoga nazivaju jednim imenom a javno drugim imenom
srecom bash kad je pocheo zaplet priche autobus je stao na stanici,rodjak je zgrabio malog i izleteo kroz vrata autobusa tako da se sve dobro zavrshilo
eto kako kondicioniranje i stvaranje predrasuda pochinje josh od kolevke
tako da ,pozdravi prijatelja i njegove ukucane
i necu te pitati o tako ochiglednim stvarima kao shto si ti mene,jer stvarno bi bilo smeshno da te pitam da li je u ovoj prichi kriv mali 6godishnjak koji je kondicioniran od ukucana ipak premalen da bude vesht u licemerju kao oni odrasli koji su ga kondicionirali,jer znam da znash,i taj mali nishta nije kriv za predrasude koje su mu utuvljene u glavu dok mu je mozak josh uvek sundjer koji sve upija i koji veruje da sve shto mu odrasli kazu istina,pogotovo kad su ti odrasli tata i mama,jel'te?
kao shto nije kriv ni nash prijatelj AL jer raspolaze sa onoliko informacija sa koliko raspolaze,ako je neko skontao da mi je bila namera u tome da nekoga okrivljujem,josh jednom se izvinjavam,zaista nije
kao shto nisam ni ja kriv shto uopshte nije bilo nimalo teshko da primetim da je u rechi
"teshko" koju je AL upotrebio da izrazi svoju sumnju da je Toshe Vlah:
Arbitrium Liberum je napisao/la:
jeste gro u istocnoj Svrbiji, a Tose tesko da je Vla
manifestovana posledica nedostatka informisanosti i uslovljenost okoline na formiranje predrasuda
niti sam ja pitao AL-a dal' mu je teshko da to prihvati kao chinjenicu
niti sam prejudicirano tvrdio da mu je teshko da to prihvati
chovek je to sam rekao,iskreno,kao i uvek,shto je i razlog da njegove postove chitam i uvazavam jer su pre svega iskreni i principijelno ljudski i otvoreni,shto je na ovom forumu ,nazalost,sve redja pojava
upravo to shto je AL takav u svom pisanju na forumu, kao i to shto je svojim dosadashnjim postovima pokazao da je oslobodjen versko-nacionalno-rasno-seksistichko-shovinistichkih programa me je potaklo da se ukljuchim u diskusiju i progovorim malo o svim tim predrasudama,nadajuci se uspeshnoj diskusiji,za razliku od onih tema o Srbima i Hrvatima,i o Keltima,Amebama i Paramecijumima,gde bi iznoshenje nekih novih informacija koje bi ugrozile gomilu predrasuda koje se ochigledno josh uvek chvrsto drze zabetonirane negde u mrachnim hodnicima Uma izazvalo pravi pichvajz
uostalom,pokushao sam to i u temi o Aleksandru Makedonskom josh proshle godine
viewtopic.php?f=13&t=1740&start=20 i secamo se kako je to sve zavrshilo - toliko je bilo ruzno da je dobrodushna Arja

morala da upotrebi moderatorski status i privremeno zatvori temu o Aci i napishe :
" Uzgred napominjem da ce svi naredni postovi na ovoj temi koji u sebi sadrze kljucne reci Makedonci, Srbi, ... ne znam da li ima jos pretendenata ... te prideve izvedene iz njih, stvaranje nacionalne mitologije i njeno proglasavanje za istinu, kao i reakcije na ovaj post, biti ljubazno obrisani."da,zaista je teshko prichati o predrasudama koje su vekovima pa i milenijumima urezivane
mnogo je lakshe prihvatiti onu kolichinu informacija kojima baratamo kao konachnu nego se otvoriti za nove informacije koje mozda sadrze i nove chinjenice koje osvetljavaju objekat diskusije iz nekog novog ugla
mada je zanimljivo to da je mnooooooooogo lakshe biti otvoren za nove informacije o nechemu dalekom i nedohvatljivom kao shto su druge planete,denziteti,paralelni univerzumi,galaksije,reptili i sl. nego za nove informacije o nechemu tako bliskom i u prostoru i u vremenu....
Pozdrav