Sada je: pet maj 02, 2025 3:06 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Gašenje rasvjete
PostPostano: pet jan 16, 2009 10:28 pm 
Početnik

Veliki pozdrav ekipi,i pohvale za forum =D>

E ovako za vas jedno pitanje,možda netko zna nešto o tome,
kako sam već pisao u temi čudna dešavanja vrlo me često prati u zadnjih 5-6 godina to kada dođem recimo ispod svjetla rasvjete da se lampa ugasi (znači ne pregori nego se jednostavno ugasi i kasnije radi opet normalno) sinoć se vozim sa frendom kroz grad i to mi se dogodilo 3 puta,točno kada smo kraj stupa svjetlo se ugasi,prošli tjedan gledam sa balkona i pogledam u stup rasvjete u dvorištu i naravno lampa se ugasi,tjedno mi se to minimalo 4-5 puta dogodi...neznam ni sam dali je to jednostavno slučajnost ili ima nešto više u tim događajima
hvala.. :?:

Vrh

Naslov: Re: Gašenje rasvjete
PostPostano: pet jan 16, 2009 10:55 pm 
Član foruma

Fosquate je napisao/la:
Veliki pozdrav ekipi,i pohvale za forum =D>

E ovako za vas jedno pitanje,možda netko zna nešto o tome,
kako sam već pisao u temi čudna dešavanja vrlo me često prati u zadnjih 5-6 godina to kada dođem recimo ispod svjetla rasvjete da se lampa ugasi (znači ne pregori nego se jednostavno ugasi i kasnije radi opet normalno) sinoć se vozim sa frendom kroz grad i to mi se dogodilo 3 puta,točno kada smo kraj stupa svjetlo se ugasi,prošli tjedan gledam sa balkona i pogledam u stup rasvjete u dvorištu i naravno lampa se ugasi,tjedno mi se to minimalo 4-5 puta dogodi...neznam ni sam dali je to jednostavno slučajnost ili ima nešto više u tim događajima
hvala.. :?:

Ima ima, jerbo se i meni događa isto.

Jedne noći sam išao s jednom novoupoznatom dušom ulicom, bio sam dosta euforičan jer sam je upoznao i sponato u polu-paganskoj-šali iz srca sam sam stao nasred ulice, pogledao gore i rekao Hvala! , i kao odgovor je riknula ulična rasvjeta iznad nas. Pa od tada mi rikavaju, pale se gase svugdje...Itd...

Mene samo zanima samo dinamika toga...No s druge strane ok, netreba se kačiti na to, što je tu je .

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 16, 2009 11:11 pm 
Početnik

meni je najžešće bilo jedanput kada sam curu vozio kući,i kako sam išao autom tako se rasvjeta gasila u ulici (sigurno 7-8 stupova) hehe ljudi misle da lažem kada to pričam ali istina je...i da jedan od stupova rasvjete koji se najčešće ugasi kada prođem se nalazi preko puta crkve...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 16, 2009 11:29 pm 
Član foruma

Uzmi kameru i snimaj pa postaj ovdje. Nije da ti ne vjerujem nego baš bi bilo fora :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet jan 16, 2009 11:32 pm 
Početnik

Top_Secret je napisao/la:
Uzmi kameru i snimaj pa postaj ovdje. Nije da ti ne vjerujem nego baš bi bilo fora :D

ja isto mislim da bi bilo fora,pokušati ću to snimiti,ali recimo to se meni slučajno dešava,par puta sam se zagledao u svjetlo i pokušao ga ugasiti s umom i ništa,ono i dalje svijetli...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub jan 17, 2009 11:13 am 
isključen/a

Nisam dovoljno strucan da napisem kako se zovu te sijalice, no uglavnom one se svakako gase i pale same, kad se pregreju. Mislim da se zovu Zivine. Raspitajte se kod nekih koji rade u elektrodistribuciji, ali nemojte im ispracati ovo sto ste ovde napisali.
I ja sam to video, ali nisam primetio da se bas ona kod koje se nalazim ugasila. Isto tako ne mora znaciti da se bas uvek sama od sebe ili pregrejanosti ugasi. Mozda je neko od vas stvarno pripomogao da se bas onda pregreje i ugasi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 18, 2009 10:54 pm 
Član foruma

Fosquate je napisao/la:
Top_Secret je napisao/la:

ja isto mislim da bi bilo fora,pokušati ću to snimiti,ali recimo to se meni slučajno dešava,par puta sam se zagledao u svjetlo i pokušao ga ugasiti s umom i ništa,ono i dalje svijetli...

Zaleti se i nogom DOBRO udari u banderu.Sigurno ce se odmah ugasiti :D

Mi smo to kao tinejdzeri redovno radili :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 19, 2009 2:45 pm 
Član foruma

i meni dođe da to napravim kad mi misaono ne uspije izgasiti ju :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 20, 2009 2:42 am 
Član foruma

Cezar je napisao/la:
Nisam dovoljno strucan da napisem kako se zovu te sijalice, no uglavnom one se svakako gase i pale same, kad se pregreju. Mislim da se zovu Zivine. Raspitajte se kod nekih koji rade u elektrodistribuciji, ali nemojte im ispracati ovo sto ste ovde napisali.
I ja sam to video, ali nisam primetio da se bas ona kod koje se nalazim ugasila. Isto tako ne mora znaciti da se bas uvek sama od sebe ili pregrejanosti ugasi. Mozda je neko od vas stvarno pripomogao da se bas onda pregreje i ugasi.

Citat:
At the end of life, high-pressure sodium lamps exhibit a phenomenon known as cycling, which is caused by a loss of sodium in the arc. Sodium is a highly reactive element, and is easily lost by combination with other elements, and migration through the arc tube walls. As a result, these lamps can be started at a relatively low voltage but as they heat up during operation, the internal gas pressure within the arc tube rises and more and more voltage is required to maintain the arc discharge. As a lamp gets older, the maintaining voltage for the arc eventually rises to exceed the maximum voltage output by the electrical ballast. As the lamp heats to this point, the arc fails and the lamp goes out. Eventually, with the arc extinguished, the lamp cools down again, the gas pressure in the arc tube is reduced, and the ballast can once again cause the arc to strike. The effect of this is that the lamp glows for a while and then goes out, repeatedly.

Najcesca pojava tog on/off ciklusa je kod natrijevih lampi.

I meni se dežavalo da se kad prođem pored neke ili upali ili ugasi. Veoma je vjerojatno da smo mi na neki nacin uzrok njihovog gađanja ili paljenja. Pošto se ipak nalazimo u polju jedni drugih. Ali sad koliki je taj faktor našeg utijecaja na to. To je ono što je zbilja ušitno. Ali svakako je je fora ici ulicom i svaka lampa pored koje proeš se ugasi. Dobar feel! :-)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 20, 2009 4:11 pm 
Početnik

Znači natrij se nalazi u tim lampama...evo malo o natriju,pa da probamo izvuću nešto korisno iz ovoga teksta :?:

NATRIJ, kemijski element iz grupe alkalijskih metala. Vrlo mekan, srebrnobijeli metal modrikasta sjaja poput olova, tali se kod 98°C; na vlažnom zraku se brzo prevlači slojem hidroksida zbog čega ga se čuva pod petrolejem ili parafinskim uljem. Komadić natrija bačen u vodu burno reagira stvarajući natrij-hidroksid i oslobađajući vodik. Zagrijan, na zraku izgara i daje intenzivno žut plamen, pri čemu nastaje peroksid, Na2O2. Elementarni natrij prvi je izolirao H. Davy 1807., a komercijalna proizvodnja elementarnog natrija započela je 1854. Danas se natrij proizvodi elektrolizom rastaljenog natrij-hidroksida ili klorida. Elementarni natrij služi poglavito (oko 80%) za proizvodnju tetraetilolova, zatim natrij-peroksida, cijanida i amida, u organokemijskoj industriji za redukciju, kao katalizator za polimerizaciju, za kondenzacije i sl., kao sastojina nekih legura, kao prenosilac topline u nuklearnim termoelektranama, za natrijske lampe, kao sredstvo za hlađenje na visokim temperaturama i dr. Natrij je najrašireniji alkalijski metal. U Zemljinoj kori, po raširenosti natrij je među elementima na šestom mjestu; osobito su njime bogate eruptivne stijene i morska voda. U prirodi je natrij vrlo raširen, a nalazi se samo u obliku spojeva. Prijeko je potreban sastojak živih organizama.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 20, 2009 4:15 pm 
Početnik

Gorenje natrija u vodi

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.