Sada je: čet maj 08, 2025 4:00 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: sri mar 01, 2006 6:04 pm 
Član foruma

TAO (put) - U Taoizmu, put ili načelo sveopćeg zbivanja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri mar 01, 2006 6:08 pm 
Član foruma

TAOIZAM - kineska filozofija prikazana u Tao Te Čingu. Cilj joj je postizanje sklada sa svime što postoji. To se postiže oslobađanjem od strasti, čime se postizava smirenje. Ideje za to su "prirodnost" i "nedjelovanje". Taoizam se postepeno razvio u čitav mitološki sistem i u sebe ugradio mističke i magijske elemente, alkemiju i gatanje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 17, 2006 2:08 pm 
Član foruma

Denziteti se grubo mogu definisati ovako:

1- vi denzitet – neživa materija. Ukoliko ovdje razgovaramo o učenju, lekcije za materiju bi mogle biti u smislu učenja kako da se kombinuju primitivni biološki organizmi.

2 - gi denzitet – biljno i životinjsko carstvo – Lekcije su u vezi sa biološkim životom, opstankom, adaptacijom, kompeticijom, grupnim organizovanjem, kao što se to primjećuje kod životinja i drugih bioloških formi. Struktura duše ovdje generalno podrazumijeva duhovni bazen određene vrste, međutim, kad ta vrsta postane naprednija, njeni individualni pripadnici mogu se izdvajati uz pomoć raznovrsnijeg individualnog učenja.

3-ći denzitet - ljudi – Ovdje se lekcije iz drugog denziteta nastavljaju u jednoj kompleksnijoj formi, kao bitka za dominaciju u društvu, opstanak itd. Individualno stečena ličnost i individualno učenje ovdje igraju mnogo veću ulogu nego u 2-om denzitetu. Ljudi se ovdje dijele na pre-adamične, koji dijele jednu grupnu dušu određene vrste i adamične, koji imaju individualnu dušu.

Posebna lekcija trećeg denziteta je donošenje odluke u smislu orjentacije, prema služenju drugima u svojoj najvećoj manifestaciji. Donošenje takve svjesne odluke traži posjedovanje individualne duše kao vjerovatno i veliki broj proživljenih života u 3-ćem denzitetu, kako bi duša stekla takav polaritet.

4-ti denzitet – on se opisuje kao djelomično fizičko stanje gdje oni koji su "diplomirali" u trećem denzitetu mogu da poprave ili dovedu do perfekcije polaritet kojeg su izabrali. OPS i OPD su zasebni u 4D i ne dolaze automatski u kontakt, osim u kontekstu njihove interakcije sa 3-ćim denzitetom.

Većina tzv. NLO fenomena podrazumijeva 4D OPS bića. Čisti OPS ne može se pojaviti iznad 4D, vjerovatno zato što je to posljednja materijalna oblast iako samo djelomično.

Bića 4-og denziteta uživaju mnogo svjesniju kontrolu nad fizikalnošću i generalno obrazuju grupe koje telepatski dijele jednu zajedničku riznicu iskustava dok istovremeno zadržavaju određen stepen individualnosti.

5-ti denzitet – Duše iz nižih denziteta nalaze se između svojih inkarnacija u 5D. To je tzv. zona kontemplacije gdje se duše mogu osvrnuti na svoje prošle/buduće živote iz jednog čistog eteričkog stanja bivstvovanja. Međutim, da bi se napredak ostvario, duše se moraju inkarnirati u onom denzitetu koji najviše odgovara njihovom razvojnom stepenu.

6-ti denzitet – On odgovara nivou ‘Imena Božjih’ ili ‘ujedinjenih misaonih formi’. Tu se nalaze entiteti OPD tipa kojima nije više potrebno da se reinkarniraju kako bi ostvarili taj nivo. To takođe odgovara anđelima ili dijanetičkim bićima prema drugim terminologijama.

7-mi denzitet – To je nivo gdje je sve jedno i jedno je sve, u praktičnom i istinskom smislu. Tu ne postoji više nikakva razlika između misli i realnosti. To odgovara pojmu jednog sveobuhvatnog božjeg bića ili univerzuma ili Apsolutnog Sunca (iz učenja 4-ti Put).

Vise o ovome: http://www.galaksija.com/metafizika/denziteti.htm

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet dec 25, 2008 7:33 pm 
Član foruma

GameDeveloper je napisao/la:
Nad duša ste vi, vi ste nad duša, oversoul, bog, sve jer postoji jedan i ništa drugo, kad gledate prijatelja gledate sami sebe kako živite drugi život.
Vi ste univerzalna svijest koja je došla po novo iskustvo na ovaj planet.

Sviđa mi se ovo razmišljanje - i volio bih da je tako!

Međutim, što ako je onaj drugi ne-prijatelj, tj. ako me ugrožava na bilo koji način? U tom slučaju treba se boriti za svoja prava ili treba "okrenuti drugi obraz" - jer uzvraćanje nasiljem je spirala nasilja, a neuzvraćanje je poniženje ili gubitak. A opet boriti se protiv drugog "sebe" je isto pomalo neprihvatljivo u ovom shvaćanju.

Osim toga, ovaj koncept mi se sviđa, kada su ljudi pozitivni i ok. ali kada je suprotan slučaj - onda mi je teško to prihvatiti... da se "univerzalna svijest" očituje na negativan način, destruktivno i sl.

Možda ovo ne spada tu, za neku raspravu - ali samo se osvrćem na ovo na što sam tu naišao...

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 21, 2009 11:19 am 
Član foruma

Aj nek mi neko lepo objasni shta je to grupna dusha, ali bez uvijanja. :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 22, 2009 12:15 am 
Administrator

Ukupna svijest jedne vrste bića.

:mrgreen: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned mar 22, 2009 12:29 am 
Član foruma

mislis kolektivna svest ili je to opet neshto drugo?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto mar 24, 2009 9:28 pm 
Član foruma

Evo ovdje (u kotekstu teksta) je možda na dobar način pojašnjeno kakva je razlika između individualne i grupne duše,pa onda možda nađeš odgovor što bi to bila grupna duša.
http://galaksija.blogspot.com/2007/07/e ... grupe.html

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 26, 2009 7:08 am 
Moderator

Citat:
Aj nek mi neko lepo objasni shta je to grupna dusha, ali bez uvijanja.

Pojam grupne duše jeste težak za poimanje, ali zaista nije nov i sreće se u velikom broju materijala.
Jedan plastičan opis Leadbeatera (teozofski krug Madam Blavacke)

„Pojam Grupne duše mnogim učenicima izgleda nov i teško shvatljiv. Možda će nam jedna istočnjačka usporedba pomoći da ga bolje shvatimo. Ona nam kaže da je Grupna duša kao voda u nekom vedru dok će jedna čašica vode uzete iz tog vedra predstavljati Dušu jedne jedine životinje. Voda u čaši je trenutno sasvim odvojena od one u vedru, te uzima oblik čaše u kojoj se nalazi. Pretpostavimo da u čašu ubacimo izvjesnu količinu boje, tako da voda dobije svoju vlastitu izrazitu nijansu; ta će boja predstavljati osobine koje je privremeno razvila odvojena Duša putem različitih iskustava kroz koje je prošla.

Smrt životinje biti će predstavljena prelijevanjem vode iz čaše natrag u vedro, prilikom čega se boja odmah proširi kroz svu vodu, blago joj dodajući svoj ton. Na potpuno isti način, sve osobine razvijene tijekom života zasebne životinje, nakon njene smrti raspodijelit će se kroz čitavu Grupnu dušu. Bilo bi nemoguće iz vedra izgrabiti istu čašu vode, ali svaka čaša koja kasnije bude izvađena, obavezno će biti obojena materijom donesenom iz prve čaše. Kada bi bilo moguće iz vedra izvaditi potpuno iste molekule vode, tj. sasvim reproducirati prvu čašu, tada bi to bila prava reinkarnacija (ponovno utjelovljenje; prim. prev.) ali, budući da to nije moguće, umjesto toga imamo resorpciju (ponovno upijanje; prim. prev.) Privremene duše u Grupnu dušu proces u kojem ipak ostaje sačuvano sve što je stečeno privremenim odvajanjem.

Iz jednog vedra ne puni se samo jedna čaša već više njih istovremeno, a svaka od njih donosi Grupnoj duši svoj doprinos u razvijenim osobinama. Tako se s vremenom u svakoj Grupnoj duši razviju mnoga različita svojstva, te se ona, naravno, manifestiraju kao urođena svojstva u svakoj životinji koja je njezin izraz. Otuda dolaze izraziti instinkti s kojima se određena stvorenja rađaju. Pačić, čim se oslobodi jajeta, traži vodu i može plivati bez straha, čak i ako se je možda izlegao kod kokoške koja se boji vode i koja je silno zabrinuta kad svoje mlado kako srlja u ono što ona smatra propašću. Ali onaj djelić Grupne duše koji djeluje kroz pačića vrlo dobro zna, iz ranijih iskustava, da mu je voda prirodni element i to sićušno tijelo neustrašivo izvršava svoj nalog.

Čitavo vrijeme u svakoj Grupnoj duši neprekidno djeluje tendencija ka sve većoj i većoj diobi. To se očituje pojavom koja, iako na višoj razini, neobično sliči na diobu stanice. U Grupnoj duši, koju možemo zamisliti kako aktivno oživljava veliku masu materije na mentalnoj razini, pojavljuje se neka vrsta jedva primjetne opne, kao da se, pretpostavimo, posred vedra vode postupno stvori neka vrsta barijere. U početku voda donekle prolazi kroz tu barijeru, ali se ipak sve čaše vode, uzete s jedne strane barijere uvijek vraćaju na tu istu stranu, tako da se voda na toj strani postupno počinje razlikovati od vode na drugoj, a onda se ta barijera postupno zgušnjava i postaje nepropusna, tako da konačno dobijemo dva vedra umjesto jednog.

Ovaj se proces neprekidno ponavlja, tako da dok dođemo do viših životinja, ostaje relativno mali broj tijela vezan za svaku pojedinu Grupnu dušu. Vidimo da se individualizacija, koja u konačnici uzdiže jedno biće iz životinjskog u ljudsko carstvo, može odigrati samo kod određenih vrsta životinja. (...)“ (Leadbeater, „Čovjek vidljiv i nevidljiv).

Ovo je, rekla bih, verovatno veoma slično procesu, koji smo svi prošli na svom evolutivnom putu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet mar 26, 2009 3:58 pm 
Član foruma

Nedavno sam dosla do informacije da se samo pripitomljene zivotinje kod kojih vise nema straha od ljudi, mogu inkarnirati kao jedinstvena dusa/ego odnosno kao ljudsko bice :)
To su sljedece: konji, psi i macke.
Oni moraju provesti dovoljno vremena s ljudima i razviti prema njima povjerenje koje ce im izbrisati strah iz genetskog koda (taj strah od ljudi imaju sve zivotinje ... ) jer to povjerenje prema ljudima je cini se posljednja lekcija Grupne duse..

Grupna dusa se na tom zavrsnom stupnju sastoji samo od dvije istovrsne zivotinje - obje moraju razvojem povjerenja prema ljudima savladati svaki zaostali strah, a to povjerenje se stjece ako zivotinji donosis hranu (time slabis njen zivotinjski instinkt trazenja hrane za sebe i potomke) i ako je volis, mazis, itd..

Meni je na ovu info palo na pamet da je zemlja postala prenapucena jer se sve vise i vise zivotinja iz 2D reinkarnira u ljude, zahvaljujuci Brigitte Bardot i potrebi velike vecine ljudi da imaju kucnog ljubimca za kojeg ce se brinuti (tako ljudi ni ne znajuci unapredjuju duse sa 2D) ? :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 27, 2009 10:07 pm 
Moderator

Citat:
Grupna dusa se na tom zavrsnom stupnju sastoji samo od dvije istovrsne zivotinje - obje moraju razvojem povjerenja prema ljudima savladati svaki zaostali strah, a to povjerenje se stjece ako zivotinji donosis hranu (time slabis njen zivotinjski instinkt trazenja hrane za sebe i potomke) i ako je volis, mazis, itd..

Meni je na ovu info palo na pamet da je zemlja postala prenapucena jer se sve vise i vise zivotinja iz 2D reinkarnira u ljude, zahvaljujuci Brigitte Bardot i potrebi velike vecine ljudi da imaju kucnog ljubimca za kojeg ce se brinuti (tako ljudi ni ne znajuci unapredjuju duse sa 2D) ?

Imala sam veoma sličnu ideju, a i par „alternativnih teorija“ (koje neću iznositi u javnost – mnogo je bezbednije, mislim za javnost) :mrgreen: .
U Ra materijalu se ovaj prelazak, odnosno interakcija sa dušama sa 2D označava kao „zaodevanje identitetom“ ili „investiranje“ samosvesti. Izraz koji mi izgleda veoma adekvatan.

A naišla sam na gotovo identičan koncept na drugom i potpuno različitom mestu a u vezi sa teorijom o Arkonima.
Sve skupa, ovaj svet se pokazuje kao super zanimljivo mesto 8) sa gomilom misterija za istraživanje.

Svidela mi se ova ideja o poslednjoj lekciji Grupne duše.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet mar 27, 2009 11:22 pm 
Član foruma

A jedna od poslednjih lekcija ljudi, odnosno 3. denziteta moze biti gubljenje straha od boga, odnosno bica 4. denziteta?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 12:56 am 
Član foruma

Zasto bi se bilo ko bojao apsolutne ljubavi? Zar je po vama ovde Bog - bitje sa 4d?!

Onda bi mi mozda trebalo razjasniti i termin Bog ..

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 1:08 am 
Moderator

Osjećam da su multipostojanja velika stvar za sjetiti se, kao neka krupnija stvar, iako krupno/sitno nema nikakvog značenja u beskonačnosti.

U biti već jesmo na nižim i višim denzitetima simultano.
Ne znam da li smo svi, ali osjećam to za sebe i mnoge koje čitam.
Smješno je da smo na taj način odgovorni sami pred sobom. :)
Vjerovatno to u punom opsegu znamo na 5D i onda si presudimo kud ćemo sa tom niti postojanja, na koji nivo...

I onda zbilja ispada da onaj potpuni nedostatak brige o sebi na 3D, vodi pravo na 4D, ne kao uzrok, nego popratna pojava toga da se sjetimo sebe u simultanim postojanjima.
Ne mora biti ni da smo svjesni da smo se sjetili sebe, nego eto, to nešto sjaji tu i nema razloga za brigu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 4:32 am 
Član foruma

Arja je napisao/la:
Imala sam veoma sličnu ideju, a i par „alternativnih teorija“ (koje neću iznositi u javnost – mnogo je bezbednije, mislim za javnost) :mrgreen: .

Meni bi bas bilo zanimljivo da izneses :)

Ako se zivotinje moraju odreci svega onoga sto je potrebno za njihov opstanak kao samostalnih bica i prepustiti se brizi ljudi... to je onda super vijest za nas... to znaci da se i mi moramo odreci tj prevazici svoje ljudske borbe oko materijalnog i osiguravanja hrane, odjece, i svega toga.... i prepustiti se brizi ... andjela? :)

Sada vise ne mislim da je ono nesvjesno ocekivanje vecine ljudi da "sve sto zamisle odmah dobiju" stvar razmazenosti i nestrpljenja - to je zapravo sjecanje iz astralnog svijeta, gdje je dovoljno zamisliti nesto pa da to bude....

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 11:11 am 
Član foruma

Valjda?
Citat:
Zasto bi se bilo ko bojao apsolutne ljubavi? Zar je po vama ovde Bog - bitje sa 4d?!

he he he :lol: :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 2:46 pm 
Član foruma

Valjda? je napisao/la:

Ajde prvo ti kazi sta mislis o tome. Ili neko onako preciznije pitanje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 5:18 pm 
Član foruma

O Bogu ne mislim. Taj entitet je izvan dualnosti uma, tako da ce me svaki pokusaj objasnjavanja samo naterati u slepu ulicu.

Medjutim.. mozda bih mogao da kazem da sam zakljuchio iz knjiga koje sam chitao da je bog SVE, a po meni on to i jeste.. svi smo samo delovi, a svi zajedno smo on. Ali nismo razdvojeni...Samo delovi jedne dinamichne slike sa razlicitim,nekim individualnim obelezhjem,a razdvojenost je iluzorna.. inache apsolutno NISHTA ne bi bilo moguce. Samo truli, materijalisticki pristup zivotu...a mislim da je 100 puta tezhe prihvatiti da je sve ovo nastalo greskom od onog prvog :-) Nesto sto nas sve objedinjuje, u jedno ( ne mislim na Univerzalni Um, Ljubav, gnosticke energije, nego svi zajedno su on, ali ne makar jedna posebno. A da su ljudi smatrali za Boga neko bice samo zato sto je razvijenije od njih - ne verujem, niko nije toliko glup ;-) I to bice je neko stvorio..
Eto, vec sam se spetljao :-)

Mislim da je Bog STVARNOST, apsolutno SVE.. Pa chak i potpuna praznina, ali ni SLUCAJNO samo to,ili samo neka od tih komponenti. I pri tome ne smatram da je bilo koji "deo" vredniji od bilo kojeg drugog..mada se ne bih zadovoljio prazninom ;-)

Mislim da imam neko intuitivno razumevanje toga, ne znam sta on JESTE(ali znam sta nije, a nije nesto sto treba da je van mene i sto diriguje mojim zivotom, i tera me da razmisljam onako kako on hoce), i mislim da niko ne zna i sumnjam da chak i kad bi znao da moze uklopiti to u ljudske termine. Jedina stvar za koju sam 100% siguran je da smo svi povezani njime, u njemu i da jesmo ON, ali da on nije niko od nas posebno. Ukljuchujuci i visa bica. Takodje, sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je on Promena.. Ovo nisam u stanju da objasnim..ali mi intuicija govori da je tako.

Ne bih se usudio da komentarisem i da ovo napisem jer pojma nemam sta jeste a sta nije, ali kad si me vec pitao za misljenje.. chini mi se da sam ako nista drugo opisao zasto ne mislim da je bog "bice sa 4d".

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 5:54 pm 
Član foruma

Dobro. Ali, kakve veze to ima sa tom apsolutnom ljubavi? Mislim kako su bog (bilo kakvo da je shvatanje toga sta je to) i ta "apsolutna ljubav" (ili bilo kakva ljubav) povezani. Zasto se to uvek pominje kao povezano, zasto je to uvek nekako asocijativno povezano?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub mar 28, 2009 6:34 pm 
Član foruma

Ako bog ne voli samog sebe nikako :-) preferiram da mislim da nije tako, a za oba stava mi jednako fale argumenti..svi argumenti koji mogu da se kazu u korist bilo koje opcije mogu da posluze i za dokazivanje druge,suprotne. Samim tim po meni nisu validni.. mozda ne bi bilo lose otvoriti raspravu na tu temu?, mislim Boga.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.