Espirio Max,
sta za mene znaci rob?
Ako uzmemo historijsko poimanje roba,kako je to prije bilo,rob je MORAO biti poslusan,nije posjedovao nista,nije mogao koristiti svoj razum,nije imao IZBORA! Sve to u relaciji rob-gospodar.
Ako sad na drugu stranu uzmemo da je svaki insan "rob necemu"ili nekome,rob sebi;svojim zeljama...
Ja sam prije bila rob od jedne od ovih kategorija,ako ne svake pomalo.
Rob Allahu? Ovo je moj licni izbor! Znaci da nisam rob tipa prijasnjeg robovlasnistva.Allah mene NE PRISILJAVA ni na sta,ja znaci biram hocu li vjerovatu u njega ili ne.Isto tako,ja biram sta cu da radim od svega toga sto mi preporucuje.Ali kad se insan uvjeri,na hiljadu i jedan primjer,da je uistinu DOBRO za insana ono sto mu njegov Kreator preporucuje,onda se izgradi jedno veliko povjerenje u koje vise nesumnjas. Vjeruj mi ,ja licno sam bila veliki protivnik mnogih stvari u Islamu.Ali tada nisam ni 1% znala koliko sad znam.
Kao prvo da bi imalo imao izbor,moras znati o cemu to biras.Ja sam "svojim malim"mozgom shvatila i prihvatila da je JEDAN Kreator koji je stvorio SVE.On je taj koji jedino zna zasto je stvorio SVE kako je stvorio.Nama insanima,dato je jako malo znanja.Iako mi cesto imamo osjecaj,kad se mozda uporedimo sa drugima,da znamo MNOGO,to nase znanje je u poredjenju sa Onim Koji je sve stvorio nista.Ali,isto tako ako nam je dato malo znanja,samim tim mozemo da ucestvujemo(ili nam se bar tako cini)jednim dijelom i sami u kreiranju.Ali da bi mi kreirali nesto,mi uvijek imamo i pocinjemo od vec neceg sto je poznato,ili bar jedan mali dio toga.Kako shvatiti da je Kreator stvorio SVE iz nista?Kad mi moramo imati "nesta"da bismo kreirali nesto.
Da nebih zapetljala

maher sam u tome,uzmimo primjer njive.Znamo da u njivi mozemo posaditi zito.Bilo kakva njiva,plodna ili ne,znamo da njiva jednostavno nam daje mogucnost za to.E sad je na nama da poboljsanjem kvaliteta njive,dobijemo i bolji plod.
Da bi covjek nesto naucio,mora slusati onoga koji mu predaje.Ukoliko svoju volju potcini predavacu,naucice vise.Ukoliko od samog starta bude "glumio veceg ucenjaka"od samog predavaca,pitanje je dokle ce stici.Primjer velikih ucenjaka,npr u Sufizmu. Kad je Dzelaludin Rumi,nakon godinama trazenja ucitelja,mada je i sam u to doba bio medju najvecim ucenjacima svoga vremena,najzad susreo osobu,i kad je pokucao na njegova vrata,i na pitanje "ko je"odgovorio JA,vrata su ostala zakljucana.Tako je dosao jos jedan put.Isto pitanje,isti odgovor.Tek treci put je odgovor bio TI,tad mu je ucenjak otvorio vrata.Rekao mu je,ovdje nema mjesta za dva JA.E sad,ovdje bi se moglo diskutovati danima,sta to sve znaci.
Znaci,ja kad sam,kako rekoh,svojim malim mozgom skontala da postoji Neko,iako toj isti taj mali mozak nemoze pojmiti,tu VELICINU,ja ipak PRISTAJEM da akceptiram taj VELIKI MOZAK.
E sad,hajde sad da vidimo sta taj Kreator,taj veliki mozak kaze za ono sto je kreirao.Pa kad proucis recimo samo jedan ajet/ferz,a tamo kaze:ako se brines za insane oko tebe,tvoj Stvoritelj ce se pobrinuti za tebe kad se najmanje nadas.
U Kur`anu prije svega stoji i to su bile i prve rijeci koje je Poslanik primio:"Citaj/uci/u ime Gospodara tvoga koji stvara,stvara covjeka od neceg sto se zakvaci!Citaj,Plemenit je Gospodar tvoj,koji poucava peru/znanju/koji poucava covjeka onome sto ne zna".
Dalje,Allah trazi i ZAHTIJEVA od mene da sve sto procitam u Kur`anu,razmislim o tome,da ne prihvatam tek tako.Ima stvari naravno,koje su insanu nepojmljive.Tu se isto tako i napominje,da su neshvatljive za covjeka.Pa ko zeli ici dalje,bujrum.Nije mu zabranjeno,ali se zna da ishod zna samo Onaj ko je to tako i dao.
Recimo,pitanje gajba/nepoznato/nevidljivi svijet/misticnost/to je nesto sto NEMOZE svatko da tumaci tek tako.Svaki ajet u Kur`anu,svaki covjek moze i mora licno da definise sam sebi.Ali,on isto tako nesmije TO sto je sam skontao da natura drugom.Jer,ima konsenzus kojim se ucenjaci po TOM PITANJU slazu.Znaci,ja licno svaki ajet dozivljavam posebno,ali nesmijem i nemam pravo da ga tumacim i drugome tako.
Znaci,ako mi je Allah porucio,da 5 puta na dan operem svoje vanjske dijelove tijela,i stanem pred njega,sama se moram UVJERITI kakav to ucinak ima na mene.Ako to radim formalno,brzo,da bih samo uradila,ucinak ce biti nikakav,osim mozda osjecaja da si ipak uradio ono sto kao vjernik bi trebao,ako vec izaberes taj put.Ali,ako ja uistinu razmisljam u toku dok izgovaram rijeci,onda je ucinak uistinu takav da ja kad zavrsim namaz/molitva/se osjecam tako kao da mogu ponijeti cijeli svijet na svojim ledjima,zar to nije TO?
I ako uspijem sebe da disciplinujem da "meni bude bolje"onda sve u zivotu,problemi,strah,nedace,...sve to neutice na mene kao sto je uticalo prije svega toga.
Kad sam napisala da je nemam straha,tesko je to sad pojasniti.Ali jedno mozda mogu reci,ja znam,osjecam,da Onaj ko je SVE stvorio,zna sve,pa samim time i zasto se nesto desava tako kako se desava.Ako recimo uzmemo strah da se tvom djetetu nesto nedesi dok je odsutan,onda to moze majku dovesti do izludjenja.Ali,ako kazes sam sebi:ako Onaj koji me je stvorio,pa samim time i moje dijete,bude htio da se nesto desi,akceptiracu to,jer ja IONAKO nemogu nista doprinijeti da se nesto desi ili ne.Mogu li ja uticati na to da moje dijete nepadne sa tobogana ako se popne na njega? da li cu sa njim da se spustam na tom toboganu,da bih ga sigurno zastitila paad? Dali cemo oboje pasti...pitanja milion.Znaci,akceptiras da ako je nesto odredjeno da se desi,desit ce se,ma kako ti se trudio da to sprijecis.
Sirok je ovo spektar i jako je tesko u malo rijeci opisati svoj pristanak na akceptaciju svega.
Vrlo je decidno opisano sta je dobro za insana a sta nije.Sad na meni je da to prihvatim ili ne.Ako recimo odlucim da prevarim svoga muza/iako su mi konsekvense vec unaprijed jasne,onda nemam koga drugog kriviti do sebe.Jedno je kad znas STA to radis,a drugo je kad nisi svjestan.E ja sam rob koji se trudi da pri svakom mom izboru,moj izbor bude svjestan.Makar i pogresan bio, ali da znam da je pogresan.Kontas?
Helem,nije mi namjera pisati referate ovdje o mom izboru da akceptiram Stvoritelja kao jedinog istinskog mog Gospodara,ali uistinu ja sam zadovoljna u dusi i nemam osjecaj da mi eto nekad nesto fali.Kad pomislim da bih mogla si kupiti nesto "novije"samo zato sto je ovo moje zastarjelo,onda pomislim na one koji nemaju ni to sto ja imam i nije mi vise ni zelja da ga imam.
Hoces li mi vjerovat kad ti kazem,da mi je draze pokloniti NEKOM DRUGOM istu stvar koju bih ja tako rado zelila da imam.Draze mi je da TI imas vise od mene.Jednostavno,da budes sretan,zadovoljan,...to i mene cini takvim.
Mislim da sam i previse napisala,
Za Sophiu:razumna i nerazumna djeca,slazem se.Mada nekad izgleda,ili haman uvijek,da ja neprihvatam VAS sviju ovdje takvi kakvi jeste,ja to ipak radim.Mada mozda iz mojih postova se to nemoze zakljuciti,vjerujte da je tako.U svakom od vas,ima jedan dio mene.Tako da prepoznajem i postujem vas takve kakvi jeste.
Jack,hraniti tijelo a dusu...za dusu kazes "vjerovatno se hrani tim i tim,...Ja licno znam cime hranim svoju dusu,i vjeruj mi nebih mijenjala hranu nizasta na svijetu vise.Hranila sam je prije svacim,ali sad i ona zna da joj hrana koju dobiva najbolje odgovara.Dobro njoj,pa tako i svima oko mene.
Sve vas kapljica pozdravlja i voli,ma kako vi mislili da ona to u stanju nije.Kako bi zaboga neko razuman izabrao da bude rob?Aman ja rabbi svasta u Bozijoj basti