Citat:
Hvala Jack987, ali to sam već prožvakao i itkako mislim da je Krist također Sunce u naponu snage (Spiritualno Sunce) a Set je Crno Sunce koje se bori protiv Dana i Svijetla. Ovo nalikuje na jezik teologije, ali duhovna metaforika je temelj Biblije jer su ju pisali kabalisti, astrolozi, alkemičari, općenito inicijati.
Sad sam stvarno u napasti da zacrnim ovaj topic starozavetnim citatima

.
Citat:
No, to je nešto što ne smiješ reći jer ćeš biti ismijan. Teologija i Crkva je odavno prozvala takve hereticima. Originalno kršćanstvo iliti rani gnosticizam je bila težnja za Znanjem a ne za religioznim programiranjem.
Otprilike tako. Sam koncept verovanja je veoma daleko od bilo kakve duhovnosti – samo je u nasim umovima upravo ova veza toliko duboko usadjena, da stavljamo znak jednakosti izmedju ociglednih suprotnosti.
Medjutim, ezoterijski sloj u novom zavetu je toliko dobro zatrpan i prekriven takvim slojevima lazi, potpuno ociglednih interpolacija, falsifikata, da je potreban rudarski posao da bi se doslo do njega. Niti se on moze razumeti, bilo kojim od nasih receptora, bez
istinske ezoterijske naobrazbe, pri cemu ponovo nedostaje povezanost, jer su mnoge puzle uklonjene a preostale iskrivljene.
Tragovi tog sloja su se po svemu sudeci jos uvek mogli naci kod rano-hriscanskih grupa, kakvi su bili katari, bogomili i mnogi drugi, ali su ih zvanicne crkve brutalno i bukvalno uklonile sa lica zemlje (toliko o hriscanskom ponasanju).
Citat:
cesto spominjanu frazu na ovom forumu je izgovorio ni manje ni vise nego Isus....slucajno smo ju preuzeli na forum ili?
Naravno da je svesno. Veoma mi se dopada ta recenica

.
Jedino se pitam kako se istina moze naci u falsifikovanom materijalu i u okviru institucija koje gotovo u svakom pogledu predstavljaju potpunu suprotnost svakoj duhovnosti.
Da se razumemo, nemam apsolutno nista protiv bilo cijeg verovanja, niti se uclanjujem na hriscanske forume da bih nekoga uverila kako je u krivu

.
Ali
ovaj forum se ne bavi takvom vrstom verovanja.